SKIN DIVING-recreere sau performatza

Accepta provocarea acestui extraordinar sport extrem

Moderators: VALI, Serge

VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

hmm
threadul; acesta a ramas cam parasit
nu mai are nimeni de povestit din experientele de skin diving?
daca nu, am sa spun eu cum am ajuns sa ma apuc de vanatoare subacvatica...
era prin 1980; eram la costineshti shi ma scufundam ca de obicei ca sa observ frumusetile subacvatice....
in '80 aveam 12 ani si eram familiarizat cu scufundarile libere pe care le practicam deja de 6 ani
in '80 marea era altfel decat acum....la ape de 1 -1:50 m chefalii se zbenguiau chiar in apele pupulate [ma refer la zona digului de la costinesti - brzantul mic shi brizantul mare]
principala mea ocupatie era sa adun crabi
mi se parea la acea varsta o activitate curajoasa sa culeg cu mainile goale crebi de sub stanci
pe vremea aceea populatia de crabi din mare era importanta
va spunca la adancimi relativ mici existau crabi de dimensiuni serioase [chiar shi 15-18 cm diametru]
tot cautand eu crabi e sub stanci, am vazut la un moment dat un crab foarte frumos, dar nu mare.....
cand sa pun mana sa il iau, de langa el a plecat inot o limba de mare cam de 10-12 cm....deci nu mare.....
era prima data ca vedeam un astfel de peshte in submersie......
am lasat crabul in plata domnului si am ieshit pe mal sa imi iau arbaleta....
pe vremea aceea aveam o arbaleta mica de aproape 80 de cm cu zgarciuri....va dati seama...fara mari pretentzii
am plecat in apa dupa pashte....
in ziua aceea nu am scos nici un crab, doar 3 limbi de mare...
dar a fost ziua in care in viatza mea de vanator subacvatic s-a intamplat ceva namaivazut....prinsesem primul peshte .....
au trecut de atunci aproape 26 de ani....am prins multi peshti in vanatoare subacvatica....mi-am perfectionat sculele shi tehnicile de vanatoare.....am ajuns in apnee la adancimi de 6 ori mai mari decat atunci......
insa nu am sa uit niciodata ziua aceea, pentru ca in ziua aceea am observat atent pentru prima data cum se camufleaza un peshte......

ca sa va dau un impuls sa mai vb shi despre skin-diving....postez o poza cu mine facand apnee in croatzia...
Image
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
christianpindichi
Junior

Post by christianpindichi »

of....misto
dar cand vad frigul de afara.....
si daca ramuri bat in geam.....tai craca
VALI
Veteran

Post by VALI »

christianpindichi wrote:of....misto
dar cand vad frigul de afara.....
there is no spoon.... :)
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
VALI
Veteran

Post by VALI »

cu alte cuvinte.....
daca dragostea e mare....nimik nu conteaza

Image
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

corect! :wink:
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Dupa aproape un an...

Post by Serge »

de liniste pe forumul acesta, hop si eu!

Primul mesaj pe acest site, de care nu stiam (este vina mea!) desi sunt un pasionat al scufundarilor cu si fara butelie. De fapt, in ultimul an am schimbat aproape complet prioritatile si ma ocup in special de freediving, am ajuns la concluzia ca este mult mai activ si interesant, plus ca-ti poti pune limitele la incercare.

Unde sa incep... freediving am facut intr-o forma mai mult sau mai putin organizata de ani de zile insa doar de anul trecut am luat lucrurile in serios si chiar am inceput sa ma antrenez, relativ regulat, cu un club mic dar cu oameni pasionati, aici unde locuiesc in Budapesta. Antrenamentele le fac in bazin mare ,pentru dinamic monofin si in bazin mic (25m) pentru dinamic fara labe. Fac si ceva apnee statica "pe uscat" iar in bazinul mic, de copii, doar cu buddy. Ajungand aici, vreau sa accentuez inca o data cat de important este sistemul buddy in freediving, atat in bazin cat si in apa deschisa! Este un sport unde limitele sunt deseori gadilate daca nu atinse si trecerea de la normal la "samba" ori black-out se face rapid si fara sa-ti dai seama. Fara ca cineva sa-ti sara in ajutor este suficient sa lesini chiar si pentru cateva secunde ca lucrurile sa mearga de la rau la foarte rau!

Sunt multe de povestit, am un sac plin de respunsuri si intrebari, insa vreau sa vad cati mai sunt interesati de freediving pe acest forum. Pentru a stimula raspunsuri, chiar si ironice :) iata si cateva din recordurile personale (o parte facute in conditii de competitie, altele doar de antrenament si toate cu safety buddy)
- dinamic fara labe/monofin - 81m
- dinamic cu monofin - 100m
- apnee statica - 5min 4sec
- dinamic adancime cu monofin - 41m
- dinamic adancime fara labe/monofin - 28m.

Serge
No gravity
VALI
Veteran

Post by VALI »

impresionante performante
ma inclin :)
nu am putut niciodata sa cobor mai jos de 15 m in freediving
toata stima :):):)
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Post by Serge »

desi pare la prima vedere, nu este vorba decat de antrenament. Oricine este interesat in freediving si are un pic de vointa poate ajunge la apnee statica de 3-4 minute doua-trei saptamani de training corect facut, maxim intr-o luna. Asta pentru cineva fara aptitudini. Sunt cativa, nu multi, care sunt calitati native si consuma energie foarte lent si uniform, am cunoscut o norvegianca anul trecut in Dahab, de 18 ani care de la primele incercari a ajuns rapid la 35m si apoi la 40, 45m... Acum, dupa un an, este printre primele 5 femei din lume in freediving competitiv, cu performante de peste 150m in apnee dinamica si aproape 6 minute in statica... i wish!

Daca ajung anul acesta mai des la Marea Neagra, poate iesim la o apnee in tandem, sunt sigur ca cu cateva "secrete" iti vei putea imbunatatii substantial performantele.

O sa incerc sa postez si aici o parte din informatia de baza cum ar fi "Tabelele de O2 si CO2", folosite pentru a inbunatatii apneea statica, eu de la 1.30 min au ajuns la 4min intr-o luna.

stay tuned for more!

Serge
No gravity
dell_ser
Moderator

Post by dell_ser »

Sunt numai urechi.
Zi ca zici tare bine si crescu interesul la profan.
Bla bla bla
Post Reply