Cum ne punem dublele

Descopera frumusetea scufundarii cu aparat de respirat autonom

Moderator: dell_ser

Post Reply
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Cum ne punem dublele

Post by peret »

Dublele nu se pun la fel ca si butelia singura pentru simplu fapt ca nimeni nu poate sa tina de ele in mina pina reusesti tu sa ti le pui deci exista o metoda in care ti le poti pune singur si teoretic sa te poti si ridica in picioare cu ele. Spun teoretic ca e mult mai compicat decit pare pentru ca dublele sint foarte grele.
Buteliile se pun pe jos culcate cu backplate-ul in sus. Te pui pe spate peste ele si iti bagi mina stinga prin ham (ca aia are supapa de evacuare pentru aer in costumul uscat) dupa care bagi si mina dreapta....de fapt te chinui sa bagi si mina dreapta ca ham-ul de la backplate nu se poate ajusta ca si la un BCD obisnuit. Acum dupa ce ai reusit faza asta, iti pui regulatorul de backup pe git, iei in mina stinga indicatorul de presiune si pui in dreapta ta regulatorul principal cu tot furtunul dupa care te rostogolesti pe stinga si te pui in genunchi (usor de spus...foarte greu de realiza cu 2x12l si imposibil singur cu 2x18l asta doar daca nu esti halterofil cumva) dupa asta incerci sa te indrepti si sa te ridici in picioare. Cind ai ajuns la verticala si iti mai revine rasuflarea iti bagi mina intre picioare si prinzi hamul (crotch strap), il bagi in centura si iti inchisi hamul la cingatoare. Cind ai terminat scufundarea se face la fel dar de la cap la coda :-)
Last edited by peret on Mon Aug 31, 2009 12:56 am, edited 1 time in total.
User avatar
evic29
Veteran
Posts: 88
Joined: Fri May 25, 2007 7:13 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: nase owd
Location: Oradea
Contact:

Re: Cum ne punem dublele

Post by evic29 »

Nu e mai simplu sa le iei in apa?
Eu tot timpul asa fac si mi se pare mult mai usor, si daca sunt pe vapor(barca) si daca intru de la mal .
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Cum ne punem dublele

Post by peret »

Mie mi se par grele ca naiba sa le cari in mina pina la locul de scufundare (in special de la 12l in sus inclusiv cele de 12l), chiar imposibil as spune, asa ca mai bine le car in spate. Parerea mea.
Pe barca tot la fel. Mai bine stau pe jos si mi le pun in spate pentru ca aruncate in apa practic e imposibil sa le pun pe mine, eventual sub apa (nu am incercat niciodata sa pun duble sub apa) dar oricum trebuie sa fie mult mai dificil decit pe uscat din cauza la dry suit in care nu sint balerina deloc :-D si in plus daca mai ai inca o butelie cu tine...deja nu mai ai cum sa pui in apa dublele pe tine dupa care sa te intorci sa iei si butelia cealalta.
Daca fac cumva doua scufundari in aceeasi locatie, si malul apei permite, le mai las rezemate de mal in pozitie verticala....dar asta mai rar.
Post Reply