DAHAB EGIPT BLUE HOLE

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
Post Reply
Principe76
Senior
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI AOWD

DAHAB EGIPT BLUE HOLE

Post by Principe76 »

Ce se intampla aici? De ce sunt atat de multe accidente? Un simplu search pe youtube ne aduce tone de filmuletze de o frumusete fantastica...in acelasi timp gasesti si filme care te fac sa nu dormi noaptea....a fost cineva aici?
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
dancroitoru83
Senior
Numar de scufundari: 101-200
Certificare/acreditare: NAUI AWOD
NAUI RESCUE DIVER

Re: DAHAB EGIPT BLUE HOLE

Post by dancroitoru83 »

Din cate m-am documentat eu (nu foarte mult e adevarat) este vorba de adancimi foarte mari de aceea apare un grad de dificultate ridicat.
Remember when diving was dangerous and sex was safe!...
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

In Dahab e un arc suba apa pe la 58m adincime cu lungime de penetrare de 30m....si unii au idei si vor sa treaca pe sub el cu aer fara dublu tank si fara pregatire adecvata.....si de aici toata tragedia. Eugen poate sa spuna mai multe ca e mai prin preajma...
eugen
Veteran

Post by eugen »

stati o tira ca ma execut...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Orasul...
Dahabul e un loc atat de special in peninsula Sinai incat nu poti decat ori sa-l

urasti, ori sa ramai subjugat pentru totdeauna de farmecul lui. De fapt Dahabul

nu e un oras, e o ingramadire de case sarmane ale beduinilor, cumplit de sarmane.

Nu lipsesc insa nici cele cateva zeci de hotele luxoase ale turistilor. Capre si

camile merg in voie pe strada. Sunt mii de camile blande, blajine. Copitele lor

sunt acoperite cu o piele moale si matasoasa. Beduinii, in haine albe si lungi,

le mana dintr-un loc intr-altul. De-o parte desertul se ridica brusc din mare in

stanci ascutite. Tarmul e ingust, doar de cativa metri si-apoi se rupe si cade in

mare la peste 1000m. De celalta parte a sramtorii Aqaba se zaresc muntii Arabiei

Saudite intr-un peisaj ametitor. E mult praf rosietic aici, vant, iti intra in

ochi, in par, sandalele noastre arata ca si cum am fi marsaluit mii de kilometri

prin desert. De cativa ani s-a incetatenit un fel de comert local de bratari de

margele si sfori colorate, baticuri si tricouri.

Aici bantuie doar linistea marii, a desertului si a vantului si e atat de departe

de tot ceea ce numim civilizatie incat cei ce vin se simt subjugati de pacea

zilei dintai, de pe vremea lui Noe.

Eu vin in Dahab aproape saptamanal, uneori ghidez, alteori ma scufund cu

prietenii. Imposibil sa inchiriezi direct o butelie daca prezinti brevetul de

instructor sau divemaster. Cu-atat mai mult te vor refuza de frica accidentelor.

Celelalte nivele se bucura de asistenta obligatorie. Imposibil sa te scufunzi de

capul tau pe unde ai avea chef, te ia politia pe sus in doi timpi si trei

miscari. Locul e pazit de politie mai rau ca palatul Elisabeta.

Blue Hole...
Cele doua locuri de referinta sunt Canionul si Blue Hole. Imaginati-va Blue Hole

ca o fantana naturala cu diametrul de 30m al carei con coboara la 110m. Intrarea

in Blue hole se face pe un podet de lemn chiar de langa mal. Peretele exterior al

Blue Hole coboara la cativa 1000m. La 54m in acest perete se formeaza un arc

natural de piatra ca un pod pe sub care poti trece. Faima locului e insasi

legenda ca aici se intampla multe accidente si toti vor sa vada de ce. Pe

stancile ce marginesc locul sunt placi comemorative cu numele celor ce si-au

pierdut viata. Marile competitii de apnee, antrenamentele, aici se tin. Blue Hole

in sine nu prezinta mare interes ca frumusete. Vizibilitatea nu depaseste 15m in

interiorul ei, sunt parti complet goale, lipsite de corali si altele mai bogate,

sub 20m. Arcul e insa impresionant. E o constructie naturala perfecta, strategic

asezata ca sa constituie o provocare. Ai senzatia ca treci pe sub bolta unei

catedrale imbracata in corali. Schimbul de lumina cand patrunzi arcul spre

exteriorul peretelui de 1000m e inimaginabil.

Tentatia abisului...
Cei care pot cu-adevarat sa se bucure de frumusetea arcului sunt scafandrii

tehnici. Sunt insa multi altii care inceaca limitele...cu aer. Coborarea se face

pe verticala. O coborare rapida inseamna o narcoza rapida. Ameteala te cuprinde

brusc, simti cum peretii incep sa se clatine. Ai impresia ca esti bine si totusi

stii ca esti cumplit de ametit. Vrei sa urci, iti spui, va fi pentru alta data,

dar vezi dintr-odata bolta arcului si nu rezisti tentatiei. Ca sa treci arcul

cobori la 57m. Metabolismul unora raspunde bine, incepe urcarea pe peretele

exterior cu ochii lipiti de computer. Altii raman acolo, in cateva clipe nu mai

poti controla nimic, narcoza iti fura totul, totul. Si in acele clipe nu mai stii

daca cobori sau urci, ramai acolo in abis.

Cand ne scufundam organizat, scufundarea incepe in The Bells, la 250m distanta de

Blue Hole. Coboram vertical intr-un sifon. Imaginati-va un lift cu vedere spre

exterior. Imaginea e intrerupta de etaje. In acest sifon imaginea e intrerupta de

arcuri de piatra. Dechizatorul de grup are vederea cea mai frumoasa, Ceilalti vor

cobori intr-o perdea de bule. Apoi tinem reciful la mana dreapta, parcurgem cei

250m purtati de curent urcand incet spre 20m, 15m. Peretele acesta e minunat. Am

vazut aici corali ureche de elefant pe lungimi de 15m. E viu, viu peretele

acesta. Pe la 7m intram in Blue Hole si facem palierul de siguranta in diametrul

ei. Iesim pe podetul de lemn. Politia ne da inapoi legitimatiile.
Principe76
Senior

Post by Principe76 »

Eugen,
am un documntar pe dvd ce se numeste "The Sacred Truth" facut de o tipa pe nume Elena Konstantinou. Bucatele din el se pot gasi si pe youtube. este absolut cutremurator sa vezi marturiile unor oameni ce si-u pierdut prieteni sau soti prin Blue Hole. Sincer m-a ingrozit. Asta insa numai pentru scurt timp fiindca a inceput sa simt o atractie pe care nu mi-o explic sa ajung in acel loc....cine stie? Poate intr-o zi cobori cu mine si trecem prin arc....mersi mult de descriere.
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
eugen
Veteran

Post by eugen »

Vezi, si pe tine te-a prins virusul... Pentru nimic in lume nu cobor acolo cu scafandri cu aer, pentru nimic in lume. Mai vorbim dupa cursul de Trimix, cu acesta, unda verde! E trist, e chiar asa ca in filmulet, nu te mai uita la ele...
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Elena Konstantinou are un fel de hobby pentru filmele/scufundarile de mare adincime (si ea e technical diver) si asa a ajuns sa produca mai multe filme despre asa ceva.
Am vazut marea majoritate a lor dar parca filmul despre Blue Hole din Dahab se numeste "My Abyss"...dar poate ca gresesc.....
Ea este buna prietena cu Nuno Gomes din Africa de Sud pe care intimplarea face sa-l cunosc si care e actualul detinator a doua recorduri mondiale la scufundari....318m adincime in mare chiar in Dahab si 282m adincime in pestera...si despre asa ceva Elena Konstantinou a facut un film "Beyond Blue: Mankind's Deepest Dive"...care merita vazut. Incredibil.

Parti din filmul "My Abyss" aici: http://www.youtube.com/watch?v=o_0qNtV_zeA

Si aici un meseriash (William Trubridge) trecind pe sub arc in freediving doar cu un slip pe el: http://www.youtube.com/watch?v=hrXQbucZ ... re=related
Last edited by peret on Wed Apr 15, 2009 9:33 pm, edited 1 time in total.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

eugen wrote:Vezi, si pe tine te-a prins virusul... Pentru nimic in lume nu cobor acolo cu scafandri cu aer, pentru nimic in lume. Mai vorbim dupa cursul de Trimix, cu acesta, unda verde! E trist, e chiar asa ca in filmulet, nu te mai uita la ele...
Eu sincer asi recomanda toate filmele despre accidente la scufundari, ca asa macar iti pune constiinta la lucru si te face sa tratezi cu respect scufundarile...adica ori te lasi de scufundari ori le iei in serios ca altfel ai sanse mari sa o sfirsesti tragic.
Principe76
Senior

Post by Principe76 »

eugen wrote:Vezi, si pe tine te-a prins virusul... Pentru nimic in lume nu cobor acolo cu scafandri cu aer, pentru nimic in lume. Mai vorbim dupa cursul de Trimix, cu acesta, unda verde! E trist, e chiar asa ca in filmulet, nu te mai uita la ele...
cu siguranta nu cobor cu aer acolo :-) stai linistita ca nu m-a pocnit chiar atat de rau...mai am de facut niste chestii in viata asta :P
Principe76
Senior

Post by Principe76 »

peret wrote:Elena Konstantinou are un fel de hobby pentru filmele/scufundarile de mare adincime (si ea e technical diver) si asa a ajuns sa produca mai multe filme despre asa ceva.
Am vazut marea majoritate a lor dar parca filmul despre Blue Hole din Dahab se numeste "My Abyss"...dar poate ca gresesc.....
Ea este buna prietena cu Nuno Gomes din Africa de Sud pe care intimplarea face sa-l cunosc si care e actualul detinator a doua recorduri mondiale la scufundari....318m adincime in mare chiar in Dahab si 282m adincime in pestera...si despre asa ceva Elena Konstantinou a facut un film "Beyond Blue: Mankind's Deepest Dive"...care merita vazut. Incredibil.

Parti din filmul "My Abyss" aici: http://www.youtube.com/watch?v=o_0qNtV_zeA

Si aici un meseriash (William Trubridge) trecind pe sub arc in freediving doar cu un slip pe el: http://www.youtube.com/watch?v=hrXQbucZ ... re=related
Poate a facut mai multe. Sigur asta pe care il am eu se numeste The sacred Truth. Daca te intereseaza si te pasioneaza, ti-l copiez si ti-l trimit.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Daca ai filmul e clar ca exista :)
Merci si de oferta de a mi-l trimite.....
eugen
Veteran

Post by eugen »

Putem face in schimb alte scufundari frumoase. Se poate face Blue Hole si fara arc si mai e de vazut canionul in Dahab. Cel mai frumos e in Sharm. Ne dam intalnire de scufundari pe viitor. Pana atunci ne povestim tot ce vedem si ne bucuram de surprizele marii.
Ape limpezi!
eugen
Veteran

Post by eugen »

Cateva poze...
Attachments
in desert.jpg
in desert.jpg (26.41 KiB) Viewed 22664 times
camilute.jpg
camilute.jpg (26.45 KiB) Viewed 22666 times
la canion.jpg