Vanatoare subacvatica in Romania

Fotografie, filmari, vanatoare, etc....!!!
blink7422
Junior
Posts: 3
Joined: Sat Jun 21, 2008 12:00 am

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by blink7422 »

divefilm wrote:Inainte de-a porni la vanatoare subacvatica cititi LEGEA nr. 192 din 19 aprilie 2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura.
:!: SI CEL MAI IMPORTANT :!:
Arbaletele sunt considerate arme... si uzul de arme este reglementat in Romania de catre un regim al armelor si munitiilor.
Armele, se vor incadra dupa uz in categorii si se vor pastra in rastel.
Pentru a transporta o arma de la rastel la terenul de vanatoare, poligon, expozitie, etc aveti nevoie de catre un permis special.
Pentru a trece arma inafara teritoriului Romaniei aveti nevoie de un pasaport de arma.

Combinand cele doua legi pe malul apei... cei ce vor fi chestionati de catre organele abilitate, cred ca vor avea o mare problema...
Si apropo... "Ulciorul nu merge de multe ori la apa".
User avatar
divefilm
Veteran
Posts: 270
Joined: Fri May 19, 2006 12:53 pm
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by divefilm »

Sport interzis in Romania dar cu campionat mondial pe glob si cu campion modial
JOSEBA KEREJETA: 2008 WORLD CHAMPION IN VENEZUELA!!!
http://www.youtube.com/watch?v=FXJW4Wyhdac
User avatar
VALI
Veteran
Posts: 716
Joined: Fri Sep 30, 2005 10:50 am
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Location: PLOIESTI

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by VALI »

apropos de braconaj
urmaream o emisiune zilele trecute in care [la stiri], un prezentator vorbea cu guvernatorul deltei dunarii, intrebandu-l de ce exista aceasta situatie de braconaj la scara mare si ce e de facut
iar guvernatorul incepuse sa ne explice noua ca asta este o mostenire a vechiului regim si bla bla
ce nu a stiut sau nu a vrut sa spuna acest "domn", este ca pe vremea acelui vechi regim se bracona, dar SE SI POPULA DELTA CU ZECI DE TONE DE PUIET ANUAL...
lucru care acum nu se mai face....
cat priveste vanatoarea subacvatica....faptul ca ne dam asa de mari legiuitori imi starneshte un zambet amar....ne raliem la legile UE care ne convin....uite ca la asta nu le convine....
asta e cand ala care da legile a vandut parizer la aprozar inainte sa devina o "chestie" politica cu factor de decizie
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
calipso
Junior
Posts: 1
Joined: Mon Sep 29, 2008 4:57 pm

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by calipso »

Salutare, stiti cumva daca s-a modificat legislatia in acest domeniu? Sau iar ma duc in capatul digului sa nu ma vada "politia romana"?
Alex
Veteran
Posts: 166
Joined: Tue Dec 30, 2008 11:14 pm
Location: Mangalia
Contact:

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by Alex »

din cate stiu eu a ramas neschimbata, dar nu sta oricum nimeni sa vada ce faci tu acolo ...
dan1979b
Junior
Posts: 2
Joined: Thu Jun 24, 2010 12:23 pm
Numar de scufundari: 0-10
Certificare/acreditare: FARA

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by dan1979b »

Salutare la toata lumea,

sunt un nou in hobby-ul asta, insa toti trebuie sa incepem de jos. Este adevarat ca in Romania la marea noastra nu prea sunt multe de vazut, dar in ceea ce priveste spearfishing-ul putem (ma refer la mine cel putin) sa deprindem unele obiceiuri, un fel de practica, pentru ca mai apoi cand facem excursii prin locurile cu multa fauna, sa nu pierdem timp cu acomodarea cu arbaleta sa zicem.

Si da, este trist ca in Romania legislatia este descurajanta, legea pescuitului (Ordonanta de urgenta 23/2008) interzice pescuitul cu arbaleta, este chiar infractiune, nu contraventie. Ar trebui modificata legea, asta-i clar.

Voi reveni cu amanunte picante ceva mai tarziu, caci clar se intampla ceva aici.

Mircea-Dan
User avatar
VALI
Veteran
Posts: 716
Joined: Fri Sep 30, 2005 10:50 am
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Location: PLOIESTI

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by VALI »

la prma vedere ai putea avea dreptate...
daca luam problema mai in adanc o sa fi foarte uimit sa vezi ca vanatoarea in marea neagra este chiar voarte dinamica si nu neaparat usoara....
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
dan1979b
Junior
Posts: 2
Joined: Thu Jun 24, 2010 12:23 pm
Numar de scufundari: 0-10
Certificare/acreditare: FARA

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by dan1979b »

salve, am revenit cu noi amanunte.
Dupa un lung proces de autorizare din partea organelor de politie, in sfarsit am obtinut hartia - adica autorizatia de detinere. Si da, asa cum se spunea mai sus, este nevoie de o asemenea autorizatie, caci nu cred si nu recomand sa incalcati legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor. A durat mai mult pentru ca fiind o arbaleta normala Cressi, cumparata din italia doar pe baza unui bon de casa, nu are serie si asta a complicat putin gandirea autoritatilor. Dar pana la urma s-a rezolvat.
Acum trebuie doar sa-i fac botezu' :) iar week-endu asta l-am programat special pt asta.

Am mai facut o vizita si pe la Ministerul Agriculturii si am stat de vorba cu doi distinsi oameni incercand sa le explic, in ciuda reticentei lor, ca legea pescuitului din romania, in ceea ce priveste interzicerea folosirii arbaletelor subacvatice, incalca legislatia comunitara in ceea ce priveste libertatea de pescuit. Le-am dat exemple din Franta si Italia, si chiar din state non-EU (Croatia) ce si-au armonizat legea pescuitului cu normele europene. In final, vazand ca treaba sta chiar asa cum stim si noi, m-au sfatuit sa depun un memoriu, de fapt o propunere legislativa, prin care sa solicit modificare legii pescuitului - in ceea ce priveste folosirea arbaletei, caci asta ma doare pe mine.

Stiu ca sunt slabe sanse, insa cred ca o sa incerc realizarea unui asemenea document.

Toate buna,
Mircea-Dan
micha
Junior
Posts: 1
Joined: Sun Nov 06, 2011 10:08 pm

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by micha »

Salut Mircea,

Intentionez sa imi cumpar si eu asa ceva si as vrea sa te intreb cateva lucruri: e legal sa deti harponul inainte sa primesti autorizatie? Intreb pentru ca nu vreau sa ma trezesc ca mi-l confisca si mai primesc si ceva amenda pe deasupra... Poti sa ne dai mai multe detalii cu privire la actele necesare si la procesul de obtinere a autorizarii? Merig cu harponul la ei ca sa il ia in evidenta sau e ceva mai complicat?

Mersi,
Mihai
Nanuc
Junior
Posts: 1
Joined: Mon Oct 14, 2013 5:17 pm

Re: Vanatoare subacvatica in Romania

Post by Nanuc »

Am facut spearfishing in Thassos cu o "trompeta" cumparata la fata locului si a fost ceva epic. Am vazut la Decathlon pe site niste pusti cu sandouri chiar faine pe la 300-400 RON Beuchat deci firma cat de cat ok. Recomandarea mea pt. cei care vor sa se distreze cu asa ceva sa isi ia niste long-fin, de ex Gara Proffesional LD, merg destul de bine pt entry-middle level, niste ochelari cu volum mic sa nu aiba urme de suctiune pe fata cum am avut eu, 2 kg de plumb daca va scufundati fara "shorthy" de neopren, 4 kg daca mergeri cu shorty, ciorapi de neopren (am avut basici de la niste Mares fara ciorapi), manusi nu neaparat de neopren, merg si alea de 5 RON de la magazinele de bricolaj, un cutit sa omori prada rapid prin branhii inspre ochi, un "stringer" adica o bucata de fir de nylon mai gros sa insirati pestii (am patit-o in Grecia ca a trebuit sa ies pe mal dupa primul peste harponat), snorkel bineinteles, eventual o lanterna care rezista la min 10 m (am gasit niste murene si tipari prin grote si de-abia ii vedeam)si cam atat. Noroc bun, timp fain, apa clara si calda, distractie si scufundati-va cat mai relaxati. Am inteles ca nu iti trebuie autorizatie sa detii harpon asa ca nu trebe sa aveti probleme cu autoritatile, doar sa va luati permis de spearfishing, in Grecia de ex costa cam 20 euro dar vb cu un localnic sa va ajute la administratia portuala sau 30 euro pt 2 ani. RESPECT MAXIMUM. Nanuc.
Post Reply