Cum purtam SPG-ul si octopusul

intrebari tehnice legate de scuba-diving [sfaturi, indicatii si contraindicatii legate de scufundarea in sistem scuba]

Moderator: dancroitoru83

victor
Veteran

Cum purtam SPG-ul si octopusul

Post by victor »

Poate sunt eu prea maniac cu chestia asta, dar am vazut in foarte multe poze postate pe aici (si dupa ce am mai zarit niste poze azi n-am mai rezistat) o chestie care ma zgarie pe creier: consola si/sau octopusul plutesc haotic, liber, neprinse de nimic. Uneori se taraie prin nisip sau pe pietre, alteori chiar peste corali sensibili.. alteori formeaza o aureola de tentacule in jurul scafandrului. Chiar si in pozele cu elevi de la scoala am vazut asa ceva (iar acolo este totusi locul in care ei ar trebui sa isi formeze niste obiceiuri corecte).

Sper ca nu exista nici un dubiu ca octopusului numai bine nu ii face sa fie tarat prin nisip (si chiar si consola se poate zgaria de la asa ceva) .. si nici vietii marine sa fie lovita in cap de tot felul de instrumente. Ele opun si o rezistenta sporita la inaintarea prin apa, si de asemenea, lasate libere, prezinta un risc destul de mare de a se agata in diverse chestii (plase, monofilament, etc.. sau chiar sa se taie prin vreo tabla).

Eu mi-am prins cu coliere de plastic o carabiniera de genul celor de la lesa cainilor (dar mari, usor de manevrat cu manusi) la SPG, si tin SPG-ul agatat de un inel de piept de pe partea dreapta, de unde il pot vedea usor chiar si fara sa il desfac. Un al doilea avantaj al prinderii pe dreapta este ca imi inconjoara corpul, mulandu-se fara ca furtunul sa iasa prea mult in afara. Octopusul l-am tinut pana acum ori in sistemul de prindere special al BC-ului (de fapt un buzunar de cordura prin care bagam furtunul in forma de U si de unde putea fi scos usor dar din pacate nu si bagat la fel de usor la loc sub apa, ceea ce m-a facut sa renunt), sau agatat intr-un sistem de desfacere rapida, pe un inel lateral (avand grija sa nu il acopere altceva). Treapta 2 principala are pe furtun o carabiniera (de fapt ambele trepte 2 au), si le pot prinde daca am nevoie in inele de umar, de unde le pot baga in gura fara sa fie nevoie sa le desfac, daca e ceva urgent si n-am timp sa desfac carabiniera). Ca o imbunatatire, acum intentionez (imediat ce imi vine un furtun LP de 2 metri pe care il astept nerabdator) sa trec la o varianta gen DIR (treapta 2 principala infasurata peste piept si pe dupa gat, cu furtun lung, pe care o donez, si treapta 2 secundara, pe care trec eu daca am donat-o pe cealalta, prinsa la gat). Carabinierele respective, prinse de furtun, sunt un ajutor fenomenal si in faza asamblarii echipamentului, cand le pot astfel prinde in pozitii apropiate de pozitia finala pe care o vor avea sub apa, astfel incat sa nu ma incurce sau sa ma impiedic in ele.

Postand chestia asta, sunt curios pe de o parte sa aud ce alte metode de prindere folositi (voi cei care folositi).. si mai ales cum si de ce suporta ceilalti (care nu folosesc metode de prindere) sa aiba toate chestiile astea plutind libere in jurul lor.
Last edited by victor on Wed Feb 25, 2009 3:43 pm, edited 1 time in total.
Ciocanul
Veteran

Re: Portul SPG-ului si al octopusului

Post by Ciocanul »

Tre sa recunosc ca prima oara m-am gandit la port-urile de conectare din treapta I, nu la portul traditional scuba din zona dobrogei :)
Eu tin octopusul prins cu o clema de plastic pentru furtun cu care a venit dotata vesta, pe partea dreapta, deasupra chingii de burta, cu furtunul trecut pe sub mana. Despre manometru nu zic nimic, deoarece eu folosesc o practica nerecomandata.
Referitor la stilul DIR, ei folosesc si furtune de 110cm pentru treapta II principala (cel putin intr-un tutorial din 1999 despre configurarea echipamentului, George Irvine folosea unul), dar doar in scufundarile in ape deschise. In pesteri si in epave se foloseste furtunul de 210cm care permite trecerea scafandrilor in tandem prin pasaje stramte. In concluzie, cochetez cu ideea sa-mi pun treapta II principala pe furtunul galben, iar cea de rezerva (numitul octopus) sa o tin pe furtunul scurt, atarnata de gat sub barbie cu un colier din cauciuc siliconic (care, evident, nu se gaseste nicaieri de cumparat).
victor
Veteran

Re: Portul SPG-ului si al octopusului

Post by victor »

N-am gasit un cuvant mai bun decat "Port" :-)) am corectat acum in "cum purtam" ca sa fie mai clar.

Coliere de silicon de genul a ce zici tu am vazut la Aquarius vara trecuta - adica ceva de genul asta: https://ssl12.inode.at/seastar.at/shop/ ... eastar.jpg
Andacio
Senior

Re: Cum purtam SPG-ul si octopusul

Post by Andacio »

He he he , am observat si eu aceeasi chestie si ma mancau degetele sa scriu asa o observatie , dar nu mi-am permis ....fiind mai nou in grupul vostru . :P
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Foarte corect spus de victor, orcicum cu timpul te prinzi si singur de asta mai ales dupa ce pentrezi vre-o epava si ti se agata tentaculele de ceva :-)
Ideea e ca si eu sint dezordonat din punctul asta de vedere cu exceptia epavelor. Cind stiu ca merg la o epava si urmeaza sa intru in ea atunci nu mai ramine nimic atirnat.
Un alt sfat practic e sa faci citeva exercitii in care iti dai jos tot echipementul de pe tine sub apa (inclusiv BCD-ul) si inveti sa-l infasori in jurul buteliei si asa sa respiri si sa iti mentii nivelul in configuratia aceasta. Ajuta daca trebuie sa treci prin locuri strimte sau daca esti blocat sau trebuie sa iesi de urgenta pe o scurtatura.
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

octopusul il tin pe sub bratul drept, prins in clema speciala
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
dell_ser
Moderator

Post by dell_ser »

No hai sa zic si io ceva ca nu ma pot abtinii.
spg ul este prins in catarama de capatul liber de la bcd ( curelusa aia de care trageti dupa ce puneti butelca la schinare ) asa nu atarna si are si mobilitate.
octopusul este ghini priponit intr-un soi de bila prinsa la bcd (cand sta in dispozitivul asta, ca o bila, nu poate intra nimic in el... nisip, alge, namol ...)

Si acum sa va povestesc cum aveam o alga in detentor si la Capul Turcului cand faceam pasul gigantului am tras vartos din detentor inainte sa sar ... M-am trezit cu salata-n gura ... he he he . De atunci ma si uit inauntru inainte sa sar
Bla bla bla
prodiver
Junior

Post by prodiver »

are perfecta dreptate dell_ser.... eu am luat o scoica la un moment dat.
Alex
Veteran

Post by Alex »

dell_ser wrote:Si acum sa va povestesc cum aveam o alga in detentor si la Capul Turcului cand faceam pasul gigantului am tras vartos din detentor inainte sa sar ... M-am trezit cu salata-n gura ... he he he .
aoleu.. :| ce gustare neasteptata :lol:
eugen
Veteran

Post by eugen »

Draga Victor,
e foarte bine ca te gandesti la chestia asta. Eu vad multe metode aici in Marea Rosie si sa-ti spun drept o prefer pe cea in U, unde furtunul intra in curelusa BCD-ului, pe umar. Eu am un bcd scubarpro care are curelusa pe uma, in dreapta. E o metoda de largare foarte rapida si din umila mea experienta de rapiditate ai mai nevoie in caz de urgenta. Mi se intampla mereu sa dau octopusul; cand fac exercitii de cursuri, cand ghidez scafandri... Poate pentru tine e incomfortabil sub apa sa-l asezi la loc, dar e o chestie de exercitiu. Cred ca e mai important sa-l poti scoate rapid decat s-l pui la loc rapid. Pozitia lui pe umar e avantajoasa pentru ca e cel mai vizibil, nu se intoarce cu fundul in sus in flux continuu si-l poti apuca tu cu gura in caz de scafandru panicat, daca acesta iti smulge treapta a doua din gura.
E foarte buna si variata tehnica a furtunului lung de 2 metri, dar sa vezi ce de scufundari iti va trebui sa te obisnuiesti tu cu acest sistem...
Mii de bule si vizibilitate cat China,
Ligia
rey
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by rey »

:lol: vali te-ai referit la pozele postate de mine ..........ai dreptate fluturau toate dar ce sa fac eshipamentul era inchiriat in Zakynthos de la dive de pe plaja Banana ,;; Andacio stie unde este;; instructoarea o tipa blonda micuta si cam plinuta mi-a spus sa nu-mi fac probleme ca nu are de ce sa se agate nimic dupa care cu echipamentul pus complect a urmat un mars de cca 500 -600 m pe nisip pina la locul de intrare in apa dupa care inot tot cam atita pina cind ne-am scufundat si sa nu-ti inchipui ca la intoarcere am avut ceva discaunt la metri parcursi :lol: asa ca puteau sa fluture toate pe linga mine ca nu ma interesa
evic29
Veteran
Certificare/acreditare: nase owd

Post by evic29 »

Eu leg manometru de un dring de la bc in partea de jos cu http://xsport.ro/index.php?produs=30555 iar octopusul il prind de vesta cu asa ceva http://xsport.ro/index.php?produs=59117a in felul acesta stiu ca nu scapa nici aer nici nu intra mizerii fiind prins undeva in zona pieptulu :)
Nu sunt o avere, si asa stiu tot timpul unde gasesc echipamentele fiind in acelas loc la fiecare scufundare.
:mrgreen:
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Metoda "eugen" e ce-a mai buna. Eu nu am cum sa-l pun pe umar dar agat un tub de perfuzie de D ring de pe umar de la BCD si Octoul il bag in el. E usor de scos...usor de pus la loc. Acum e drept ca mi s-a rupt furtunul de perfuzie si am folosit chestiile dinalea speciale pentru prins octo dar e un rahat...greu de pus, greu de luat.....asa ca innod furtunul de perfuzie la loc :lol:
victor
Veteran

Post by victor »

Intre timp am trecut de prin primavara la varianta 100% DIR (long hose de 2.1m , second stage de rezerva atarnat la gat, SPG pe soldul stang si inflator scurt de tot, pe umar). Mi se pare varianta ideala.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

victor wrote:Intre timp am trecut de prin primavara la varianta 100% DIR (long hose de 2.1m , second stage de rezerva atarnat la gat, SPG pe soldul stang si inflator scurt de tot, pe umar). Mi se pare varianta ideala.
In final ce-a mai buna optiune este ce-a cu care esti obijnuit :-)
Post Reply