Finlanda - Mina Ojamo

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
Post Reply
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Finlanda - Mina Ojamo

Post by peret »

(RO) Traducere din ghidul oficial despre Ojamo:

Ojamo este intradevar un loc de scufundari unic. Mina inundata de calcar este situata in orasul Lohja la 65km spre vest de Helsinki si la 130km est de Turku. Mina ofera scufundari in incinte inchise excelente si se preteaza perfect pentru scufundatori cu diferite nivele de experienta.

Organizarea scufundarilor in Ojamo este desfasurata pe baza de voluntariat. Toate scufundarile sint supervizate de catre un manager de sauprafata a carui responsabilitate este sa supravegheze securitatea si ordinea in cadrul scufundarilor.

Siguranta:

Siguranta scufundarilot este asigurata de o organizatie suport de suprafata. In timpul scufundarilot exista intotdeuna un scufundator in "stand-by" cu durata de reactie (ajunge in apa echipat full) intr-un minut. (1 minut). Managerul de suprafata coordoneaza intotdeauna si programeaza scufundarile si conduce activitatile de suprafata in cazul unei urgente.

Toti scufundatorii trebuie sa fie fara exceptie gata sa de interventie daca este cerut de catre managerul de suprafata. In cazul in care Managerul de suprafata se scufunda atunci un alt diver este nominalizat sa-l inlocuiasca si care va avea puteri depline ca manager de suprafata si scufundator salvator. Trusa de prim ajutor si sistem de adminsitrare a oxigenului este disponibil tot timpul.

Ghizi:

Ghizi locali vor fi aranjati pentru oaspeti. Un ghid conduce maximum trei oaspeti al o scufundare. Scufundarile sint planificate impreuna cu ghidul ca sa asigure ca asteptarile oaspetilor si sa asigure ca masurile necesare de siguranta sint implinite. Managerul de suporafata are cuvintul final asupra planului si are dreptul sal modifice cu propreia judecata pentru a asigura siguranta. Toti oaspetii trebuie sa se scufunde cu un ghid. Cereri speciale cum ar fi filmarea, folosirea DPV, etc trebuie discutate si aprobate in avans.

Planificarea scufundarilot:

De obicei, opaspetii nostrii planifica doua scufundari in aceeasi zi. Prima scufundare se face in nivelul cel mai putin adinc din mina la 28m cu un BT intre 20 si 50 minute in functie de rezerva de gas a oaspetilor, experienta si cunostinte. Este recomandat gaz EANx adecvat ca "bottom gas" si de asemenea O2 pentru decompresie. Temperatura apei este in mina 4 grade Celsius constant.

Pentru o mincare rapida in perioada dintre scufundari, un gril exterior precum si un cuptor cu microunde sint disponibile pentru oaspeti.

A doua scufundare se face de obicei la nivelul de 42m cu un BT intre 20 minute si 40 minute. pentru siguranta scufundarii, practicile locare cer pentru siguranta scufundarilor ca amestecuri de gaze cu Helium sa fie folosite ca "bottom gas" si deasemenea EAN50 (and O2) pentru decompresie asumind in mod normal ca certificarea si experienta corespunzatoare exista pentru folosirea acestor gaze.

Pentru oaspetii frecventi si alte planuri de scufundare pot fi discutate cu personalul prezent.

Topate planuril de scufundare trebuie aprobade de managerul de suprafata. Pentru oaspetii care vin prima data la Ojamo nu este permisa utilizarea DPV, utilizarea de "botto-mix stage" sau scufundare la o adincime mai mare de 42m indiferent de certificare si experienta.

Costuri:

Taxa de intrare pentru scufundator este folosita exclusiv pentru a intretine si a imbunatatii facilitatile si serviciile de la mina.
Taxa de intrare pentru o zi de scufundari e de 7.00 EUR indiferent de numarul de scufundari decise in ziua respectiva.

Taxa de intrare se plateste in contul Ojamo: (IBAN FI7980002917359993,
Swift code PSPBFIHH, a se marca "Kaivossukeltajat/Ojamo" ca beneficiar si numele scufundaotrului la mesaj).
Nu se accepta plata in numerar pentru taxa de intrare. managerul de suprafata va inspecta platile inainte de scufundare deci trebuie sa se prezinte o copie dupa dovada platii. Fara aceaasta dovada nu se pot autoriza scufundarile.
In plus fata de taxa de intrare, singurul cost direct pentru osaspeti care acopera si taxa de intrare si costul de utilizare a gazelorsi sint doar pentru scufundarile mentionate mai sus, inte 40 si 60 EUR / zi / ghid. Deci cu alte cuvinte daca te scufunzi cu aer nu costa nimic altceva decit cei 7 EUR. Daca te dai cu amestecuri atunci platesti in plus intre 40 si 60 Euro.

Fata de taxa de intrare, aceasta taxa de utilizare a gazelor se poate plati in numerar la managerul de suprafata si se face dupa scufundare.

Lucruri de luat aminte:

Speram ca folosirea "wing"-ului si a "backplate" este setata in asa fel incit acopera explorarile de pesteri si in acelasi timp redundanta pentru aceasta activitate este acoperita. Pentru a face scufundarile sa functioneze ca la carte, va rugam sa va pregatiti echipamentul si sa fie gata in 60 de minute dupa intrare in cadrul facilitatii. In acest mod ne putem asigura ca toata lumea are timp suficient ca sa efectueze scufundarile planificate pentru ziua respectiva. Inainte de orice scufundare din orice zi, managerul de suprafata va face o scurta prezentare a activitatilor de scufundare de la Mina Ojamo. Nu este permis sa se utilizeze compresor in Mina Ojamo. Ne asteptam ca toti cei prezenti sa-si aduca toate gazele necesare pentru durata sederii. Ca pentru orice deplasare pentru scufundari este bine de adus si piese de schimb pentru cazul in care anumite componente se defecteaza.

Daca nu sinteti obijnuiti cu conditiile reci are apelor nordice, va rugam sa consultati gazdele pentru sfaturi privind echipamentul necesar.
Costum uscat etste obligatoriu si recomandam sa se foloseasca Argon ca gaz pentru umflarea costumului. De obicei organizare unei scufundari in Mina Ojamo trebuie facuta cu o luna in avans deci va rugam sa ne contactati cu mut timp in avans pentru a o aranja.

In comunicarea cu noi va rugam sa prezentati certificatele oaspetilor, numele instructorilor si al experintei in scufundari in medii inchise in ultimele 12 lunbi.

Deoarece intreaga organizare este derulata pe baza de voluntariat, trebuie tinut cont ca din pacate nu putem oferi acelasi nivel de servicii ca si la un centru comercial de scufundari. Deoarece avem resurse limitate si timp liber limitat, nu este posibil sa servim taote cererile de vizita deci va rugam sa fiti flexibili si rabdatori.

Cazare:

In orasul Lohja se gasesc mai multe hoteluri, hosteluri precum si case de oaspeti care pot fi gasite aici:
http://tinyurl.com/2jtqpm

Instructiuni:

Aici puteti gasi ruta pe Google Maps pentru a ajunge la Ojamo din orasele Helsinki si Turku.

Helsinki – Ojamo (Lohja)
http://tinyurl.com/3y3gy3

Turku – Ojamo (Lohja)
http://tinyurl.com/3yvor5


(EN)
English version: http://www.sukellus.info/ojamo/Ojamo_di ... nglish.pdf
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by peret »

21.10.2009 - Ojamo

Am ajuns la ora 17:00 pe o zi mohorita cu +5 gradea afara dar noroc ca nu cadea nimic din cer sa ne mai si ude. Forfota mare, cel putin 10 scafandrii, plin de masini si mai ales plin de echipament rasfirat peste tot.

Desi desi exista loc pentru a te schimba, am preferat sa ma echipez in spatele masinii ca sa nu mai car tot echipamentul aiurea.

Deci pina m-am sucit eu asa de doua ori, pina mi-am pus echipamentul pe mine, dupa un breefing scurt, cei doi prieteni cu care eram, erau deja in apa evident eu fiind "incepatorul grupei" am primit o pozitie confortabila tip "sandwich" in sirul indian format din trei scufundacei. Am uitat sa mentionez ca deja se intunecase pina am intrat noi in apa asa ca din start devenise o scufundare de noapte care de fapt nu prea are importanta pentru ca e intuneric si asa acolo jos :).

Planul era simplu. Se urmeaza linia din apa care coboara incet de la 6m la 10m dupa care se bifurca doua linii, una la dreapta (turul mai lung) si una la stinga o scurtatura catre buza primei intrari in mina. Noi am luat traseul din urma care trece printr-o padure de brazi, cu brazi de 20-30m inaltime pe verticala care evident sint fara frunze dar cu toate crengile de rigoare deci ai in ce sa te agati mai ales ca vizibilitatea era undeva la 1m maxim (am filmat nu pic cu camera foto...si parca era mai buna vizibilitatea..cam peste 3m...cind am fost acolo in realitate mi s-a parut mult mai nasoala...hm..interesant...poate ca am fost "narked" :confused: ) si asta doar datorita lampilor de 50w pe care le aveam la noi. Efectiv inotam "tinind cu dintii" de labele celui din fata ca sa nu ne ratacim iar cel din spate se tinea de mine la fel. O chestie foarte buna asa ca o paranteza, prietenul meu are lipite de JetFin o banda lata reflectorizanta pe talpa, chiar spre virf, si sincer este ceva extraordinar in ciorba aia intunecata fara nici un fel de reper. Traseul trece si peste o groapa de 70m adincime dar pe care evident ca nu aveai cum sa o identifici din cauza vizibilitatii reduse.

Odata ajunsi la un zid de piatra am inceput usor scufundarea pina la 27m la intrare pesteri pe care nu am putut sa o vedem din cauza ciorbei. Acolo vizibilitatea se redusese foarte mult. Deci repet nu ai ce cauta acolo cu lanterne de buzunar. Si evident oare ce se poate intimpla? Eh...lampa mea hotaraste ca a fost aprinsa destul asa ca se stinge :eek:

Evident ca ne-am adunat cu totii in cerc si amindoi buddy umlau la cite unul din capetele lampii ca sa vada ce are si dupa citiva pumini, niste scuturaturi a hotarit sa porneasca....si s-a facut ziua...ma rog...cit de cit lumina. Am hotarit ca ne ajunge cit am "vazut" si cit am stat la gura minei de la 27m asa ca am hotarit sa o luam catre alte puncte deosebite turistice din cariera.

Urmatoarea destinatie: "submarinul" :confused:
Chestia asta este un butoi mare...adica un butoi foarte mare rasturnat si prins in beton si care are o deschidere in parte de jos pe care te poti baga si ajuta sa poti avea o conversati cu buddy in caz de nevoie.. Nu este recomandad sa se si respire aerul dinauntru pentru ca nu este clar ce concentratie de oxigen are si sint mari sanse sa lesini ceea ce nu este indicat pentru ca e la 20m adincime. Deci tragi o gura pe regulator si spui ce ai de spus...dupa care bagi iar regulatorul in gura si tragi aer...si tot asa. oricum o chestie utila mai ales daca esti in bucluc.

Alta minunatie a locului: "epava 1"
Chestia asta este o barca de vre-o 10m lungime ingramadita sub niste stinci.

Si ultima atractie: "epava 2"
O caroserie de masina pe care nu am reusit sa o gasim din lipsa de ... "aer" :o asa ne-am lipit de un buoi si am luat-o spre suprafata incet asa usor evident cu cele 3 minute de mandatory stop.

O simpla nota, toata tura de scufundari a fost facuta intr-un ritm ultra alert ca la 100m plat. Nu prea am priceput dece dar nici nu pun intrebari, cert este ca totul a durat doar aprox 40 de minute si tot timpul am gifiit ca o locomotiva deci si consumul de aer a fost pe masura :o

Si dupa cum am explicat in alt post am tras o invatatura de pe urma acestei scufundari si anume daca va duceti sa va balaciti cu un costum uscat, mai bine sa aveti mai multe greutati decit va trebuie decit prea putine. Si nu pentru ca la finalul scufundari deveniti prea pozitiv. Asa ceva se poate corecta prin diferite metode (dat din labe stind cu capul in jos, tinindu-va de zid/jeamandura etc.) dar alta e problema.

Din cauza ca am fost prea pozitiv am stors de aer si BCD-ul si Costumul Uscat pina nu a mia ramas nimic in ele si atunci evident ca costumul ma stringea rau dar suportabil. Eh cind am ajuns acasa am realizat timpenia. Pe brate si pe picioare eram plin de dungi subtiri (vinatai) in forma dupa care s-a compresat costumul ca o pinza de paianjen. Sa vezi pe ai mei cind m-au vazut, nu intelegeau ce am patit ca arata tare ciudat, parca eram zombi.

Si cam asa s-a incheiat ziua. Oricum e mai bine decit nimic. Am inteles ca era asa tulbure din cauza ca algele crescute vara de la suprafata acum mureau asa incet incet si se duceau spre fundul apei si de aici supa aia ciudata din cariera.

Doar ca o mentiune apa a avut 5 grade Celsius.

Pozele atasate arata "jucariile" celor care joaca in alta liga decit mine....eu ii numesc "nebuni" :confused: da' ei nu se supara :)

Aici si niste filme. Facute cu aparat foto (Canon Ixus 700) pe care l-am tinut in mina in timp ce gifiiam ca un alergator de curse si fara sa ma uit ce filmez pentru ca dupa cum am spus a fost un raliu deci filmele sint total aiurea dar macar se vede ciorba si in al doilea film chiar si epava :eek:

http://www.youtube.com/watch?v=7UOruC5-QkI
http://www.youtube.com/watch?v=OmxWPlXOHSE
Attachments
Ojamo_02.jpg
Last edited by peret on Thu Oct 29, 2009 11:57 am, edited 2 times in total.
Bodanel
Veteran
Posts: 88
Joined: Thu Apr 02, 2009 5:19 pm
Numar de scufundari: 0-10
Certificare/acreditare: NAUI OWD
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by Bodanel »

Adriane

filmele sunt private si nu le putem vedea.

Multam
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by peret »

Ups...scuze. Am reparat cred...problema :lol: (E prima data cind fac uplad la ceva pe Youtube asa ca scuzati....)
kimi
Veteran
Posts: 64
Joined: Thu May 28, 2009 10:07 am
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: SSI-OWD
Location: bucuresti
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by kimi »

.pt peret,
....si acum nu iti este dor de o scufundare in apa calda de peste 25 grade, costum shorty, soare afara, vizibilitate pana la orizont???
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by peret »

@kimi: Merci de grija :D
In apa de 25 de grade am full de 3mm si cam string din dinti la a doua scufundare..iar la a treia am vibromasaj :lol:
Tocami am tras niste scufundari in Dubai (30 grade) si Oman (25-26 grade) ca sa imi mai dezmortesc oasele :D
kimi
Veteran
Posts: 64
Joined: Thu May 28, 2009 10:07 am
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: SSI-OWD
Location: bucuresti
Contact:

Re: Finlanda - Mina Ojamo

Post by kimi »

peret wrote: I
Tocami am tras niste scufundari in Dubai (30 grade) si Oman (25-26 grade) ca sa imi mai dezmortesc oasele :D
Eeeeeeeee, asa da!!!!
Post Reply