M-am bagat la apa...
Moderator: dell_ser
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
M-am bagat la apa...
In Finlanda singura optiune sa te balacesti (din puctul meu de vedere) este "dry suit". Orice alta versiune transforma placerea in durere si atunci nu prea mai are farmec toata afacerea in special daca vrei sa faci mai multe scufundari in aceeasi zi.
Unul dintre TechDiveri e si Instructor si a avut astazi balaceala cu o grupa de cursanti care faceau OWD-ul asa ca a fost o buna ocazie ca sa-mi revizuiesc atitudinea si indeminarea in Dry Suit si sa vad daca nu are vre-o gaura. Daca tot m-am dus am luat si aparatul foto asa ca aici niste poze.
Unul dintre TechDiveri e si Instructor si a avut astazi balaceala cu o grupa de cursanti care faceau OWD-ul asa ca a fost o buna ocazie ca sa-mi revizuiesc atitudinea si indeminarea in Dry Suit si sa vad daca nu are vre-o gaura. Daca tot m-am dus am luat si aparatul foto asa ca aici niste poze.
- Attachments
-
- Michelin Bibendum :-)
- IMG_3841.jpg (557.23 KiB) Viewed 20340 times
-
- IMG_3822.jpg (644.57 KiB) Viewed 20331 times
-
- IMG_3803.jpg (655.09 KiB) Viewed 20327 times
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Re: M-am bagat la apa...
hehe
bravo maestre!!!!
bravo maestre!!!!
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- peret
- Veteran
IANTD
Pentru cine foloseste Dry Suit un mic pont daca e foliosit inpreuna cu manusi uscate. Asta ca mi-am amintit acum ca l-am luat la purat....Daca manusile sint de neopren nu mai are importanta.
Pina pe la 20m adincime merge cu manusile uscate "insurubate" in costumul uscat dar la adincimi mai mari e mai bine daca exista comunicare intre incinta de aer din manusi si cea din costum.
Daca nu exista comunicare, si scapa aer din costum in manusi, aerul nu mai poate fi scos si face miscarea degetelor imposibila plus ca iti tine miinile in sus iar in cel mai rau caz la revenirea de la adincime mai mare la mai mica, schimbarea de volum a aerului din manusi le poate face sa iasa de pe mina si sa se indrepte spre la suprafata apei dupa ce se aude un frumos "plop"... ...si e cam neplacut cind apa nu e chiar calduta.
De asemenea comunicare cu costumul aduce posibilitatea de a transfera aer din costum in manusi cit a le face comfortabile si asta mai ales la adincime cind manusa te cam stringe si ti se si face frig.
Comunicarea se poate face fie punind sigiliul de cauciuc peste hainele termice luate pe sub costumul uscat sau cu ajutorul unui mic tub de cauciuc de genul celor de la perfuzii pus sub sigiliul de cauciuc. Eu folosesc ultima versiune.
Bineinteles ca exista si dezavantaje: Daca manusile au scurgeri....te alegi cu apa si in costum. Brrr....nu prea placut moment.....
Eh...nu exista solutia perfecta....ce sa-i faci.
Si inca o mica precizare....daca supapa de evacuare e pe mina dreapta...si e deschisa, deci evacuarea se face ridicind mina stinga...atunci daca in timp ce inoti si vrei sa te uiti in spate sa nu o faci decit intorcind capul spre dreapta....ca manevrele spre stinga fac sa se evacueze aerul din costum....am constata asta pe propria piele de citeva ori
Supapa o folosesc in optiunea aceasta in care eliminarea aerului se face prin ridicarea miinii stingi pentru ca daca eliminarea se face doar prin apasarea supapei, inseamna ca trebuie sa ai mina dreapta libera...ce nu e intotdeauna la indemina.
Toata lumea se gindeste ca vine vara, neopren de 3mm eventual shorty de 3mm....iar eu bat cimpii despre costum uscat....ehhh...mda.....e ca un fel de frectie la piciorul de lemn ce spun eu aici , scuzati dar cam aste e Finlanda.....iarna...costum uscat...iar cind vine vara.....tot costum uscat....
Sa nu care cumva sa credeti ca dau lectii. Departe de asa ceva. Poate dupa vre-o citeva mii de scufundari o sa am dreptul sa dau lectii, pina atunci sint doar pareri, opinii, experiente. Eu doar supun dezbaterii pubice metodele proprii de supravietuire. Asa pot sa mai aud si alte opinii si sa mai invat cite ceva.
Pina pe la 20m adincime merge cu manusile uscate "insurubate" in costumul uscat dar la adincimi mai mari e mai bine daca exista comunicare intre incinta de aer din manusi si cea din costum.
Daca nu exista comunicare, si scapa aer din costum in manusi, aerul nu mai poate fi scos si face miscarea degetelor imposibila plus ca iti tine miinile in sus iar in cel mai rau caz la revenirea de la adincime mai mare la mai mica, schimbarea de volum a aerului din manusi le poate face sa iasa de pe mina si sa se indrepte spre la suprafata apei dupa ce se aude un frumos "plop"... ...si e cam neplacut cind apa nu e chiar calduta.
De asemenea comunicare cu costumul aduce posibilitatea de a transfera aer din costum in manusi cit a le face comfortabile si asta mai ales la adincime cind manusa te cam stringe si ti se si face frig.
Comunicarea se poate face fie punind sigiliul de cauciuc peste hainele termice luate pe sub costumul uscat sau cu ajutorul unui mic tub de cauciuc de genul celor de la perfuzii pus sub sigiliul de cauciuc. Eu folosesc ultima versiune.
Bineinteles ca exista si dezavantaje: Daca manusile au scurgeri....te alegi cu apa si in costum. Brrr....nu prea placut moment.....
Eh...nu exista solutia perfecta....ce sa-i faci.
Si inca o mica precizare....daca supapa de evacuare e pe mina dreapta...si e deschisa, deci evacuarea se face ridicind mina stinga...atunci daca in timp ce inoti si vrei sa te uiti in spate sa nu o faci decit intorcind capul spre dreapta....ca manevrele spre stinga fac sa se evacueze aerul din costum....am constata asta pe propria piele de citeva ori
Supapa o folosesc in optiunea aceasta in care eliminarea aerului se face prin ridicarea miinii stingi pentru ca daca eliminarea se face doar prin apasarea supapei, inseamna ca trebuie sa ai mina dreapta libera...ce nu e intotdeauna la indemina.
Toata lumea se gindeste ca vine vara, neopren de 3mm eventual shorty de 3mm....iar eu bat cimpii despre costum uscat....ehhh...mda.....e ca un fel de frectie la piciorul de lemn ce spun eu aici , scuzati dar cam aste e Finlanda.....iarna...costum uscat...iar cind vine vara.....tot costum uscat....
Sa nu care cumva sa credeti ca dau lectii. Departe de asa ceva. Poate dupa vre-o citeva mii de scufundari o sa am dreptul sa dau lectii, pina atunci sint doar pareri, opinii, experiente. Eu doar supun dezbaterii pubice metodele proprii de supravietuire. Asa pot sa mai aud si alte opinii si sa mai invat cite ceva.
Last edited by peret on Sun Apr 26, 2009 10:21 pm, edited 2 times in total.
Cu toate ca Marea neagra are sub 16grade mai mult de jumatate din an, iar despre lacuri ce sa mai zic, prea putini folosesc costumul uscat pe-aici. Deocamdata .
- peret
- Veteran
IANTD
Brrrrr....ce curajosi sinteti! La mine cind nu mai e de 3mm neopren deja cere dry suit...asta inseamna ca daca are apa sub 20 grade, gata, e vreme de costum uscat.Ciocanul wrote:Cu toate ca Marea neagra are sub 16grade mai mult de jumatate din an, iar despre lacuri ce sa mai zic, prea putini folosesc costumul uscat pe-aici. Deocamdata .
In Finlanda indiferent de anotimp, la o mai mare adincime de 10-15m, apa are 4 grade.....deci nu prea e alta optiune. (Iarna pina la 10m adincime apa are intre 0 si 1 grad) Plus ca daca afara sint asa 10-15 grade cu un vinticel asa usor, nu prea iti mai vine sa iei pe tine neoprenul de 7+7 gata ud de la scufundarea precedenta. Sint destul de multi care o fac, dar bastinasi de obicei, caliti la frig.....eu nu prea reusesc.....pentru mine se cam trece granita de la placere la durere....
Acum lasind gluma la o parte, e vre-un motiv anume dece nu se folosesc costume uscate? Adica la 16 grade e cam justificat....
- gibonul
- Veteran
- Certificare/acreditare: Advanced
money, money, money...
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
- peret
- Veteran
IANTD
OK...am priceput...gibonul wrote:money, money, money...
Bravo Peret, e bine sa fii inapoi la balaciala. Dragute tare si pozele. Cred ca tu esti singurul dintre noi care ai cel mai mult parte de ape reci, vreau sa zic chiar reci. Eu intru in costumul uscat la 22 de grade. O data ce l-ai pus, nu mai vrei sa tremuri in costumul umed. Costa el mult costumul uscat cand e nou, dar isi merita toti banutii. Cand cumparati un costum uscat incercati-l neaparat o data in apa sa vedeti daca etanseitatea corespunde la nivelul mainilor si al gatului. Eu am un coleg aici care are venele foarte pronuntate la incheieturile mainilor si-si infasoara doua prezervative peste mansete. Medoda lui e una foarte originala, dar functioneaza. Verificati deasemenea buna functionare a valvelor. Valvele care trebuie reparate mereu nu duc la nimic bun.
Am fost in apa la 6 grade in neopren de 7mm si n-am rezistat mai mult de 30minute. La iesire tremura si butelia pe mine. Costumele de neopren si frigul sunt cea mai nefericita combinatie.
- VALI
- Veteran
da
frigul poate fi o problema sub apa!!!
la apnee, unde te misti mai in voie decat cu butelie, cel mai mult am stat 5 ore in apa de 12-13 grade cu neopren de 6mm
o sa spuneti ca-s nebun...nu e chiar asa!!!
in 5 ore alea am facut dus intors de peste 100 de ori....e ca si cum ai alerga pe timp friguros...te incalzesti....la un moment dat totusi trebuie sa iesi :p
la apnee, unde te misti mai in voie decat cu butelie, cel mai mult am stat 5 ore in apa de 12-13 grade cu neopren de 6mm
in 5 ore alea am facut dus intors de peste 100 de ori....e ca si cum ai alerga pe timp friguros...te incalzesti....la un moment dat totusi trebuie sa iesi :p
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- peret
- Veteran
IANTD
Sint 3 variante de baza ale costumelor uscate: neopren, trilaminat si cauciuc. Ficare are plusuri si minusuri:eugen wrote:Bravo Peret, e bine sa fii inapoi la balaciala. Dragute tare si pozele. Cred ca tu esti singurul dintre noi care ai cel mai mult parte de ape reci, vreau sa zic chiar reci. Eu intru in costumul uscat la 22 de grade. O data ce l-ai pus, nu mai vrei sa tremuri in costumul umed. Costa el mult costumul uscat cand e nou, dar isi merita toti banutii. Cand cumparati un costum uscat incercati-l neaparat o data in apa sa vedeti daca etanseitatea corespunde la nivelul mainilor si al gatului. Eu am un coleg aici care are venele foarte pronuntate la incheieturile mainilor si-si infasoara doua prezervative peste mansete. Medoda lui e una foarte originala, dar functioneaza. Verificati deasemenea buna functionare a valvelor. Valvele care trebuie reparate mereu nu duc la nimic bun.
- neopren
Plus: nu trebuie sa iei prea multe pe dedesubt penrtru ca e mai calduros ceea ce inseamna ca ai mai putin aer in costum
Minus: se usuca cel mai greu dintre cele trei si nu e asa de rezistent
- trilaminat
Plus: mult mai usor decit celelalte versiuni deci nu te dai la fund ca un bolovan.
Minus: Nu la fel de rezistent ca si cel de cauciuc, mai scumpicel decit celelalte trei.
- cauciuc:
Plus: cel mai rezistent la tavaleala
Minus: greu ca bolovanul si nu esti chiar balerina cu el :-)
Unele au fermoarul in fata, altele in spate.
Pe cine intrebi are o parere pro sau contra despre una sau alta dintre versiuni. Toate au plusuri si minusuri dar in finla e alegerea fiecaruia in functie de cum se simte cu el si ce vrea sa faca.
Sfatul e precum spune si Eugen: incearca-l inainte de a-l cumpara ca nu-i tocmai ieftin sa-l schimbi daca nu ti se potriveste.
La second hand atentie mare la fermoar..ca ala daca e stricat costa de inebunesti: 200-300 EURO schimbatul lui.
Last edited by peret on Mon Apr 27, 2009 9:28 pm, edited 1 time in total.
- peret
- Veteran
IANTD
AAAAA...scuze Vali da' mai existi sau discutam pe forum cu sufletul tau?VALI wrote:da
Da' ce ai gasti pe fundul de la balta aia ca te-a captivat 5 ore in apa de 12-13 grade?
Aiaiaiia........esti un fel de radiator ambulant daca ai reusit sa rezisti :-)
Impresionant
- VALI
- Veteran
hahaha
da mai exist...hahaha
ce cautam?
eram intr-o partida de "observat" calcani
si a fost o zi plina....era pacat sa ies prea devreme
de obicei insa stau 2 ore
da mai exist...hahaha
ce cautam?
eram intr-o partida de "observat" calcani
si a fost o zi plina....era pacat sa ies prea devreme
de obicei insa stau 2 ore
intretinerea costumului uscat
Iti multumim Peret ca ne impartasesti din experienta ta, toate aceste informatii ne ajuta sa alegem un echipament mai bun si sa facem scufundarile de placere "de placere". Eu personal prefer costumul uscat din neopren, il gasesc cel mai calduros, cel din neopren compresat. Se usca mai greu, dar se usca. Cel mai confortabil e cel de trilaminat, dar trebuie sa-ti iei o groaza de hainite pe dedesupt sa te apere cu-adevarat de frig. Cel de cauciuc nu poate fi vorba pentru scufndarile recreationale.
Poate n-ar strica sa vorbim putin si despre intretinerea lor. Intretinerea unui costum uscat, din orice material ar fi el e la fel de delicata ca intretinerea unui bun aparat foto cu carcasa lui. Costa mult si vrei sa-l ai bun mult timp. Nu te inseli, Peret, cand spui ca schimbarea fermuarului costa in jur de 200EU. Schimbarea mansetelor costa aproximativ 70EU si gulerul la fel. Cand il transportati, el se pliaza intr-un anume fel. Sa stea intr-o geanta separat de restul echipamentului. In perioada de hibernare tineti-l pe un umeras cu umerii lati, pozitia fermuarului sa nu fie una pliata. Fermuarul trebuie uns cu un sapun special, un fel de ceara speciala. Atentie mare la felul cum il deschideti si inchideti, nu tragi de el ca zarghitul.
Multi scafandri folosesc la imbracare pudra de bebelus la mansete si guler. Eu folosesc vaselina de bebelus Jhonson and Jhonson si functioneaza perfect. Scoateti toate bijuteriile cand il folositi.
Nu uitati sa va luati haine de schimb cand il incercati, ca altfel riscati sa va intoarceti acasa cu prosopul in jurul selelor.
Poate n-ar strica sa vorbim putin si despre intretinerea lor. Intretinerea unui costum uscat, din orice material ar fi el e la fel de delicata ca intretinerea unui bun aparat foto cu carcasa lui. Costa mult si vrei sa-l ai bun mult timp. Nu te inseli, Peret, cand spui ca schimbarea fermuarului costa in jur de 200EU. Schimbarea mansetelor costa aproximativ 70EU si gulerul la fel. Cand il transportati, el se pliaza intr-un anume fel. Sa stea intr-o geanta separat de restul echipamentului. In perioada de hibernare tineti-l pe un umeras cu umerii lati, pozitia fermuarului sa nu fie una pliata. Fermuarul trebuie uns cu un sapun special, un fel de ceara speciala. Atentie mare la felul cum il deschideti si inchideti, nu tragi de el ca zarghitul.
Multi scafandri folosesc la imbracare pudra de bebelus la mansete si guler. Eu folosesc vaselina de bebelus Jhonson and Jhonson si functioneaza perfect. Scoateti toate bijuteriile cand il folositi.
Nu uitati sa va luati haine de schimb cand il incercati, ca altfel riscati sa va intoarceti acasa cu prosopul in jurul selelor.
Frigul
Ei da, frigul... nu e prietenul scafandrului. Frigul apei e mai cumplit decat frigul viscolului. Primele notiuni despre hipotermie le avem deja la primul curs. Mie cand mi-e frig sub apa am un cerc de foc in jurul inimii. Cel mai periculos mi se pare ca semnele si simptomele hipotermiei sunt atat de greu de vazut, de acceptat odata ce esti acolo sub ape.
Primavara trecuta am avut un caz, un scafandru de 70 de ani care se incapatana sa se scufunde la 23 de grade cu un shorty. Dupa 5 zile de scufundari l-am scos afara in stare de soc. A durat aproape 2 ceasuri sa-si revina.
Primavara trecuta am avut un caz, un scafandru de 70 de ani care se incapatana sa se scufunde la 23 de grade cu un shorty. Dupa 5 zile de scufundari l-am scos afara in stare de soc. A durat aproape 2 ceasuri sa-si revina.