viata de scafandrel
Moderator: dell_ser
viata de scafandrel
Sharm-El-Sheikh - Marea Rosie
Scafandrii mei de azi sunt 2 francezi turbati, tatal si fiul, care nu inceteaza sa faca glume la tot pasul, ma amuz copios. Tatal, Fabrice, poarta niste musteti de husar invartite cu maiestrie in sus si care tremura in valtoarea vorbelor. Robin, fiul, e pilot de linie, zboara in lung si-n lat pe deasupra tarisoarelor. Ne-am scufundat la Shark Reef and Yolanda, cel mai frumos loc din parcul national Ras Mohamed si ne-a invartit curentul ca pe niste titirezi. Cand fac briefingul acestui loc vorbesc mult despre furia curentilor, le arat harta si incerc sa fac cat mai clara ideea ca aici curentul ne vine in nas, aici ne matura de-o lature si aici ne arunca cu furie cu fundul in sus. Ideal e sa ne invartim cu curentii acestia ca sa vedem resturile epavei Yolanda, adica toaletele, chiuvetele si vanele. Mai toti scafandri vin aici sa vada budele. Noroc cu o murena fioroasa care nu prea cinase bine, ne-a aratat coltii si scafandrii mei au respirat cativa bari in plus. Am mai reperat un peste de piatra somnoros si ne-am invartit dupa carpiciile unei baracuda. Eu zic ca a fost bine!
Scafandrii mei de azi sunt 2 francezi turbati, tatal si fiul, care nu inceteaza sa faca glume la tot pasul, ma amuz copios. Tatal, Fabrice, poarta niste musteti de husar invartite cu maiestrie in sus si care tremura in valtoarea vorbelor. Robin, fiul, e pilot de linie, zboara in lung si-n lat pe deasupra tarisoarelor. Ne-am scufundat la Shark Reef and Yolanda, cel mai frumos loc din parcul national Ras Mohamed si ne-a invartit curentul ca pe niste titirezi. Cand fac briefingul acestui loc vorbesc mult despre furia curentilor, le arat harta si incerc sa fac cat mai clara ideea ca aici curentul ne vine in nas, aici ne matura de-o lature si aici ne arunca cu furie cu fundul in sus. Ideal e sa ne invartim cu curentii acestia ca sa vedem resturile epavei Yolanda, adica toaletele, chiuvetele si vanele. Mai toti scafandri vin aici sa vada budele. Noroc cu o murena fioroasa care nu prea cinase bine, ne-a aratat coltii si scafandrii mei au respirat cativa bari in plus. Am mai reperat un peste de piatra somnoros si ne-am invartit dupa carpiciile unei baracuda. Eu zic ca a fost bine!
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Re: viata de scafandrel
aaa
poate ma inshel eu, dar stiam ca atunci cand murena sta cu gura deschisa, de fapt nu este pusa pe rele....ci cumva isi face siesta....
poate ma inshel eu, dar stiam ca atunci cand murena sta cu gura deschisa, de fapt nu este pusa pe rele....ci cumva isi face siesta....
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
ai dreptate Vali, isi face siesta. De fapt asteapta ca pestisorii curatatori sa o spele pe dinti, sunt tare draguti cand ii vezi la lucru. Eu nu prea am incredere in siesta linistita a unei murene ca sunt prea mari si ochii lor nu-mi spun "Ce mai faci tu, Eugen?" De prin carti stiu ca ea vaneaza noaptea si daca ma gandesc bine, pana acum n-am vazut nici o murenuta luand masa. Da' mi s-a intamplat de multe ori sa vad murene batandu-se pe viata si pe moarte, cred ca e in vremea imperecherii lor, si alte ori murene ranite ingrozitor, de mai mare mila. De agonia uneia imi aduc bine aminte in Turcia, La Bodrum, la Big Reef. Era cumplit muscata la gat si am asistat la moartea ei cu sufletul cutremurat de mila. In rest isi vad de treaba lor daca le lasi in pace si nu se asmutesc ca si cainele turbat asupra scafandrilor fotografi care uita mereu de bunul simt.
Mii de bule!
Mii de bule!
- VALI
- Veteran
eu sunt si vanator in afara de scuba si freediving si recunosc ca pentru a fotografia murene am recurs la apucatul de coada ca sa iasa mai afara din "vizuina"
shame on me
shame on me
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- scubamario
- Veteran
Esti tare!
murena
Vali, nu poci sa cred ca ai facut asta, o data esti iertat! Ii drept ca e blanda ca un miel daca o mangai incetisor. Mie nu-mi place atingerea ei, imi da fiori, e gelatinoasa. E totusi cea mai buna tehnica sa o scoti afara din scorbura ei. Imi place in schimb Gymnotorax nudivomer, acesta e numele ei pe care l-am gasit in ghidul de pesti Debelius (Biblia noastra de pe-aici) adica murena cu gura galbena. De o talie mai putin impresionanta, aceasta murena are o creasta asemanatoare iguanei cu desene rotunde de culori deschise. Interiorul gurii ei e galben ca lamaia. Datorita culorilor ei, imi pare mai prietenoasa si in secret o numesc "printesa". Cateodata mi-e mila de ele ca le vad aproape intotdeauna singure.
- VALI
- Veteran
am fost bland mai
intr-adevar este f alunecoasa la atingere
promit ca nu mai fac!!!
intr-adevar este f alunecoasa la atingere
promit ca nu mai fac!!!
Vali, peste putin timp ... cum apari in zona vor decreta stare de urgenta..se vor ascunde de tine, pana si rechini, ...sa nu mai spun de caracatite
ape limpezi!!! ...
- VALI
- Veteran
da
trebuie sa recunosc ca de cate ori vad o caracatitza vreau s-o "culeg"
cum a fost asta la marea roshie, culeasa la snorkeling
trebuie sa recunosc ca de cate ori vad o caracatitza vreau s-o "culeg"
cum a fost asta la marea roshie, culeasa la snorkeling
E draguta fotografia si caracatita era marisoara. se vede bine Vali ca tu ai mana de vanator. Mai, mai... Caracatitele sunt foarte inteligente. Ador felul lor de a "vorbi", isi schimba culorile intocmai ca gandurile. In Mediterana sunt foarte multe si le vezi mereu la scufundari. e suficient sa tii palma in fata gurii lor si sunt dintr-odata dezorientate. Ea constituie si o delicatesa de restaurant. Imi amintesc bine la Bodrum, in Turcia, vanatorilor ne le era greu deloc sa le vaneze. Prindeau cateva zeci de exemplare, le scoteau la mal si le izbeau de pietre vreo 10 minute. In felul acesta carnea lor devine foarte frageda. Apoi le vindeau restaurantelor. Cand le izbeau de pietre, ele tipau si tipatul lor e unul ascutit si nevinovat ca al unui copil. Il mai aud inca in mine acest tipat. In Marea Rosie prezenta lor e mai putin simtita datorita abundentei de redutabili pradatori. E poate animalul cel mai vanat. Cand gasesti o caracatita intr-o scorburita, cu siguranta nu o vei mai gasi in acelasi loc. Pe cand murenei ii plac aceleasi scorburi. In fata hotelului Sofitel din Sharm unde m-am scufundat eu vreun an, era una mare si fioroasa si-i stiam bine toate apartamentele, avea vreo 3, imi duceam scafandrii acolo sa le admire. O numeam Margareta.
Ape limpezi!
Ape limpezi!
- VALI
- Veteran
aiperfecta dreptate
eu nu mi-am permis sa retin aceasta caracatitza, pentru ca nicio clipa nu m-am gandit sa nu ii dau drumul
a fost mai degraba o provocare sa vad daca o pot pacali....pentru ca trebuie sa iti spun ca nu a fost chiar simplu....
ea s-a bagat sub un recif, eu mam scufundat dupa ea...apa mica, dar suficient de mare incat sa numi ajunga snorkelul la suprafata [cc 1,60m]
am bagat mana dupa ea insa cu mare grija pentru ca in proxima vecinatate tronau 2 pesti veninoshi
incercand sa scape a iesit printr-o gaura aflata deasupra, pe brizant....si atunci :HATZ!!!!
eu nu mi-am permis sa retin aceasta caracatitza, pentru ca nicio clipa nu m-am gandit sa nu ii dau drumul
a fost mai degraba o provocare sa vad daca o pot pacali....pentru ca trebuie sa iti spun ca nu a fost chiar simplu....
ea s-a bagat sub un recif, eu mam scufundat dupa ea...apa mica, dar suficient de mare incat sa numi ajunga snorkelul la suprafata [cc 1,60m]
am bagat mana dupa ea insa cu mare grija pentru ca in proxima vecinatate tronau 2 pesti veninoshi
incercand sa scape a iesit printr-o gaura aflata deasupra, pe brizant....si atunci :HATZ!!!!
Peslele leu
Aceste poze pe care ni le trimiti sunt adevarate cadouri pentru mine. Imi face foarte mare placere sa stiu ca si altii se bucura de aceste minunatii. Peste leu din fotografia ta e foarte comun pentru mine, il vad la fiecare scufundare si inca ma mai incanta. Stii desigur ca el face parte din familia Scorpionfishes, ca e un carnivor, un bun vanator de noapte. La scufundarile e noapte e de-ajuns sa-ti intre unul in lumina lanternei si va urma aceasta lumina cu indaratnicie. Spinii de pe spatele lui sunt insa veninosi. Pare el blandut, dar nu se lsa vanat cu una, doua. Le stiu putine despre felul lor de reproducere. Oule lor de 1mm sunt invelite intr-o masa gelatinoasa ce se lasa purtata de curentii calzi. Ranile produse de pestele leu produc dureri acute, stare de voma, inflamatii locale, dificultati respiratorii si febra. Poate deasemenea sa provoace fatalitati. Durerea poate disparea in cateva zile, insa celelalte efecte se pot prelungi la cateva saptamani. Ii plac terasele de nisip, scorburile coralilor care il ajuta sa se camufleze, epavele si cavernele, adica ii place linistea unui somn bun, dar si veselia unui curent bine oxigenat. Azi am vazut o famile intreaga de vreo 5 exemplare la reciful Gordon. Imi place sa flutur palma in apropierea lor sa- fac sa-si deschida penele. Cel mai mult imi plac mustatile lor si cele doua cornite verzi, il gasesc dragalas de numa!
- gibonul
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: Advanced
Never underestimate the power of stupid people in large groups
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Facebook Sorin Deleanu
Wine is constant proof that God loves us and loves to see us happy
Si eu am stat si m-am gandit.. cred ca Ligia
Aveti dreptate baieti, eu ma numesc Ligia. Da' Eugen e cel mai comun nume posibil. Deh, nimeni nu e perfect!