Saptamana trecuta am fost in Vama, si am incercat cat de cat sa ma tin si de planul de scufundari - si anume sa fac scufundari in rezervatia biosferei dintre 2mai si Vama Veche si la Akra Action - epava din vama, sau ce a mai ramas din ea.
Pentru logistica, am umplut buteliile cu 170bar la dive-centrul din vama (in fine, pana acum display-ul computerului meu nu aratat decat o data in viata lui 201bar, dar asta e, avem aer mai rarefiat la Marea Neagra). Pret - 30lei butelia de 15l.
Trecem la treburile serioase. Am intrat pe drumul de pamant de pe faleza pe langa ultimele case de langa vama, si am condus pana in dreptul unei scari de beton care coboara pana jos, la mal. Am mers pe directia perpendiculara pe mal, (90) pret de 35min. Adancimea maxima atinsa - 8m. Vizibilitatea era buna - 4-5m, in conditiile in care cu o zi inainte fusese furtuna. Curent - aproape insesizabil. Surpiza cea mai mare, in schimb, a fost gasirea unei mici scorpii de mare. Am ramas sa o studiez cam 10min, inca uimit de intalnirea cu o specie atat de rara. Am gasit o imagine cat de cat apropiata de specimenul vazut de mine http://www.lifeunderthesea.co.uk/38c2c5 ... c2c570.jpg[/img].
Am mai gasit in rezervatie caluti de mare, stavrizi, si restul speciilor omniprezente in Marea Neagra.
Scufundarea a doua - epava Akra Action.
Am ajuns cu caiacul pana la epava si am debarcat. Echiparea s-a facut in apa, echipamentul a fost transportat pe caiac si nu in carca. Se coboara in dreptul ciotului de la prora (partea ramasa emersa din epava), pana la adancimea maxima de 7m. Am dat o tura inceata de epava, cu grija sa nu deranjam fiarele despre care am fost avertizat ca sunt instabile. Nu prea mai e nimic instabil la aceasta epava, in sensul ca tot ce putea sa cada a cazut deja. Partile ramase cat de cat in picioare sunt prora si pupa datorita rigiditatii crescute. Lateralele carenei sunt cazute, cu coastele expuse, si cu incarcatura de colace de sarma imprastiata pe fundul marii. A mai ramas totusi un catarg intr-o pozitie incerta si am evitat sa trec pe sub el.
Pe epava cresc in liniste algele si recifele de scoici, structura fiind populata de multe specii de pesti. Am senzatia ca aceasta epava nu prezinta interes in sine, ca morman de fiare cazute, ci mai degraba din punct de vedere al biodiversitatii. Din nou am gasit acei stavrizi colorati, cu dungi verzi si branhii albastre. Si acest loc de scufundare avea sa-mi ofere o surpriza neasteptata. Din prora navei a tasnit la un moment dat un zargan de aproximativ 70cm. Am terminat turul epavei dupa aproximativ 40min si am purces spre mal. Drumul spre mal l-am parcurs intr-un ritm foarte relaxat, in cam 55min, cautand si alti pesti, dar n-am mai avut parte de alte surprize - doar niste caluti de mare. Directia de intoarcere a fost 275, astfel incat sa compensez curentul slab dinspre nord.
Concluzie finala - locul merita vazut - poti avea surprize placute.
Rezervatia biosferei din 2mai si Vama Veche + epava
- adonay
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Re: Rezervatia biosferei din 2mai si Vama Veche
Frumos!
Scorpiile de mare nu sunt chiar asa de rare. Am vazut doua sau trei la ultimul dive de noapte la Cazinoul din Constanta - noaptea ies din crapaturi in "open water"
Scorpiile de mare nu sunt chiar asa de rare. Am vazut doua sau trei la ultimul dive de noapte la Cazinoul din Constanta - noaptea ies din crapaturi in "open water"
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
http://matale.ro/trips/
Pot sa iti confirm si eu ce zice Sorin :-) noaptea chiar le-am intalnit de fiecare data, si cam peste tot (parca chiar si la Eforie daca mai tin bine minte - Sorin?)
Curios ghinionul tau cu buteliile - a mea e in mod uzual incarcata intre 230-205 (mai ales daca nu o aduc foarte goala, sau ii mai fac o mica completare peste, dupa ce se raceste, e plina de da pe dinafara ).
Curios ghinionul tau cu buteliile - a mea e in mod uzual incarcata intre 230-205 (mai ales daca nu o aduc foarte goala, sau ii mai fac o mica completare peste, dupa ce se raceste, e plina de da pe dinafara ).
- gibonul
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: Advanced
cred ca cam ultimul an in care mai putem gasi epava din Vama fara GPS. dupa iarna asta cred ca se va scufunda de tot. iata niste poze facute de mine in 2007 la epava
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy