Test-13 din cele mai performante regulatoare!

Informatii despre echipamentele de scufundare - detalii tehnice, performante, impresii, noutati
scubamario
Veteran

Test-13 din cele mai performante regulatoare!

Post by scubamario »

Am gasit asta si mi sa parut interesant:
http://www.divemagazine.co.uk/news/article.asp?uan=370
Alex
Veteran

Re: Test-13 din cele mai performante regulatoare!

Post by Alex »

da. bun clasamentul. dar cum de nu apare si G250V pe acolo :?:
victor
Veteran

Post by victor »

Unde e clasamentul? Eu am vazut doar un articol in care mi se spune ca au testat niste regulatoare, fara concluziile propriu-zise.

O explicatie pentru intrebarea ta ar putea fi data articolului: 01 / 02 / 05. In 2005 G250V nu exista.. dar oricum, eu n-am vazut top-ul.
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Eu folosesc Scubapro MK19 DIN 300+G250V+OCTOPUS G250V
http://www.xsport.ro/index.php?produs=12119300
victor
Veteran

Post by victor »

E ok, cu exceptia faptului ca turela rotativa e un loc in plus care poate avea probleme si necesita clatire atenta. MK17, compact si dintr-o bucata e mai bun dupa parerea mea. Pe de alta parte, MK19 are avantajul de a avea un port LP in varf, excelent pentru rutarea furtunului de la second-stage in configuratii de duble (spre deosebire de MK17 care le are doar pe lateral).

Oricum, realitatea e ca treptele I performante ofera debite uriase fata de nevoile treptelor secundare si a celorlalte accesorii conectate. In ceea ce priveste articolul, masuratoarea mecanica a rezistentei la inhalatie are un singur defect - nu reflecta naturaletea respiratiei (adica e posibil sa respiri fara efort, dar sa ai o senzatie artificiala, iar cu un alt regulator sa te simti mai ok). Am avut senzatia asta neplacuta cu un Mares acum vreo 8 ani - nu mai retin modelul (era cotat de top atunci), dar aerui parca vibra in gura si era cumva impins cu forta - faceam un efort constient sa opresc debitul (iar oficial era reglat perfect, deci nu era o problema tehnica; fratii lui gemeni se comportau similar).
scubamario
Veteran

Post by scubamario »

Niste concluzii ar fi aici:
http://www.divemagazine.co.uk/news/article.asp?uan=665
Regulatoarele au fost testate din mai multe puncte de vedere si anume:

How do you decide what is the best regulator? There are many factors, most of which are subjective. Looks, comfort, ease of breathing, value for money, style, past experience with the manufacturer, all can play a part. There are also other factors, such as whether they are suitable for extremes of temperatures or whether they are lightweight and thus suitable for travelling? But one of the most important criteria is the energy it requires to breathe from them. We have devised a special test to compare the effort needed to breathe from a host of top regulators on the market and we have extensively tested them in a variety of open-water conditions.

Si ca o concluzie despre ce ar trebui sa urmaresti la achizitionarea unui regulator:

It’s worth saying that all the regulators included in this test are extremely good performers. While the ANSTI gives a reliable indication of the energy required to breathe from them, in practice the difference in breathing rates is marginal. When choosing your regulator consider the factors important to you – styling, weight, comfort, price and whether it is suitable for the diving you are planning to do.

Este si un fel de clasament sa zicem si anume:
La Scubapro:
Value verdict: 7 out of 10
Performance: 0.94 j/l. 5th.
Tough regulator with light breathe

La Aqualung;
Performance: 0.64 j/l. 2nd.
Great for colder waters

La ColtriSub:
Value verdict: 9 out of 10
Performance: 1.26 j/l. 11th.
One of those on a budget.

La Apeks:
Performance: 0.75 j/l. 3rd.
Another quality cold-water regulator

la Tigullio 52 Airtrack Plus:
Value verdict: 10 out of 10
Performance: 0.84 j/l. 4th.
An absolute bargain!
victor
Veteran

Post by victor »

Pe langa ca e vechi, cam dubios rezultatul.. a castigat Tigullio doar pentru ca e fabricat in UK si revista e din UK. In rest, desi nu are performante neaparat rele, e foarte rar, greu de reparat (si de gasit piese de schimb), si nu suficient de utilizat ca sa isi fi dovedit gradul de siguranta.

Ca sa nu mai zic ca un Coltri a luat nota mai mare decat Apeks, Scubapro sau Aqualung. Pe bune acum.. Scubapro MK25, chiar daca nu e grozav in ape reci, are super performante, Apeks ATX200 este foarte apropiat de XTX200, unul din cele mai bune regulatoare tehnice. Mares-ul din lista e un regulator excelent, Aqualung Legend la fel.. si castiga Coltri si Tigullio?

Sugestia mea daca vreti performanta, MK17/G250V (pe care o sustin tare de tot), Legend LX sau Glacia.. daca vreti ceva cheap&reliable - MK2+/R295 (e mai batran decat unii dintre noi, si probabil e cel mai simplu si solid regulator recreational sau pentru stage-uri), MK11/S555, Calypso sau Mikron.. asta pana cand poate vom vedea si pe la noi Apeks-uri (atunci alegerea va fi mai grea).

N-are rost sa va complicati cu alte marci, pentru cel mai bun motiv posibil: reteaua de service la nivel mondial a Scubapro si Aqualung.
Alex
Veteran

Post by Alex »

DE regulatorul asta ce parere aveti : http://www.watersportswarehouse.co.uk/i ... 127520.jpg ? :shock:
victor
Veteran

Post by victor »

Regulatoarele Aqualung sunt in general bune, nu ai cum sa gresesti prea rau cu ele. In particular, Kronos are un avantaj interesant (cei care l-au folosit spun ca evacuarea laterala a bulelor chiar e simpatica, nu baga aer nici in gluga nici in fata ochilor), dar care mie nu mi se pare suficient de senzational doar pentru asta. Pe de alta parte, varianta simpla nu are treapta I etansa fata de mediul ambiental (diafragma este expusa), ceea ce nu e o idee buna la regulatoarele cu diafragma, aceasta fiind mai sensibila decat pistonul (adica daca tot vrei un regulator cu camera ambientala expusa la mediu, mai bine iti iei cu piston; marele avantaj al regulatoarelor cu diafragma este tocmai camera ambientala etansa, altfel complexitatea suplimentara a mecanismului cu diafragma nu se justifica).
In plus, rutarea furtunelor nu e senzationala (sunt dispuse radial in jurul treptei I, greu de pastrat compacte pe langa corp).

Ca pret, ma astept sa il gasesti pe la noi in aceeasi zona cu un MK11/S555 (pe care eu, fan Scubapro, l-as prefera, deoarece MK11 este varianta cu camera ambientala expusa a MK17, iar S555 este un S600 fara reglaj VIVA si fara reglaj al rezistentei la inhalatie, dar altfel foarte ok). Cum insa MK11/S555 e aproape ca pret de MK17/S555, eu zic ca merita efortul.

Pe de alta parte, e foarte important sa definesti la ce gen de scufundari si pentru cati ani vrei sa faci investitia in regulator. Pentru scufundari recreationale, MK2+/R295 e mai mult decat suficient, si il poti oricand retrograda la postura de regulator de butelie de decompresie daca pasiunea evolueaza.
scubamario
Veteran

Post by scubamario »

Pe langa ca e vechi, cam dubios rezultatul.. a castigat Tigullio doar pentru ca e fabricat in UK si revista e din UK.
Acolo nu se spune ca a castigat Tigullio ci ca isi merita banii din plin.
Pe de alta parte MK2+/R295 costa pe X-Sport 962.72 Ron pe cand XTREME 110 costa 787.60 si are si dry-chamber.
victor
Veteran

Post by victor »

Tigullio luase nota 10 din 10, iar un Apeks ATX200 7 din 10, asta comentam. Oricum, de review-uri de genul asta e plin net-ul (http://www.divernet.com , http://www.scubadiving.com de exemplu), cu rezultate pentru toate gusturile.

Chestia cu Coltri-ul care are dry chamber versus MK2 imi suna cam la genul "logan-ul e vreo 6000 eur si are aer conditionat si cd, pe cand land rover-ul defender e peste 20000 varianta de baza si nu le are" :-) MK2-ul cam asta e - nu foarte confortabil, dar extraordinar de fiabil si rezistent.. cu greu l-ai putea strica chiar si daca te apuci sa il muti sub apa de pe o butelie pe alta.

Cand e vorba de aerul pe care il respiri, nu cred ca are sens sa faci economie 200 RON (ok, 400 RON pentru un MK17/S555, ca sa comparam facilitati "egale", desi deja sunt ironic). Coltri a fabricat regulatoare dintr-un amestec de componente originale si componente taiwaneze generice (care se regasesc in multe alte regulatoare ieftine). Daca nu ma insel au (sau au avut) cateva modele destul de asemanatoare cu Apeks, bazate pe asemenea componente generice taiwaneze. Parca prefer un proiect original, gandit bine cap-coada decat piese potrivite asa..

Iar ca feeling personal (dupa cateva utilizari mai vechi ale unor modele Coltri pe care nu le mai tin minte exact) - Coltri respira mecanic, simti destul de brutal flow-ul de aer in gura, vibratia membranei, deschiderea si inchiderea cailor de aer. Cat despre efort, n-are rost sa vorbim.

Si nu in ultimul rand - ofera Coltri life-time warranty pentru regulatoare? Ai linistea ca peste 20-30-40 de ani inca vei mai putea achizitiona piese pentru regulatorul respectiv, asa cum ai de la Aqualung sau Scubapro? Nici macar Mares nu se poate lauda cu asta, la cate serii de-ale lor sau de la Dacor au declarat end-of-life si pe care au anuntat ca le schimba cu altceva decat sa mai fabrice piese de schimb.
Alex
Veteran

Post by Alex »

Ce preferati dintre :

1. ScubaPro Mk17 + G250V
2. Aqualung Legend LX ACD Supreme
3. Aqualung Legend Glacia
4. Aqualung Kronos Supreme
5. Apeks XTX 100

:?: :?: :?: :?: :?: :?:
victor
Veteran

Post by victor »

1,5,2,3,4
Alex
Veteran

Post by Alex »

deci sunt destul de bune apeks-urile sa inteleg :mrgreen:
victor
Veteran

Post by victor »

Apeks sunt considerate printre cele mai bune regulatoare.. functie de gustul fiecaruia, le vei vedea puse peste, sub sau la egalitate cu Scubapro; sunt printre regulatoarele favorite pentru scufundari tehnice.

Nu uita insa de problema suportului tehnic. Care e sursa ta de regulatoare Apeks? Eu nu am vazut in magazine din RO echipament Apeks de vanzare, si daca nu ai un diveshop local care sa iti asigure intretinere, o sa te alegi cu complicatii inutile.
Post Reply