Biserica scufundata Belis
- cris
- Senior
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: NAUI scuba diver
SDI Rescue Diver - Location: Cluj-Napoca
Biserica scufundata Belis
Stiti cumva unde este amplasata biserica scufundata de la Belis? Ceva coordonate....Merci!
Re: Biserica scufundata Belis
Am in proiect sa ajung anul asta si acolo, si apoi voi reveni cu informatii complete. Sper ca pana atunci sa mai apara cineva totusi cu ceva coordonate.
cere si vei avea
istoric
In anii ’60 casele din satul Belis au fost stramutate pe deal, deoarece pe vechea vatra urma sa se construiasca barajul hidrografic Belis.
Singura care nu a fost mutata a fost biserica satului, inundata de ape.
Astazi, in verile secetoase, ies de sub ape ruinele acestei biserici, o grandioasa constructie de secol 14.
comuna Belis se afla la 20 km de Huedin.
info diving:
- Adancime: 30 m baza – 15 m varf (cand biserica e inundata complet)
- Vizibilitate: 3 m – 5 m (in conditii optime pana la 15 m adancime)
- Temperatura apei: 10 º C
- Altitudine: 1000 m
ATENTIE!! - Datorita gradului de dificultate ridicat scufundarile la Belis sunt destinate scafandrilor avansati.
cazare :
- Pensiunea turistica Mariana 2* are 3 camere duble, 1 camera tripla, 2 bai si 1 apartament cu baie proprie,
acesta din urma fiind recomandat familiilor cu 1-2 copii.
sau ... la alegere in zona.
istoric
In anii ’60 casele din satul Belis au fost stramutate pe deal, deoarece pe vechea vatra urma sa se construiasca barajul hidrografic Belis.
Singura care nu a fost mutata a fost biserica satului, inundata de ape.
Astazi, in verile secetoase, ies de sub ape ruinele acestei biserici, o grandioasa constructie de secol 14.
comuna Belis se afla la 20 km de Huedin.
info diving:
- Adancime: 30 m baza – 15 m varf (cand biserica e inundata complet)
- Vizibilitate: 3 m – 5 m (in conditii optime pana la 15 m adancime)
- Temperatura apei: 10 º C
- Altitudine: 1000 m
ATENTIE!! - Datorita gradului de dificultate ridicat scufundarile la Belis sunt destinate scafandrilor avansati.
cazare :
- Pensiunea turistica Mariana 2* are 3 camere duble, 1 camera tripla, 2 bai si 1 apartament cu baie proprie,
acesta din urma fiind recomandat familiilor cu 1-2 copii.
sau ... la alegere in zona.
ape limpezi!!! ...
Nautilius draga, lacul Belis are cativa km patrati. Ma rog, probabil locul exact poate fi indicat de localnici, pescari sau cabanieri. Niste repere locale ar fi de mare folos oricui nu vrea sa piarda o zi cautand (zic eu, degeaba) un loc deja stiut.
Cris, daca ajungi inainte, esti invitat(a) sa deschizi un thread aici pe forum, cu toate informatiile pe care le-am sugerat in sticky.
Cris, daca ajungi inainte, esti invitat(a) sa deschizi un thread aici pe forum, cu toate informatiile pe care le-am sugerat in sticky.
stai linistit. cum ajungi acolo vei fi indrumat.
de regula se merge organizat. in regim...individual....nu stiu ce conditii ar fi.
de regula se merge organizat. in regim...individual....nu stiu ce conditii ar fi.
ape limpezi!!! ...
- cris
- Senior
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: NAUI scuba diver
SDI Rescue Diver - Location: Cluj-Napoca
Multumesc ciocane! Macar ma pot orienta dupa harta. Eu pe net am gasit numa povesti.......asa stiu pe unde sa ma invart.
Nu uita sa postezi pe-aici, dupa ce ajungi acolo.
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
De forum am dat cautind detalii despre Scufundari in Belis Fintinele.
Harta postata aici pe forum (merci ciocanu) este ce-a mai detaliata pina in acest moment oricum nu suficienta.
Are cumva careva o harta subacvatica a "satului scufundat" ? Exista vre-o carte cumva cu asa ceva?
Sau ajungem acolo si agatam localnici?
Imi vine greu sa cred ca nu s-a facut o harta asupra locului pina acum....
Noutati?
Harta postata aici pe forum (merci ciocanu) este ce-a mai detaliata pina in acest moment oricum nu suficienta.
Are cumva careva o harta subacvatica a "satului scufundat" ? Exista vre-o carte cumva cu asa ceva?
Sau ajungem acolo si agatam localnici?
Imi vine greu sa cred ca nu s-a facut o harta asupra locului pina acum....
Noutati?
Localnicii stiu unde e. Daca mergeti la birtul satului si intrebati veti gasi cu siguranta omul potrivit. Cei de la C...... merg mereu acolo. Lacul e inconjurat de brazi, tarmul coboara abrupt. Uneori scafandrii mai lasa cate o samandura improvizata, care dispare dupa un timp tocmai pentru ca e improvizata. Biserica strajuie pe o colina, de aceea in zilele de seceta turla ei iese din apa. Satul scufundat nu poate fi vizitat, e mult prea adanc si casele au fost daramate. Ajungeti la biserica numai cu barcuta. Cei de la pensiune va pot indica locul exact de unde se pleaca cu barcuta, nu e mult de navigat. E mult namol pe fundul bisericii. Vizibilitate redusa, mai buna in lunile de iarna. Am sa incerc sa va desenez harta. Sper sa o pot scana maine.
Groso modo cam asta a fi schema bisericii. Nu-mi amintesc exact daca erau doua sau trei ferestre. Cand m-am scufundat eu acolo, divemasterul venise cu o zi inainte, a lasat o ancora la 10m si a tot maturat cu ea de pe zodiac pana a agatat turla bisericii. Cred ca si acum scafandrii fac la fel. La suprafata temperatura in august era 10grade, dar jos erau doar 4 grade. Nu uitati perioada de aclimatizare, cele 24 de ore inainte de scufundare si celelalte restrictii de altitudine. Succes!
- Attachments
-
- eglise.jpg (16.43 KiB) Viewed 23106 times
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Merci mult!!!
Turla bisericii nu mai are acoperis, s-a aruncat de atatea ori ancora incat s-a distrut complet. Nici corpul bisericii nu mai are acoperis. In turnul bisericii e o fereastra falsa, mai degraba o nisa in care e o cruce.
Locul ar trebui declarat arie protejata. Poate acum nu pare ca are vreo importanta distrugerea acoperisului unei ruine scufundate fara valoare, dar cu siguranta in cateva zeci de ani se va discuta despre inconstienta unora care au dat cu ancora un sit interesant de scufundari. Si practica repetata a acestei distrugeri mi se pare mai mult o dovada de oligofrenie din partea unor dive-masteri, acum, in era gps-ului. Evident, dupa ce au gasit-o prima oara era suficient sa-i noteze coordonatele determinate cu cel mai ieftin gps, iar apoi sa o gaseasca in acelasi loc de fiecare data (nu fugea nicaieri).
In cateva luni voi incerca o cartografiere mai exacta locului pe care o voi face publica, si poate o vad si ceilalti si isi cumpara un gps.
In cateva luni voi incerca o cartografiere mai exacta locului pe care o voi face publica, si poate o vad si ceilalti si isi cumpara un gps.
Treba cu ancora se intampla acum 9 ani, de-atunci n-am mai facut scufundari acolo. Cu siguranta practicile s-au mai inbunatatit. Cartografierea acestui loc e insa necesara. E un sit interesant. Ati fi surprinsi sa aflati cat e de cautat locul de scafandri straini. Avem noroc sa avem un astfel de loc, imprejurimile sunt si ele foarte frumoase. Cred ca scafandrii nostri ar fi si ei foarte interesati de experienta imersiunilor in altitudine. Asteptam cu nerabdare detalii!