Cozumel este cunoscuta ca Mecca scufundatorilor datorita vizibilitatii excelente (50-60m+) nemaiintilnita nicaieri in lume.
Vizibilitatea extraordinara e datorata apelor in permanenta schimbare dintre Insula Cozumel si peninsula Yucatan ne permitind acumularea planctonului in zona.
Locatia a devnit mult mai accesibila acum si din Europa datorita crizei economice mondiale.
Bilet avion:
Helsinki - Amsterdam - Mexico City - Cozumel: 662 EURO.
(HEL-MEX "KLM" 446 EURO, MEX - CZM "ClickMexicana" 216 EUR)
Cazare in Cozumel: Curat, sigur, ieftin: "Apartamentos Blanquita": 30 USD/noapte camera cu doua paturi
Cine vrea mai mult lux Villablanca: 65 USD/noapte camera cu doua paturi
Inchiriere Auto pt carat echipamentul: 30 USD/zi
Mincare: 200 pesos (11 EURO) / persoana pentru fiecare masa. (Restaurant recomandat Albino's, un local al localnicilor cu citeva strazi mai departe decit zona turistica invadata de americanii de pe vasele de croaziera)
Am mai fost in 2004 in Cozumel si scufundarile le-am avut organizate de un prieten de-al nostru Santos Gonzales divewithsantos(at)hotmail.com . Organizare exceptionala, ce-a mai buna de pina acum de oriunde am mai fost si va fi foarte greu de egalat vreodata. Totul a fost gindit inainte chiar ca noi sa gindim. Iar daca noi ne-am gindit la ceva ca ar fi bine sa fie facut sau sa avem in preajma....era deja acolo sau planificat.
Santos e Instructor PADI cu peste 11.000 Scufundari la activ in ultimii 15 ani. Mare parte din scufundari facute in Cozumel....asa ca el ne-a aranjat o barca doar a noastra (am fost un grup de 5 prieteni).
Preturi scufundari:
- 95 USD - 3 scufundari (include butelii, greutati, barca, lichide de baut pe barca)
- 45 USD - Scufundare Noaptea
- 145 USD - Scufundare in caverna in Cenote Chikin-Ha in peninsula Yucatan (Include transport, butelie aer, greutati)
- Nitrox x32 or x36 : 10 USD extra / butelie.
Scufundari:
- drift diving marea majoritate. Curent moderat in partea de Sud a insulei unde sint locatiile populare de scufundari si cu curent foarte puternic si imprevizibil in partea de Nord unde practic nu merge nimeni la scufundari cu exceptia cazurilor speciale....cum am fost noi :-)
- Wall diving cele mai bune locatii. De obicei e o cadere verticala cu partea de jos la 400m+. Corali imensi de peste 2000 de ani care au format caverne si tuneluri. Cel mai celebru Devil Throat intrare la 21m iar iesirea se face la 39m. Adincimea maxima la care ne-am scufundat a fost 41m. De obicei 30-35m prima scufundare. 20-25m a doua. 15-20 a treia. Evident ca am avut si parte de simfonie a alarmelor computerelor si am fost penalizati de doua ori cu mandatory deco stop de cite 16-18 minute la 5m. Vizibilitatea incredibila in zona cu wall: 60m+. Iar in general un 40m - 50m cel putin in restul locatiilor.
Vizibilitate Cenotes: 60m
Vizibilitatea in cenotes poate scade in cazul ploilor din perioada Junie - Octombrie
Vizibilitate Cozumel:
Octombrie - Mai: 30-50m+
Junie - Septembrie: poate cobori pina la doar 18m!
Incepind de la sfirsitul August pina la sfirsitul lui Noimbrie e sezonul uraganelor asa ca este o perioada imprevizibila.
Temperatura apei in Cozumel:
Vara: 29 grade Celsius
Iarna: 26 grade Celsius
Scufundari in Cozumel organizate de: Santos Gonzales divewithsantos(at)hotmail.com. Pe o scara de la 1 la 10 Santos primeste un 12! Extraordinar de bine aranjat totul.
Scufundarile in Cenotes organizate de Candy Lopez. Pe o scara de la 1 la 10 Candy primeste un 6. Aranjamente pur comerciale si nimic mai mult.......
Carte recomandata pentru cei interesati de Cozumel: "Diving Cozumel" de Steve Rosenberg (Second Edition): 7.87 GBP (cartea) + 3.94 GBP (posta) = 11.81 GBP
http://www.amazon.co.uk/Diving-Cozumel- ... 494&sr=8-1
Poze din Cozumel aici:
http://picasaweb.google.com/adrian.pere ... directlink
Poze de la Cenote Chikin-Ha aici:
Poze Chichen Itza aici:
PS: Am avut 4 camere foto (2 x Panasonic Coolpix, 1 x Canon Digital Ixus 700, 1 x Canon Digital Ixus V2) sub apa in primele 6 zile dupa care numarul s-a redus la 3....pt ca un Panasonic a decis ca sta prea pe uscat asa ca a luat apa subit pe la 11m adincime...
Camerele nici intrun caz unele performante plus ca nu am avut nici blitz exterior...asa ca pozele sint cum sint. La unele dintre poze le-am adaugat culoare cu Photo Shop-ul.....
Pt poze exterioare am avut un Canon EOS 400D cu Obiectiv Tamron 18-250mm cu filtru de polarizare.