Excursie de scufundari in Egipt - Hurghada -> 6 - 13 oct.

Locul in care ne adunam pentru a organiza vacante de scufundari.
Razvanu
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Re: Excursie de scufundari in Egipt - Hurghada -> 6 - 13 oct.

Post by Razvanu »

Si niste poze de la moi. Restul o sa fie pe ftp.
http://www.facebook.com/album.php?aid=2 ... adb5022d52
victor
Veteran

Post by victor »

am transmis datele de ftp celor pe care i-am putut identifica.. cei care nu au primit, se rezolva cu un PM.
adonay
Veteran
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by adonay »

Am inceput sa uploadez raw-urile. Sper sa am timp sa le si iau la mana un pic.
Misa
Veteran

Post by Misa »

victor wrote:
Misa wrote:Salutare!
- Eu, am jurat ca nu voi intra niciodata intr-o epava si ca voi sta doar pe deasupra si la a 2-a scufundare la Thistlegorm dupa ce-am evitat prima camera si-am iesit inaintea DM-ului...am fost luat de mana si bagat prin toate coclaurile...sa vezi ce-mi mai placea :lol:
Misa - sa nu uitam de scena in care DM-ul te tragea de vesta inauntru, iar tu te proptisei cu mainile si picioarele in usa sa nu treci.. in timp ce eu si Doru te impingeam din fund ca sa deblocam congestia si sa continuam turul.
Nu m-a tras nimeni de vesta inauntru...ala a fost momentul pe care l-am precizat ca fiind cel in care dm-ul m-a luat de mana si mi-a aratat pe unde sa ma duc in urmatoarea camera. Am refuzat initial sa intru pt ca 1: uitasem lanterna pe vas si 2: nu vreau sa penetrez fiare vechi care nu valoreaza 1 ban pe fundul marii fara o pregatire in prealabil. Cat despre partea cu impinsul, mi se pare perfect normal ca atunci cand cineva care este intr-o epava la 30-40m si te incomodeaza sa apelezi la tehnici esentiale de decongestionare a traficului din epava...eventual sa-i umfli vesta sa iasa in balon, sau in cel mai bun caz sa te bagi prin fata lui, sa-i zbori regulatorul si masca din gura...ca deh...daca e in epava si e AOWD se descurca el cumva...ca deh, scuba divingul e un sport recreational atat de simplu ca ne bagam prin toate camerele si toate coclaurile din epave si nimeni nu avea certificat de Wreck Diving...noroc ca a fost baiat bun Ahmed si a cedat presiunilor din jur. :!:
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
victor
Veteran

Post by victor »

Oricum.. lectia de retinut de la Misa si Adonay - nu va apucati sa imi mai spuneti ce nu veti face niciodata (Misa - I'll never penetrate wrecks, Adonay - we'll never go to Rosalie or you'll never make somebody to come to Rosalie with you).. ca se indeplinesc :-)

Aventura noastra din ultimele 2 zile a fost superba - Thistlegorm (2 dives), Ulysses, Rosalie Moller, Carnatic+Giannis D.

Grupul format pentru aceasta mini-expeditie a fost ok din punctul meu de vedere. Am fost suficient de putini (7 diveri), rezonabil de apropiati ca performante in apa (incat sa nu iesim nervosi/crizati din apa de ce faceau ceilalti, chiar daca poate ne-om mai fi luat cate o laba in cap sau am auzit cine stie ce beep-uri de computere crizate in decompresie la Rosalie), si - ce e foarte important - ne cunoasteam si ne suportam suficient de bine unii pe altii cat sa ne simtim bine si pe punte, intre dive-uri.

Organizarea a fost intr-adevar nemteasca - dive club-ul a inteles perfect mesajul nostru si au livrat corespunzator. Cerusem o barca mare, cu compresor pe ea, mancare si bautura suficienta, si traseul nostru special pe la toate epavele. Ce ne-au oferit: o barca de 12 cabine duble (cu paturi unul langa altul, nu etajate) si cu cabina de baie (wc+dus+chiuveta) in fiecare camera. Barca avea un compresor capabil sa incarce 3 butelii simultan - era superb faptul ca nu mai scoteam wing-urile de pe butelii ci doar puneam rig-ul in rastel, desurubam regulatorul, conectau butelia la furtun, se incarca, dupa care ne insurubam regulatorul la loc. Ne-au dat (conform cererii noastre) butelii de otel de 15L - e drept ca multe butelii prin egipt cam scapa aer (cam 5-10 bari peste noapte), dar le reumpleau dimineata inainte de dive fara nici un comentariu. Apa la baie era si calda si rece (aveau instalatie de desalinizare pe barca, deci nu era nevoie de economie), cu presiune mult mai mare decat in Grand Hotel (la hotel cam trebuia sa iti alegi cu atentie orele de dus ca sa ai apa) - practic as fi dat oricand hotelul pe barca. Tot la capitolul dotari, este prima nava pe care o vad in Hurghada cu GPS si sonar (si chiar il foloseau, ca sa gaseasca epavele si sa ne arunce exact deasupra lor).

In privinta mancarii - excelent. Gateau foarte bine, ne-au dat la fiecare masa peste proaspat pescuit de ei (trageau o linie in spatele barcii si mai scoteau cate un ton sau ce altceva mai musca), pui, si 4-5 variante de garnituri. Cantitatea - suficient cat sa ii fi putut hrani pe toti cei 40 de diveri din grupul mare, si nu o strangeau fara sa ne intrebe daca suntem toti ok. Prajituri si fructe, apa calda si rece disponibile non-stop. Sucuri - prin frigidere - nu stiu cat au avut la ei, dar nu au ajuns la stadiul la care sa zica ca s-a terminat vreun sortiment.

Echipajul - exemplar, spalau intr-una peste tot.

Am plecat din port la 2 noaptea (a fost singura incurcatura - initial spusesera ca ne putem imbarca pe la 10 seara, dar cand ne-au luat bagajele au schimbat ora in 2 noaptea - probabil nu terminasera de curatat barca).

Despre epave si locuri e mult de povestit - am apreciat la Ulysses si Rosalie pustiul - mai era doar un alt grup de diveri in apa, coralii erau neatinsi (nu trecusera prea multi neatenti pe acolo asa cum vezi in locurile mai populate).

La Thistlegorm, Ahmed ne-a facut un tur mai frumos decat cel din mai - la al doilea dive am parcurs epava prin interior de la pupa la prova, fara sa iesim pe punte (am vazut lumina soarelui doar in calele cu jeep-uri). Mi-a placut foarte mult sa iesim direct prin prova, printr-un mic chepeng vertical, dand usurel din labe ca sa nu atingem coralii crescuti pe margine. Turul prin interior a fost o idee foarte buna, tinand cont ca pe exterior curentul te facea sa te tragi in maini ca sa poti inainta impotriva lui.

Pe reciful de langa Ulysses ne-a intampinat o broasca testoasa (si spre deosebire de cea gasita de Bimbo la Thistlegorm, a scapat fara tortura de a fi trasa sau folosita pe post de scuter, doar cu poze, asa cum e de fapt normal). Reciful era imens, chiar daca nu la fel de plin de pestisori colorati. Un crocodile fish de ~1m(?), o pestera cu vreo 4 lion fish indrazneti (care au iesit spre noi, sa ne goneasca) si cu o morena la intrare.. si mai ales, numarul imens de corali fragili, crescuti la niste dimensiuni impresionante, fericiti ca nu isi luau zilnic labe in cap de la "scafandri". Am mai fi stat, dar dupa doua Thistlegorm NDL-ul nostru tindea spre 0 (si chiar a trecut un pic peste).

Scenele care mi-au ramas cel mai puternic in minte sunt toate de pe Rosalie - epava la care visez de cand am auzit de ea in mai - (1) un baby eagle ray pe pupitrul din wheelhouse - parca tinand locul capitanului -, (2) un grouper imens in mijlocul unui stol de glass fish, intr-un schelet metalic, printre care am inotat lent, incercand sa nu ii sperii si (3) un hublou deschis, cu geamul inca intact, care se legana usor in curent, cu o balama inca neintepenita. Mi-ar fi placut sa vad hornul imens, marcat cu M, inca in picioare - dar din pacate chiar este cazut (ce pacat), rupt de un bou care si-a legat nava de el. Carbunele are o culoare gri spalacit, galben in lumina lanternei - ma asteptam sa fie negru. Rosalie mai are un singur catarg in picioare, si este o imagine impresionanta in crepusculul de la 36 de metri, asa cum se pierde in sus, ajungand pana la 17 metri, unde este cuibul de cioara. Frumos mi s-a parut si lantul de ancora intins pentru totdeauna spre adancurile de 55 de metri din jurul navei, asa cum era in noaptea in care s-a scufundat. Rosalie cea care ne-a asteptat in ciuda faimei sale cu o vreme superba (mare oglinda, fara pic de curent), si-a luat totusi taxa - un lion fish l-a intepat in deget pe Ahmed :-(

La ultimul dive, pe langa Carnatic-ul cerut de noi, cum au povestit deja si altii, Ahmed ne-a oferit un dive 2-in-1, la Giannis D. Surpriza cea mai mare a fost cand am ajuns langa castelul de comanda al lui Giannis, si am recunoscut epava la care facusem snorkeling atunci cand am fost la Thistlegorm in luna mai (si dupa care am suspinat, vazand bulele ce ieseau din ea, pentru ca noi nu mai aveam butelii, fara sa ii aflu numele). Mi-am facut damblaua sa intru prin toate gaurile posibile (puntea de comanda, unde timona lipseste dar piciorul ei e inca acolo - o superba parcurgere in sus prin cabina inclinata la ~70 de grade, in jos pe scarile in zig-zag spre o camera plina cu roti si rotite (motoarele??), si o trecere prin usita ingusta a hornului marcat cu un D imens. La Carnatic cel mai mult mi-au placut catargele de velier, prabusite dar inca prezente langa nava.

Seara, nava a ancorat pentru somn langa Little Goubal, iar noi am facut o plimbare pe tarm la apus, pe un nisip extrem de fin, de corali. Am vazut niste crabi foarte rapizi, niste paguri ingropati in nisip si un castravete de mare. In barca ne-am jucat de-a pescuitul (unul dintre marinari scotea un fel de mini-baracude cu un nylon cu ac si momeala.. dar noua nu ne ieseau miscarile corecte, care sa ii faca pe pesti sa muste).
adonay
Veteran

Post by adonay »

Erau doua compresoare pe Nectarious.

Uite si o mica poza de la Fanous :)
IMG_4952.jpg
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
Misa
Veteran

Post by Misa »

victor wrote: Pe reciful de langa Ulysses ne-a intampinat o broasca testoasa (si spre deosebire de cea gasita de Bimbo la Thistlegorm, a scapat fara tortura de a fi trasa sau folosita pe post de scuter, doar cu poze, asa cum e de fapt normal).
Nu ca i-as lua apararea lui Bimbo Cocosel insa nu cumva atunci cand am intalnit delfinul 13 AOWD-Rescue si ce alte specializari mai aveam in grupul 1 incercau sa-i faca un placaj delfinului ca sa-l prinda? Bimbo macar a avut noroc ca a prins testoasa si-a folosit-o pe post de XScooter. Daca-i vedeai fata cand povestea cum tipa in regulator: "Vruuuum, vruuum, vrruuuum" ai fi inteles ca era fericit. :lol:
Last edited by Misa on Tue Oct 13, 2009 11:12 pm, edited 1 time in total.

gibonul
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: Advanced

Post by gibonul »

si erau si cabine cu bunk beds. eu am folosit patul de sus ca front de lucru pt acumulatori, laptop, & alte cacaturi pe care le-am carat cu mine de la hotel

de precizat si raul de mare din prima dimineata, dar care a trecut repede

si sa nu uitam ca am prins si noi (prin Catalin) o baby baracuda
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Image
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
victor
Veteran

Post by victor »

Misa wrote:
victor wrote: Pe reciful de langa Ulysses ne-a intampinat o broasca testoasa (si spre deosebire de cea gasita de Bimbo la Thistlegorm, a scapat fara tortura de a fi trasa sau folosita pe post de scuter, doar cu poze, asa cum e de fapt normal).
Nu ca i-as lua apararea lui Bimbo Cocosel insa nu cumva atunci cand am intalnit delfinul 13 AOWD-Rescue si ce alte specializari mai aveam in grupul 1 incercau sa-i faca un placaj delfinului ca sa-l prinda? Bimbo macar a avut noroc ca a prins testoasa si-a folosit-o pe post de XScooter. Daca-i vedeai fata cand povestea cum tipa in regulator: "Vruuuum, vruuum, vrruuuum" ai fi inteles ca era fericit. :lol:
Misa.. ai o dispozitie stranie la ora asta, parca de obicei nu ne contraziceam :-) si cum nu rezist, o sa iti raspund. E o diferenta destul de mare intre a incerca sa atingi un delfin obisnuit in mod evident cu oamenii, care nu arata nici un semn de teama si se juca cu noi mai mult decat ne jucam noi cu el (si oricum nu puteai sa ii faci nimic daca nu vroiai) si sa apuci o broasca testoasa de carapace - broasca care sa nu uitam, e o reptila cu o lingurita de creier, si sa o sperii in felul asta. Ca cele doua situatii de care vorbesti tu sa fie similare, delfinul ar fi trebuit sa fie (a) incercuit intr-o plasa ca sa fie in stare de panica si (b) cineva sa se fi apucat de coada lui. Atunci ar fi fost cam ceea ce simtea saraca broasca apucata strans de carapace.
Misa
Veteran

Post by Misa »

Nu am dispozitie sa ma contrez cu nimeni...insa din pozitia in care ma aflam atunci cand am vazut delfinul se vedea clar intentiile celor din jur. 1-2 filmau si faceau piruete...restul sa placheze...ca la rugby(its on movie). Cat despre faza cu broasca, daca nu stie ca aia musca mai rau decat un cal, e ghinionul lui. :lol:

peret
Veteran
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Bine ca sinteti cu totii teferi si sanatosi! Aveti amintiri frumoase si mai ales aveti ce sa povesti nepotilor! :lol:
Bodanel
Veteran
Numar de scufundari: 0-10

Post by Bodanel »

O chestie ciudata. Mi s-a bulit aparatul foto in excursia asta si a iesit din garantie pe 9 octombrie. :(
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
peret
Veteran
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

@Bodanel:
1. Murphy e printre noi
2. Nu exista placere fara durere
:D
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

dupa ce am citit postul lui victor [foarte tare scris], mi-am dat seama ce am pierdut
da va spun sincer....cel mai rau imi pare ca nu am fost la scufundarea cu delfinul
ca sa spun asa...unul din visurile mele e sa innot in apnee cu sau langa un delfin...de asta chiar imi pare rau
in alta ordine de idei cred ca a incerca sa te prinzi de un delfin, avand echipament de scuba in spate e destul de riscant
1. il poti rani
2. te poti rani
3. e greu sa invingi apa la viteza cu care innoata el, avand si butelie in spate

oricum ati avut o experienta pe cinste
in primavara nu am sa ratez excursia si daca vi si tu gibonule, as vrea sa fiim buddy la diving [asta daca vrei]
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
adonay
Veteran

Post by adonay »

Salut,

Atasez iesirile pe mare in format Google Earth. Daca vrea cineva si track-ul in format Garmin, sa-mi dea un PM.
Red Sea - October 2009.kmz
(473.31 KiB) Downloaded 642 times
Later edit: Puteti debifa toate zilele si sa le activati pe rand, ca sa vedeti doar track-ul / waypoint-urile asociate cu una din zile.
Last edited by adonay on Wed Oct 14, 2009 1:22 pm, edited 1 time in total.
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
Post Reply