as fi foarte suprins ca o pompa normala sa poata umple orice fel de recipient la 2atm. m-as gandi mai degraba la o varianta cu un compresor de mica capacitate (exista portabile pentru umplere butelii scuba normale) ori chiar o varianta de "transfer" dintr-o butelie de scuba catre un "recipient" de care spui tu, prima fiind deja la o presiune foarte mare.cristis wrote:ok, si daca am un recipient de 3l rigid (aluminu) pot sa il umplu cu o pompa relativ mica (de bicicleta) la 2 atmosfere? Shi daca imi iau aer din el (de la 2 atm mai e risc de DCS) ?
Ideea e ca de la 1:30 sec , daca respiri un data complet te-ai putea plimba pe sub apa aprox 3 minute. Shi dupa aia ai urca sus, l-ai reinca shiai lua-o de la capat ... ore intregi
problema este ca un "termos" de 3l nu te ajuta prea mult. cu o capacitate de 3l la 2 atm, inseamna o inspiratie completa la suprafata, o jumate de inspiratie la 10m si doar un 1.5l la 20m adica cca un sfert. insuficient pentru a continua prea mult apneea desi cu siguranta ar ajuta. DCS-ul nu ar fi o problema cu o astfel de "butelie" decat in cazul scufundarilor repetative si la adancimi mari. Asta-i un subiect separat si destul de complex, unii (mai ales scuba diver-ii!) nu cred ca poti face DSC doar cu aerul din plamani, acesta fiind foarte putin. adevarat, insa 6-9 litrii de aer per scufundare, combinat cu scufundari adanci si de durata mare, duc la o acumulare de CO2 in tesuturi care, desi relativ mica, datorita ratelor exceptional de mari (rapide) de urcare la suprafata pot duce la formarea unor microbule si de aici la DSC. nu o spun eu din experienta ci citez cativa freediveri cu experienta (Eric Fattah, Dave Mullins, Martin Stepanek) care au ajuns la 80-100m si au facut si DSC in forme mai putin sau mai mult grave.
cred ca un ponny prins bine pe spate (pe o vesta care sa nu se umfle direct de la butelie decat in caz de urgenta - masura de siguranta!) ar fi varianta potrivita, iar pana la lunocet cred ca si un monofin de calitate si relativ usor ar fi suficient.
apropo, mi-auvenit C$-urile, le aduc la bazin
sergiu