Parcul national Ras Mohamed-Marea Rosie

Descopera frumusetea scufundarii cu aparat de respirat autonom

Moderator: dell_ser

eugen
Veteran

Parcul national Ras Mohamed-Marea Rosie

Post by eugen »

Salut toti scafandri din tarisoara mea si pe cei de pe meleaguri indepartate!
Parcul national Ras Mohamed, considerat perla Egiptului, ofera o incredibila varieta in raport cu locurile de scufundare. Deschis pe toata durata anului, la o ora de navigatie de Sharm-El-Sheik, parcul se situeaza in punctul Sud al peninsulei Sinai. Ceea cel face atat de celebru e nu mumai incredibila bogatie coraliera, cat diversitatea locurilor de scufundare. Amatorii de pereti, de caverne, de epave , de curenti, gradini coraliere si fauna isi vor gasi fericirea in aceste locuri. La o distanta de numai 50m intre un loc sau altul, scafandri sunt intampinati de o imensa fauna printre care rechinul balena, rechinul punta blanca, rechinul chitara, manta, eagle ray, delfini, murena gigantica, pestele Napoleon, broasca testoasa...dupa noroc. Temperatura apei urca la 30 de grade in lunile de vara si coboara la 20 in lunile de iarna. Vizibilitatea de oglinda atinge 40,50m in lunile de vara si 20,30m in lunile de iarna. Parcul e deasemenea accesibil de pe uscat pentru amatorii de snorkelling. Biletul e intrare in parc e de 5EU.
Incerc sa va fac sa visati. Va amintiti desigur vorba aceea: Ai grija la ce visezi ca s-ar putea sa se intample!
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Re: Parcul national Ras Mohamed-Marea Rosie

Post by VALI »

uf...cand citesc aici ma cam satur de stat in RO
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Fiecare mare isi are experienta ei, amintirile ei. Marea noastra e ceea ce e, o experienta plina de surprize frumoase. Eu nu voi uita niciodata calutii de mare de la km8 de la Agigea si nici meduzele de la Eforie Nord. Pe vremea aceea eram ciuri-buri open water...
VALI
Veteran

Post by VALI »

asa cum spuneam nuj pe unde, marea neagra era ceva f interesant pe vremea copilariei mele...mult mai populata
tin minte ca ma scufundam dupa crabi la apa mica [cca 2m], neavand ca si costum de scufundare decat masca si snorkel [pe post de labe aveam niste sandalutza ca sa ma fereasca de scoicile stancilor, iar pe post de neopren...doar o pereche de slipi]
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
victor
Veteran

Post by victor »

Mi se pare ca a inceput usor-usor sa se refaca, desi e un pic diferita. Au disparut stelele de mare (n-am mai vazut de foarte mult timp), rechinasii parca stau mai in larg, scoicile alea mici si roz (ca o unghie) nu le-am mai vazut nici macar pe plaja, si de asemenea pisicile de mare au devenit foarte rare.. dar in schimb am vazut anul trecut mult mai multe bancuri de chefal, de hamsii, am zarit chiar si un pui de anghila, si parca si calutii de mare se refac.. iar pagurii si rapanele sunt din ce in ce mai multi. La crabi nu am observat diferente.. mie mi se pare ca sunt in continuare peste tot (adica i-am intalnit la orice scufundare).
eugen
Veteran

langa perete

Post by eugen »

De cate ori m-am scufundat in Shark Observatory in parcul national Ras Mohamed, nu m-am invrednicit niciodata sa gasesc rechini. Insa peretii acestui loc ma emotionaeza intotdeauna la maxim. E o scufundare in deriva cu curenti in diagonala si toata scufundarea inotam de-a lungul peretelui de recif. Deasupra, desertul se ridica uscat intr-o stanca numita Capul lui Mohamed, profetul. E un balcon acolo pentru turisti si povestea spune ca Mohamed a poposit odata sa se roage in acest loc si si-a gasit linistea. Apoi stanca aceasta imensa se prabuseste ametitor in mare. Peretii fac canioane si surplombe, caverne de toate marimile o scorburesc. Sunt terase de nisip in adanc, le vedem bine, se deschid pe la 60, 70m, eu stiu ca nu acela e capatul si ca aceste terase aluneca apoi in abis. Ceea ce ma emotioneaza cel mai mult e ca acest perete e viu. Nu exista centimetru patrat al peretelui care sa nu fie viu. Priviti de aproape, acesti corali se imbina perfect in dantelarii colorate: corali ureche de elefant, corali broccoli roz, aurii, violeti, albi, coralul bradut plin de scoici, corali tubulari, bureti de mare de toate formele, palarii accropora si gorgonii. Arici de mare cu tepi ascutiti sau in forma de creion isi fac colonii. Din loc in loc, cate o stea de mare piaptana coralii lichen. In caverne, doar umbra si somnul marin. Cateodata ne intretaie calea o broasca testoasa, alteori un enorm peste Napoleon cu cucui in frunte, alteori un vultur de mare. In colturile in care curentul loveste puternic, perdeaua pestisorilor rosii Anthias e deasa, deasa. Oups! zburam, curentul ne intoarce in diverse pozitii, ne privim unii pe altii si radem. Ajunsi la suprafata, inotam in larg sa ne poata recupera vasul. Pestii fluier vaneaza. Ma asez in soare pe platforma si urmaresc cu ochii peretele indepartandu-se. O parte din mine e inca acolo jos langa caverne.
VALI
Veteran

Post by VALI »

victor wrote:Mi se pare ca a inceput usor-usor sa se refaca, desi e un pic diferita. Au disparut stelele de mare (n-am mai vazut de foarte mult timp), rechinasii parca stau mai in larg, scoicile alea mici si roz (ca o unghie) nu le-am mai vazut nici macar pe plaja, si de asemenea pisicile de mare au devenit foarte rare.. dar in schimb am vazut anul trecut mult mai multe bancuri de chefal, de hamsii, am zarit chiar si un pui de anghila, si parca si calutii de mare se refac.. iar pagurii si rapanele sunt din ce in ce mai multi. La crabi nu am observat diferente.. mie mi se pare ca sunt in continuare peste tot (adica i-am intalnit la orice scufundare).
rapanele as fi vrut sa nu fie atat de multe
se pare ca este o specie adusa in marea neagra si din pacate papa scoici [prefer scoicile, pentru ca filtreaza apa]
cat priveste chefalii....multa mai rar ca odinioara....insa chefalul trebuie cautat...el are un areal specific
am vazut chefali in septembrie...un banc de vreo 5-6 indivizi la 2-3 kg bucata
victor
Veteran

Post by victor »

VALI wrote: rapanele as fi vrut sa nu fie atat de multe
se pare ca este o specie adusa in marea neagra si din pacate papa scoici [prefer scoicile, pentru ca filtreaza apa]
cat priveste chefalii....multa mai rar ca odinioara....insa chefalul trebuie cautat...el are un areal specific
am vazut chefali in septembrie...un banc de vreo 5-6 indivizi la 2-3 kg bucata
Nu se pare - sigur sunt o specie invadatoare :-) si au distrus complet (pana la disparitie) o serie de specii de scoici care traiau doar in Marea Neagra. Dar faptul e consumat, acum ar trebui sa ii acceptam si sa ne obisnuim cu ei. Daca s-ar intampla ceva si ar disparea, marea ar fi si mai pustie.
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Puteti sa-mi spuneti va rog si mie ce sint "pagurii si rapanele" ca habar nu am. Niste poze ar fi de mare ajutor. Stiti cumva pe engleza cum se numesc?
Scuzati ignoranta dar in romaneste nu am stiut niciodata prea detaliat cum se numesc toate lighioanele din apa iar de scufundat m-am apucat dupa emigrare asa ca am invatat toate denumirile in engleza.
Multumesc.
victor
Veteran

Post by victor »

PAGÚR, paguri, s.m. (La pl.) Nume dat unor crustacee decapode marine al căror abdomen moale este adăpostit într-o cochilie goală (părăsită de gasteropode); (și la sg.) crustaceu din acest grup. - Din fr. pagure.
astia sunt crabii aia mici care fura cochiliile de melci (alea ascutite de cele mai multe ori), si ii cam vezi peste tot pe nisip.
niste poze similare (nu sunt chiar speciile din marea neagra - chiar, le stie cineva numele stiintific al pagurilor din marea neagra, si al melcilor pe care ii jefuiesc de casa?)
http://herba.msu.ru/shipunov/belomor/images/06pagur.jpg
http://www.antipa.ro/pics/pagur1.jpg

rapana venosa sunt melcii mari, comestibili, veniti din asia in anii 40-50 si care au invadat marea neagra peste tot.
http://www.eukarya.ro/taxon/2972
http://elrinconmarinosgasteropodos2.ies ... venosa.JPG
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Multumesc mult!!!
Acum inteleg si eu despre ce se vorbeste. :shock:
eugen
Veteran

Post by eugen »

Cum arata chefalul? De ce are el un real specific? Cum se comporta?
Incercati tocanita de rapane...delicios, mai ales daca o prepara un pescar. Cand m-am scufundat eu ultima data in marea noastra am fost la cules de rapane. Seara, la centru, pescarul de care va vorbesc ne-a pregatit tocanita. Am avut si cateva lebenite mari si rosii, dulci ca zaharul. Ne-am intins la povesti... De paguri imi amintesc foarte bine. Era in mare in timpul acela si multa salata si se clatina pe nisip in leganarea valurilor.
victor
Veteran

Post by victor »

Image

http://www.crap.ro/pagina/77/450/chefalul.html

Mie mi se pare cam scarboasa la gust carnea lui - probabil din cauza alimentatiei.
VALI
Veteran

Post by VALI »

scarboasa carnea chefalului???????????????
uau!!!
ador chefalul
mi se pare un peste foarte frumos, foarte gustos si inoate cau o anumita gratie
vanarea acestui peste este o provocare in adevaratul sens al cuvantului
de gust nu mai vorbesc, desi pierde la concurenta cu doarada...
victor
Veteran

Post by victor »

Dintre pestii din Marea Neagra, la gust cel mai mult imi place zarganul, urmat de guvide, stavride si hamsie. Calcanul mi se pare prea gras, iar chefalul si pisica de mare au un gust dubios (nu stiu sa il caracterizez exact, dar carnea are o textura moale, iar gustul are o vaga tenta amaruie) - cel putin asa mi se pare mie.
Post Reply