Ca o introducere:
Nu am prea multe scufundari la activ..cam 100 dintre care 66 inregistrate oficial in logbook...dar am ajuns la o concluzie clara din punctul meu de vedere si anume ca snorkelul e in 99% din cazuri inutil.
In general ma ghidez dupa KISS..."Keep It Simple Stupid"....asa ca nu am cu mine decit strictul necesar si fara gadgeturi. din acest motiv am renuntat la Snorkel...ca mi se pare inutil
- Labe simple cu inchidere simpla (Am o pereche Mares Avantiquatro mari de tot ca am picioarele cam puternice si pliez la 90 de grade orice altceva)
- Wet Suit full cu manusi si daca apa are +35 grade..ca ma pazeste de meduze, zgirieturi, atingeri accidentale...etc..etc...
- Cutit mic in buzunar la BCD pt taiat fringhii, parime, ate de pescuit in care ramii blocat (am patit)
- Consola cu: Compas, Presiune si un Computer Suunto Gekko care are functii destule pt o scufundare (Adincime curenta si maxima, No Deco time, Optiune Nitrox..etc.)
- Computer Backup pe mina: Citizen Aqualand care arata doar informatii de baza: Adincimea actuala, Adincimea maxima, temperatura (nu are No Deco time sau Nitrox)
- Aparat foto citeodata dar si acesta agatat de BCD/harness
Si acum despre Snorkel:
Minusuri principale:
- opune rezistenta la inaintare in timpul scufundarii
- este agatat de ochelari ceea ce creste riscul de a rupe sau scoate din greseala prin agatare ochelarii de pe ochi.
- se poate agata usor de furtunele altor scafandrii sau de alte chestii atirnind prin apa daca nu le vezi in timp util sau in cazul vizibilitatii reduse.
- poti sa iei o laba peste snorkel si sa-ti zboare ochelarii de pe fata (mi s-a intimplat de 2 ori)
Snorkelul este inutil din punctul meu de vedere pt ca:
- daca iesi la suprafata si nu sint valuri deloc, nu ai nevoie de snorkel mai ales ca ce-a mai usoara pozitie pt inot e pe spate cu BCD-ul umflat
- daca iesi la suprafata si sint valuri mari nu ajuta la nimic pt ca valurile acoper snorkelul deci tot pe spate ajungi (am patit treaba asta)
Am renuntat la snorkel dupa primele 20 de scufundari in care am avut norocul/sansa/ghinionul sa dau te toate variantele posibile in care snorkelul a fost total inutil si fara rost
SIngura situatie in care vad Snorkelul util e atunci cind trebuie sa inoti de nebun si ai aruncat tot de pe tine inclusiv BCD-ul si nu sint valuri mari......atunci Snorkelul e ce-a mai buna varianta...dar doar pentru acest caz...nu prea vad rostul de a cara unul mai ales in scufundari de grup. Poate unul pliabil in buzunarul BCD-ului....poate.....dar nici de asta nu sint prea convins ca e util.
Astept comentariile voastre cu viu interes.
Snorkel-ul...util sau balast?
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Snorkel-ul...util sau balast?
Last edited by peret on Fri Aug 28, 2009 9:22 pm, edited 1 time in total.
Re: Snorkel-ul...util sau balast?
In multe cazuri un snorkel incape intr-un buzunar, si il poti folosi doar daca ai nevoie. Intamplator (ma dusesem sa cumpar altceva), am gasit chiar la xsport un snorkel facut integral din silicon, pe care poti sa il si faci nod, si tot isi revine la forma initiala (singura mea achizitie de la cressi, despre care altfel nu am o parere foarte buna). Nici inainte nu ma incomoda, dar acum e chiar perfect - il faci nod, il bagi in buzunar, si daca ai nevoie il scoti si il strecori pe sub breteaua mastii.
Mie mi se pare mai comod sa inot la suprafata cu fata in jos decat pe spate, asa ca il mai folosesc. Nu e neaparat o chestie de utilitate, cat de preferinta. Evident ca as putea sa mai respir din butelie si la suprafata, dar prefer sa pastrez aerul ca sa imi usurez spalarea si uscarea regulatorului si bcd-ului. Cat despre utilizare pe valuri mari, daca sufli usor atunci cand simti ca iti trece valul peste cap, nu va lua apa.
P.S. - apropos de simple - in locul tau eu as lasa doar un SPG simplu, si as muta compasul pe mana sau pe un retractor (dupa cum iti e mai comod) iar computerele unul langa altul pe aceeasi mana. E mult mai comod decat sa te uiti intr-una la o consola mare, legata cu un furtun destul de rigid. De asemenea, merita sa tii o masca frameless in buzunar, de rezerva si un al doilea cutit in caz ca il scapi pe primul in timp ce incerci sa te eliberezi.
Mie mi se pare mai comod sa inot la suprafata cu fata in jos decat pe spate, asa ca il mai folosesc. Nu e neaparat o chestie de utilitate, cat de preferinta. Evident ca as putea sa mai respir din butelie si la suprafata, dar prefer sa pastrez aerul ca sa imi usurez spalarea si uscarea regulatorului si bcd-ului. Cat despre utilizare pe valuri mari, daca sufli usor atunci cand simti ca iti trece valul peste cap, nu va lua apa.
P.S. - apropos de simple - in locul tau eu as lasa doar un SPG simplu, si as muta compasul pe mana sau pe un retractor (dupa cum iti e mai comod) iar computerele unul langa altul pe aceeasi mana. E mult mai comod decat sa te uiti intr-una la o consola mare, legata cu un furtun destul de rigid. De asemenea, merita sa tii o masca frameless in buzunar, de rezerva si un al doilea cutit in caz ca il scapi pe primul in timp ce incerci sa te eliberezi.
- peret
- Veteran
IANTD
Merci victor de idei. Habar nu am avut ca exista Snorkel din silicon. Am sa caut la Cressi. Excelent. Asa in buzunar parca mai merge....
Legat de consola, ai dreptate....dar momentan asta am....si fac ce pot cu ce am fara sa ma apuc sa fac noi achizitii. Oricum consola o am agatata de BCD si practic e foarte la indemina tot timpul. Busola cu un retractor mi se pare mai practica oricum....dar pina nu se strica ireparabil setul pe care-l am mai are de asteptat...
Legat de cutit....il am legat cu o sfoara de nailon (ultra ieftin) de fermoarul de la buzunarul BCD-ului....asa ca daca-l scap nu se duce prea departe :-)))
Legat de masca...asta e o mare problema in cazul meu...pt ca am un nas de Pinochio (am mintit prea mult se pare) ! Cu nasul meu am cautat de nebun si incercat toate mastile de pe planeta indiferent de pret si am doar doua masti care pot sa le pun pe fata si sa nu curga din cauza nasului mult prea mare: AquaLung Look si Divator AGA (Full face mask) asa ca nici una dintre cele frameless nu se potrivesc....hopa...:-)
Legat de consola, ai dreptate....dar momentan asta am....si fac ce pot cu ce am fara sa ma apuc sa fac noi achizitii. Oricum consola o am agatata de BCD si practic e foarte la indemina tot timpul. Busola cu un retractor mi se pare mai practica oricum....dar pina nu se strica ireparabil setul pe care-l am mai are de asteptat...
Legat de cutit....il am legat cu o sfoara de nailon (ultra ieftin) de fermoarul de la buzunarul BCD-ului....asa ca daca-l scap nu se duce prea departe :-)))
Legat de masca...asta e o mare problema in cazul meu...pt ca am un nas de Pinochio (am mintit prea mult se pare) ! Cu nasul meu am cautat de nebun si incercat toate mastile de pe planeta indiferent de pret si am doar doua masti care pot sa le pun pe fata si sa nu curga din cauza nasului mult prea mare: AquaLung Look si Divator AGA (Full face mask) asa ca nici una dintre cele frameless nu se potrivesc....hopa...:-)
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
victor spune foarte bine
nu cred ca a existat scufundare in regim scuba, in care snorkelul sa nu ma incomodeze...ba se rasuceste, ba intra in "fibrilatzii"...in fine
sta bine in buzunar la vesta, chiar daca iese putin in afara...
am vazut labele tale pe site, dar acelea au footpocket...sunt maricele dar nu mari [e adevarat ca laba care se pliaza in apa e una din cele mai serioase situatii de disconfort]
eu am labe de apnee de mare duritate [ma misc in apa fara efort datorita lor]
cat despre costum...am un wetsuit de 5mm intreg pe care il iau numai cand apa este rece, iar pentru ape peste 24 de grade intru cu un 3 sferturi de 3mm....[nu fac bine fatza la caldura, in plus cu cat costumul e mai gros si mai complet, miscarile sunt sever restrictionate]
masca cressi [una normala ptr scunadiving, si una cu volum mic pentru freediving]
am cel mai adevarat snorkel ever....unul cumparat din croatia...e pentru copii, de o simplitate extraordinara...cred ca am dat pe el vreo 6 euro
luati aminte la mine...cu cat snorkelul e mai dichisit, cu ata se va strica mai repede
nu cred ca a existat scufundare in regim scuba, in care snorkelul sa nu ma incomodeze...ba se rasuceste, ba intra in "fibrilatzii"...in fine
sta bine in buzunar la vesta, chiar daca iese putin in afara...
am vazut labele tale pe site, dar acelea au footpocket...sunt maricele dar nu mari [e adevarat ca laba care se pliaza in apa e una din cele mai serioase situatii de disconfort]
eu am labe de apnee de mare duritate [ma misc in apa fara efort datorita lor]
cat despre costum...am un wetsuit de 5mm intreg pe care il iau numai cand apa este rece, iar pentru ape peste 24 de grade intru cu un 3 sferturi de 3mm....[nu fac bine fatza la caldura, in plus cu cat costumul e mai gros si mai complet, miscarile sunt sever restrictionate]
masca cressi [una normala ptr scunadiving, si una cu volum mic pentru freediving]
am cel mai adevarat snorkel ever....unul cumparat din croatia...e pentru copii, de o simplitate extraordinara...cred ca am dat pe el vreo 6 euro
luati aminte la mine...cu cat snorkelul e mai dichisit, cu ata se va strica mai repede
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
asta e snorkel-ul de care vorbesc: http://www.cressisub.it/2009/SchedeVedi.asp?id=443
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
foarte frumushel, dar personal prefer snorkel cu zona dintre tub si mushtiuc foarte flexibila....gen arc de silicon
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Partea de jos chiar asa e - din silicon (de unde se vede un pic mai ingrosat).. si restul e de asemenea suficient de flexibil (repet - poate fi facut nod daca vrei).
Uite doua poze, prima facuta cu el nod, a doua cu el indreptat la loc (cateva secunde distanta intre ele, si-a revenit foarte repede):
http://picasaweb.google.com/vixtor/Cres ... directlink
daca ar trebui sa critic ceva la el este mustiucul - nu foarte confortabil (nici macar fata de seemann-ul meu vechi de ~14 ani).. dar cum utilizarea lui este limitata, e ok.
Uite doua poze, prima facuta cu el nod, a doua cu el indreptat la loc (cateva secunde distanta intre ele, si-a revenit foarte repede):
http://picasaweb.google.com/vixtor/Cres ... directlink
daca ar trebui sa critic ceva la el este mustiucul - nu foarte confortabil (nici macar fata de seemann-ul meu vechi de ~14 ani).. dar cum utilizarea lui este limitata, e ok.
- peret
- Veteran
IANTD
Multumesc mult de poze. Asa da, parca mai merge. Il faci pachet si-l bagi in buzunar. Perfect.