brevete CMAS

Informatii despre cursurile organizate de SCUBADIVER.RO CENTER

Moderator: scubadiver.ro

Principe76
Senior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI AOWD

Re: brevete CMAS

Post by Principe76 »

Ciocanul wrote:Iti spun eu, e vorba de Franta. Se gandea cineva ca poate fi vorba de altcineva decat francezii ultranationalisti? Evident, si la capitolul scufundari trebuiau sa fie mai cu motz decat tot restul lumii. Si cum sistemul lor de brevetare s-a dovedit ineficient, si-au fortat compatriotii prin lege sa adere la CMAS, ca alftel ramaneau fara adepti.
Se mira careva? :)))
Mda, nu ma mira....in Franta nu am ajuns sa ma scufund.cred ca i-ai descris foarte bine :-)...am si eu o tona de experiente cu francezi..poate le povestim odata la o bere..
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
ccir2a
Junior
Numar de scufundari: 201-1000

Post by ccir2a »

Adevarat, vorba de Franta. Dar sa nu uitam cine era Couseau, "cred ca era american!!!:)"
In alta ordine de idei in Franta prerogativele CMAS *** FFESSM N3 sint 60m cu aer, asa ca e vorba de cu totul altceva sa fie exigenti.
Principe76
Senior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI AOWD

Post by Principe76 »

ccir2a wrote:Adevarat, vorba de Franta. Dar sa nu uitam cine era Couseau, "cred ca era american!!!:)"
In alta ordine de idei in Franta prerogativele CMAS *** FFESSM N3 sint 60m cu aer, asa ca e vorba de cu totul altceva sa fie exigenti.
Nu vreau sa intru in polemica asta...

respectul, cel putin al meu, pentru Cousteau e suprem dar vorbeam despre altceva aici....Si nu cred ca o polemica de genul "ba brevetu' meu e mai bun" ne ajuta sa tragem o concluzie.....

Pana una alta cand e vorba de scufundari am in cap tot o vorba de-a lui Cousteau:"Daca nu ai echipament de scufundari, fura unul si scufunda-te!"...

Ape limpezi fara valuri:-)
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
codrea
Senior
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD, NAUI AOWD, NAUI RESCUE & FIRST AID in curs

Post by codrea »

Cand e vorba de Franta nu pot decat sa ma gandesc la glumita aia de pe google.
Pentru cei care n-o stiu e ceva de genul: tastati in google french military victories si apasati butonul de i feel Lucky. Apoi deschideti pagina care va apare. :D
Concentrati in metropole,condusi de GPS
Vom renunta la creier ca se pare ca gandim prea des...
ccir2a
Junior

Post by ccir2a »

In Franta nu sint recunoscute decite brevetele frantuzesti si cee CMAS internationale. Am incercat sa ma scufund cu un PADI si nu se poate nicaieri, e vorba intr-adevar de legisatie.
E posibil sa fie din cauza ca CMAS a fost fondata de Cousteau si fiind foarte consrvatori asta este.
Chiar un instructor de alta federatie este recunoscut ca debutant, indiferent de experienta si nivel.
Sa nu uitam ca conditiile de scufundare in Atlantic nu sin prea blinde si mi se pare normal sa nu accepte un instructor di Egipt sau Maldive sa se inece in Atlantic avind in vedere conditiile.
Parerea mea e ca o sa se schimbe cu timpul regulile in detrimentul calitatii formarii din pacate.
peret
Veteran
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

ccir2a wrote:In Franta nu sint recunoscute decite brevetele frantuzesti si cee CMAS internationale. Am incercat sa ma scufund cu un PADI si nu se poate nicaieri, e vorba intr-adevar de legisatie.
E posibil sa fie din cauza ca CMAS a fost fondata de Cousteau si fiind foarte consrvatori asta este.
Chiar un instructor de alta federatie este recunoscut ca debutant, indiferent de experienta si nivel.
Sa nu uitam ca conditiile de scufundare in Atlantic nu sin prea blinde si mi se pare normal sa nu accepte un instructor di Egipt sau Maldive sa se inece in Atlantic avind in vedere conditiile.
Parerea mea e ca o sa se schimbe cu timpul regulile in detrimentul calitatii formarii din pacate.
Ahhh...francezii tot francezi....inca nu s-au linistit! Sint culmea! Cum naiba nu e bun PADI? Abea astept sa vina vre-un francez cu CMAS...si sa-i spun ca nu e bun si ca-i trebuie PADI.
Sint de-a dreptul socat de ceea ce spui! Scuza-ma dar CMAS, PADI, BSAC..etc...sint recunoscute in toata lumea...nu am intilnit tara unde sa nu fie bun....si vine francezu' si spune ca nu e bun?
Mai ales ca Franta e ce-a mai tare destinatie pentru scufundari, nr. 1 mondial, asa ca businessul e asa de mare incit isi permit sa fie restrictivi! :-)))))))) Sa pic pe spate.....
De fapt nu ma mir.....cind am fost in Franta acceptau VISA/MASTERCARD/DINERS/AMEX doar pe cele emise in Franta.......nu ma pot abtine: Mari cretini! :-(
ccir2a
Junior

Post by ccir2a »

Daca mergi in sudul Frantei sa te scufunzi sint rare scufundrile interesante sub 40 de metri, poate de aceea sint asa. In Atlantic si in Marea Minecii iarasi coditiile sint putin mai grele asa ca poate stiu ei c fac si de ce.

peret wrote:
ccir2a wrote:In Franta nu sint recunoscute decite brevetele frantuzesti si cee CMAS internationale. Am incercat sa ma scufund cu un PADI si nu se poate nicaieri, e vorba intr-adevar de legisatie.
Ahhh...francezii tot francezi....inca nu s-au linistit! Sint culmea! Cum naiba nu e bun PADI? Abea astept sa vina vre-un francez cu CMAS...si sa-i spun ca nu e bun si ca-i trebuie PADI.
Sint de-a dreptul socat de ceea ce spui! Scuza-ma dar CMAS, PADI, BSAC..etc...sint recunoscute in toata lumea...nu am intilnit tara unde sa nu fie bun....si vine francezu' si spune ca nu e bun?
Mai ales ca Franta e ce-a mai tare destinatie pentru scufundari, nr. 1 mondial, asa ca businessul e asa de mare incit isi permit sa fie restrictivi! :-)))))))) Sa pic pe spate.....
De fapt nu ma mir.....cind am fost in Franta acceptau VISA/MASTERCARD/DINERS/AMEX doar pe cele emise in Franta.......nu ma pot abtine: Mari cretini! :-(
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

ccir2a wrote:Daca mergi in udul Franti sa te scufunzi sint rare scufundrile interesante sub 40 de metri, poate de aceea sint asa. In Atlantic si in Marea Minecii iarasi coditiile sint putin mai grele asa ca poate stiu ei c fac si de ce.

peret wrote:
Excelent! Extraordinar de cumplite conditiile din Franta, si atunci tarile nordice ce sa spuna? Conditiile sint mai bune sub gheata la +1 grad apa si -20 grade afara? Vizibilitatea citeodata in Finlanda e 5 cm de-ti lipesti ceasurile de masca sa vezi ceva....de am ajuns la epava pe pipaite....ia mai da-i in mama lor de francezi cacanari, va rog sa ma scuzati :twisted: dar nu ma pot abtine.......iar se cred mai destepti. Am impresia ca cineva a bagat un lobby puterninc si s-a dat o lege timpita...si cu asta basta. Oricum le urez succes mai ales ca nu am citit nicaieri de extraordinarele locatii de scufundat din Franta....eh...eh..oh..oh... :x
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

M-am cam infierbintat cu francezii pentru ca discutia despre ei mi-a rascolit o gramada de amintiri neplacute pe aceeasi tema.......oricum ceea ce am spus este parerea mea personala si nu are nimic de a face cu parerea generala a celor de pe acest forum. Mii de scuze daca am suparat pe careva. Nu a fost cu intentie.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

peret wrote:M-am cam infierbintat cu francezii pentru ca discutia despre ei mi-a rascolit o gramada de amintiri neplacute pe aceeasi tema.......oricum ceea ce am spus este parerea mea personala si nu are nimic de a face cu parerea generala a celor de pe acest forum. Mii de scuze daca am suparat pe careva. Nu a fost cu intentie.
Si mai mult, din ne cunostinta de cauza am inteles total gresit cum e cu CMAS in Franta....dar am primit explicatii detaliate si imi retrag acuzatiile....ca nu e chiar asa de rau precum pare la prima vedere.
eugen
Veteran

Post by eugen »

Baietii acestia in Franta lucreaza in doua directii: cluburi asociative, subventionate de primarie si de membri si societati comerciale, centre de scufundare ce traiesc din ce vand. Cei din cluburile asociative au acoperire legala prin organizatia la care adera, adica CMAS, cea recunoscuta de legea lor sau FFESSM si nu te lasa sa te scufunzi in cadrul lor daca nu ai aceeasi acoperire legala ca ei, ar insemna ca se pun in afara legii. Cei din centrele comerciale de prin Sudul Frantei au multi clienti straini ce vin cu brevete din tarile lor: PADI, NAUI... Ar insemna sa nu mai castige banuti daca nu i-ar lasa sa se scufunde. Turcia e afiliata legal la CMAS, dar centrele isi platesc si licenta PADI si semneaza turcilor brevete CMAS si turistilor straini PADI. Eu am parte 90% de francezi si nu va spun cum se uita la mine ca la un vierme ca sunt instructor PADI. Asa ca ii forfec la sange cu verificarea brevetelor lor, a asigurarii medicale si a carnetului si cand le fac verificarile sub apa ii ia mama dr... daca depasesc cu un metru standardele de adancime CMAS sau daca ies din conditiile briefingului. Daca indraznesc sa vina fara asigurarea medicala, ca ei sunt obligati sa o aiba, ii trimit urgent la camera de recompresie si doctorul Adel pe loc mi ti-i taxeaza cu 35EU. Dealtfel ei nu sunt niciodata multumiti cu toate sa sunt destui oameni cu cap printre ei.
Cat despre scufundarea de verificare, se practica si in Sharm in majoritatea centrelor, bineinteles pe cheltuiala clientului. Intr-un fel au dreptate, datorita conditiilor deosebite: curenti, pereti, valuri, epave... Si e mai bine sa faci un grup cu oameni care au acelasi nivel in maiestrie si consum de aer decat sa faci un grup cu scafandri ce golesc o butelie in 20min si strica scufundarea celorlalti. Macar ii poti sfatui sa ia o butelie de 15l. Oamenii platesc pana la 60EU pe ziua de scufundare, e normal sa ii scoti afara cand ajung la 50Bari. La noi in centru scafandrii N1 si OW platesc 16EU in plus pe zi pentru asistenta obligatorie a unui instructor.
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Sa inteleg ca toata lumea ii iubeste pe scafandri francezi.
Adi, daca in continuare consideri ca cuvintele tale au fost prea "grele" :mrgreen: si ca exprimarea ta nu s-a aliniat standarderol UE de ne-discriminare, uite, deschid acum oportunitatea unica, once in a lifetime, not to miss, ca utilizatorii sa isi editeze posturile. :lol: .
(Adica poate toata lumea sa-si editeze compozitiile proprii in aceasta categorie.)
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Ciocanul wrote:Sa inteleg ca toata lumea ii iubeste pe scafandri francezi.
Adi, daca in continuare consideri ca cuvintele tale au fost prea "grele" :mrgreen: si ca exprimarea ta nu s-a aliniat standarderol UE de ne-discriminare, uite, deschid acum oportunitatea unica, once in a lifetime, not to miss, ca utilizatorii sa isi editeze posturile. :lol: .
(Adica poate toata lumea sa-si editeze compozitiile proprii in aceasta categorie.)
Ce am spus, spus ramine, adica nu imi este rusine nici de ce am spus si nici ca am gresit putin.....cine nu munceste, nu greseste.....lasa asa sa se vada ce "rasist" sint :roll: cit despre iubire....sa o lasam mai moale :lol:
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

eugen wrote:Baietii acestia in Franta lucreaza in doua directii: cluburi asociative, subventionate de primarie si de membri si societati comerciale, centre de scufundare ce traiesc din ce vand. Cei din cluburile asociative au acoperire legala prin organizatia la care adera, adica CMAS, cea recunoscuta de legea lor sau FFESSM si nu te lasa sa te scufunzi in cadrul lor daca nu ai aceeasi acoperire legala ca ei, ar insemna ca se pun in afara legii. Cei din centrele comerciale de prin Sudul Frantei au multi clienti straini ce vin cu brevete din tarile lor: PADI, NAUI... Ar insemna sa nu mai castige banuti daca nu i-ar lasa sa se scufunde. Turcia e afiliata legal la CMAS, dar centrele isi platesc si licenta PADI si semneaza turcilor brevete CMAS si turistilor straini PADI. Eu am parte 90% de francezi si nu va spun cum se uita la mine ca la un vierme ca sunt instructor PADI. Asa ca ii forfec la sange cu verificarea brevetelor lor, a asigurarii medicale si a carnetului si cand le fac verificarile sub apa ii ia mama dr... daca depasesc cu un metru standardele de adancime CMAS sau daca ies din conditiile briefingului. Daca indraznesc sa vina fara asigurarea medicala, ca ei sunt obligati sa o aiba, ii trimit urgent la camera de recompresie si doctorul Adel pe loc mi ti-i taxeaza cu 35EU. Dealtfel ei nu sunt niciodata multumiti cu toate sa sunt destui oameni cu cap printre ei.
Cat despre scufundarea de verificare, se practica si in Sharm in majoritatea centrelor, bineinteles pe cheltuiala clientului. Intr-un fel au dreptate, datorita conditiilor deosebite: curenti, pereti, valuri, epave... Si e mai bine sa faci un grup cu oameni care au acelasi nivel in maiestrie si consum de aer decat sa faci un grup cu scafandri ce golesc o butelie in 20min si strica scufundarea celorlalti. Macar ii poti sfatui sa ia o butelie de 15l. Oamenii platesc pana la 60EU pe ziua de scufundare, e normal sa ii scoti afara cand ajung la 50Bari. La noi in centru scafandrii N1 si OW platesc 16EU in plus pe zi pentru asistenta obligatorie a unui instructor.
Si eu care credeam ca sint singurul infierbintat :lol:
ccir2a
Junior

Post by ccir2a »

Inca nu mi-a cerut nimeni carnetul de scufundari, dealtfel nici nu mai am asa ceva de ceva vreme.
M-asi mira sa ai ocazia Eugen sa le spui "clientilor" tai CMAS ca au depasit cu un metru ce ai zis tu, cred ca asi pica pe jos de ris sa aud asa ceva!!!!
Pina una alta facem ce vrem sub apa, limita este PPO2 la 1,6 bari si PPN2.
Briefingul este de fapt sa spui ce e de vazut jos, in rest fiecare face ce vrea si sta cit pofteste (asta in cazul in care conditiile sint ok, nu cu maree peste X minute, atunci e altceva.
Si daca se uit asa la ine e pentru ca pentru ei PADI = Put Another Dollar In!!
In legatura cu cufundarea de ferificare, e ca permisul de masina, nu ma intreaba nimeni cind inchiriez o masina daca stiu sa conduc din moment ce am permis!
Nu asi accepta niciodata o asa aberatie, adica sa dau teste!!! si pe banii mei!!! Mai bine stau la o bere pina fac altii testele.
Daca am actele in regula odata in apa facem ce vrem, cel putin asa am invatat eu pina acuma, asta daca e vorba de scafandri autonomi. Cei asistati de monitor obligatoriu daca sint incepatori e altceva, nu ma refer la ei.
Referitor la faptul ca nu sint multumiti, e normal, scufundarile in locurile de vacanta sint cu totul altceva fata de ce fac la i in tara, facind rareori scufundari fara decompresie.
Referitor a cei 50 de bari da, e bine sa iesi dar de obicei se iese intre 10 si 20 prin Fr
Turistii care vin sa se scufunde in Franta o pot face intre ei in functie de nivelul lor si de brevete, exista o mica portita de a le da o derogare temporara dar in practica asa ceva nu face nimeni, e prea riscant.
Orice turist de alta federatie decit CMAS este considerat incepator nivelul 1 si are prerogative 20m cu monitor, cu sau fara decompresie, la alegerea monitorului nu a incepatorului, certificatul medical fiind obligatoriu. Asa ca poti fi Divemaster cu 2000 de scufundari, tot incepator esti considerat si parerea mea e ca e mai bine asa.
Din moment ce la alte federatii fac scufundari de test inseamna ca formarea scufundatorilor este insuficienta din punct de vedere tehnic si fizic.
Parerea mea e ca fiecare sistem e diferit, se adreseaza unui anumit public si de fapt ce e important e sa ai placere in ceeace faci.
Placerea e si mai mare in momentul in care poti invata si pe ceilalti ceeace sti tu, e pe undeva datoria fiecarui scufundator sa o faca la rindul lui.
Un scufundator nu e un "client" si nu trebuie privit astfel.

eugen wrote:Baietii acestia in Franta lucreaza in doua directii: cluburi asociative, subventionate de primarie si de membri si societati comerciale, centre de scufundare ce traiesc din ce vand. Cei din cluburile asociative au acoperire legala prin organizatia la care adera, adica CMAS, cea recunoscuta de legea lor sau FFESSM si nu te lasa sa te scufunzi in cadrul lor daca nu ai aceeasi acoperire legala ca ei, ar insemna ca se pun in afara legii. Cei din centrele comerciale de prin Sudul Frantei au multi clienti straini ce vin cu brevete din tarile lor: PADI, NAUI... Ar insemna sa nu mai castige banuti daca nu i-ar lasa sa se scufunde. Turcia e afiliata legal la CMAS, dar centrele isi platesc si licenta PADI si semneaza turcilor brevete CMAS si turistilor straini PADI. Eu am parte 90% de francezi si nu va spun cum se uita la mine ca la un vierme ca sunt instructor PADI. Asa ca ii forfec la sange cu verificarea brevetelor lor, a asigurarii medicale si a carnetului si cand le fac verificarile sub apa ii ia mama dr... daca depasesc cu un metru standardele de adancime CMAS sau daca ies din conditiile briefingului. Daca indraznesc sa vina fara asigurarea medicala, ca ei sunt obligati sa o aiba, ii trimit urgent la camera de recompresie si doctorul Adel pe loc mi ti-i taxeaza cu 35EU. Dealtfel ei nu sunt niciodata multumiti cu toate sa sunt destui oameni cu cap printre ei.
Post Reply