sa nu faceti asa ...
Moderator: dancroitoru83
sa nu faceti asa ...
Sal ! ... incerc sa "sparg gheata " ...cu acest topic ...imi aduc aminte de o scufundare facuta la mare ...in care nu aveam busola ! (ma gandisem ca nu-mi trebuie ...pt ca oricum intram asa la o plimbare pe langa tarm )dar... am prins o apa limpede ...si curenti de "fund" cu care fara sa-mi dau seama am inaintat cu ei spre larg .... dar in momentul in care am iesit la suprafata ca sa vad cat de departe sunt de tarm si cam pe unde fata de locul unde doream sa ies ... ce sa vezi ?.... ma uit in jur ...nimik !!! .... imi zic .."asteapta sa fii pe culmea valului ca sa ai pct cel mai inalt de observatie " dar chiar si acolo ...nimik ...apa de jur imprejur ! ....hopa.."am belit-o " ... ma gandesc rapid la ce e de facut ... orientare dupa soare ...cucu (era deasupra mea !)....ma scufund gandidu-ma la dunele de nisip (si orientarea lor catre tarm..)... ajung la fund.... numai roci ...iar putinele dune care erau ...aratau ce vroiau ele, nu ce vroiam eu ...si deci, nici dupa astea nu ma puteam lua .....ies din nou ...si imi dau seama ca situatia este destul de groasa ! (ma gandeam ca cei de pe mal stiu de mine si o sa-si dea seama ca lipsesc prea mult ) dar cu toate astea panica incepuse sa se instaleze !... dar imi zic ca panica nu ma ajuta ..si ca mai bine vad ce e de facut ... in fine cu morcovul la locul lui ..hotaresc pe unde ar fi malul ..intru din nou dar curentii puternici ma trageau unde presupuneam ca este largul ... incep sa fac un soi de "alpinism " tragandu-ma cu mainile de rocile care erau in fata mea ..ma uit pe manometru nimic promitator ...era clar ca nu ajungeam nicaeri asa ...plus ca eram extenuat decat am incercat sa inot impotriva curentului ... si decid sa ies la suprafata gandindu-ma ca aerul din butelie sa-l pastrez pt vesta compensatoare care probabil avea sa devina si de salvare ....dar la suprafata stand cat mai relaxat si incercand sa analizez situatia ... imi dau seama de cum sunt curenti marini de suprafata ... si se aprinde ... incep sa ma folosesc de ei pt a ajunge la mal ! ...nu va pot spune cu ce bucurie am privit primul fir de iarba atunci cand am iesit la mal ! .... atentie deci la o piesa din echipament f f importanta !! :BUSOLA ! (nu trebuie sa fie neaparat una de "firma " sau foarte pretentioasa !dar SA FIE )... apropo de busola (prima mea busola a fost facuta dintr-un dop de damigeana =)) (dintr-aia de plastic cu filet)in care am pus o busola sferica plina cu lichid care se vindeau ca brelocuri sau pt auto !...am fost ff multumit de ea !..dar am pierdut-o intr-un final.. dar asta este alta poveste )
- scubadiver.ro
- Admin
- Numar de scufundari: peste 1000
- Certificare/acreditare: INSTRUCTOR NAUI SSI
Sal !, desigur ca asta s-a intamplat demult ..dar vreau sa mai spun din pataniile mele si chiar ale altora ..pt ca fenomenul scuba (incet dar sigur )ia amploare chiar si la noi ... si vreau sa subliniez un pct de vedere f f simplu adresat in mod special incepatorilor (dar chiar si unora avansati...) : acela de "A BELII OCHII SI URECHILE LA SFATURILE / INDRUMAREA INSTRUCTORILOR SI DE A CONSTIENTIZA CA ORICE DETALIU ESTE F F IMPORTANT "
...si ca sa raspund la intrebare ... desi la scoala ne-a spus ca "la plecare mergi importiva curentului iar la venire mergi impreuna cu el" (stiau ei de ce )eu n-am tinut cont de asta ... si da se pare ca te tine aerul destul cat sa ajungi in larg asta daca se intrunesc cateva conditii ...hula puternica de fund (perpendiculara cu malul ) + o butelie din care sa respiri econom (dubla mea este de 14 litri/ 150 bari )
P.S. Da s-a terminat cu bine pt ca am avut si un instructor experimentat si o pregatire destul de buna ! ...dar desi invatam pe rupte ...solutii ale neprevazutului nu apar in nici un manual ...si plus daca ai o bucata de plastic (brevet) nu inseamna ca stii chiar totul ...
...si ca sa raspund la intrebare ... desi la scoala ne-a spus ca "la plecare mergi importiva curentului iar la venire mergi impreuna cu el" (stiau ei de ce )eu n-am tinut cont de asta ... si da se pare ca te tine aerul destul cat sa ajungi in larg asta daca se intrunesc cateva conditii ...hula puternica de fund (perpendiculara cu malul ) + o butelie din care sa respiri econom (dubla mea este de 14 litri/ 150 bari )
P.S. Da s-a terminat cu bine pt ca am avut si un instructor experimentat si o pregatire destul de buna ! ...dar desi invatam pe rupte ...solutii ale neprevazutului nu apar in nici un manual ...si plus daca ai o bucata de plastic (brevet) nu inseamna ca stii chiar totul ...
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
off topic
clar!!!
in plus eu sunt unu' mic, gras shi urat....cu toate acestea...insurat
mwhahahahahahaha!!!!
ca sa vezi ce intamplare.....
daca esti shi zodie peshte shi ai 37 de ani....inseamna ca mai avem puncte in comun
in plus eu sunt unu' mic, gras shi urat....cu toate acestea...insurat
mwhahahahahahaha!!!!
ca sa vezi ce intamplare.....
daca esti shi zodie peshte shi ai 37 de ani....inseamna ca mai avem puncte in comun
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- scubadiver.ro
- Admin
- scubadiver.ro
- Admin
Anonymous wrote: .... interesanta "experienta" ... dar o mica intrebare...unde ai fost la mare?.... indiferent de situatie ..tarmul il vezi lejer de la 15 Mm ... ori sa ajungi la o distanta mai mare ar fi imposibil. Nu ai uitat nici un amanunt?
Sal !... ce pot sa spun ? am inotat putin spre larg cu vesta umflata dar nu foarte mult (asta ca sa scap de apa "ciorbita" de langa tarm) in schimb era o hula puternica de fund care vedeai cum te "trage spre larg " si era asa de bine ca inaintam fara efort ..... dar a fost bine pana am iesit la suprafata ca sa constat ca m-am indepartat foarte mult ... si tocmai asta a fost si surprindeara mea cea mai mare ....
p.s. locatia a fost la digul mic din 2 mai(sper ca retin corect locatia ) !... inca un amanunt ... cei de pe dig colegii de scufundari printre care si fratii mei ...nu ma mai vedeau nici cu un binoclu (ei presupunedau ca sunt undeva sub apa ! si nu stiu daca s-au uitat in permanenta cu el ..)asa incat trebuie sa ma fi indepartat al dracului de mult ! (dar n-as putea spune la ce distanta ... )