CETATEA CALLATIS

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
bercea
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

CETATEA CALLATIS

Post by bercea »

Deschid acest topic intrucat in urma unei intalniri cu prietenii de scufundare ( dar si motoristi in acelasi timp ) am dezbatut ( din pacate cu un minim de cunostinte si informatii ) acest subiect.

Uite ce am gasit pe net despre cetate: http://bataiosu.wordpress.com/2008/05/2 ... -adancuri/

Am rugamintea sa postati aici orice informatie de interes, mai ales daca stiti unde anume este, cum si de unde se poate incepe o scufundare, ce se gaseste efectiv in zona, etc.
bercea
Veteran

Re: CETATEA CALLATIS

Post by bercea »

Inca un link cu info despre cetatea callatis : http://www.jurnalul.ro/stire-special/at ... 07698.html

se pare ca e super tare locul si ca merita incercat. fain ar fi sa gasim ceva ( macar o mini-comoara ) asa, din pura intamplare :D
Misa
Veteran

Post by Misa »

Cousteau, ai grija tati de tine ca e periculos pe acolo fara dispozitivele necesare. Banuiesc ca stii ca-ti trebuie niste detectoare, aspiratoare, camere video si alte mici si mari echipamente aferente exploratorilor...adevarati. Daca te duci sa-l iei si pe Cristi Ghioaca cu tine, te rog...e bun la munca sub apa ;)
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
victor
Veteran

Post by victor »

Inainte sa viseze cineva la vreo cetate scufundata, cu drumuri de marmura, ziduri si coloane, ganditi-va ca peisajul va arata exact ca la Cazinoul din Constanta: gramezi de midii, acoperind tot felul de stanci. Unele ar putea fi de origine umana.. dar cine sa le recunoasca, sa le dezgroape? Alteori, s-ar putea sa se distinga 1-2 blocuri masive de piatra, formand ceva ce parca a fost candva un zid, asa cum (din nou), se mai gasesc pe langa Cazino. Cu putin noroc, zona va contine fragmente de amfora, mai mici sau mai mari, pentru cine se uita foarte atent in crapaturi.

Dar.. ca sa gasiti "comori" va fi nevoie de sisteme de aspirare, de unelte de sapat, de aparatura acustica cu care sa puteti sonda si solul, nu doar apa, de detectoare de metale..

Un simplu dive facut cu asteptari romantice despre cetati va fi doar o dezamagire, sansele sa mai recunoasca cineva ceva in formele acoperite de midii sunt infime.

In plus, articolul vorbeste de folosirea ROV-urilor, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca adancimile explorate nu au fost chiar recreationale. Nu cred ca cineva foloseste ROV-uri la 10-20m adancime.
Misa
Veteran

Post by Misa »

Hai ma, nu le spulbera visele...ar fi misto macar sa faca o scufundare recreationala ca sa vada cu adevarat ce e acolo.

ps: e oare posibil ca vreo echipa de scafandrii profesionisti din Romania sa fi avut aceasta initiativa...sau nimeni niciodata nu s-a aventurat mai mult pe acolo?
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
victor
Veteran

Post by victor »

Eu stiam ca siturile arheologice din zona marii negre au fost explorate in anii 60-70 de catre Constantin Scarlat ( http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Scarlat ).

Incercand sa gasesc mai multe informatii despre Constantin Scarlat, am mai gasit un articol ( http://www.cugetliber.ro/Arhiva/iunie20 ... ltura.html ) in care am remarcat doua aspecte interesante, dar offtopic:
1. epava unui hidroavion in lacul Siutghiol
2. midii cu perle pe langa izvoarele termale de la Mangalia :~ nu stiam ca midiile fac perle, dar de acum le desfac pe toate pe care le intalnesc :lol:
bercea
Veteran

Post by bercea »

nu stiu daca ajuta sau daca nu stiati deja de asta: http://scufundari.eu/images/harta/harta_mare.html

este o harta cu locuri de scufundat

Se pare ca in zona mangaliei s-au facut descoperiri. cineva ( nu spun inca cine) a luat legatura cu cel care a initiat cercetarile in zona respectiva. din motive de securitate, nu vrea sa dezvaluie locatia unde inca se mai fac scufundari pentru ..... acum sunt echipe de la discovery channel care filmeaza in zona

PS: chiar si daca voi gasi un capac de cola, tot mare descoperire o sa mi se para si il voi considera moneda antica :) chiar e fain sa incercam ....
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Si ca sa ma bag si eu in seama, va astept la intoarcere cu o descriere completa, intr-un topic nou, a locului de scufundare. Descrierea va atinge punctele din anuntul de la inceputul sectiunii locuri de scufundari.
Voi muta acest topic in "invitatie la scufundari", pentru ca
Ciocanul wrote:Aceasta sectiune este dedicata locurilor de scufundare pe care le-ati vazut si le-ati explorat.
(m-am citat singur, stiu :lol: )
bercea
Veteran

Post by bercea »

Ciocanul wrote:Si ca sa ma bag si eu in seama, va astept la intoarcere cu o descriere completa, intr-un topic nou, a locului de scufundare. Descrierea va atinge punctele din anuntul de la inceputul sectiunii locuri de scufundari.
Voi muta acest topic in "invitatie la scufundari", pentru ca
Ciocanul wrote:Aceasta sectiune este dedicata locurilor de scufundare pe care le-ati vazut si le-ati explorat.
(m-am citat singur, stiu :lol: )
maine dimineata voi fi la mangalia si merg la fata locului. incerc sa aflu cat mai multe detalii. din ce telefoane am dat si am primit deja, se aduna destul interes pentru subiectul CALLATIS. scufundarea in zona portului va fi sambata si duminica. daca poti, mai lasa putin si nu sterge inca topicul. luni vor aparea si primele poze si lamuriri de la "locul faptei"
bercea
Veteran

Post by bercea »

uite ce am gasit !
Attachments
harta callatis.jpg
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Nu aveam de gand sa-l sterg, ca n-are nimic gresit in el. Ziceam doar ca am de gand sa-l mut in "invitatie la scufundari", si ca te invit dupa weekendul asta sa deschizi un nou topic aici, in care sa descrii ce ai gasit, cu informatii "la prima mana".
Daca vrei, te voi ajuta sa-l structuram astfel incat sa cuprindem si toate informatiile date deja (mai putin carcotelile ;) ).
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Si a-propos de ajutor.
Am pus harta de mai sus peste imaginea din satelit, incercand sa potrivesc linia tarmului actual. Dupa care, puteti uita...
harta callatis overlay.jpg
Evindent, la zonele din port, nu veti avea acces decat cu aprobari peste aprobari. In zona marinei, unde se poate intra din debarcader, pe niste gradene mari de beton, a fost Gibonul si nu a gasit decat mal (cu diacritice :) ). Mai multe detalii poate sa dea el.
Pe partea de nord a digului lung am intrat asta primavara, dar nu am vazut prea multe din cauza hulei puternice si vizibilitatii scazute). Teoretic, atunci m-am plimbat chiar prin danele figurate aici.
Daca ar fi sa ma iau dupa harta asta, as incerca mai o intrare de pe plaja din 2Mai, si apoi una din zona digurilor de la izvoarele sulfuroase. (am marcat cu verde zonele respective)
victor
Veteran

Post by victor »

La izvoarele sulfuroase n-am zarit nici o urma de chestii man-made, cu exceptia unei sarme. In zonele "arheologice" se gasesc de obicei fragmente ceramice (Histria, Enisala, Cazino). Deci pica si varianta asta. La digul de sud n-am incercat sa ma scufund pana acum, nu stiu cum arata, dar n-as incerca zona marcata de tine, ci zona mai dinspre larg.. macar daca nu altceva, poate e apa adanca.
victor
Veteran

Post by victor »

Cateva informatii gasite intre timp:

"Pe de altã parte, în sectorul de coastã dintre Mangalia şi satul 2 Mai, la circa 700-800 de metri de ţãrm, s-a descoperit traseul unui dig de piatrã, numit de localnici ²zidul genovez² [...] Ceea ce în urma mãsurãtorilor şi sondajelor fusese luat drept digul construit de genovezi, în cea de-a doua epocã de înflorire a Callatisului, devenit Pangalia, nu este decât un promontoriu de piatrã durã care desparte din totdeauna apele litorale de adâncimile dinspre larg. Prin urmare, digul a existat acolo din timpuri imemoriale, aşa cum o aratã ancorele de tip heraclean, micenian şi bizantin sau cele romane, martore ale unor naufragii petrecute în aceastã zonã primejdioasã pentru navigaţie, cu mult înainte de venirea la Callatis a bizantinilor şi genovezilor."

Se pare ca mai multe informatii se pot gasi in revista ’’Tomis’’, An V, Nr.7, iulie 1970, p.2, daca are cineva acces la ea. Acolo este relatata povestea studiilor arheologice din zona, inclusiv gasirea celei mai mari asezari inundate de mare de pe teritoriul nostru.

Am gasit un pdf pe net (aparent un referat scolar?) cu informatii interesante despre studiile arheologice facute in zona. Din pacate nu i-am gasit si anexele.
Attachments
Din_istoricul_scafandreriei_romanesti.pdf
(279.96 KiB) Downloaded 440 times
cristina.mardare
Junior
Certificare/acreditare: NAUI

Post by cristina.mardare »

multumim de detalii si mai ales de interesul vostru pentru subiect. acum suntem la neptun si pentru maine dimineata am aranjat sa bem cafeaua la capitania portului mangalia. revenim cu detalii daca apar noutati.

vineri seara, in jurul orei 5-6, vom fi la capul turcului pentru intalnirea cu ramiro si ceilalti cursanti avansati.
Yesterday is History, Tomorrow is a Mistery but Today is a Gift !
Post Reply