Diverse: Excursie de scufundari in Hurghada -> 12 - 19 Mai

Locul in care ne adunam pentru a organiza vacante de scufundari.
eugen
Veteran

Diverse: Excursie de scufundari in Hurghada -> 12 - 19 Mai

Post by eugen »

Cursul valutar azi in Egipt:
1EU = 7.33LE
1$ = 5.61LE
Temperatura apei ramane constanta la 22, 23 de grade la 20m. Nici poveste de termoclina.
gibonul
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: Advanced

Re: Excursie de scufundari in Egipt - Hurghada -> 12 - 19 Mai.

Post by gibonul »

Incepeti sa ma enervati...Image
Image

N-am cum sa-mi iau concediu in perioada aia

Corporatistii astia...
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Image
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Munca este pentru negri si masini.
Bagi un un medical frate :lol:
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

din motive obiective nu mai pot veni in aceasta excursie
imi pare mai rau de nu mai pot dar nu am ce face
ne vedem la marea neagra :(
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
adonay
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by adonay »

Robert, ai cum sa faci o lista in primul mesaj cu cei care au spus ca merg?
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
victor
Veteran

Post by victor »

Intrebare - ce butelii vom gasi pe acolo? Din cate am citit, majoritatea vor fi aluminiu de 12L, care sunt grele si au o flotabilitate oribila.

Si inca ceva - ce sanse am sa gasesc butelii cu valve H pe acolo, ca sa pot sa-mi montez ambele first-stage-uri, si sa nu mai am nevoie sa mut ambele second-stage-uri pe acelasi first stage?
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Sunt butelii de aluminiu 12L monovalva.
victor
Veteran

Post by victor »

o porcarie.. nu-i destul ca marea lor e mai sarata, mai trebuie sa punem si vreo 3kg de plumb in plus doar ca sa scufundam butelia. buteliile de aluminiu ar fi bune doar daca scufundarile s-ar face in neoprene de 3mm sau mai subtiri, ca sa nu fii exagerat de negativ la inceput.. dar din cate am citit despre marea rosie zilele astea, ei folosesc 5-7mm de obicei, iar in cazul asta butelia de aluminiu e un chin, pentru ca te obliga la mai mult lest.

oricum, am gasit niste tips&tricks care ziceau ca pentru 5USD in plus/zi unele centre au butelii de otel :P poate avem noroc si noi.

chiar, cum se cheama centrul care ne scoate in larg? euro divers de langa hotel, sau altii?
eugen
Veteran

Post by eugen »

Zau Victor, n-ai de ce sa-ti faci griji. Te vei obisnui repede cu buteliile de aluminiu, doar prima scufundare va fi mai ciudata. In aceasta periaoda a anului folosim costume de 5mm pentru un confort maxim la o scufundare de 50-60min. Aproape toate centrele aici folosesc butelii de aluminiu cu monovalva. Eu cred ca daca ceri altfel de butelii te vor incarca la pret. Apa e acum la 23 de grade la 20m, termoclina nu se simte deloc nici daca cobori la 30. Atentie, am intrat in perioada meduzelor. Pe cand veniti voi ma astept sa avem cele mai multe. Vizibilitatea e din ce in ce mai buna. Cand te scufunzi cu un 5mm si bloc in alu incepi lestajul de la 7kg in sus. In plus de asta buteliile de alu sunt mai lungi. Procurati-va flashuri externe pentru aparatele foto.
victor
Veteran

Post by victor »

Ce intelegi prin "perioada meduzelor"? Ai cateva poze care sa ilustreze fenomenul? In mintea mea oscilez intre o mare limpede, albastra in care inoata niste meduze - sa zicem ca poti vedea 10-15 in jurul tau (dar cu suficient spatiu intre ele pentru inot :lol: ) si o supa-crema de meduze lipite una de alta ca un banc de pesti..

De buteliile de aluminiu nu-mi faceam griji, doar eram dezamagit ca in loc sa folosesc mai putin plumb intr-o mare calda, sfarsesc prin a pune mai mult :-(. De unde le vine pasiunea asta pentru butelii de aluminiu? Exista vreo explicatie logica? Singurele la care ma pot gandi sunt faptul ca nu conteaza la fel de mult daca sunt zgariate de utilizatori neglijenti (ca n-are ce sa rugineasca), nu conteaza nici daca le umplu in bataie de joc cu aer umed, picaturi de apa ramase pe valva sau pompate de vreun compresor obosit (din nou, nu sunt afectate de rugina), sau poate faptul ca din sadism isi doresc ca un diver panicat sa isi arunce centura, si, ajutat de flotabilitatea pozitiva a buteliei de aluminiu combinata cu cea a neoprenului, sa sara din apa ca o racheta polaris trasa de pe un submarin, avand astfel o excursie garantata la o barocamera (le-o fi frica ca altfel se scufunda de tot in adancuri si pierd butelia odata cu scafandrul respectiv :lol: :lol: )
eugen
Veteran

Post by eugen »

Marea e foarte limpede, ai o vizibilitate de cel putin 20m, vara pana la 40, 50m. Nu am poze cu supa de meduze. Poti inota linistit printre ele, dar sunt mult mai multe de 10, 15. Uneori parca ai inota intr-o ninsoare, asta e supa. Au tentalule lungi, roze si subtiri si pisca intocmai ca o urzica, Nu lasa urme. E mai bine sa ai un costum lung. In Hurgada majoritatea recifelor stau pe platforme de nisip. Nu vei avea nevoie de manusi. In marea Rosie e interzis sa porti manusi si cutit.
victor
Veteran

Post by victor »

Eu gasisem altceva:

http://www.cdws.travel/diving/redsea-ru ... tions.aspx

KNIVES
The official CDWS statement with regards to wearing gloves & carrying dive knives
* Wearing gloves as a thermal protection is not restricted, however, touching corals and marine life is strictly prohibited.
* Therefore, it is highly recommended not to wear gloves if not needed as a thermal protection.
Carrying dive knives as a tool is not restricted; the use of dive knives as a signalling device, to cut lines and to free entanglements is allowed; however, it is strictly prohibited to use dive knives as a weapon or to cut, damage, kill, touch or harass marine life.

Fara manusi nu e o tragedie - chiar e mai placut, ca iti simti altfel echipamentul, daca apa e atat de calda (desi la primul dive le voi avea in buzunar pana ma conving ca e cald).. dar sa te puna sa intri fara cutit ar fi fost un veritabil asasinat.. cutitul isi are rostul lui cand te agati in vreun fir de nylon pescaresc sau cine stie ce-o mai fi pe acolo.
eugen
Veteran

Post by eugen »

Au o mie de motive sa foloseasca buteliile de alu, de natura practica. Pentru ca
un centru sa primeasca licenta de functionare trebuie sa detina un minim de 60 de

butelii. Intretinerea buteliilor de otel necesita timp: masina rotativa, spalare,

vopsire... Buteliile sunt aici folosite 12 luni in foc continuu. Nici un centru

nu-si permite sa piarda timp cu intretinerea buteliilor. Le trimit la teste si la

cea mai mica problema butelia e aruncata. Costa de 10 ori mai putin sa cumperi

una noua decat sa o intretii anual. Pe un vas normal de scufundari se incarca in

fiecare dimineata 50 de butelii, la sfarsitul zilei sunt aduse la centru.

Buteliile sunt transportate in carucioare. O butelie de otel la cea mai mica

ciocnire, hop, sare un pic din vopsea si apare rugina, se rupe si plasa, dupa 2

luni de folosire si transportare zilnica arata ca niste gunoaie. Buteliile in alu

nu sunt vopsite si au o viata lunga, se corodeaza mult mai greu. Dat fiind gradul

mare de salinitate al apei buteliile de otel ar rugini imediat. Nu e vorba de

neglijenta. Filtrele compresoarelor sunt verificate tot la 3 luni de inspectorul

de la CDWS care abia asteapta sa puna o amenda. El verifica pana si filetul

buteliilor. Cand un client plateste 60Eu pe zi nu-ti permiti sa ai probleme cu

buteliile. Apar frecvent probleme cu adaptatoarele, mai pusca cate-un o-ring din

cauza caldurii. Ghidul vostru va avea cu sigurata o-ringuri si adaptatoare de

rezerva.

Eu am intotdeauna un cutit la mine pentru ca ma enerveaza sa gasesc uneori cate o

broasca testoasa prinsa in firul unui pescar. In zonele unde sunt scafandri nu

sunt pescari, nu exista pericolul sa te afli in plasele lor sau sa te agati in

vreun fir, dar pestii inoata pe zeci de kilometri cu firul in gura. Ti se rupe

sufletul sa vezi cum se zbate un vultur de mare in firul pescarului. Eu ma bucur

ca nu li se da voie scafandrilor turisti sa poarte cutit, nu vorbesc de

scafandrii profesionisti. Te doare mintea sa vezi ce le trece unora prin minte:

unii mangaie murenele cu cutitul sau ating vietuitoarele numai ca sa vada cum

reactioneaza, altii iau suveniruri, taie corali. Eu am vazut odata un scafandru

fotograf care agita un cutit si la inceput n-am inteles ce facea. Ademenea o

baracuda. Intr-o fractiune de secunda baracuda i-a muscat o falanga, si zic ca

nenorocitul a avut noroc. Eu nu sunt atat de dictatoriala sa interzic

scafandrilor mei cutitul, dar le explic, si sunt cu ochii pe ei ca pe butelie.
victor
Veteran

Post by victor »

Apropos de pesti cu fire in gura, anul trecut am patit o faza funny, cand sub apa am eliberat vreo 3 guvizi care culmea, erau inca in viata, prinsi cu acul in gura in fire cu plumb, rupte si incolacite de stanci. I-am eliberat, iar buddy-ul meu se uita cam ciudat la mine. Cand am iesit la suprafata, prima replica dupa ce a scos regulatorul din gura a fost "ce-ai avut cu pescarii aia de le-ai taiat unditele? vrei sa vina sa ne bata?" (sau ceva de genul asta.. nu vazuse ca erau prinsi in fire deja rupte). Probabil combinand replica si cu un pic de azot (desi nu fusese un dive mai adanc de 6 metri), toata situatia mi-a dat o senzatie de euforie/veselie teribila in timp ce inotam spre mal. Si acum zambesc cand imi amintesc ce funny mi s-a parut atunci.

Revenind la Egipt - sper sa nu ma contrazic prea mult cu localnicii pe tema cutitului, dar daca insista, sa faca bine sa imi faca cadou macar un mesh cutter :mrgreen: sau o foarfeca chirurgicala.

Cea mai buna solutie pentru turistii care se cred Zorro sub apa in rezervatii ar trebui sa fie faptul ca sunt inregistrati intr-o baza de date comuna, si din acel moment orice dive center din Egipt sa ii refuze (as merge pana la a le refuza viza la intrarea in tara, dar poate exagerez).

Apropos de animalute.. ce ne poti spune despre cele din PDF-ul asta: http://www.red-sea-shadow.com/downloads ... anisms.pdf ?
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Pai nu te laudai tu ca ai si cutit si mesh cutter in acelasi timp? Iti imprumut eu o foarfeca, si daca vrei, chiar si o pereche de andrele, sa fii pregatit. Vorba aia, poate remaiezi la loc plasa dupa ce o tai.
Cat despre pestii veninosi, vei vedea cel putin jumatate din speciile enumerate in *pdf. Pentru siguranta, iti recomand un neopren armat cu kevlar, special, pe comanda.
Post Reply