Cum deschidem butelia

intrebari tehnice legate de scuba-diving [sfaturi, indicatii si contraindicatii legate de scufundarea in sistem scuba]

Moderator: dancroitoru83

peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Cum deschidem butelia

Post by peret »

De cind am inceput sa ma balcesc nu am priceput si nu am gasit o explicatie logica dece nu se desurubeaza robinetul la maxim.
Adica la ce foloseste acea jumatate de rotatie inapoi inspre inchis? Am vazut multe cazuri in care creaza multa confuzie....si la suprafata si sub apa.
Eu deschid butelia la maxim si asa ramine pina la final. Aveti careva vre-o explicatie de unde vine chestia asta cu jumatate de tura inapoi?
adonay
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Re: Cum deschidem butelia

Post by adonay »

Am gasit aici cateva raspunsuri:

http://www.congeralley.com/forum/showthread.php?t=4037
I'm pretty sure we have spoken about this before.

I'm in the fully open, then "half a turn back" camp.

The reason is no other than it stops the valve from being seized open. I use this for any valve, be it on a scuba cylinder, or 16" block valve on a gas export line or gauge valve on process pipework. I was taught this as an apprentice, and will continue to teach this to the many apprentices and trainee operators that I have coming through my workshop.

There is one school of thought, that demands you fully open your valve and leave it fully open, as this would significantly lessen the chance/opportunity for it to close accidentally while underwater.

There is another school of thought that believes you have to have your valve fully open as to get the most air flow through it.

I've seen numerous buddies, on numerous dive sites and dive boats go round checking each others cylinder valves are open. I personally don't like that. There are only a couple of folks I trust inherently enough to let them touch and fiddle with my kit.

I would say pick either fully open, or 1/2 a turn back and stick to it. Then be sure to let your dive buddy know what your preference is.
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
victor
Veteran

Post by victor »

Exista o teorie veche care spunea ca robinetii fortati la maxim se stricau (nu stiu detaliile mecanice, dar nu sunt neaparat importante pentru ideea in sine). Mai important mi se pare faptul ca procedura de a da robinetul cu jumatate de tura inapoi a provocat de-a lungul timpului diverse incidente/accidente. Situatia tipica era cea in care scafandrul isi deschidea butelia (dand robinetul un pic inapoi), apoi el sau buddy-ul umblau la valva, si nefiind siguri de directia de deschis/inchis o inchideau, apoi o deschideau jumatate de tura (crezand ca o deschid de fapt). In aceasta situatie, scafandrul se trezea sub apa ori fara aer, ori cu un debit insuficient de aer.

Aceeasi confuzie se poate intampla si in apa, atunci cand ai de exemplu o butelie cu valva H/Y (sau duble), ai un freeflow si vrei sa inchizi robinetul.

Ca atare, e mai sigur sa ai robinetul deschis la maxim, astfel incat sa nu existe riscul nici unei confuzii cand rotesti robinetul. Daca e deschis, nu poti decat sa rotesti spre inchis (inchizandu-l), si invers.
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Cine nu stie in ce directie se deschide un robinet trebuie sa exerseze acasa cu robinetul de la furtunul de gradina pana ii iese din prima.
Motivul pentru care se da inapoi o jumatate de tura este foarte simplu. Din cauza variatiilor de temperatura din treapta I, o valva deschisa la maxim are sanse mari sa ramana blocata in pozitia deschis (am vazut asta intamplandu-se). O valva deschisa blocata tine captiv un regulator pe butelie, iar singura solutie sa-l scoti e sa purjezi incetisor prin treapta II tot aerul ramas in butelie, dar cu grija, sa nu inghete si sa strici si regulatorul. Apoi trebuie sa desurubezi valva de pe butelie, sa o desfaci, samd. Cum ar spune poetul - a real pain in the *ss. Si sa nu te gandesti ca o poti forta cu mana, caci vei strica si bushonul valvei.
victor
Veteran

Post by victor »

Depinde acum la ce tii mai mult - la viata ta sau la regulator. De la regulatoare blocate pe butelie n-a murit nimeni inca; de la valve insuficient deschise s-au mai vazut cazuri in care o problema mica peste alte cateva probleme mici au dus la o situatie grava. Ca sa iti dau un exemplu familiar, imagineaza-ti ca te duce curentul in larg, valurile iti trec din cand in cand peste cap, nu ai snorkel, si in plus (aici intram in sfera imaginarului) vesta nu sta umflata, ai o centura de lest care ti s-a rasucit si are catarama la spate (deci nu mai ajungi prea usor sa o deschizi), o laba s-a pierdut cand i s-a rupt bareta. Poate incerci sa mai bagi niste aer in vesta, ca sa castigi timp si sa ajungi la catarama, dar nu prea mai iese aer pentru ca valva e aproape inchisa.

Apropos, daca variatia de temperatura a provocat blocarea, e simplu sa o lasi sa stea sa se incalzeasca la loc - purjand aer nu faci decat sa o racesti mai tare.

O valva deschisa partial poate duce la situatii confuze. Intr-o situatie in care este nevoie sa reactionezi urgent si sa tii mai multe probleme sub control, n-are rost sa ai in grija si directia in care misti valva, cand poti sa nu o ai (indiferent cat ai exersat acasa la stropitoare). Orice responsabilitate pe care o poti elimina e un pas inainte pentru siguranta ta. Daca o valva blocata pe deschis reprezinta un risc major, e mai bine sa utilizezi o configuratie redundanta (cu doua butelii si valva izolatoare; nu se vor bloca doua valve simultan); daca nu reprezinta un risc major (scufundarea poate fi terminata fara complicatii daca pierzi aerul), e mai bine sa fie blocata pe deschis decat sa fie inchisa.

Iti recomand sa cauti pe undeva sa cumperi cartile de diving ale GUE (global underwater explorers). Poate ajuta ;-)
victor
Veteran

Post by victor »

peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

OK, clar, merci pentru comentarii....deci "ramine cum am stabilit" adica deschisa la maxim.....evident ca daca ramine blocat deschis nu ma intereseaza deloc....ca pe barca/mal ai tot timpul din lume sa repari dracia.
Last edited by peret on Thu Apr 23, 2009 9:37 am, edited 1 time in total.
gibonul
Veteran
Certificare/acreditare: Advanced

Post by gibonul »

Ciocanul wrote:Cine nu stie in ce directie se deschide un robinet trebuie sa exerseze acasa cu robinetul de la furtunul de gradina pana ii iese din prima.
e, nu avem toti gradini cu furtune...Image
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Image
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

gibonul wrote:
Ciocanul wrote:Cine nu stie in ce directie se deschide un robinet trebuie sa exerseze acasa cu robinetul de la furtunul de gradina pana ii iese din prima.
e, nu avem toti gradini cu furtune...Image
Problema e ca in momente critice nu prea cred ca exact la furtunul din gradina iti sta mintea :idea: si iti dai seama ce panica tragi daca ajungi sub apa sa-ti dai seama ca defapt nici nu ai furtun in gradina? :lol:
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Pai incercam sa caut pentru exemplu unde se mai gasesc robineti invartitori :D . Ca stanga cald, dreapta rece nu prea are aplicabilitate la butelie. (dar putem inventa, nu? :mrgreen: )
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Ciocanul wrote:Pai incercam sa caut pentru exemplu unde se mai gasesc robineti invartitori :D . Ca stanga cald, dreapta rece nu prea are aplicabilitate la butelie. (dar putem inventa, nu? :mrgreen: )
Da, ai dreptate ca nu prea ai unde sa mai inveti....si in gradina deja sint robineti cu un levier...care are o cursa doar asa un sfert de rotatie de la inchis la deschis....
papie
Veteran

Post by papie »

Pai ... propun potentiometre de la aparate de radio/TV mai vechi :lol:
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

victor wrote:Ca sa iti dau un exemplu familiar, imagineaza-ti ca te duce curentul in larg, valurile iti trec din cand in cand peste cap, nu ai snorkel, si in plus (aici intram in sfera imaginarului) vesta nu sta umflata, ai o centura de lest care ti s-a rasucit si are catarama la spate (deci nu mai ajungi prea usor sa o deschizi), o laba s-a pierdut cand i s-a rupt bareta. Poate incerci sa mai bagi niste aer in vesta, ca sa castigi timp si sa ajungi la catarama, dar nu prea mai iese aer pentru ca valva e aproape inchisa.
Daca e sa faci un calcul probabilistic de bun simt, ai idee care sunt sansele sa se intample toate incidentele astea simultan?
Daca, sa zicem, oricare din cele 6 evenimente ar avea sansa sa se intample la una din zece scufundari (care ar insemna deja ca te-ai nascut intr-un moment foarte prost), atunci sansa sa se intample toate 6 simultan este 1:1.000.000. Si care este probabilitatea ca fix la aceasta scufundare sa nu ai buddy?
Poti sa te mai joci cu cifrele, dar scenariile tale au sanse sa se intample mai rar decat castigul la 6 din 49.
Alex
Veteran

Post by Alex »

:lol: :lol:
victor
Veteran

Post by victor »

Probabil ca intr-adevar secventa precisa descrisa de mine are in sine o probabilitate mica (de fapt orice secventa anume pe care am inventa-o acum ar avea aceeasi probabilitate mica, dar in mod parsiv, se intampla din cand in cand, tocmai cand nu te astepti). Ce e interesant (te poti convinge citind unde vrei tu despre accidente scuba) este ca majoritatea accidentelor se intampla tocmai din succesiuni de evenimente improbabile, care luate fiecare in parte ar fi fost extrem de usor de rezolvat, dar cand vin in avalansa cresc stresul scafandrului, il pun in situatii din ce in ce mai dificile/periculoase, pana cand respectivul face o greseala grava (zic grava, pentru ca prima greseala este momentul in care nu ia masuri radicale - gen sa opreasca dive-ul - la prima dintre problemele minore).

Cam asa e si la avioane.. rareori o singura problema poate face avionul sa cada.. dar 2-3 probleme, combinate cu cateva greseli sau decizii proaste, si uite asa ajunge pe Discovery la seconds to disaster.

Valva deschisa complet elimina riscul unei decizii gresite intr-un moment critic, si elimina de asemenea posibilitatea de a incepe dintr-o neglijenta dive-ul cu robinetul un pic deschis in loc de un pic inchis (chestie care la adancime poate deveni periculoasa). Valva un pic inchisa elimina riscul de a te chinui sa scoti regulatorul dupa dive, pe uscat. Eu prefer avantajele primei variante, tinand cont si de faptul ca o valva buna, de marca, nu prea se blocheaza.
Post Reply