NAUI - PADI
Moderator: scubadiver.ro
NAUI - PADI
Vad ca in afara tarii cursurile sunt in sistem PADI ce se intampla cu brevetu NAUI imi este recunoscut ? Poate nu e prea potrivita intrebarea ... sau imi explica cineva mai pe romaneste . Va multumesc
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Re: NAUI - PADI
stiu ca dezgrop threadul dar in fine:
brevetele NAUI sunt recunoscute
uite in grecia in corfu toti sunt PADI si cand au vazut la mine brevetul NAUI au zis: "oh!! NAUI...verry good!!!"
brevetele NAUI sunt recunoscute
uite in grecia in corfu toti sunt PADI si cand au vazut la mine brevetul NAUI au zis: "oh!! NAUI...verry good!!!"
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Da , intradevar , in Grecia ,majoritatea urmeaza o scoala PADI. Din cate se spune ,ar fi cea mai mare organizatie de genul asta din lume ,avand cei mai multi membri atestati. Dar asta nu inseamna ca celelalte organizatii(NAUI,SSI...si altele) nu ar fi bune. Bineinteles ,de la o scoala la alta se schimba un pic modul de predare si cred ca singurul avantaj pe care il are PADI sunt manualele si dvd-urile pe care le-au scos in mai multe limbi si care explica foarte frumos fiecare lectie in parte.
Sunt si aici in Grecia destule scoli care dau de ales celor care urmeaza cursurile sa isi aleaga organizatia care sa le ateste diploma.Deci la aceeasi scoala poti urma cursuri dupa metoda PADI,sau NAUI sau SSI. Uitati si un exemplu de asemenea scoala http://www.navy.gr/content/index.php?op ... e&Itemid=1
Sunt si aici in Grecia destule scoli care dau de ales celor care urmeaza cursurile sa isi aleaga organizatia care sa le ateste diploma.Deci la aceeasi scoala poti urma cursuri dupa metoda PADI,sau NAUI sau SSI. Uitati si un exemplu de asemenea scoala http://www.navy.gr/content/index.php?op ... e&Itemid=1
Padi e o organizatie foarte cunoscuta peste hotare din mai multe motive:
- au un excelent suport didactic (manuale pentru toate nivele, dvd-uri...)
- manualele sunt disponibile in mai multe limbi (din pacate nu incasi in romaneste)
- cursurile se adresaza in primul rand scafandrilor "de vacanta" adica sunt scurte si bine concepute
- au un sistem de comunicare extrem de eficient: ai nevoie de informatii, accesezi www.padi.com, ai nelamuriri, sunt departamente care iti raspund imediat pe e-mail sau macar te directioneaza unde trebuie
- se adreseaza celor care nu s-au scufundat inca, scafandrilor turisti si profesionistilor
- au o sectiune pe site "oferte de locuri de munca" si "caut de lucru"
- au mereu noutati
- brevetele vin repede acasa
- standardele padi pun la respect standardele celorlalte organizatii si se ridica la nivelul tuturor cerintelor drastice ale comunitatii europene
- au un excelent suport didactic (manuale pentru toate nivele, dvd-uri...)
- manualele sunt disponibile in mai multe limbi (din pacate nu incasi in romaneste)
- cursurile se adresaza in primul rand scafandrilor "de vacanta" adica sunt scurte si bine concepute
- au un sistem de comunicare extrem de eficient: ai nevoie de informatii, accesezi www.padi.com, ai nelamuriri, sunt departamente care iti raspund imediat pe e-mail sau macar te directioneaza unde trebuie
- se adreseaza celor care nu s-au scufundat inca, scafandrilor turisti si profesionistilor
- au o sectiune pe site "oferte de locuri de munca" si "caut de lucru"
- au mereu noutati
- brevetele vin repede acasa
- standardele padi pun la respect standardele celorlalte organizatii si se ridica la nivelul tuturor cerintelor drastice ale comunitatii europene
- divefilm
- Veteran
- Numar de scufundari: peste 1000
- Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313
Te rog studiaza http://www.naui.org/ nu cred ca sunt diferente majore.
Doresti un loc de munca foarte simplu http://www.naui.org/search_for_jobs_main.aspx
Doresti un loc de munca foarte simplu http://www.naui.org/search_for_jobs_main.aspx
Last edited by divefilm on Wed Oct 28, 2009 9:46 pm, edited 1 time in total.
Eugen - explica, te rog, standardele PADI si felul in care ele pun la respect standardele celorlalte organizatii. (Care sunt organizatiile puse la respect, asteptand cu caciula in mana sa fie si ele la un moment dat ca padi?). Asta lasand la o parte ca nu dau doi bani pe cerintele UE, infiintate cu unicul scop clar de a influenta curgerea libera a banilor.
Departe de mine gandul sa conving pe cineva ca PADI ar fi mai bun sau nu. Din respect pentru voi, imi permit sa dezvolt doar pareri personale. Intamplarea face sa am si brevete NAUI si CMAS si PADI. Daca vrei sa ramai la nivelul "scafandru", n-are absolut nici o importanta ce brevet ai, de la ce organizatie. Adancimea maxima cu aer tot 40m ramane si organizatiile acestea se recunosc reciproc in toate colturile lumii.
Gasesc ca Padi e o organizatie mai functionala, cu standarde mai flexibile. Vrei sa mergi la 18m, iti iei brevetul de ow, vrei sa mergi la 30, iti iei Advanced OW, vrei sa mergi la 40, iti iei pe cel de scafandru de adancime, vrei sa mergi mai jos, nici o problema, faci cursurile tehnice. Pentru fiecare etapa inveti ceva in plus, ai manualele si dvd-urile. In orasese cu centre PADI hop, apare imediat si un birou PADI. Si e foarte comod sa mergi si sa-ti cumperi tot ce ai nevoie direct, in ce limba vrei, in cate exemplare vrei.
Spre marea mea surprindere, Turcia, Ciprul, Italia sunt afiliate la CMAS, dar toate centrele predau PADI. In Turcia, scolile semnau brevete CMAS staffului local si brevete PADI turistilor si staffului strain. Cu alte cuvinte, centrele isi castigau painea din PADI.
In Franta, unde toti scafandrii sunt CMAS, nimeni nu invata dupa manuale CMAS, ci dupa codul Vagnon si manualele Federatiei Franceze. Un curs dureaza de la 3 la 6 luni, pana la un an. Ma intreb, vis-a-vis de standardele CMAS de ce mama spraitului trebuie sa faci un exercitiu de golirea mastii la 20m, la 40, si la 60m? Care instructor cu mintea la cap, director de centru, ar permite unui scafandru sa se scufunde la 60m, numai pentru ca arata brevetul de 3 stele cand vine la centru?
Noroc cu legislatia locala care spune, ok, aveti o organizatie cu standarde serioase, faceti-va bine treaba, da' nu mai jos de 40m.
Cred ca lui PADI i se rupe, scuzati, daca ajunge la nivelul celorlalte organizatii de vreme ce functioneaza perfect cu un numar mult mai mare de scafandri. Castiga bine PADI, nimic de zis, insa nici scafandri n-au nimic de pierdut.
Din punc de vedere profesional, imi castig banutii din PADi si nicidecum din CMAS. Cu toate acestea nu am deloc o parere prosta despre organizatiile CMAS sau NAUI sau despre scafandrii CMAS sau NAUI. In spatele lor sunt ani de munca a mii de minti luminate.
Mare calda si ape limpezi tuturor!
Gasesc ca Padi e o organizatie mai functionala, cu standarde mai flexibile. Vrei sa mergi la 18m, iti iei brevetul de ow, vrei sa mergi la 30, iti iei Advanced OW, vrei sa mergi la 40, iti iei pe cel de scafandru de adancime, vrei sa mergi mai jos, nici o problema, faci cursurile tehnice. Pentru fiecare etapa inveti ceva in plus, ai manualele si dvd-urile. In orasese cu centre PADI hop, apare imediat si un birou PADI. Si e foarte comod sa mergi si sa-ti cumperi tot ce ai nevoie direct, in ce limba vrei, in cate exemplare vrei.
Spre marea mea surprindere, Turcia, Ciprul, Italia sunt afiliate la CMAS, dar toate centrele predau PADI. In Turcia, scolile semnau brevete CMAS staffului local si brevete PADI turistilor si staffului strain. Cu alte cuvinte, centrele isi castigau painea din PADI.
In Franta, unde toti scafandrii sunt CMAS, nimeni nu invata dupa manuale CMAS, ci dupa codul Vagnon si manualele Federatiei Franceze. Un curs dureaza de la 3 la 6 luni, pana la un an. Ma intreb, vis-a-vis de standardele CMAS de ce mama spraitului trebuie sa faci un exercitiu de golirea mastii la 20m, la 40, si la 60m? Care instructor cu mintea la cap, director de centru, ar permite unui scafandru sa se scufunde la 60m, numai pentru ca arata brevetul de 3 stele cand vine la centru?
Noroc cu legislatia locala care spune, ok, aveti o organizatie cu standarde serioase, faceti-va bine treaba, da' nu mai jos de 40m.
Cred ca lui PADI i se rupe, scuzati, daca ajunge la nivelul celorlalte organizatii de vreme ce functioneaza perfect cu un numar mult mai mare de scafandri. Castiga bine PADI, nimic de zis, insa nici scafandri n-au nimic de pierdut.
Din punc de vedere profesional, imi castig banutii din PADi si nicidecum din CMAS. Cu toate acestea nu am deloc o parere prosta despre organizatiile CMAS sau NAUI sau despre scafandrii CMAS sau NAUI. In spatele lor sunt ani de munca a mii de minti luminate.
Mare calda si ape limpezi tuturor!
De ce crezi ca trebuie sa ii permita cineva cuiva sa se scufunde (cu exceptia poate a excursiilor organizate ca servicii turistice, unde ar exista scuza ca un deces le strica celorlalti cheful, desi si intr-o asemenea situatie m-ar enerva daca cei pe care i-am platit s-ar baga peste planul meu)? Nu exista "scuba police" - nici macar nu exista vreo lege care sa spuna ca ai nevoie de cursuri sau brevet ca sa te scufunzi. Care e legea aia care spui tu ca limiteaza scufundarile la 40m?eugen wrote:Care instructor cu mintea la cap, director de centru, ar permite unui scafandru sa se scufunde la 60m, numai pentru ca arata brevetul de 3 stele cand vine la centru?
Chestia asta cu "permite" deriva din mania proceselor de prin USA, unde cazi si dai in judecata scarile ca nu erau capitonate, sau cafeaua de la McDonalts ca frige. E decizia/dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu viata lui (cat timp nu ii pune pe altii in pericol). Mult timp s-au facut scufundari cu aer la peste 40m (si inca se mai fac). Pana si in excursiile organizate, tot semneaza fiecare scafandru ca este acolo pe propria raspundere, deci dupa ce au semnat, pot sa se tina de planul de scufundare dorit, fara sa se bage cineva.
Chestia asta mi-a amintit de un post recent de pe scubaboard, in care unul se inscrisese intr-o excursie, iar in ziua respectiva oceanul avea valuri. Barca ancorase langa un ponton, iar respectivul, incercand sa se urce, a facut o greseala penibila (a ramas cu un picior pe mal si unul in barca, asteptand sa se ridice barca din nou ca sa termine pasul) si a cazut in barca, lovindu-se la genunchi. Respectivul se intreba in mesajul respectiv daca ar trebui sa dea in judecata pe cineva pentru chestia asta: http://www.scubaboard.com/forums/accide ... -boat.html
Am fost uimit (intr-un sens foarte bun) de modul in care respectivul a fost desfiintat la propriu. Fiecare scafandru raspunde de deciziile lui sub apa si la suprafata apei, nu e nevoie sa i se spuna ce are voie si ce nu. Acesta este un principiu de baza, de care toti scufundatorii trebuie sa fie constienti. Nu raspunde DM-ul sau instructorul de asamblarea echipamentului sau de ceea ce se intampla sub apa - respectivul este acolo pe post de ghid, daca serviciile lui sunt dorite, si atat.
Si pentru ca intrebarea era despre Naui vs. Padi - realitatea e ca agentia chiar nu conteaza. Conteaza instructorul - daca este un tip plictisit, care se tine de litera manualului, sau un personaj pasionat, care ofera intr-adevar ceva deosebit elevilor sai, pregatindu-i cat mai serios (si eventual depasind standardele organizatiei).
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
PADI = America
America = reguli stupide....si de aici toata tarasenia cu adincime maxima 40m....
Adincimea maxima la care te poti scufunda cu aer e data de fizica si biologie :-)...si e limitata de presiunea partiala a oxigenului in functie de presiune.
Deci practic cu aer te scufunzi pina ata (Oxygen Partial Presure) e 1.4 bar la care valoare se ajunge pe la 70m.
Cind ata e mai mare de 1.4 nu inseamna ca imediat crapi....deci pina la 1.6 se considera ok...acum la un ata mai mare de 1.6 exista riscul sa ai convulsii care duc la inecare...dar si asta depinde de la om la om si depinde foarte mult de activitatea fizica care se intreprinde la mai mult sau egal de 1.6 ata. De exemplu in camera de tratare a DCI se ajunge si la 2.0 ata....
Deci cu aer au fost care au ajuns la 100m adincime dar in unanimitate se considera 80m limita maxima de siguranta pina la care se merge pe aer.
Daca vrei sa mergi mai mult de atit trebuie sa faci ceva cu ATA....si asta se face cu heliu de obicei...adica trimix (oxigen, nitro, heliu)....dar asa se ajunge la Technical Diving.
Eu personal cind ma scufund nu adincimea conteaza ci pur si simplu daca e ceva de vazut acolo...daca nu e nimic nu are rost sa mergi pina la nu stiu ce adincimi. Adincimea maxima la care am fost e 41m si pur si simpplu pt ca intrarea intr-o caverna formata de corali era la 21m si iesirea pe la 39.....si asa am ajuns la 41m. Deci am ajuns acolo cu motiv si nu fara motiv numai asa hai sa mergem la adincime....
Oricum nu ca vreau sa spun ca sint un scufundator bun dar marea majoritate a scufundatorilor pe care i-am vazut pe barci prin diverse locatii din lume nu au ce cauta la o mai mare adincime de 18-20m....ca risca sa o pateasca rau prin comportamentul total cretin pe care il au....deci limita teoretica de 18 OWD, 30 AOWD, 40 DD e mai mult decit binevenita....
America = reguli stupide....si de aici toata tarasenia cu adincime maxima 40m....
Adincimea maxima la care te poti scufunda cu aer e data de fizica si biologie :-)...si e limitata de presiunea partiala a oxigenului in functie de presiune.
Deci practic cu aer te scufunzi pina ata (Oxygen Partial Presure) e 1.4 bar la care valoare se ajunge pe la 70m.
Cind ata e mai mare de 1.4 nu inseamna ca imediat crapi....deci pina la 1.6 se considera ok...acum la un ata mai mare de 1.6 exista riscul sa ai convulsii care duc la inecare...dar si asta depinde de la om la om si depinde foarte mult de activitatea fizica care se intreprinde la mai mult sau egal de 1.6 ata. De exemplu in camera de tratare a DCI se ajunge si la 2.0 ata....
Deci cu aer au fost care au ajuns la 100m adincime dar in unanimitate se considera 80m limita maxima de siguranta pina la care se merge pe aer.
Daca vrei sa mergi mai mult de atit trebuie sa faci ceva cu ATA....si asta se face cu heliu de obicei...adica trimix (oxigen, nitro, heliu)....dar asa se ajunge la Technical Diving.
Eu personal cind ma scufund nu adincimea conteaza ci pur si simplu daca e ceva de vazut acolo...daca nu e nimic nu are rost sa mergi pina la nu stiu ce adincimi. Adincimea maxima la care am fost e 41m si pur si simpplu pt ca intrarea intr-o caverna formata de corali era la 21m si iesirea pe la 39.....si asa am ajuns la 41m. Deci am ajuns acolo cu motiv si nu fara motiv numai asa hai sa mergem la adincime....
Oricum nu ca vreau sa spun ca sint un scufundator bun dar marea majoritate a scufundatorilor pe care i-am vazut pe barci prin diverse locatii din lume nu au ce cauta la o mai mare adincime de 18-20m....ca risca sa o pateasca rau prin comportamentul total cretin pe care il au....deci limita teoretica de 18 OWD, 30 AOWD, 40 DD e mai mult decit binevenita....
Din pacate nu e chiar asa de simplu, Victor. Cand mergi la scufundare acasa, nu cred ca va veni politia sau oricine altcineva sa-ti spuna ce si cum. Daca mergi la noi la mare s-ar putea sa te streseze cu "e loc de frontiera". In locurile turistice ai parte de toata tarasenia: protejarea mediului, prevenirea accidentelor, loc de frontiera sau zona protejata. In zonele turistice se tine cont si de existenta serviciului rapid de salvare si recuperare si de disponibilitatea camerei de decompresie. In Maldive limita maxima impusa de legislatia locala e 30m pentru ca au camera de recompresie doar in capitala. In Sharm se fac mereu scufundari de adancime cu aer, cele mai frecvente cazuri la camera de recompresie sunt divemasterii si instructorii. Asa cum spui tu, scufundari adanci se fac de cand lumea si se vor face. Si eu planific cateodata scufundari de adancime, insa cu scafandri pe care-i cunosc, care au experienta. Fac asta cu un extrem simt de responsabilitate. Pentru scufundarile recreationale, cred ca nu e o tampenie limita de 40m, fie ca te scufunzi in autonomie sau organizat. Nu vorbesc de deces, e destul sa ai un scafandru cu boala de decompresie si sa vezi ce proportii poate lua aventura. Si din pacate ba da, instructorul sau ghidul raspunde intr-un fel de ce se intampla cu scafandrii. Legal, daca scafandrul semneaza foile de descarcare de responsabilitate, nu poti fi acuzat. Cum m-as simti sa stiu ca unul din grupul meu a murit pentru ca ne-am dus prea adanc? Pentru mine conteaza numai asta cand cobor cu scafandri, nu partea cu legislatia.
In ceea ce priveste scafandrii de adancime, tehnicii. Eu ii vad scufundandu-se de pe vasul nostru in fiecare zi, merg singuri. Centrul primeste un accept legal sa formeze si sa-i lase sa-si desfasoare activitatile.
In ceea ce priveste scafandrii de adancime, tehnicii. Eu ii vad scufundandu-se de pe vasul nostru in fiecare zi, merg singuri. Centrul primeste un accept legal sa formeze si sa-i lase sa-si desfasoare activitatile.
Nu ma pot abtine si am sa zic si eu cate ceva.
Presiunea partiala a oxigenuli in aerul inspirat nu trebuie sa depaseasca 1,4 in efort si 1,6 static (eventual la praguri de decomprersie) A se vedea pozitia , ideal orizontala.
Presiunea partiala a oxigenului de 1,4 la o scufundare cu aer se atinge la 56.66 m (strict matematic) si asta in apa sarata ... la apa dulce se fac mici rectificari la calcul.
Iar o presiune de 1.6 o avem la 66,19 m.
Cum organismul fiecaruia raspunde diferit. Cat de bine este lucrat scafandrelul sau este mai lenes si se aduna burtica ... se considera o limita de siguranta una unde nici macar nu ne apropiem de aceste valori.
La scufundari de adancime este bine sa se foloseasca trimix pentru a te bucura si de timp la scufundarea aceea nu doar sa ajungi acolo si gata in 3-4 min sa o iei spre suprafata ca nu mai esti in curba de siguranta.
Sper sa nu o fi dat prea tare cu bata in balta.
Presiunea partiala a oxigenuli in aerul inspirat nu trebuie sa depaseasca 1,4 in efort si 1,6 static (eventual la praguri de decomprersie) A se vedea pozitia , ideal orizontala.
Presiunea partiala a oxigenului de 1,4 la o scufundare cu aer se atinge la 56.66 m (strict matematic) si asta in apa sarata ... la apa dulce se fac mici rectificari la calcul.
Iar o presiune de 1.6 o avem la 66,19 m.
Cum organismul fiecaruia raspunde diferit. Cat de bine este lucrat scafandrelul sau este mai lenes si se aduna burtica ... se considera o limita de siguranta una unde nici macar nu ne apropiem de aceste valori.
La scufundari de adancime este bine sa se foloseasca trimix pentru a te bucura si de timp la scufundarea aceea nu doar sa ajungi acolo si gata in 3-4 min sa o iei spre suprafata ca nu mai esti in curba de siguranta.
Sper sa nu o fi dat prea tare cu bata in balta.
Bla bla bla
- divefilm
- Veteran
- Numar de scufundari: peste 1000
- Certificare/acreditare: Instructor NAUI#48313
Si in Romania poti cumpara manuale educationale: http://xsport.ro/index.php?content=naui
In afara de manualele curente prezentate lista este mult mai lunga.
In afara de manualele curente prezentate lista este mult mai lunga.
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
dell_ser are dreptate....am mai dat si eu cu matematica si e corect ce spune iar aici vorbesc cei de la DAN pe intelesul tuturor:
http://www.diversalertnetwork.org/medic ... ticleid=29
Alt articol interesant aici: http://www.bluebeyond.com.au/modx/blueb ... idity.html
http://www.diversalertnetwork.org/medic ... ticleid=29
Alt articol interesant aici: http://www.bluebeyond.com.au/modx/blueb ... idity.html
Urat din partea celor din Maldive sa impuna prin lege limite - e primul caz de genul asta de care aud. M-ar deranja ca o lege sa imi impuna ceva ce ma priveste doar pe mine in mod personal (fara a afecta in vreun fel societatea), cum ar fi adancimea la care am voie sa ma scufund. Ma consider unic responsabil de planul pe care il execut (durata, gaz utilizat, echipament, profil de decompresie, etc.). Probabil nu as fi compatibil cu o "excursie" in grup mare, toti la coada dupa DM/instructor, pe planul ales de el. As prefera sa imi explice cum arata locul, adancimea, conditiile, curentii, orice alt lucru de interes, si sa ma lase sa imi pregatesc scufundarea cum vreau eu, fara sa ma sacaie ulterior. Eu nu as considera ca tu esti responsabil(a) de soarta mea in vreun fel (decat daca m-ai indus in eroare in ceea ce priveste configuratia locului de scufundare).
Referitor la toxicitatea oxigenului (dar ne departam de discutia initiala), limitele pana la CNS sunt o functie de PPO2 si timp. De exemplu, pentru PPO2 1.6ata, durata expunerii se recomanda sa ramana sub 45 de minute, iar pentru 1.4 ata 150 de minute. Toleranta variaza de la individ la individ (ca si toata teoria decompresiei de altfel), si aceste limite sunt depasite in scufundari (atat ca PPO2 cat si ca timp). Precizarea "cu aer" am facut-o doar ca sa pastrez discutia despre regulile enuntate de Eugen/Ligia in zona scufundarilor (la limita) recreationale - daca aduceam vorba de alte mix-uri ar fi spus ca vorbesc de altceva, altfel, il mod evident, combinatiile cu heliu sunt mai bune chiar si la adancimi mici (GUE de exemplu recomanda un mix 32/30 chiar si pentru adancimi mai mici de 30m).
Referitor la toxicitatea oxigenului (dar ne departam de discutia initiala), limitele pana la CNS sunt o functie de PPO2 si timp. De exemplu, pentru PPO2 1.6ata, durata expunerii se recomanda sa ramana sub 45 de minute, iar pentru 1.4 ata 150 de minute. Toleranta variaza de la individ la individ (ca si toata teoria decompresiei de altfel), si aceste limite sunt depasite in scufundari (atat ca PPO2 cat si ca timp). Precizarea "cu aer" am facut-o doar ca sa pastrez discutia despre regulile enuntate de Eugen/Ligia in zona scufundarilor (la limita) recreationale - daca aduceam vorba de alte mix-uri ar fi spus ca vorbesc de altceva, altfel, il mod evident, combinatiile cu heliu sunt mai bune chiar si la adancimi mici (GUE de exemplu recomanda un mix 32/30 chiar si pentru adancimi mai mici de 30m).