CETATEA CALLATIS

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
gibonul
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: Advanced

Re: CETATEA CALLATIS

Post by gibonul »

Ciocanul wrote:In zona marinei, unde se poate intra din debarcader, pe niste gradene mari de beton, a fost Gibonul si nu a gasit decat mal (cu diacritice :) ). Mai multe detalii poate sa dea el.
mâl si o grămadă de garizi. adancimea maxima 3,5 metri. total neinteresant
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Image
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
victor
Veteran

Post by victor »

Am testat eu astazi locatia de la digul de sud al portului Mangalia (cel de la intrarea in 2 Mai).

De ajuns se ajunge usor - prima strada la stanga (asfaltata), la intrarea in 2 Mai. Drumul duce direct la dig. M-am echipat acolo unde incepe digul, si am intrat in apa de pe plaja (locul de echipat - pe dig - e ok, cu asfalt).

Sub apa: adancime foarte mica - adancimea medie a fost 2m :-( , maxim 5 metri. Practic am mers prin apa de 2m pe directia 90 (in lungul digului), apoi am urmat cotul lui inca ~30 de minute. Fundul este de nisip, fara pic de stanci (cu exceptia digului in sine). Am ajuns intr-o zona plina de scoici moarte - gramezi intregi, si am incercat sa ma departez de dig (doar-doar gasesc si altceva). Asa am reusit performanta sa gasesc apa de 5 metri, dar fundul era in continuare din cochilii de midii moarte, fara nimic interesant.

In concluzie, nu se gaseste nimic interesant pe langa dig (din punct de vedere arheologic, ca de la asta plecasem). Am remarcat pe langa mal fragmente mici de ceramica, de o calitate slaba (adica foarte mici si erodate). Probabil valurile le aduc de undeva - deci exista ceva in zona, dar nu langa dig.

Partea buna a scufundarii - o surpriza mare pentru mine - a fost o vulpe de mare. Nu am mai vazut asa ceva pana acum decat in carti, si credeam ca traiesc doar in apa mai adanca. Intai am crezut ca e o pisica de mare, dar forma era romboidala, nu rotunda, si parca era mai maronie (nu la fel de gri ca o pisica).

La iesire, am descoperit ca pot sa imi clatesc echipamentul la dusurile de pe plaja, pentru 2 RON.

Ca atare, locatia asta poate fi taiata de pe lista.
Alex
Veteran

Post by Alex »

Eu as fi incercat zona din fata hotelului Paradiso din Mangalia si zona izvoarelor sulfuroase. pe la vreo 100-200 de metri in larg. adancimea maxim 10 metri. De gasit nu cred ca se gaseste ceva pentru ca ar fi acoperit de sedimente cred eu ;)
bercea
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Post by bercea »

vineri dimineata ne-am intalnit cu cineva din mangalia. dupa cafea ( nu am aflat prea multe ) am mers pe digul de la scoica. aproape de capatul digului, in locul in care practic se termina cu un far vechi, nefunctional, digul coteste brusc spre stanga. se trece pur si simplu printr-o terasa de stuf si se poate continua drumul ( cu masina) pana la cel mai estic punct al digului. apa are intre 4 si 7 m, in apropierea digului. AICI ar trebui sa fie limita nordica a vechiului zid de delimitare al cetatii Callatis

Exista si o insula mica ( vezi harta de mai sus ). Insula mare are niste chestii industriale pe ea si nu am dibuit cum se ajunge acolo. Revenind la insula mica, se ajunge pe ea pe un pod de fier. urme de gratare si mizerie urbana :( in dreptul ei, s-au descoperit vase ceramice si ancore genoveze. problema este ca locul coincide cu iesire din portul turistic si pe langa mizeria de pe mal, este mizerie si in apa

Am incercat o scufundare la limita nordica a vamii, spre 2 Mai. Acolo la aproximativ 500 m in larg, adancime 4-5 m, greu 6-7 m am dat de niste formatiuni stancoase pline de scoici. Interesant este ca sunt foarte drepte. Chiar prea drepte si am gasit una cu un unghi perfect de 90. Posibil sa fie ziduri.....

Inca un loc interesant despre care doar am aflat ( acolo nu am fost ) este intre Eforie sud si Eforie Nord. In dreptul sanatoriului parasit, la aproximativ 700 m de mal, se pare ca ar fi un amfiteatru scufundat. Stanci concentrice, cu trepte, iar in mijloc, pe fund de nisip, o stanca solitara destul de interesanta ( cu partea superioara perfect dreapta )

PS: Daca nu ploua, continuam discutii si MIERCURI, la ARC
Post Reply