disparutii

Păţanii trăite, descrise, analizate şi învăţăminte trase.

Moderator: dancroitoru83

Post Reply
User avatar
eugen
Veteran
Posts: 204
Joined: Tue Dec 16, 2008 11:17 am

disparutii

Post by eugen »

Marii disparuti si, din fericire, regasiti ai anului 2008 in Marea Rosie au fost doi scafandri nu lipsiti de experienta. Instructorul ghid era egiptean, cu destule calificari pentru meseria lui si un client belgian CMAS *** cu 160 de scufundari la activ. Efectuau scufundari de pe un vas de croaziera cu plecare din Hurgada. Planul scufundarii era vizitarea unei epave in stramtoarea Gubal, langa peninsula Sinai. In general, in croaziera scufundarile sunt lungi, pana la 60min. Dupa o ora jumate, instructorul de la supervizare incepe sa se agite. Celelate vase de croaziera aflate in zona sunt alertate, zodiacurile incep sa survoleze zona, ii cautau cu totii. Ceilalti scafandri povesteau ca ii vazusera indepartandu-se de epava. Dupa 3 ore, serviciile de recuperare din Hurgada incep cautarile. Actiunile sunt intrerupte pe durata noptii si reluate a doua zi dimineata. Au fost gasiti la suprafata unui recif de catre un vas de pescari dupa 55 de ore petrecute in mare.

Recifele stramtorii Gubal prezinta nenumarate meandre, suprafetele lor intinzandu-se pe zeci de metri, uneori kilometri, ceea ce face dificila navigatia vaselor. Curentii sunt puternici in intortochiurile lor chiar in perioada buna de scufundari, cand marea e calma la suprafata.

Cei doi scafandri povestesc ca au schimbat planul scufundarii odata ajunsi sub apa. Vizitasera deja epava in alta croazirea si s-au lasat atrasi de imprejurimi. La 50m de epava au fost prinsi intr-un curent puternic. Unul din ei a pierdut o laba si nu a mai fost chip sa iasa din curent. Au lansat parasuta si au iesit, nu se mai vedea nimic, nici reciful, nici vasele, doar intinderea marii. Norocul, daca e sa-l numim asa, e ca au derivat in alt recif pe suprafata caruia s-au urcat. Au petrecut noaptea dormind cu randul in genunchi intre corali, pe jumatate scufundati in apa. S-au ales cu o puternica deshidratare, nenumarate mici taieturi de la corali si echipamentul facut ferfenita. Si spaima lor? ... Rechinii ii iertasera de data aceasta.
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: disparutii

Post by peret »

Au avut mare noroc. Inca o dovada ca accidentele nu sint cauzate doar de un singur eveniment ci de fapt de o insiruire de evenimente nefericite care pot pleca chiar de la ceva aparent nesemnificativ.
Sa ti se rupa o curea de prindere la una dintre labe sau sa peirzi o laba....nu e mare lucru individual privind dar privind in ansamblu situatia, acea mica problema a devenit o chestiune majora cind esti prins intr-un curent.....

Bine ca i-au gasit....e nasol sa iesi la suprafata si sa nu fie nici o barca....am patit-o pe pielea mea.
User avatar
scubamario
Veteran
Posts: 125
Joined: Sun Nov 19, 2006 5:18 am

Re: disparutii

Post by scubamario »

In Marea Neagra oare sant curenti asa de puternici sa te pierzi de barca?
User avatar
victor
Veteran
Posts: 452
Joined: Thu Feb 21, 2008 12:07 am
Location: Bucharest, Romania

Re: disparutii

Post by victor »

Da.

Ce e interesant este ca de fapt nu trebuie sa fie exagerat de puternici. Viteza normala (fara sa te fortezi) a inotului cu labe cand ai echipamentul complet pe tine este de aproximativ 2km/h (sau chiar mai putin). Orice curent mai rapid decat tine e suficient.
Post Reply