Bulgaria, cap Shabla

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
Ciocanul
Veteran

Bulgaria, cap Shabla

Post by Ciocanul »

Am plecat in weekendul trecut impreuna cu dancroitoru si alex78 in Bulgaria, cu scopul de a cauta locuri de scufundari pe coasta de nord. Din documentari, am reusit sa identificam farul Shabla si faleza dintre Shabla si Tyulenovo ca locuri excelente pentru scufundari. Prima scufundare a fost la farul Shabla, deoarece ne asteptam sa fie o scufundare de adancime. Conform descrierilor, platforma continentala avea o cadere brusca de la 4-8m la 25-27m, chiar in apropierea tarmului. Apa era foarte limpede cu o vizibilitate de 8-10m, dar primul contact cu ea ne-a adus si o surpriza. Pe 7iunie, apa avea 9-10grade la mal. Apoi, a doua surpriza a fost curentul foarte puternic ce batea dinspre sud - sud vest. Cand spun curent puternic, inseamna, citandu-l pe Dan, ca daca infigeai un tarus in nisip te flutura ca pe steag. Am purces la scufundare contra curentului, inspre larg. Dupa cam 20min aerul era deja la jumatate. Intr-adevar, relieful cobora in trepte, mai intai la 10m, apoi la 12m, si apoi la 17m. La baza peretului de la 17m curentul crestea in intensitate, si vizibilitatea scadea drastic. Cum oricum aerul era aproape de jumatate, ne-am decis sa ne intoarcem. Speram ca la intoarcere sa fim in curent ca in autobuz si sa privim de la geam frumosul. Dar n-a fost sa fie. Pardalnicul de curent urma un arc de cerc destul de strans, iar directia noastra de intoarcere tot impotriva lui a fost. Am iesit destul de aproape de locul de intrare, si am cazut lati dupa ce ne-am suit pe mal. Ne-am revenit pe baza de sandwichuri si eugenii.
Al doilea loc de scufundare pe care l-am gasit dupa ce am luat la pas faleza pana la Tyulenovo avea sa fie o surpriza extrem de placuta. Am facut in total trei scufundari acolo. In peretele de stanca se formeaza un golf, din care coboara niste trepte naturale de piatra pana in mare. Intrarea este relativ ferita si se poate face cu usurinta. Dupa ultima treapta, adancimea este direct de 4-5m, fundul fiind acoperit cu pietris mare si nisip rugos, care nu se ridica in suspensie. Scufundarile le-am facut de-a lungul falezei, prin relieful stancos subacvatic. Adancimea medie este de 9-10m. La tot pasul ti se deschid crevase, grote, puturi care coboara pana la 11m si caverne de diferite dimensiuni, pentru explorarea lor fiind nevoie si de lanterna. Cea mai mare surpriza a fost descoperirea a doua epave de dimensiuni medii (aproximativ 2,5m inaltime si probabil 15-20m lungime). Intr-adevar, citisem despre locul numit "twin wreks" aflat in zona, dar nu prea visam sa il si descoperim.
Accesul in zona se face pe drumuri de pamant care se desprind din soseaua care leaga Shabla de Tyulenovo, paralela cu malul.
Mai departe, cateva fotografii de la fata locului si un montaj video.

VIDEO - http://www.youtube.com/watch?v=C1Tlo2cKqxM
Resize of Resize of IMG_1092.jpg
Resize of Resize of IMG_1092.jpg (84.21 KiB) Viewed 23937 times
Resize of Resize of IMG_1114.jpg
Resize of Resize of IMG_1114.jpg (96.13 KiB) Viewed 23938 times
Resize of Resize of IMG_1126.jpg
Resize of Resize of IMG_1126.jpg (153.26 KiB) Viewed 23939 times
Resize of Resize of IMG_1131.jpg
Resize of Resize of IMG_1131.jpg (70.44 KiB) Viewed 23934 times
Ciocanul
Veteran

Re: Bulgaria, cap Shabla

Post by Ciocanul »

Si sa nu uit sa mentionez si o namila de sarpe de mare, cam la 120cm, pe care l-am vazut plecand in larg si intorcandu-se dupa 5 minute cu un guvid negru in gura.
национална география див.
eugen
Veteran

Post by eugen »

Frumoasa descriere domnul Ciocanu, partea cu serpocul de mare mi-a facut pielea de gaina ca eu ma tem de serpi ca dracu de tamaie. Ape limpezi!
Alex78
Junior

Post by Alex78 »

Dupa cat de multa liniste e ori nu a fost vazut materialul de scufundaci ori nu mai pot scrie fiind ocupati sa-si roada unchiile de invidie.
Cu stima
still waters run deep ......so.......look before you leap
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Frumos, frumos...bine de stiut ca exista asa locuri.....si pe mine faza cu sarpele m-a spart.....ca nici eu nu sint fan :)
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

Alex, nu fi asa rau...trebuie sa fii mai intelegator :lol: data viitoare sa la luati si cortul :P
oricum ..va felicit ! 3 oameni, logistica , drumul si .... tacut / facut :lol:
data viitoare sa va opriti la Caliacra!!! si ..pana in toamna poate ajungeti direct la Stambul :lol:
ape limpezi!!! ...
dancroitoru83
Senior
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI AWOD
NAUI RESCUE DIVER

Post by dancroitoru83 »

Nu stiu daca o sa luam cortul dar .... cine stie poate o cazare prin Bulgaria nu ar strica.... oricum la capitolul logistica multumim colegului Ciocanul care a printat tot felul de harti de pe google earth ...... trebuie sa recunoastem ca s-a implicat ....este adevarat ca intr-o maniera artistica :)). Oricum organizare excelenta (asta inseamna sa prticipe toti cei implicati in proiect, nu are cum sa nu iasa bine)..... dar nici nu se putea altfel ...

Promitem ca mai facem !!!!!!!
Remember when diving was dangerous and sex was safe!...
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

..pentru domnul Tudor, daca ii faceti rost de o plansa, se va apuca si sub apa sa organizeze ceva :lol:
ape limpezi!!! ...
adonay
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by adonay »

dancroitoru83 wrote:Nu stiu daca o sa luam cortul dar .... cine stie poate o cazare prin Bulgaria nu ar strica.... oricum la capitolul logistica multumim colegului Ciocanul care a printat tot felul de harti de pe google earth ...... trebuie sa recunoastem ca s-a implicat ....este adevarat ca intr-o maniera artistica :)). Oricum organizare excelenta (asta inseamna sa prticipe toti cei implicati in proiect, nu are cum sa nu iasa bine)..... dar nici nu se putea altfel ...

Promitem ca mai facem !!!!!!!
De ce nu folositi un GPS cu harta Bulgariei? :P
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
cris
Senior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: NAUI scuba diver
SDI Rescue Diver

Post by cris »

Salut! Am fost si eu anul trecut la scufundari in zona. E super intr-adevar. Daca mergeti spre Kaliacra, la un moment dat se face un drum spre statiunea Rusalka. Merita sa va scufundati acolo. de fapt toata zona e frecventata de cluburile din bulgaria.....stiu ei de ce!
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

adonay wrote: De ce nu folositi un GPS cu harta Bulgariei? :P
Pentru ca nu exista harta digitala a Bulgariei la nivelul de detaliere de care ai nevoie la astfel de actiuni - e vorba de poteci si drumuri de pamant. Si nu cred ca isi imagineaza cineva ca vom cauta planurile cadastrale ale raionului Shabla. Mai mult decat atat, Google Earth iti poate oferi si alte informatii - de exemplu, din 20 de fotografii postate pe locul respectiv, trei pot fi chiar de-acolo.
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

cris wrote:Salut! Am fost si eu anul trecut la scufundari in zona. E super intr-adevar. Daca mergeti spre Kaliacra, la un moment dat se face un drum spre statiunea Rusalka. Merita sa va scufundati acolo. de fapt toata zona e frecventata de cluburile din bulgaria.....stiu ei de ce!
Cris - acum vad ca ai fost si tu acolo. Am gasit topicul deschis de tine anul trecut, si vad ca e vorba de acelasi loc. Primul loc in care am fost, in schimb, a fost in lungul pontonului rupt de la Shabla, pe latura lui nordica. Despre Rusalka am scris cate ceva anul trecut - viewtopic.php?f=4&t=2133
rey
Veteran
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by rey »

Eheeeeeeeeee nu ati fost singurii plecatzi weekendul trecut ....am fost la Sozopol in sudul Bulgariei cca 20 Km dincolo de Burgas , ce sa va spun vreme superba , cazare ieftina si mincare la fel . Am scubarit cu www.aqua- sub.com ce sa va spun am fost la 2 epave RODINA si PIONER . plecarea la ele s-a facut cu un zodiac nitel mai mare dar inghesuiala mare pe barcuta . Rodina adincimea de scufundare 40 m vizibilitate cca 12-15 m apa 9 grade mi-a inghetat si sufletul avind in vedere ca eram cu 5,5 mm dar cel mai frig mi-a fost la buze , epava acoperita cu scoici la greu , s-a facut si penetrare epava .
ceilalti coechiperi erau cu costume uscate , nitrox, etc ce mai umilire pe fata , m-am saturat asteptindu-i afara 90 min.
A doua epava Pioner adincime 18 m aceiasi apa ,vizibilitate mai mica 7-8 m in plus erau vreo 7 scufundaci incepatori (cind spun incepatori doar 3 scufundari no OWD) care au ridicat tot milul de pe epava cu labele de nu se mai vedea nimic,,,,,,,,,, aceiasi barca dar frate inghesuiala mare eram 13 in total cu tot cu echipament de nu aveam nici cum sa ne miscam dar a fost frumos . In zona sint vreo 5 epave si inca vreo 2 la 70 km distanta . NU am facut poze in apa fiindca camera mea nu merge decit pina la 10 m riscam sa o scot sub forma de platfus.
rey
Veteran
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by rey »

celelalte epave sint
USA steam ship - MOPANG
Fernch cargo - JAQUES FRESSINET
Turchis cargo - SAFAK
German ship- ADOLF FON BAYERN
Romania ship - PELES
Pasager cargo - CAMPIDOGLIO
mai au si niste pesteri subaacvatice asa ca avem ce vizita , eu ma gindesc sa stau vreo 10 zile in septembrie cind se mai incalzeste si apa , cazarea e undeva intre 20 si 35 eur pe noapte camera cu mic dejun asta fiind o camera mai mult decit civilizata mincarea este ieftina e 1.5 leva berea Kamenita la restaurant adica cca 3 ron
Pentru cine are echipament complect se poate inchiria o barca mai mare costa 30 eur de persoana daar daca sintem mai multi se poate negocia si mers unde vrem noi , butelia se incarca la Diving center . Mai este un Diving center in OLD NESSEBAR o nebunie de insulita pastrata cu arhitectura din sec XV unde deasemenea putem opta . este la 30 km nord se Burgas. oricum cazare serviciile si masa aici in zona nu sufera comparatie cu ce este la noi imi pare rau ca spun asta dar au luat-o cu mult inainte bulgarii.
victor
Veteran

Post by victor »

tech equipment off-topic moved to viewtopic.php?f=2&t=2318&p=6246#p6246
Post Reply