freediving - echipamente, tehnici, antrenamente

intrebari tehnice legate de scuba-diving [sfaturi, indicatii si contraindicatii legate de scufundarea in sistem freediving/apnee/snorkeling]

Moderator: VALI

ripperu
Junior

Re: freediving - echipamente, tehnici, antrenamente

Post by ripperu »

era pe un site de apnee un software de timing
vreo 3 tipuri de exercitii de tinut respiratia
avantajul e ca se poate face acasa, la servici, etc...
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Si lungimile astea le-ai facut cu labe, sau fara? Cu 150m n-ai fi nici macar aproape de recordul mondial - nici cu labe, nici fara.
* Dynamic Apnea [2]
o women: Natalia Molchanova (Russia), 205 meters
o men: Dave Mullins (New Zealand), 244 meters 4:02 time

* Dynamic Apnea, without fins [3]
o women: Kathryn McPhee (New Zealand), 151 meters [6]
o men: Tom Sietas (Germany), 213 meters
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Free-diving

Si eu sunt fan apnee, dar nu ma pot numi apneist - echipamentul meu este de scuba, scuba incerc sa practic cat mai mult. Recordurile mele de apnee sunt 2:40' static, 30m dinamic fara labe. Adancime nu stiu, ca n-aveam nici profundimetru, nici computer. Oricum, antrenamentul cu inotat pe sub apa, si inotat mult la bazin (cate 1-2h) mi-au scazut dramatic consumul de aer in scuba - cam 20l/min.
Robert, ce se intampla wkendul asta si tineti secret?
Mr_Bert
Senior

Post by Mr_Bert »

nu cred ca are nimeni secrete.....o sa facem scufundari.....
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

pe 4 septembrie plec in concediu in grecia [insula corfu]
merg cu masina si sunt happy ca pot pentru prima data sa imi iau monofinul in scufundari libere
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
VALI
Veteran

Post by VALI »

din pacate nu am reusit sa imi folosesc monofinul in coborari, pentru ca nu am avut balizaje si nici barca
dar am coborat cu bi-fins la 20 de m adancime
45 secunde
apa sus 27 grade
apa jos 20 de grade
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
VALI
Veteran

Post by VALI »

dupa incercarile din toamna trecuta mai adaug aici ceva tips and tricks apropos de freediving - pe parte de descending
- cele mai bune rezultate le-am obtinut dimineatza
- nu gandi negativ [only good thaughts]
- nu manca inainte de scufundare sau daca mananci acel putzin, nu te baga la fund imediat dupa
- verifica flotabilitatea. este ffff importanta!!!!
- azotul din neopren se comprima dupa cca 10m de coborare, deci dupa 10m incearca sa nu mai depui efort la fel ca pana in aceasta adancime
- cand esti la aprox 4-5 m de fund lasa-te sa cobori fara sa te misti, vei ajunge la fund din inertie si flotabilitatea negativa
- fa prima decompresie la suprafatza apei CU CAPUL DEASUPRA APEI (in apa valsalva cat de des posibil...cred ca in coborarea la 20m am folosit valsalva cam de 12 ori
- intre 15 si 20 m masca se va turti groaznic pe figura...deci ia o masca [,] cat se poate de mica pentru freediving, pt ca aerul necesar descongestionarii ei va 3 sa il dai pe nas afara din plaman....deci pierdere de aer
- cand ajungi jos nu te intoarce sa o iei ca nebunul in sus...cerceteaza fundul...iti va abate atentia de la lipsa de aer
- pt adancimi peste 15m foloseste labe lungi [90-100 cm]

nu le dau ca reguli general valabile...la unii merg la altii nu
VALI
Veteran

Post by VALI »

ca o paranteza:

suprafatza apei vazuta de jos de la 15-20m este perceputa f diferit cand nu ai butelie in spate [desi ea imagistic este la fel]
intotdeauna mi s-a parut mai departe in apnee decat in scuba si daca nu greshesc....totul pare ca se mishca mai cu incetinitorul....
Mr_Bert
Senior

Post by Mr_Bert »

Ca perceptie eu zic ca atunci cand privesti de pe fund catre suprafata (eu nu as recomanda sa faci asta imediat cum ai ajuns jos), distanta pare cel putin dubla decat in realitate.
Ceea ce pare insa cel mai enervant este ca atunci cand incepi ascensiunea in primele momente ai impresia ca nu se intampla nimic si pare ca nu inaintezi aproape deloc (datorita lipsei unui reper) :oops: .....solutia este sa te uiti catre fund sa vezi ca totusi incepi sa te indepartezi de el :P
Serge
Veteran
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI Open Water
PADI Advanced Open Water
PADI Enriched Air (Nitrox)
AIDA Freediver **, *** si ****
AIDA Instructor

Post by Serge »

Mr_Bert wrote:Ceea ce pare insa cel mai enervant este ca atunci cand incepi ascensiunea in primele momente ai impresia ca nu se intampla nimic si pare ca nu inaintezi aproape deloc (datorita lipsei unui reper) :oops: .....solutia este sa te uiti catre fund sa vezi ca totusi incepi sa te indepartezi de el :P
absolut corect - efectul acesta de imobilitate este si mai accentuat in apnee neasistata (fara mono/bifins) mai ales daca esti deja in teritoriul negativ (si in apa dulce). intr-un lac din ungaria unde mergem primavara, am facut cateva antrenamente pe coarda, in CNF (constant no fins) si nu mi-a placut deloc senzatia cand dai totul sa urci si te misti exact o jumatate de metru pe verticala. eventual in jos! In plus, daca sunt valuri la suprafata si coarda se misa sus-jos, este posibil ca aceasta sa "urce" o data cu tine, accentuand senzatia ca nu te misti in sus ci din contra - creste stresul imediat, consumi mult mai mult oxigen si de aici lucrurile o pot lua razna. Solutia este simpla, apuci coarda si hopa sus.

De aceea antrenamentele in CNF trebuie facute cu mult mai multa atentie si preferabil doar in coarda si binenteles cu buddy
No gravity
VALI
Veteran

Post by VALI »

Mr_Bert wrote:Ca perceptie eu zic ca atunci cand privesti de pe fund catre suprafata (eu nu as recomanda sa faci asta imediat cum ai ajuns jos), distanta pare cel putin dubla decat in realitate.
Ceea ce pare insa cel mai enervant este ca atunci cand incepi ascensiunea in primele momente ai impresia ca nu se intampla nimic si pare ca nu inaintezi aproape deloc (datorita lipsei unui reper) :oops: .....solutia este sa te uiti catre fund sa vezi ca totusi incepi sa te indepartezi de el :P
pai depinde la ce adancime te duci
daca te duci la o adancime pe care o sti ca fiind relativ sigura fata de ceea ce poti, ai timp sa stai pe spate cu fatza in sus sa admiri...daca nu...nu stiu...cred ca depinde de fiecare
eu mereu ma uit in sus dupa ce ajung jos, in timp ce stau acolo 2-3 secunde
divefilm
Veteran
Numar de scufundari: peste 1000
Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313

Post by divefilm »

Domnilor pentru a marii performanta este necesar un echipament corespunzator:
http://www.xsport.ro/index.php?content=FreeDiving
divefilm
Veteran

Post by divefilm »

Pentru prima oara in Romania aveti posibilitatea sa achizitionati un costum profesional pentru scufundare libere (freediving), (apnee) fabricat de MARES impreuna GIANLUCA GENONI
http://www.xsport.ro/index.php?produs=422417
Banuesc ca se cunoste cine este GIANLUCA GENONI
http://www.genoni.com/
divefilm
Veteran

Post by divefilm »

Daca vreti sa stiti mai mult despre scufundarea libera va invit sa vizitati acest site:
http://www.apneamagazine.com/index.php
divefilm
Veteran

Post by divefilm »

Doresti sa afli cite ceva despre scufundarea libera urmareste filmuletul.
http://www.youtube.com/watch?v=qYq1Zahsfg0
eugen
Veteran

Post by eugen »

Am gasit pe situl youtube un flmulet interesant. Daca deschideti situl introduceti codul "Freediving Dahab". E acolo un baiat, William Trubridge, care a trecut arcul din Blue Hole fara labi sau alte accesorii, doar in slip de baie. Blue Hole e, asa cum ii spune numele, o imensa gaura larga de vreo 30m ce coboara la 110m. Nici nu mai e nevoie sa va spun ca aceasta Blue Hole e provocarea tuturor apneistilor si a scafandrilor tech. La 58m ea formeaza un arc natural, ca un pod de piatra, tapisat cu corali. Totul intr-o singura respiratie.
Post Reply