viata de scafandrel
Moderator: dell_ser
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Re: viata de scafandrel
eugen, ti-am trimis un private message acu ceva zile....cand ai timp....
cat despre lion fish [stiam ca asa se cheama, dar cand am postat aveam un lapsus - recunosc], postez mai jos un mic filmuletz facut de mine la o scufundare de noapte in marea rosie [din pacate nu mai stiu cum se numea locul, dar am fost foarte mandru ca robert mi-a incredintzat un grup de scafandrei cu care am intrat, am facut night-diving si i-am scos pe vaporas in bune conditii, chiar daca sunt doar AOWD]
filmuletzul
cat despre lion fish [stiam ca asa se cheama, dar cand am postat aveam un lapsus - recunosc], postez mai jos un mic filmuletz facut de mine la o scufundare de noapte in marea rosie [din pacate nu mai stiu cum se numea locul, dar am fost foarte mandru ca robert mi-a incredintzat un grup de scafandrei cu care am intrat, am facut night-diving si i-am scos pe vaporas in bune conditii, chiar daca sunt doar AOWD]
filmuletzul
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- gibonul
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: Advanced
si de ce aceasta inducere in eroare a colegilor?eugen wrote:Aveti dreptate baieti, eu ma numesc Ligia. Da' Eugen e cel mai comun nume posibil. Deh, nimeni nu e perfect!
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
pai ... o lucra sub acoperire
- VALI
- Veteran
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
ahh cine e in poza ?
- VALI
- Veteran
nepotelul meu
legatul vasului
Cand lucram pe vas, unul din instructori e ghidul principal. El raspunde de bunul mers al zilei de lucru, decide locurile de scufundare si programul zilei. Capitanul, atata vreme cat vasul nu e pus in pericol, asculta de ghidul principal. In aceasta zona e interzis sa arunci ancora sau sa pescuiesti. Asa ca avem 3 reguli: vas la smandura, semideriva si deriva. In semideriva, vasul e legat la samandura, scafandrii sar si vasul ii recupereaza in deriva. Legatul vasului nu e treaba usoara nici pentru echipajul marin, nici pentru ghid. La reciful Jackson de exemplu, nu sunt samanduri plutitoare. La suprafata recifului sunt niste franghii in bucla de care legam vasul. Ghidul sare in apa cu abc-ul si petrece coarda vasului prin bucla. In zilele de iarna cu valuri mari, neoprenul se agata in corali. In Marsa Bareika, in parcul national, samandurile plutitoare sunt rupte tot la 2 saptamani. Capitanii nu au voie sa lege mai mult de 3 vase la samandura ca sa nu o rupa, multi insa nu tin cont de asta. Ghidul trebuie sa sara atunci cu echipament scuba si sa caute la 18, 20 sau chiar 35m bucla de otel de care e legata samandura. In alta varianta, legam vasele unele de altele. Niciunui ghid nu-i place sa sara in apa rece a iernii, sa se intoarca pe platforma, sa faca briefingul si sa sara iar in apa. Din fericire, asta e treaba divemasterului si eu am noroc sa am aproape intotdeauna un divemaster-elev cu mine. Acum il am pe Rostam, un siberian numai paine si miere, eu sunt regina lui... Cand se intoarce pe platforma ii dau o tigarusa aprinsa si un ceai.
Cel mai greu e cand mergem la epava Thistlegorm, acolo iti trebuie un divemaster foarte indemanatic, cobor si eu cand nu am de ales. Legam vasul direct de epava. Capitanul pozitioneaza vasul, divemasterul sare si coboara in albastru in curent foarte puternic, franghia e grea. Cel care leaga trebuie sa stie unde si cum sa lege. Sunt parti fragile ale epavei si altele puternice. Uneori si capitanii dau cu bata in balta si lanseaza ghidul departe de epava. Iti dai sufletul in curent pana sa o ajungi, golesti o butelie cu legatul. La sfarsitul zilei coboram din nou sa dezlegam si iar mai golim o butelie, nemaivorbind de faptul ca palierul de siguranta il faci cu valuri de 2m pe capul tau, iti bubuie urechile de valtoarea lor.
Cand pregatesc divemasteri ii stresez la maxim cu nodurile. La sfarsitul cursului le fac o mica panoplie decorativa cu noduri pe care o pot tine in buzunarul BCD-ului, sa nu uite!
Cel mai greu e cand mergem la epava Thistlegorm, acolo iti trebuie un divemaster foarte indemanatic, cobor si eu cand nu am de ales. Legam vasul direct de epava. Capitanul pozitioneaza vasul, divemasterul sare si coboara in albastru in curent foarte puternic, franghia e grea. Cel care leaga trebuie sa stie unde si cum sa lege. Sunt parti fragile ale epavei si altele puternice. Uneori si capitanii dau cu bata in balta si lanseaza ghidul departe de epava. Iti dai sufletul in curent pana sa o ajungi, golesti o butelie cu legatul. La sfarsitul zilei coboram din nou sa dezlegam si iar mai golim o butelie, nemaivorbind de faptul ca palierul de siguranta il faci cu valuri de 2m pe capul tau, iti bubuie urechile de valtoarea lor.
Cand pregatesc divemasteri ii stresez la maxim cu nodurile. La sfarsitul cursului le fac o mica panoplie decorativa cu noduri pe care o pot tine in buzunarul BCD-ului, sa nu uite!
Vali, cand e vorba de scufundari sau prieteni eu am intotdeauna timp. Da' n-am primit privat message decat de la Peret, stai ca ma mai uit odata. Pai cu Eugen e poveste veche, el e ursuletul copilariei mele, arata ca o mumie antica acum, nu mai are un picior. Cand scriu, obisnuiesc sa semnez cu Eugen, il am tare la suflet. Da nu am ascuns sa spun ca ma cheama Ligia. E scump foc nepotelul tau!
Asa-i Vali ca lionfish-ul acela ti-a urmat lumina lampii? Daca Robert ti-a incredintat grupul stie el bine ce stie... Ce pacat ca nu-ti amintesti numele locului de scufundare...
- VALI
- Veteran
da...asa este...se tinea dupa lanterna, desi am fost surprins ca l-am gasit asa de "intre ape"eugen wrote:Asa-i Vali ca lionfish-ul acela ti-a urmat lumina lampii? Daca Robert ti-a incredintat grupul stie el bine ce stie... Ce pacat ca nu-ti amintesti numele locului de scufundare...
la locul de scufundare...poate cineva care isi aduce aminte si a fost atunci cu noi sa spuna unde eram
Aici sunt cateva poze din cartierul meu, Hadaba, in Sharm. La capatul strazii e eceasta falezaEl-Fanar. El Fanar e deasemenea un loc renumic pentru scufundarile in local. Se practica o scufundare la samandura la Temple si o derivanta la Ras Um Sid. Majoritatea scufundarilor de noapte le facem tot aici. Dimineata plimb cainele pe faleza si verific vantul.
- Attachments
-
- El Fanar.jpg (17.25 KiB) Viewed 19527 times
-
- sadiki. hadaba.jpg (27.95 KiB) Viewed 19526 times
-
- cartierul meu.jpg (27.79 KiB) Viewed 19524 times
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Dupa ce ai pus pozele am verificat avioanele catre Sharm.....dar e nasol...cel putin 3....
Adi, eu zic ca nu mai ai nici o scapare...he, he, he
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Deja imi fac socotelile.....sa vedem....poate dam o fuga cu Adina undeva in Iulie pina in Sharm...doar sper sa geasesc doar doua zboruri si fara escala in Cairo....ca am experiente nasoale acolo...si nu tin neaparat sa le retraiesc....eugen wrote:Adi, eu zic ca nu mai ai nici o scapare...he, he, he