Mohamed Said Abaza

Păţanii trăite, descrise, analizate şi învăţăminte trase.

Moderator: dancroitoru83

Post Reply
User avatar
eugen
Veteran
Posts: 204
Joined: Tue Dec 16, 2008 12:17 pm

Mohamed Said Abaza

Post by eugen »

Acum o saptamana un alt suflet a ramas in adanc. Baiatul acesta tanar egiptean era fericit sa sa obtina in sfarsit brevetul de divemaster si sa aiba un servici bine platit ca videograf la un reputat centru de scafandri. In ziua aceea insorita de martie au facut doua scufundari frumoase in parcul national Ras Mohamed. Vasul a parasit parcul si s-a oprit in samandura la ora mesei, in apropierea portului, la Ras Um Sid, unde scafandrii urmau sa faca o a treia scufundare. Scafandrii au luat masa si Mohamed i-a lasat sa vizioneze filmul scufundarilor lor. Mohamed a facut un film bun, 5 scafandri s-au grabit sa-l cumpere, bucurosi sa pastreze o amintire asa frumoasa din Marea Rosie. Pe cand ghizii pregateau a treia scufundare, Mohamed i-a anuntat ca merge sa faca un fun dive. Nu s-a mai intors.
Ras Un Sid, Capul mamei lui Said, e unul din cele mai spectaculoase locuri de scufundari de pe coasta. Curentii puternici care-l matura zi si noapte il fac deosebit de bogat in peste. Sunt renumite gorgoniile imense care coboara pe peretele recifului si intalnirile cu peste de talie mare, baracuda, Napoleoni, rechinul punta blanca, eagle ray, manta ray... Ghizii scafandri de adancime vorbesc in soapta de canionul orizontal ce se deschide pe un platou de nisip la 50m. Noi, ceilalti ghizi, coboram uneori la 35m unde ne tinem de recif sa vedem in curentii cei mai puternici rechinii punta blanca. Sunt intotdeauna acolo. De doua ori am zarit si eu intrarea in acest canion, dar nu m-as fi incumetat niciodata sa ma aventurez pana acolo.
La o zi dupa ce a fost declarat disparut, mama lui Mohamed a venit la centru si a strigat la capatul durerii: Scoateti-mi puiul de-acolo va rog, va implor, aduceti-mi puiul meu! Puiul meu! Provenit dintr-o familie saraca, parintii lui Mohamed nu-si puteau permite sa plateasca un scafandru de adancime. Centrul a donat o parte din bani, colegii au donat si ei cat au putut, scafandri din alte centre au donat si ei cate putin. Leigh Cunningham, batranul lup de mare, si-a pregatit buteliile cu gaze si a coborat sa-l caute. L-a gasit pe Mohamed cu capul odihnindu-se in nisipul de pe fundul canionului la 65m. Explicatiile lui Leigh sunt incontestabile. Apropiindu-se de canion in curent, Mohamed s-a simtit la adapost intre peretii canionului. L-a cuprins narcoza. A incercat sa iasa din canion, dar curentul se facuse mult prea puternic, s-a aflat dintr-o data in lupta cu forta curentului care-l epuiza si nu putea sa avanseze mai mult de un metru. A incercat din nou si din nou cu disperare si iar s-a epuizat. In aceasta lupta de a iesi a respirat aproape tot aerul din butelie. A mai incercat inca o data, s-a mai luptat inca o data, l-a cuprins frica. I-au plans ochii de mila lui. Curentul l-a impins inapoi in canion. In cele din urma, cand a stiut ce i se-ntampla, a incetat sa mai stie.

Bimbo
Veteran
Posts: 114
Joined: Tue Jun 16, 2009 5:46 pm
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: naui aowd
Location: bucharest
Contact:

Re: Mohamed Said Abaza

Post by Bimbo »

wow!impresionanta tragedie!odihneasca-se in pace!

User avatar
zenno
Junior
Posts: 15
Joined: Mon Sep 01, 2008 10:09 am
Numar de scufundari: 51-100
Location: Oradea
Contact:

Re: Mohamed Said Abaza

Post by zenno »

R.I.P.
-In fiecare dimineata ma uit la topul celor mai bogati oameni ai lumii......daca nu sunt acolo, plec la munca! Hahaaa...

Do it ,or die!

Post Reply