antrenament apnee, cursuri freediving in romania ?
- Misa
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
Re: antrenament apnee, cursuri freediving in romania ?
Multumesc pt sfaturi, insa, in Egipt eram buddy cu Robert(Ramiro). Eu fiind cel care avea cel mai mare SAC, eu si alti cativa, ramaneam fara aer inainte de-a ajunge la barca. Ce trebuia sa fac...sa ies la suprafata ? Continuam pe aerul buddy-ului (era super oferta) si atunci cand vedeam barca, schimbam iarasi pe regulatorul meu si ultimii 30 de bari ii foloseam la deco. Eu vreau doar sa imi imbunatatesc SAC si atat. Prefer sa donez regulatoare decat sa cersesc. Aici in Marea Neagra nu am reusit sa termin o butelie de 12L decat atunci cand am facut navigatie pe un traseu de 1km distanta de mal, navigatie spre mal pe 2 directii la Eforie Sud.
The worst day diving is better than the best day working.
http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
Nu cred ca ii foloseai la deco, ci la safety stop. Respiratul de la un partener care consuma mai putin, in vederea iesitului impreuna e un sport nerecomandat. Mai ia o data la mana manualul, ca nu strica. Ca sfat personal in ceea ce priveste consumul de aer - el este un efect nu o cauza. Nu trata simptomatic problema - cel mai important factor este cel psihologic, si anume nivelul de relaxare/agitatie.
Si revenind la problemele noastre mai vechi - mai citeste o data ce a spus gibonul legat de reply vs. quote viewtopic.php?f=1&t=2411. (stim la care din posturile anterioare s-a dat raspunsul, daca sunt macar pe aceeasi pagina). No offence, dar chiar tin la aspectul topicurilor si la lizibilitatea lor. Din nou, nu cauta sa editezi, m-am ocupat eu deja.
Si revenind la problemele noastre mai vechi - mai citeste o data ce a spus gibonul legat de reply vs. quote viewtopic.php?f=1&t=2411. (stim la care din posturile anterioare s-a dat raspunsul, daca sunt macar pe aceeasi pagina). No offence, dar chiar tin la aspectul topicurilor si la lizibilitatea lor. Din nou, nu cauta sa editezi, m-am ocupat eu deja.
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
De la cursuri de freediving s-a ajuns la diving...oricum eu sint pentru facut share la aer cu octo-ul catre cel care consuma mai mult decit restul.
Nicaieri nu scrie ca nu se face si nu inteleg unde e pericolul daca se face organizat si nu aiurea.
Ceea ce inteleg prin organizat e ca trebuie sa te intelegi in prealabil. De obicei cind ma duc cu careva care consuma mult ne intelegem ca atunci cind el ajunge la 100 bar de exemplu sa-i dau pentru o perioada octoul meu pina cind ajung si eu la 100 BAR ca si el sau cam pe la 90 BAR dupa care poate continua cu butelia lui si continuam scufundare dupa pla. Asa se mai cistiga 5-10 minute la o scufundare foarte elegant fara nici un pericol de a ramina amindoi fara aer in caz de urgenta. Pericoul apare cind unul ramine fara aer sau cu aer putin (50-40-30-20-10-0 bar) si iti cere octoul. Atunci nu mai trebuie continuata scufundarea pentru ca in cazul in care se intimpla ceva cu sursa ta de aer atunci nu mai ai de unde sa iei aer......
Adrian
Nicaieri nu scrie ca nu se face si nu inteleg unde e pericolul daca se face organizat si nu aiurea.
Ceea ce inteleg prin organizat e ca trebuie sa te intelegi in prealabil. De obicei cind ma duc cu careva care consuma mult ne intelegem ca atunci cind el ajunge la 100 bar de exemplu sa-i dau pentru o perioada octoul meu pina cind ajung si eu la 100 BAR ca si el sau cam pe la 90 BAR dupa care poate continua cu butelia lui si continuam scufundare dupa pla. Asa se mai cistiga 5-10 minute la o scufundare foarte elegant fara nici un pericol de a ramina amindoi fara aer in caz de urgenta. Pericoul apare cind unul ramine fara aer sau cu aer putin (50-40-30-20-10-0 bar) si iti cere octoul. Atunci nu mai trebuie continuata scufundarea pentru ca in cazul in care se intimpla ceva cu sursa ta de aer atunci nu mai ai de unde sa iei aer......
Adrian
Poate am inteles eu gresit Misa, si tu te-ai referit la cele 8 sufundari din Egipt nu la multe altele pe cae le ai in Marea Neagra. Si faptul ca Ramiro ti-a dat aer nu schimba cu nimic situatia in care te aflai. Referitor la egalizarea buteliilor cred ca este prea mult sa incerci astfel de lucruri la 100 bari pentru ca daca pan atunci, adica la jumatatea scufundarii, a aparut o diferenta notabile care permite egalarea nimic nu ma convinge ca in continuare lucrurile nu vor evolua la fel, adica cu diferenta mare de consum de aer cu atat mai mult cu cat de atuci incep si problemele legate se safety stop sau de decompresie ceea ce va duce la o evolutie si mai diferita a consumului de aer.
still waters run deep ......so.......look before you leap
si uite asa fara sa vreau o sa devin si eu advance in scufundari pe forum, poate chiar rescue
still waters run deep ......so.......look before you leap
- peret
- Veteran
IANTD
@Alex78: Nu au ce probleme sa apar cit timp te tii in continuare de plan si adica la 50BAR o iei spre iesire indiferent care ajunge primul la 50BAR de aceea am mentionat ca trebuie sa te intelegi in prealabil pentru ca sa poti sa faci asa ceva si nici decum adhoc cind ramine fara aer sau cu aer putin.
Ca sa ma bag si eu.. (desi stricam thread-ul de tot).. 50bar nu e o regula universala de iesire. Cautati despre "rock bottom" - rezerva de aer trebuie sa permita iesirea (respectand eventualele obligatii impuse de conditiile de scufundare) a celor doi scafandri, de pe o singura butelie. 50 bar pot fi uneori prea putin.
- peret
- Veteran
IANTD
@Victor: eu am vorbit de 50BAR asa in termeni PADI sa nu iscam alte discutii. Ai dreptate ca 50BAR e relativ. Trebuie sa cunosti dinainte planul si in caz de nevoie sa fi capabil sa-l adaptezi. Uneori poti iesi la suprafata si cu 10BAR daca ai stat la 3 metri pe vre-un coral sa te uiti la pesti dupa ce ti-ai terminat deco stop ca nu se supara nimeni si nu ai ce sa patesti...dar precis afirmatia aceasta o sa creeze alte discutii :-)
Hai sa zicem 20, nu 10, ca la 10 s-ar putea sa ai probleme totusi (presiunea intermediara e un pic mai mare de 10 la majoritatea regulatoarelor, si le va fi cam greu sa iti mai dea aer).
(n-am rezistat )
(n-am rezistat )
- peret
- Veteran
IANTD
@Victor: Corect.....oricum o sa vina furtuna acum ca am deschis asemenea subiect
- cristis
- Veteran
- Numar de scufundari: 0-10
Daca pui deoparte ceva banutzi poti incerca un curs de-al lui Pelizzari , la Sharm , in Noiembrie:
http://www.umbertopelizzari.com/corsi_d ... ecordID=45
M-as cam baga si eu ...
Ce ziceti?
http://www.umbertopelizzari.com/corsi_d ... ecordID=45
M-as cam baga si eu ...
Ce ziceti?
FREEology
- scubamario
- Veteran
Poti sa consumi absolut tot aerul din butelie,regulatorul il livreaza doar ca trebuie sa tragi tare.victor wrote:Hai sa zicem 20, nu 10, ca la 10 s-ar putea sa ai probleme totusi (presiunea intermediara e un pic mai mare de 10 la majoritatea regulatoarelor, si le va fi cam greu sa iti mai dea aer).
(n-am rezistat )
-
- Veteran
- Numar de scufundari: 0-10
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Ca sa va aduc pe calea cea buna uitati un link cu o gramada de informatii.
http://freedivingexplained.blogspot.com/
http://freedivingexplained.blogspot.com/
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
ati dat-o pe scuba!!!!
uratzel!!!
uratzel!!!
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- peret
- Veteran
IANTD
@vali: sa ne ierti te rog. Adminii pot sa mute/stearga aberatiile noastre despre scuba pe un subiect de freediving.