e o intrebare legitima, atata vreme cat linia dintre freedivingul recreational, cel competitiv si vanatoarea subacvatica e atat de subtire...
opinia mea:
cred ca nu recordurile personale ne fac freediveri, ci "innauntrul" nostru
sunt atras de apa intr-un fel foarte aparte...nu ma consider un fanatic, dar nu pot sta departe de apa foarte mult
nu mi-a fost frica de apa niciodata, desi era sa ma innec de 3 ori
cred ca sunt cativa factori care imi dau aceal sentiment de libertate pe care nu-l pot atinge pe uscat:
- sentimentul de imponderabilitate
- panorama subacvatica, nu neaparat ca flora si fauna, ci ca perspectiva...ca spatiu umplut perceput
- linistea
- vidul
- culorile
- atingerea apei
- dorinta irezistibila de a merge mai jos [ador sa privesc suprafata apei de la adancime...e ca un cer miscator]
am sentimentul asta ciudat ca echipamentul de scuba, in loc sa-mi dea libertate, ma constrange [no offence scuba pls!!!]
imi place sa fac freediving, imi place sa vanez subacvatic...am profund respect fata de prada si fata de apa....apa nu e ceva cu care sa te joci...e seducatoare si puternica
as dori opiniile voastre diferite de la oameni diferiti...
ce ne face sa fim freediveri....sau nu?
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Re: ce ne face sa fim freediveri....sau nu?
Atat freediving-ul cat si scuba inseamna in mintea mea un compromis de la varianta ideala, imposibila, de a inota pe sub apa fara nimic, timp indelungat, cum fac delfinii si balenele, sau, si mai si, pestii care se bucura de branhii.
Freediving-ul face un compromis la timp si adancime (vorbim de oameni normali, nu de detinatorii de recorduri).
Scuba face compromisul la confort, prin faptul ca trebuie sa iei un echipament greu si mare in spate, si de asemenea la adancime, prin faptul ca aerul comprimat ridica un set diferit de probleme.
Pentru mine, pretul platit la freediving (durata mult prea scurta, de ~1 minut - care cu super performanta ar fi putut teoretic sa fie extinsa la 3-4-5 minute poate) este mai mare decat cel platit la scuba. Prefer sa car echipamentul dar sa stau mai mult (uneori nici un dive de 60-70-80 de minute nu ma satisface, ies cu dorinta de a intra din nou).
As sta la coada sa imi pun branhii daca ar inventa cineva vreo chestie de genul asta, dar pana atunci, mai degraba iau aerul in spate decat sa imi tin respiratia.
Cam asta e parerea mea.
Freediving-ul face un compromis la timp si adancime (vorbim de oameni normali, nu de detinatorii de recorduri).
Scuba face compromisul la confort, prin faptul ca trebuie sa iei un echipament greu si mare in spate, si de asemenea la adancime, prin faptul ca aerul comprimat ridica un set diferit de probleme.
Pentru mine, pretul platit la freediving (durata mult prea scurta, de ~1 minut - care cu super performanta ar fi putut teoretic sa fie extinsa la 3-4-5 minute poate) este mai mare decat cel platit la scuba. Prefer sa car echipamentul dar sa stau mai mult (uneori nici un dive de 60-70-80 de minute nu ma satisface, ies cu dorinta de a intra din nou).
As sta la coada sa imi pun branhii daca ar inventa cineva vreo chestie de genul asta, dar pana atunci, mai degraba iau aerul in spate decat sa imi tin respiratia.
Cam asta e parerea mea.
- cristis
- Veteran
- Numar de scufundari: 0-10
Re: ce ne face sa fim freediveri....sau nu?
faptul ca ma ajuta foarte mult sa ma relaxez. de foarte multe ori ma obliga sa ma relaxez pentru ca mi s-a format un fel de reflex datorat intrarii sub apa. intr-un fel explicatia este simpla: aproape oricine este intrebat cum se simte cand priveste un acvariu va raspunde ca se linisteste, la fel in cazul intratului intr-o piscina, sau in mare. combinatia experientelor de mai sus nu poate avea decat un efect multiplicat. in plus fata de inot si valuri, freediving-ul ma face sa ma simt mult mai confortabil in apa, ma ajuta sa stiu ce e in jur cand sunt in mare. inca un avantaj ar fi ca iti cere sa fii in forma fizica buna. vizual iti ofera experiente fabuloase: sa privesti iesirea dintr-o pestera inundata, de la intuneric spre soarele puternic din Kefalonia sau coralul profilat in high-definition pe albastrul de sub apa langa Giftun sau un perete de stanca neagra, vulcanica, ce se pierde vertical sub tine iar deasupra sunt fatade pastelate de Vernazza. yummy.
FREEology