blackout sau samba? avem preferinte ?

Accepta provocarea acestui extraordinar sport extrem

Moderators: VALI, Serge

alexursu
Junior
Numar de scufundari: 0-10

blackout sau samba? avem preferinte ?

Post by alexursu »

Salut

As avea si eu o intrebare pentru cei care sunt mai vechii in domeniu ..
in ce cazuri si in ce circumstante .. apare aceasta manifestare .. adica mi se poate intampla .. ? probabil ca da .. dar cum ma pot feri .. ? tinand cont de faptul ca din cate imi dau seama nu are legatura cu adancimea ci doar de fapt cu depasirea limitelor de timp la apnea sustinuta( statica )

Va multumesc
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Re: blackout sau samba? avem preferinte ?

Post by VALI »

samba apare intr-adevar la apneea statica prelungita, cand incerci sa iti impingi limitele dincolo de normalitate
in majoritatea cazurilor organismul trage semnale de alarma inainte [contractii abdominale], semnale de care ar trebui sa ti seama
blackout poate apare cand faci CWT [constant weight], la revenirea la suprafata....e lesinul de mica adancime
totul poate fi prevenit daca faci antrenamentele cu budy
in principiu fiecare freediver isi cam cunoaste limitele si stie cat poate fara probleme si cat nu
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
cristis
Veteran

Post by cristis »

Salut,
Am incercat sa gasesc video-uri care sa surprinda samba sau blackout, in incercarea de a invata cat mai mult despre simptome. Am dat si peste link-ul de mai jos (sorry daca a mai fost dat pe forum, eu nu l-am vazut), mi se pare ca prezinta destul de bine lucrurile.

http://www.vimeo.com/2060317

Una din concluzii: hai sa dezvoltam cat mai bine sistemul buddy pt cei care vor sa faca apnee.

Cristi
FREEology
FireBath
Veteran
Certificare/acreditare: OWD

Post by FireBath »

genial filmul
There is too much blood.

There can be only one fresh... MANGO FRESH.
Bodanel
Veteran
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by Bodanel »

INtr-adevar foarte bun. Am invatat o gramada de lucruri.
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
Alex
Veteran

Post by Alex »

foarte foarte bun. multumim mult ;)
eugen
Veteran

Post by eugen »

excelent filmul, foarte interesant. Multumesc!
VALI
Veteran

Post by VALI »

foarte pe intelesul tuturor!
mie nu mi s-a intamplat niciodata, dar probabil e ceva de care niciun freedivier nu scapa chiar total [macar simptome si tot se simte ceva]
so!
never freedive without a [good] buddy
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Pai la cate scufundari ai facut tu singur, probabil nici nu stii cat ai dansat pana acum :lol:
cristis
Veteran

Post by cristis »

@Ciocanul : lasa ca incet incet creste nr. celor care facem apnee/freediving si nu o sa mai fie nevoie sa se scufunde nimeni singur :)
FREEology
VALI
Veteran

Post by VALI »

nu tin minte fiecare scufundare in apnee , da stiu sigur ca nu am patit-o niciodata [asa ceva nu se uita :D ]

ma gandesc serios sa imi iau o barcuta ca a lui doru
am gasit la american nautics ceva similar
un quicksilver de 3.10m
dupa ce am barcuta asta, o sa mergem la adancimi ceva mai mari pentru freediving [ma refer la zona dive-center de la eforie sud]
l-am sunat ieri pe sergiu si mi-a promis ca o sa se implice si el mai activ pe forum [a fost ceva mai ocupat lately]
deci miscarea de freediving ia amploare si la noi :D
si o sa o facem mai organizat...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Vali, fac o paranteza de la subiec. Semnaturile de la topicurile tale ma dau gata... "find the frenchman..." Cred ca tintesc si in adancul sufletului meu la fel ca in sufletul tau.
VALI
Veteran

Post by VALI »

multumesc eugen
chiar asa este....
aseara nu am mai putut rezista si am revazut filmul ....e ca un drog...
"...find me the frenchman..." intr-o zi am sa-l gasesc....
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Post by Serge »

Samba este anticamera blackout-ului. Ambele apar cand nivelul de oxigen din sange atinge un minim critic, la nivel cerebral.

Pentru a contracara lipsa de oxigen se produce efectul mamalian (mammalian effect) la scufundari in special de adancime, cand o serie de reactii fiziologice se produc la nivelul corpului uman (vaso-constrictie, migrarea sangelui din membre catre torso, reducerea batailor inimii - toate pentru a conserva energie si a pastra sange oxigenat si "proaspat" pentru creier). Dar acesta este un subiect separat,

important de retinut este faptul ca prin apnee se reduce gradual nivelul de oxigen dizolvat din sangele care ajunge la creier, iar sub un anumit nivel (diferit de la un freediver la altul), "etajul superior" fie da rateuri - samba, ori se inchide automat - blackout.

Asadar la samba, din lipsa de oxigen, se produc "scurtcircuite" la nivel cerebral ce rezulta in special prin pierderea controlului motric - miscari necotrolate ale capului, mainilor, etc - de unde si numele oarecum poetic de "samba"!

La blackout, cum spuneam, sistemul nervos se inchide singur - este o reactie a organismului uman de a se proteja si nu exista studii relevante care sa dovedeasca ca exisa efecte grave, de lunga durata, asupra creierului, la cei care au avut blackout. De aceea, cei care au black-out isi revin aproape imediat ce sunt adusi la suprafata si caile respiratorii intra in contact cu aerul, iar activitatea cerebrala revine la normal. Asta-i vestea buna.

Ce trebuie sa stie toata lumea la inceput de drum in freediving :) - este aproape imposibil sa iti cunosti limitele pentru ca sunt multi factori care contribuie la o apnee fie ea statica ori dinamica. De asemenea, diferenta dintre samba si blackout este minima si nu stiu sa fi auzit de cineva care isi poate controla organismul astfel ca sa nu aiba samba ori sa iasa doar cu o samba si sa evite un blakcout.

Concluzia, samba este o forma de blackout in care ti-ai pastrat doar luciditatea mentala nu insa si capacitatea motrica - ambele sunt de evitat nu doar pentru ca iti vor pune organismul la stres fizic dar mai ales la unul psihic care poate afecta pe viitor capacitatea de apnee (frica!)

Eu le-am experimentat din pacate pe ambele si pot sa spun ca nu este ceva ce-ti doresti desi poate pare tentant sa=ti gasesti limitele ajungand in partea lor gresita! Ambele black-out-uri le=am avut din fericire in antrenamente, unul la apnee statica in bazin, al doilea in timpul cursului de instructor. Ce este interesant ca in ambele cazuri nu ar fi trebuit sa le am, dat fiind "performantele" dupa care s-au intamplat, vizibil sub recordurile personale. A existat insa si un numitor comun, nu am luat in calcul toti factorii de risc de la acel moment, in special oboseala, echipamentul si tehnica folosita.

Sper sa ajute comentariile mele, revin cu sfatul de a nu va scufunda liber solo. stiu ca acest lucru este aproape imposibil, asa ca daca o faceti totusi solo, nu depasiti 50% din recordurile personale, fie ca este timp, distanta sau adancime.

Pe curand,

sergiu
No gravity
Slice
Senior

Post by Slice »

Aseara am "experimentat" si eu o samba. :D
Dupa ce mi-am revenit mi-am aminit ca prin vis de aproape tot(cateva secunde cat a durat "dansul"). Cert este ca nu am simtit nimic disconfort dupa, nu m-am simtit rau absolut deloc. Probabil ca daca as fi stat inca 3-4 secunde sub apa, alta ar fi fost senzatia.
Cand am inceput apneea mi-am stabilit o "tinta" la care trebuia sa ajunt(probabil si aici am gresit). Fizic ma simteam bine dar "tinta" era destul de indepartata fata de performantele mele anterioare, cam cu 30 de secunde. In ultimele 3-4 secunde ale apneei mi-am zis ca trebuie sa respir adanc dupa ce ies. Nu cred ca am respirat insa cum trebuie.
Mai departe pot sa spuna Sergiu, Relu si Vali, ei au fost cei care m-au tinut sa nu ma scufund si carora le multumesc. Din cauza asta sfatuiesc pe toata lumea sa nu incerce sa isi depaseasca limitele in apnee static sau dinamica fara un partener de antrenament langa el.
Cand esti in samba nu iti poti controla nimic, am inteles ca si radeam putin.

Am acelasi moral ca inainte, chiar nu imi este frica de viitoarele incercari. O sa imi ascult mai bine corpul, si o sa ma antrenez mai bine.
Post Reply