Ca sa functioneze bine este nevoie de adancime si... invers, tehnica este necesara la scufundari de adancime. Sa explic.
Tehnica Frenzel se foloseste pentru adancimi sub volumul rezidual de aer din plamani cand alte tehnici cum ar fi valsalva nu mai pot fi folosite pentru ca pur si simplu nu mai exista suficient aer in plamani pentru egalizare. De aceea este nevoie de o tehnica prin care se poate egaliza la orice adancime, iar tehnica Frenzel chiar asta face, folosind o candidate de aer "pastrata" in cavitatea bucala pentru egalizare. De ce nu este simpla? Pentru ca trebuie sa iti poti "decupla" miscarile epiglotului de cele ale traheei, acestea fiind "setate" sa lucreze in tandem. Nu vreau sa intru in amanunte pentru ca este foarte dificil de explicat ori tradus din engleza, asa ca va dau o surse alta sursa excelenta de la unul dintre cei care au co-inventat-o - un canadian Fattah.
http://liquivision.com/equalizing.php
Mai doresc sa spun ca aceasta tehnica nu este absolut necesara pentru scufundari recreative care oricum sunt pana in 10-20m ori chiar si pentru cei cu volum foarte mic de aer in plamani, valoarea reziduala nu se atinge decat pe la 24-32m.
La cursurile AIDA nu am voie, de exemplu, sa predau Frenzel decat la ultimul nivel AIDA **** tocmai pentru a nu compica lucrurile. Sunt multe alte lucruri care trebuie facute bine pana la adancimea de 30m, apoi se lucreaza la egalizarea Frenzel.
Eu folosesc pentru scufundari recreative tehnica "freehands" ca m-a ajutat mama natura si pot egaliza...miscand din urechi

Va recomand sa folositi ce tehnica vi se pare mai simpla pentru adancimi mici, pentru ca lucrul esential este sa fiti cat mai relaxati fara stresul ca nu a iesit Frenzelul si "am inghitit aerul din gura".
Aer proaspat in plamani!
Sergiu