Izvoarele termale din Mangalia
- cris
- Senior
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: NAUI scuba diver
SDI Rescue Diver - Location: Cluj-Napoca
Re: Izvoarele termale din Mangalia
Eu am fost doar vara. Da ma bate gandu ca prin aprilie sa trec pe acolo. Poate fac si cursul de avansati cu ocazia asta!
incearca.eu am fost in luna mai. apa avea in jur de 15 grade, dar vizibilitatea era excelenta. avand in vedere ca nu este o zona protejata, este influentata de directia curentilor si cum a fost mare in perioada premergatoare scufundarilor.
din aprilie incepe sa revina la viata .... flora, pesti ....
din aprilie incepe sa revina la viata .... flora, pesti ....
ape limpezi!!! ...
Izvoarele despre care vorbim sunt termale, sau sulfuroase, sau amandoua? Daca sunt termale, temperatura apei este mai ridicata in dreptul lor?
- cris
- Senior
Sulfuroase sunt cu siguranta. Nu stiu daca se pot numi si termale (temperatura apei sa fie minim 20 grade celsius). Din cate stiu eu ele sunt renumite tocmai prin continutul de sulf.
rectific. sulfuroase )
cand ajungi la curs, poate incercam sa luam temperatura il luam ghid pe Alex
doar trebuie sa respectam varsta, nu?
cand ajungi la curs, poate incercam sa luam temperatura il luam ghid pe Alex
doar trebuie sa respectam varsta, nu?
ape limpezi!!! ...
- cris
- Senior
Putem sa le si gustam! Au indicatie terapeutica!
izvoarele termale reprezinta acele izvoare a caror temeratura depaseste media anuala a temperaturilor zonei...deci si la 5 grade un izvor poate sa fie termal.
In functie de sarurile care sunt in solutie, pot sa fie sulfuroase, clorurate, carbonatate si cele radioactive (a se vedea izvoarele din zona Rodna - Sant- Valea Blasnei)
In functie de sarurile care sunt in solutie, pot sa fie sulfuroase, clorurate, carbonatate si cele radioactive (a se vedea izvoarele din zona Rodna - Sant- Valea Blasnei)
Ba! Decat sa-ti fie rau mai bine sa iti fie bine!
da, merge. lasam palinca sa se incalzeasca, dam o tura de poze si apoi revenim sa recuperam "obiectul" )
ape limpezi!!! ...
- cris
- Senior
Daca evorba de palinca....aduc eu de la Cluj una de sta mata-n coada (a se citi pisica in coada)!
aha, am inteles. eu am de la oradea si bistrita ..ma refer la palinca.
ape limpezi!!! ...
- cris
- Senior
Din punct de vedere medical, un izvor se considera termal daca apa are la iesire minim 20 grade celsius.
suficient sa incalzeasa continutul sticlei
te-ai hotarat cand ajungi la curs?
te-ai hotarat cand ajungi la curs?
ape limpezi!!! ...
pai asta zic...s-ar putea sa ai sticla tot rece, ca s-ar putea sa nu fie de 20 de grade, ci sa aiba cu 1 grad mai mult decat restu`...si atunci nu e mare socoteala, mai are gust si de sulf...si aici apare eterna mea intrebare...poti sa bei sub apa?!
Ba! Decat sa-ti fie rau mai bine sa iti fie bine!
Am testat locul asta acum doua week-end-uri. Nu stiu daca am nimerit in cel mai bun loc cu masina - am nimerit undeva pe faleza, digul marcat pe wikimapia fiind in stanga; practic, eram in dreptul urmatorului dig spre sud fata de cel "dorit". Mi-a fost lene sa ma duc la digul urmator, spunandu-mi ca mare diferenta nu are cum sa fie. Avantajul locului a fost coborarea usoara a "valizei pe roti" (troller ) spre plaja, pe rampele pentru handicapati.
Intre cele doua diguri se intinde si un dig de larg, care lasa doua deschideri laterale. Apa din golf este tulbure (probabil si din cauza ca este atat de adapostita), si miroase urat, a sulf. Intrarea este stancoasa, si cu apa putin adanca; practic am topait printre pietre destul de mult.
Am inotat la suprafata pana spre deschiderea sudica dintre diguri. Berbecii care se spargeau acolo indicau apa foarte mica, ceea ce s-a confirmat (pietrele ajungeau pana la 30-40cm de suprafata). Am inotat peste ele, iesind in larg la suprafata. Peisajul submarin era stancos, cu multe midii mici pe care se depusese un fel de mazga/mucegai (??) verzui. Nu am dat de izvoare, probabil eram prea la sud, sau apa era prea tulbure si agitata ca sa le zaresc. Am ajuns pana la 10 metri adancime. Am navigat pe est la dus, si pe vest la intoarcere, nimerind foarte aproape de punctul de intrare; nu erau curenti puternici, desi valurile la suprafata erau maricele (usor peste 1m).
In concluzie, nu e un loc rau, dar nici senzational. Ceva mai bun decat la Eforie din punct de vedere al vietii submarine, dar nu ca la Cazino in Constanta sau la Agigea.
Intre cele doua diguri se intinde si un dig de larg, care lasa doua deschideri laterale. Apa din golf este tulbure (probabil si din cauza ca este atat de adapostita), si miroase urat, a sulf. Intrarea este stancoasa, si cu apa putin adanca; practic am topait printre pietre destul de mult.
Am inotat la suprafata pana spre deschiderea sudica dintre diguri. Berbecii care se spargeau acolo indicau apa foarte mica, ceea ce s-a confirmat (pietrele ajungeau pana la 30-40cm de suprafata). Am inotat peste ele, iesind in larg la suprafata. Peisajul submarin era stancos, cu multe midii mici pe care se depusese un fel de mazga/mucegai (??) verzui. Nu am dat de izvoare, probabil eram prea la sud, sau apa era prea tulbure si agitata ca sa le zaresc. Am ajuns pana la 10 metri adancime. Am navigat pe est la dus, si pe vest la intoarcere, nimerind foarte aproape de punctul de intrare; nu erau curenti puternici, desi valurile la suprafata erau maricele (usor peste 1m).
In concluzie, nu e un loc rau, dar nici senzational. Ceva mai bun decat la Eforie din punct de vedere al vietii submarine, dar nu ca la Cazino in Constanta sau la Agigea.
Norocul tau ca nu ai ajuns pe asa numita insulitza... acel dig din mijloc... miroase mai rau ca la ZOO Cat despre izvoare sincer anul asta nici eu nu le-am mai vazut. Doar in spatele spitalului ce se mai vedeau niste alge afectate de sulf in rest nimic.