DM...inghetat

Păţanii trăite, descrise, analizate şi învăţăminte trase.

Moderator: dancroitoru83

Post Reply
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

DM...inghetat

Post by peret »

Se pare ca am prins chef de scris povesti...asa ca inca una de care-mi amintesc venind vorba de DM de "calitate".

Scufundare in 2005, Tailanda, Pattaya la o epava (Pottery Wreck) adincime max 27m. Scufundarea facea parte din cursul meu de AOWD. Instructorul un mi-se-rupist neamt din fosta DDR, imi spune ca o sa mergem toti (grup cam de 6 persoane..ca nu mai tin minte exact) in aceeasi locatie dar printre noi o sa fie si un scufundator "handicapat - autist" de care o sa aiba el grija permanenta asa ca eu si cu un prieten finlandez o sa fim buddy si o sa ii urmam. In acelasi grup mai venea un DM...o thailandeza cam de 1.5m si 30-40 kg cu echipement cu tot. Inainte de scufundare vad ca DM-ul isi pune 2 (doua) full wet suit de 3mm unul peste altul...dar nu i-am dat prea multa importanta in acel moment (eu aveam un shorty de 3mm iar apa avea 28 grade deci cald).

Scufundare e la o epava cu penetrare. Ne dam jos "pe fringhie" pina la epava, intram inauntru printr-un compartiment cargo, instructorul primul, "scufundatorul handicapat" urma dupa care eu si restul trupei...DM-ul era ultimul....

Dupa ce umblam prin epava asa o vreme ajungem la iesire (alta decit pe unde am intrat). Iesirea era o gaura cam de 1 metru in diametru dupa care urma un tunel vertical cam de 5 metri lat de 2m (asta am vazut ulterior). Intructorul intra primul dupa care scufundatorul cu handicap incearca sa intre pe gaura dar din cauza ca ii atirnau toate matzele in jurul lui, consola i se agata de buza gaurii moment in care intra in panica absolut fara motiv ceea ce face sa agite impuritatile din epava iar vizibilitatea ajunge 0. In momentul acela m-am tras in spate si ne-am prins cu budy-ul meu unul de altul si ne-am pus pe asteptat pina se mai linistesc lucrurile si se mai limpezeste apa un pic. Vizibilitea devine acceptabila...in jurul nostru nimeni. Buun....ne virim si noi pe gaura, urcam pe tunelul vertical si iesim afara din epava. Acolo Instructorul cu handicapatul ne face semn ca el iese cu diverul sus iar noi doi sa stam buddy si sa asteptam pe restul (mai aveam aer destul). Si ne punem pe asteptat asta pe la 18m.
Apar unul cite unul si restul.....dar nu mai apare DM-ul.....si stam ce stam si DM nicaieri.....asa ca le facem semn la restul sa stea acolo grupati iar eu si cu finlandezul ne bagam inapoi in epava sa vedem ce e cu DM-ul......si ca sa vezi ca DM-ul era acolo.....mov/verde...tremurind incontrolabil........asa ca ne punem amindoi si o imbratisam pe DM ca sa o incalzim....isi revine si reuseste sa iasa din epava. Acolo nimeni, am aflat ulterior ca restul se panicasera si au iesit afara. DM iar intra in vibratii si ne face semn ca ii este frig asa ca bagam iar o tandra imbratisare si stam asa si la deco pina iesim afara.....bineinteles ca am avut in final aer cam la fix..practic eu am iesit cu 0 afara ca atunci cind am vrut sa umflu BCD-ul butelia a trs aerdin in loc sa se umfle....era concava butelia deja :D

Deci cam asta a fost....pe barca DM-ul de 30kg si un pic ne explica ca de fapt ii era frig de cind am plecat si ca in epava i se facuse asa de rau frig ca avea contractii musculare care incepusera sa se repete asa de des ca reusea sa inainteze doar cite putin intre contractiile musculare si ca nimeni nu a bagat-o in seama cind s-a tulburat apa......asa ca bine cam ne-am intors dupa ea....
victor
Veteran

Re: DM...inghetat

Post by victor »

cred ca i-a placut de voi si se prefacea, tocmai ca sa o luati in brate.
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Re: DM...inghetat

Post by peret »

:) mda...dar sa fie fara butelie....si fara costum daca tot e......ca nu am ramas impresionat deloc.....:)
Post Reply