Aici sint niste poze fantastice dint-o pestera din Budapesta (Molnar Janos). Ignorati textul ca e irelevant...mai ales ca este in Finlandeza.
Unul dintre prietenii mei face parte din echipa care a facut cartografierea pesterii. Au scos si o carte despre pestera.
Vizibilitatea in pestera este extraordinara. Pur si simplu parca e aer si nu apa.
Poze din Helsingin Sanomat (ziar Finlandez) pot fi vazute aici: http://www.hs.fi/kuvakooste/1135229216917
Scufundarea in pestera din Budapesta are grad ridicat de risc deoarece apa este foarte acida si practic corodeaza echipamentul.
Mi-au povestit ca nu a fost scufundare in care ceva sa nu se strice din cauza apei...incepind de la masca, labe, regulatoare, furtune de cauciuc, lanterne.....
Carti sint mai multe printre care si despre pestera din Budapesta - Molnar Janos dar si despre mina scufundata din Finlanda - Ojamo unde ma mai duc si eu la scufundat asa un pic.
Ultima data cind am fost ca ajutor/hamal/insotitor prietenul meu a facut o scufundare de 4km lungime cu adincime maxima de 134m, in mina. A stat sub apa aproape 6 ore....deci eu nu am cum sa spun ca m-am scufundat....ci pur si simplu m-am balacit acolo asa un pic,la suprafata....un fel de inotat...:-)
Cartile scoase de ei aici: http://sukelluspimeyteen.fi/
Cartile sint disponibile si in engleza.
PS: Ca sa aveti o idee despre cum se fac scufundarile in Finlanda aici e un filmulet foarte relevant. Locatia este aceeasi mina Ojamo descrisa mai sus:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/6B ... directlink
Pestera subacvatica Molnar Janos din Budapesta
Moderator: dell_ser
- scubamario
- Veteran
Re: Pestera subacvatica Molnar Janos din Budapesta
Ce echipamente foloseste prietenul tau?
Tot asa sub gheata a fost scufundarea lui?
Tot asa sub gheata a fost scufundarea lui?
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Baietii astia care ma mai iau si pe mine cu ei la cite-o balaceala.....au acasa garaje/camere intregi cu echipamente.
Au acasa statiile proprii pt amestec de gaze...(toti sint certified Gas Blenders) deci nu am cum si nici nu am cunostintele necesare ca sa explic ce au ei acolo........ei sint in alta liga.......
Tankuri duble simple cu gramada de diferite dimensiuni, pentru aer, pentru oxigen pur, pentru amestec, rebreather-e cite doua cel putin, regulatoare si BCD-uri plin de ele inclusiv cele pentru tancuri auxiliare....schootere subacvatice de diferite marimi si dimensiuni. (Pleaca cu cite doua scutere fiecare cind merg in mina...unul care ii trage si celalalt agatat printre picioare ii urmeaza in spate)
Masti full face cu sistem de intercomunicatie, veste electrice pentru incalzire care si le iau pe sub haine in dry suit si care sint adaptate si au bateriile in afara costumului ca sa poate fi schimbate in timpul scufundarii....si asa mai departe.
Dry suit au cite 3-4 bucati (ca asa am ajuns si eu sa ma balacesc cu costume de la ei) si fiecare dintre costume au facute modificari diferite in functie de profilul scufundarii...pai de la ei am realizat ca si o simpla chestie cum ar fi sa urinezi....devine complicata cind esti intr-un dry suit iar apa are 4 grade si tu stai cite 5-6 ore bagat in costum....si pentru asta au niste prezervative speciale cu drenaj....si lista/povestile pot continua....
Dar ce imi place la ei este disciplina. Daca un banal surub nu e prins cum trebuie, chiar daca au carat tot echipamentul la locul scufundarii si doi scafandrii sint in apa deja, totul se abroga si se amina expeditia pentru alta data.....doar perfectiunea este acceptata....
Au acasa statiile proprii pt amestec de gaze...(toti sint certified Gas Blenders) deci nu am cum si nici nu am cunostintele necesare ca sa explic ce au ei acolo........ei sint in alta liga.......
Tankuri duble simple cu gramada de diferite dimensiuni, pentru aer, pentru oxigen pur, pentru amestec, rebreather-e cite doua cel putin, regulatoare si BCD-uri plin de ele inclusiv cele pentru tancuri auxiliare....schootere subacvatice de diferite marimi si dimensiuni. (Pleaca cu cite doua scutere fiecare cind merg in mina...unul care ii trage si celalalt agatat printre picioare ii urmeaza in spate)
Masti full face cu sistem de intercomunicatie, veste electrice pentru incalzire care si le iau pe sub haine in dry suit si care sint adaptate si au bateriile in afara costumului ca sa poate fi schimbate in timpul scufundarii....si asa mai departe.
Dry suit au cite 3-4 bucati (ca asa am ajuns si eu sa ma balacesc cu costume de la ei) si fiecare dintre costume au facute modificari diferite in functie de profilul scufundarii...pai de la ei am realizat ca si o simpla chestie cum ar fi sa urinezi....devine complicata cind esti intr-un dry suit iar apa are 4 grade si tu stai cite 5-6 ore bagat in costum....si pentru asta au niste prezervative speciale cu drenaj....si lista/povestile pot continua....
Dar ce imi place la ei este disciplina. Daca un banal surub nu e prins cum trebuie, chiar daca au carat tot echipamentul la locul scufundarii si doi scafandrii sint in apa deja, totul se abroga si se amina expeditia pentru alta data.....doar perfectiunea este acceptata....
- scubamario
- Veteran
OK,am inteles, cred ca ai o groaza de lucruri de invatat de la ei.
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Faza e ca mi-am dat seama demult vorbind cu ei ca de fapt ce putine stiu despre scufundari....dar nimeni nu s-a nascut cu ele invatate...asa ca exersam, invatam, ciulim urechile...asta este...
- Misa
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
ce frumos ai vorbit despre ei!peret wrote:Baietii astia care ma mai iau si pe mine cu ei la cite-o balaceala.....au acasa garaje/camere intregi cu echipamente.
+1
The worst day diving is better than the best day working.
http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
- evic29
- Veteran
- Certificare/acreditare: nase owd
Foarte frumoase pozele .