Bulgarii vor scufunda in Marea Neagra un avion cu istoric !

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
scubadiver.ro
Admin
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: INSTRUCTOR NAUI SSI

Bulgarii vor scufunda in Marea Neagra un avion cu istoric !

Post by scubadiver.ro »

Bulgarii vor scufunda in Marea Neagra avionul fostului presedinte comunist Todor Zhivkov !

Avionul Tu-154 de fabricatie rusa , folosit ani buni de fostul lider comunist bulgar Todor Zhivkov va deveni in curand un recif artificial in apele Marii Negre.
Tupolev_Tu-154.jpg
Până la sfârşitul anului, aeronova Tu-154 va fi scufundata la o adâncime de aproximativ 22 de metri, în apropierea orasului Varna pentru a atrage pasionatii de scufundari. Aceasta actiune face parte din planul de marketing turistic al orasului Varna si este unul din noile puncte de atractie ale Marii Negre.

Cu ajutorul unei platforme speciale o parte din avion a fost mutata langa lacul Varna pentru a fi pregatita de transport catre santierul naval unde, aeronava, va fi curatata de toate sistemele hidraulice si cablajele electrice. Acesta va fi apoi gata pentru scufundarea în Golful Varna, la 22 de metri adâncime şi la aproximativ 500 de metri de Capul Galata, la sud de statiunea "Nisipurile de Aur".

Avionul are 48 de metri lungime, 11 metri inaltime, si o anvergura a aripilor de 38 metri. Ultimul zbor efectuat a fost intre Sofia si Varna pe data de 16 septembrie 1999.

Todor Zhivkov (1911-1998) a fost liderul comunist al Republicii Populare Bulgaria intre 4 Martie 1954 si 10 Noiembrie 1989.

Acum, revenind si la situatia divingului din Romania, credeti ca ar fi o idee buna sa incercam scufundarea unor obiecte asemanatoare in Marea Neagra, pentru creearea unor recifuri artificiale unde sa ne putem scufunda ?
Bimbo
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: naui aowd

Re: Bulgarii vor scufunda in Marea Neagra un avion cu istoric !

Post by Bimbo »

super!or avea si ai nostrii vre-o idee asemanatoare??vreodata/
dell_ser
Moderator

Post by dell_ser »

Sa nu va zic ce vorbeam cu robert acum nu mai bine de o saptaman.
La primavara avem ceva activitate de facut prin zona Efori Sud. Acum, avion nu am gasit, dar sper sa fie ceva interesant.
Bla bla bla
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Ar putea fi scufundate navele militare casate care ruginesc in portul militar Mangalia degeaba. Cred ca scufundarea lor nu ar ridica probleme majore, deoarece toate plutesc inca si pot fi tractate.
evic29
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: nase owd

Post by evic29 »

Pai ai nostri cred ca vor sa le vinda la fiare vechi.
:lol:
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

....si ce era sub apa a fost recuperat la fier vechi!
de nava scufundata la travers de venus s-a mai auzit ceva?
ape limpezi!!! ...
Bimbo
Veteran

Post by Bimbo »

da bine zici ionut,-cred ca daca ar fi si ciori (sau cioare)scafandri sigur s-ar baga la dezmembrat epave ,noroc ca tehnologia nu cred ca le e favorabila!oricum trebuie sa il tragem de limba mai mult pe emil sa vedem ce planuieste ptr la vara.
Bimbo
Veteran

Post by Bimbo »

-poate ar trebui mobilizata mai multa lume ,poate trebuie facut ceva si pe partea cu fonduri europene,sa punem niste epave sau ceva -locomotive ,avioane ,camioane,etc in marea neagra ,sa nu fim mai prosti ca bulgarii!si cred ca pe mediu se dau multi bani!asa ca ar putea fi sustinut si din alte fonduri decit ale noastre.ce ziceti?
cristis
Veteran
Numar de scufundari: 0-10

Post by cristis »

dell_ser wrote:Sa nu va zic ce vorbeam cu robert acum nu mai bine de o saptaman.
La primavara avem ceva activitate de facut prin zona Efori Sud. Acum, avion nu am gasit, dar sper sa fie ceva interesant.
Fratilor, orice scufundati nu o bagati mai jos de 20 de metri sa ajungem si noi (freedivers) cat de cat acolo. :D
FREEology
VALI
Veteran
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

ba eu zic la 15....ca sa nu ajung la 20 sa stau 3 secunde si sa ies :p
interesanta idee
totusi sa nu uitam ca traim in RO
daca ideea asta, pusa in practica va deveni rampa de lansare pentru scufundat mai stiu eu ce deseuri impreuna cu fiarele???
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
codrea
Senior
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD, NAUI AOWD, NAUI RESCUE & FIRST AID in curs

Post by codrea »

In tarile "civilizate" se fac astfel de facilitati care stimuleaza si refacerea mediului si turismul. Americanii au scufundat ditamai portavionul (si ar fi scos ceva fier vechi din el) special pentru diveri. Prin Oman am inteles ca ar cateva vase scufundate tot cu acelasi scop. Oricum... vasele trebuie astfel pregatite incat sa nu polueze mediul si sa reduca riscurile pentru scafandri (de ex, portavionul ala avea toate usile sudate pe pozitia deschis). Noi mai avem de asteptat.
Concentrati in metropole,condusi de GPS
Vom renunta la creier ca se pare ca gandim prea des...
Bimbo
Veteran

Post by Bimbo »

poate cu un alt guvern ,cu un alt presedinte,intr-o alta tara ,se poate face ce fac americanii,canadienii,bulgarii ,etc.in nici un caz aici !
Bimbo
Veteran

Post by Bimbo »

dupa ce am revenit din egypt,impresionat de ce am vazut acolo,de ce au fost in stare sa faca ei timp de 14 ani,ma uit aici si ma cuprinde disperarea!!
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

Bimbo, trebuie sa fim optimisti.
un motiv de a nu scufunda epave in zona de coasta se datoreaza adancimilor mici apoi zona de separatie a traficului ( Constanta Sud - Mangalia )
apoi ... ei nu au fost in stare definitiveze anumite lucrari dar sa scufunde navele iesite din uz.
de exemplu , pana anul trecut s-a tot scos fier de sub apa la travers de farul Tuzla.
ape limpezi!!! ...
dell_ser
Moderator

Post by dell_ser »

Pentru a imbunatati logistica vom incepe cu lucruri de mici dimensiuni ... pana la maxim 500 kg
Apoi vedem ce putem sa facem rost ca sa devina foarte interesant

Bimbo ... mai optimist fralele, mai optimist

Am un prieten care are un AN-u dar nu cred ca se lasa usor convins sa renunte la el. Sa vedem pana la urma cat de buni negociatori suntem.

Image

Image
Bla bla bla
Post Reply