Cozumel - Yucatan Cenote - Mexico 2009

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
Post Reply
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Cozumel - Yucatan Cenote - Mexico 2009

Post by peret »

Locatia Mexico - Cozumel si Cenote Chikin-Ha din peninsula Yucatan.

Cozumel este cunoscuta ca Mecca scufundatorilor datorita vizibilitatii excelente (50-60m+) nemaiintilnita nicaieri in lume.
Vizibilitatea extraordinara e datorata apelor in permanenta schimbare dintre Insula Cozumel si peninsula Yucatan ne permitind acumularea planctonului in zona.
Locatia a devnit mult mai accesibila acum si din Europa datorita crizei economice mondiale.

Bilet avion:
Helsinki - Amsterdam - Mexico City - Cozumel: 662 EURO.
(HEL-MEX "KLM" 446 EURO, MEX - CZM "ClickMexicana" 216 EUR)

Cazare in Cozumel: Curat, sigur, ieftin: "Apartamentos Blanquita": 30 USD/noapte camera cu doua paturi
Cine vrea mai mult lux Villablanca: 65 USD/noapte camera cu doua paturi
Inchiriere Auto pt carat echipamentul: 30 USD/zi
Mincare: 200 pesos (11 EURO) / persoana pentru fiecare masa. (Restaurant recomandat Albino's, un local al localnicilor cu citeva strazi mai departe decit zona turistica invadata de americanii de pe vasele de croaziera)

Am mai fost in 2004 in Cozumel si scufundarile le-am avut organizate de un prieten de-al nostru Santos Gonzales divewithsantos(at)hotmail.com . Organizare exceptionala, ce-a mai buna de pina acum de oriunde am mai fost si va fi foarte greu de egalat vreodata. Totul a fost gindit inainte chiar ca noi sa gindim. Iar daca noi ne-am gindit la ceva ca ar fi bine sa fie facut sau sa avem in preajma....era deja acolo sau planificat.

Santos e Instructor PADI cu peste 11.000 Scufundari la activ in ultimii 15 ani. Mare parte din scufundari facute in Cozumel....asa ca el ne-a aranjat o barca doar a noastra (am fost un grup de 5 prieteni).

Preturi scufundari:

- 95 USD - 3 scufundari (include butelii, greutati, barca, lichide de baut pe barca)
- 45 USD - Scufundare Noaptea
- 145 USD - Scufundare in caverna in Cenote Chikin-Ha in peninsula Yucatan (Include transport, butelie aer, greutati)

- Nitrox x32 or x36 : 10 USD extra / butelie.

Scufundari:

- drift diving marea majoritate. Curent moderat in partea de Sud a insulei unde sint locatiile populare de scufundari si cu curent foarte puternic si imprevizibil in partea de Nord unde practic nu merge nimeni la scufundari cu exceptia cazurilor speciale....cum am fost noi :-)

- Wall diving cele mai bune locatii. De obicei e o cadere verticala cu partea de jos la 400m+. Corali imensi de peste 2000 de ani care au format caverne si tuneluri. Cel mai celebru Devil Throat intrare la 21m iar iesirea se face la 39m. Adincimea maxima la care ne-am scufundat a fost 41m. De obicei 30-35m prima scufundare. 20-25m a doua. 15-20 a treia. Evident ca am avut si parte de simfonie a alarmelor computerelor si am fost penalizati de doua ori cu mandatory deco stop de cite 16-18 minute la 5m. Vizibilitatea incredibila in zona cu wall: 60m+. Iar in general un 40m - 50m cel putin in restul locatiilor.

Vizibilitate Cenotes: 60m
Vizibilitatea in cenotes poate scade in cazul ploilor din perioada Junie - Octombrie

Vizibilitate Cozumel:
Octombrie - Mai: 30-50m+
Junie - Septembrie: poate cobori pina la doar 18m!

Incepind de la sfirsitul August pina la sfirsitul lui Noimbrie e sezonul uraganelor asa ca este o perioada imprevizibila.

Temperatura apei in Cozumel:
Vara: 29 grade Celsius
Iarna: 26 grade Celsius

Scufundari in Cozumel organizate de: Santos Gonzales divewithsantos(at)hotmail.com. Pe o scara de la 1 la 10 Santos primeste un 12! Extraordinar de bine aranjat totul.
Scufundarile in Cenotes organizate de Candy Lopez. Pe o scara de la 1 la 10 Candy primeste un 6. Aranjamente pur comerciale si nimic mai mult.......

Carte recomandata pentru cei interesati de Cozumel: "Diving Cozumel" de Steve Rosenberg (Second Edition): 7.87 GBP (cartea) + 3.94 GBP (posta) = 11.81 GBP
http://www.amazon.co.uk/Diving-Cozumel- ... 494&sr=8-1

Poze din Cozumel aici:
http://picasaweb.google.com/adrian.pere ... directlink

Poze de la Cenote Chikin-Ha aici:

Poze Chichen Itza aici:

PS: Am avut 4 camere foto (2 x Panasonic Coolpix, 1 x Canon Digital Ixus 700, 1 x Canon Digital Ixus V2) sub apa in primele 6 zile dupa care numarul s-a redus la 3....pt ca un Panasonic a decis ca sta prea pe uscat asa ca a luat apa subit pe la 11m adincime...
Camerele nici intrun caz unele performante plus ca nu am avut nici blitz exterior...asa ca pozele sint cum sint. La unele dintre poze le-am adaugat culoare cu Photo Shop-ul.....
Pt poze exterioare am avut un Canon EOS 400D cu Obiectiv Tamron 18-250mm cu filtru de polarizare.

Image
Last edited by peret on Tue Sep 15, 2009 7:31 pm, edited 6 times in total.
rey
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Re: Cozumel - Yucatan Cenote - Mexico 2009

Post by rey »

no coment,,,,,,,,,, este incredibil ce este acolo
scubamario
Veteran

Post by scubamario »

Si care ar fi camerele mai performante?
Dar sa nu fie foarte scumpe si m-ar interesa sa filmeze bine sub apa,eventual in HD.
In filmele tale totul se vedea albastru,din ce cauza?
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Este posibil proprietarul imaginilor superbe sa nu fi avut un filtru de corectie (care sa favorizeze culoarea rosie)
Cand filmezi ziua sub apa ai nevoie sa montezi in fata obiectivului un filtru de corecti.
http://www.leisurepro.com/Image/Product/Full/SSVX.jpg
Aparatele de fotografiat de ultima generatie au integrat acest filtru.
http://xsport.ro/index.php?produs=06581
http://xsport.ro/index.php?produs=80210
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Cu ajutorul unui foarte bun program de editare se mai poate corecta imaginea (prin reducerea dominantei de albastru}
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

De pe la 20m in jos nu mai patrunde decit culoarea albastra asa ca totul e un fel de film albastru deschis/albastru :-) (culoarea rosie dispare inainte de 5m, ce-a galbena pe la 10m iar verdele pe la 20m) asta in cazul unei ape limpezi asa cum e in Cozumel.

De la adincimea de 20m nu mai ajuta nici un fel de filtru. Singuru mod de a corecta aceasta problema e sa aduci lumina acolo unde vrei sa faci poze/filme.
Pentru asta iti trebuie echipament scump si sofisticat ceea ce merita doar daca comercializeszi ceea ce produci...ori daca ai bani care de dau afara din casa :-))

Cu Photo Shop se poate corecta in oarecare masura pozele dar doar cele pina in 20m unde mai exista ceva urme de rosu si practic cu PS se accentueaza culoarea rosie.
Adica ca o concluzie nu ai cum sa adaugi ceva in poze care lipseste de la inceput. Adica daca rosu nu a existat in poza deloc nu ai cum sa-l adaugi....

Ce-a mai buna metoda cu cele mai bune rezultate aici: http://www.gadling.com/2005/02/11/how-t ... er-photos/

Unele dintre pozele postate sint deja prelucrate in PhotoShop. Daca cineva e interesat pot sa postez un exemplu ca sa se vada originalul si rezultatul dupa ajustare in PS. Tin sa precizez ca nu e o schimbare fantastica....dar e mai bine decit nimic. Adica nimic nu poate inlocui lumina. Pozele care au culoare corecta sint facute cu flash sau noaptea la lumina a mai multor lanterne subacvatice. Am avut citeva chiar foarte puternice cu noi.

Pentru pozele facute in Cenote s-a folosit un trepied sub apa deoarece lumina redusa necesita timp de expunere lung (peste 1 secunda) ceea ce nu permite realizarea unei poze "ne miscate" doar din mina. Trepiedul a fost unul ieftin de tot versiune terestra (cam 15 EURO) la care s-a adaugat o greutate ca sa fie negativ. Daca rugineste nu-ti pare rau :-))....adica pardon...nu daca rugineste...ca de ruginit rugineste sigur in ritm accelerat. Ideea e ca iti permiti sa arunci 15 EURO / excursie daca vrei sa faci poze cit de cit.

In general pozele subacvatice sint mult mai dificil de realizat nu numai din lipsa luminii dar si din lipsa unui punc de sprijin. Pozele in afara apei au un punc cit de cit stabil si anume mina sprijinita pe corpul uman care sta pe pamint. In apa nu te sprijini pe nimic si e dificil sa stai complet nemiscat (curenti, respiratie..etc.).

Oricum pozele facute de grupul nostru au fost doar pentru a imortaliza pentru viitor doar pentru uz personal momentele placute petrecute sub apa. Ne-am concentrat pe placerea scufundarii in sine si nu pe fotografie asa ca am exclus din start sa luam cu noi aparatura sofisticata care ne-ar fi redus placerea scufundarii in sine. Adica una e sa privesti cu ochii tai locul unde te scufunzi sau sa stai cu ochiul atintit intr-o camera de filmat/fotografiat si sa vezi totul ca la televizor....

Pentru uz terestru (deci nu sub apa) am un Canon 400D. Acest model ar fi mai mult decit suficient sub apa dar:
- carcasa pt utilizarea camerei sub apa costa 1400 EURO
- daca carcasa are scurgeri din diverse motive ai stricat si camera: inca 1000 EURO (camera+obiectiv+filtre+memorie+batere)
- Iti mai rebuie si lumini adecvate adica un strobo bun cu acumulator..care e undeva la 500 EURO

Deci o mica eroare de etanseizare sau pur si simplu un O-ring de la vre-un buton stricat si ai cam dat o palma la 1000 EURO cel putin....asa ca eu nu-mi permit asa ceva si ma rezum la camere de 2 lei sub apa si camere mai bune terestru...;-)
gibonul
Veteran
Certificare/acreditare: Advanced

Post by gibonul »

divefilm wrote:Cu ajutorul unui foarte bun program de editare se mai poate corecta imaginea (prin reducerea dominantei de albastru}
levels si selective color in Photoshop
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Image
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Lasand la o parte discutia cu fotografiile, multumim pentru descrierea detaliata. Partea cu cenotele arata senzational, nu stiu daca inca daca invidie e cuvantul... :D
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Partea cu Cenote arata in poze mai bine decit in realitate. Am avut planificate pt Cenote 3 zile adica 6 scufundari...si dupa prima tura de 2 scufundari am renuntat.
Totul este pur comercial legat de cenotes. Simti clar prin atitudinea ghidului si a tuturor implicati ca de fapt vor banii tai si orice altceva e facut in sila. Atmosfera de autobuz care te duce incolonat frumos de la punctul A la punctul B via punctul C si atita tot. Si asta tinind cont ca am avut un ghid adica o "ghida" amica a prietenului nostru care a fost si el cu noi in Cenotes in acelasi timp. Deci in concluzie locul superb dar atmosfera strica totul mai ales ca nu e ieftin. O zi in Cenote costa cit 5 scufundari in Cozumel.

Am preferat scufundari relaxante si mult mai placute facute in Cozumel cu prietenul nostru decit niste scufundari pur comerciale facute in Cenote.
michael
Junior

Post by michael »

Salut Adrian,
Ne-am intilnit in excursia de la Chichen Itza. Ma bucur sa te reintilnesc pe forumul asta. Vad ca ai fost harnic si ai descarcat deja pozele din excursie.
Si daca lumea este totusi atat de mica poate vom organiza un grup pentru vara asta la un safari dive in Egipt in sud la rechini si alte alea... sau poate in viitor in alte locuri.
Mihai
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Aaiaiaiai! Buna!

Asta da! Lumea e al naibii de mica! Ca sa vezi si sa nu crezi....
Cum au mers scufundarile? Dar Chichen itza? Eu dupa Chiken Pizza cum ii spun eu am facut insolatie....am stat sub dus rece vre-o ora, am baut vre-o 5 litri de apa si mi-am revenit....dar a fost nasol.
SI drumul la Chichen Itza a fost groaznic ca autobuzul avea doar aer conditionat on sau off asa ca a fost un frigider pe roti 4 ore dus si 4 ore intors...si asta a fost cica ziua de pauza intre scufundari....ca adunasem prea mult gaz in noi...
Faza e ca si in Cozumel facem asa poze pe ici pe colo, imi potriveam stativul cind in spatele meu aud iar romaneste: "Fa-mi si mie o poza asa Violeta..." asa ca am dat de alti romani si acolo.
....astept si pozele de la tine atunci! :-))

Hehe...cine stie! Lumea e mica!
Ca grup noi avem asa o dambla.....si anume ca in fiecare an macar o data sa mergem intr-o excursie dedicata scufundarilor....fara familii....(in afara de cazul in care si ei sint scufundacei)....
Asa ca cine stie....sa vedem ce planuri o sa fie la momentul respectiv.....si poate ne vedem pe undeva, cumva cu totii....

Adrian
Post Reply