Uite ca arunc si eu un topic la bataie.
Pentru cei cu experienta in freediving in buza litoralului romanesc, care ar fi un Top 5 or Top 3 ca locuri de scufundare? Eu am facut scufundari in apnee doar la Costinesti, "la Cherhana", dupa epava inca cca 1km, la plasele pescarilor. Adincime intre 3-10m insa vizibilitatea a fost sub 4m. Insa o gramada de lucruri de vazut, calutzi de mare, ceva bancuri de pesti, binenteles guvidele majoritar si cam atat.
Am mai facut ceva apnee anul trecut in Bulgaria intre Vama si Bancik, la niste epave insa vizibilitatea era din nou foarte proasta plus o gramada de scafandrii locali care "salvau" niste chestii pe acolo in conditii care pareau cumplet nesigure... dar asta nu este in Romania ci la vecini! Altcineva cu mai multe ore in marea mioritica, un top?
Serge
Freediving la Marea Neagra
- Serge
- Veteran
- Numar de scufundari: 101-200
- Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor - Location: Bucuresti, Romania
Freediving la Marea Neagra
No gravity
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
am mai facut si eu scufundari in apnee, dar trebuie sa recunosc ca nu in locuri diverse din marea neagra
marea neagra nu este propice pentru acest sport
de ce spun asta?
pentru ca in afara de acvatoriul de la agigea [deci pe partea opusa portului , luand digul ca axa de simetrie], nu prea sunt locuri bune pentru apnee
de ce la acvatoriu este ok?
petru ca nu trebuie sa inotzi de sa iti iasa plamanii pana la o departare unde sa ai in ce sa te scufunzi
si la costinesti se poate ajunge la adancimi de 10 m, dar ca sa ajungi trebuie intai sa te departezi serios de mal...asta inseamna efort si implicit reducerea performatelor
acuma eu as separa putin freedivingul in doua parti
daca vreau sa ma bucur de peisaj uit de performantza si invers...
spre deosebire de marea noastra , in alte mari poti ajunge "sa ai apa sub tine" fara istovitorul drum pana la spot
in astfel de conditii performantza se imbunatateste seimtitor
odata pentru ca nu obosesti si a doua pentru ca, vazand fundul apei de sus e mai simplu sa reushesti o anume performantza
marea neagra nu este propice pentru acest sport
de ce spun asta?
pentru ca in afara de acvatoriul de la agigea [deci pe partea opusa portului , luand digul ca axa de simetrie], nu prea sunt locuri bune pentru apnee
de ce la acvatoriu este ok?
petru ca nu trebuie sa inotzi de sa iti iasa plamanii pana la o departare unde sa ai in ce sa te scufunzi
si la costinesti se poate ajunge la adancimi de 10 m, dar ca sa ajungi trebuie intai sa te departezi serios de mal...asta inseamna efort si implicit reducerea performatelor
acuma eu as separa putin freedivingul in doua parti
daca vreau sa ma bucur de peisaj uit de performantza si invers...
spre deosebire de marea noastra , in alte mari poti ajunge "sa ai apa sub tine" fara istovitorul drum pana la spot
in astfel de conditii performantza se imbunatateste seimtitor
odata pentru ca nu obosesti si a doua pentru ca, vazand fundul apei de sus e mai simplu sa reushesti o anume performantza
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- VALI
- Veteran
exista totusi o zona in costinesti unde apa este mai adanca mai aproape de mal
in dreapta digului vechi, intre brizantul mic si brizantul mare....
foarte multa lume s-a inecat acolo, din pacate [nu in frediving, ci doar pentru ca au nesocotit forta unei meri in furtuna]
in dreapta digului vechi, intre brizantul mic si brizantul mare....
foarte multa lume s-a inecat acolo, din pacate [nu in frediving, ci doar pentru ca au nesocotit forta unei meri in furtuna]
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- VALI
- Veteran
pai la agigea cand sari de pe dig apa are deja 8 m pe la km 5 cred
daca se pot face scufundari in port, acolo apa este f adanca ...daca inoti 10 m de la dig poti sa ai si 20 de m de apa dedesubt
am intrat cu butelia, dar in frediving nu, pentru ca apa este tulbure si mal pe fund
daca se pot face scufundari in port, acolo apa este f adanca ...daca inoti 10 m de la dig poti sa ai si 20 de m de apa dedesubt
am intrat cu butelia, dar in frediving nu, pentru ca apa este tulbure si mal pe fund