epava Thistlegorm

Descopera frumusetea scufundarii cu aparat de respirat autonom

Moderator: dell_ser

eugen
Veteran

epava Thistlegorm

Post by eugen »

Cand ma trezesc dimineata sa merg la epava Thistlegorm e inca intuneric. Fac eforturi sa ma ridic din pat, totul e neobisnuit, lumina becului alba, incalzesc cafeaua. Tesa, cainele meu boxer, stie ca e inca noapte si nu se ridica din patutul ei, ma priveste somnoroasa cu ochii pe jumate inchisi. Sunt ingrijorata pentru catelul meu care ramane singur si nu intelege de ce plec asa de devreme. Vasul pe care merg se numeste Empro I, n-am mai fost niciodata pe el, nu cunosc echipajul, nu cunosc instructorii. Ghidez un grup de 5 scafandri francezi. Vasul e plin, il impartim cu 3 alte centre. Sunt multi rusi, dar si cativa englezi si polonezi. Cutiile cu echipamente sunt in dezordine, buteliile in dezordine. Cu greu ne facem loc printre cutiile echipamentelor aruncate pe jos. Cu ceilalti instructori, incercam sa organizam bazarul, Venta diving la dreapta, Dophin diving la stanga, Cei de la CFun mai in spate si noi in mijloc. Cumva ma dumiresc eu care sunt buteliile noastre, le asez intr-o oarecare ordine. Imi chem scafandri, buimaci si ei inca de somn si ne pregatim echipamentele. Apoi mergem si ne culcam. Ma culc pe una din banchete in salon. Mi-am adus cafeluta de-acasa intr-o sticluta. Sunt foarte obosita, adorm instantaneu in zgomotul vantului care suiera prin fereastra deschisa de deasupra capului meu. Aud marea. Marea vuieste in larg. Vuieste si in mine marea asta, mai mare si mai adanca decat oricare alta. Zgomotul motoarelor ma ameteste. Ma trezesc intr-o buimaciala de vise neterminate. Costea, instructorul rus, ghid principal pe vas, ma cheama sa vad rasaritul soarelui. Costea e mare ca un elefant. Ultimul rasarit de soare l-am vazut in iarna cand m-am trezit din greseala cu o ora mai repede. Soarele e rosu si rotund si se ridica din mare. Clientii mei dorm pe platforma superioara, in bataia vantului, inveliti in prosoapele lor. Cand fac briefingul la Thistlegorm le povestesc ca numele vasului inseamna scai albastru, ca vasul a facut doar 2 calatorii, una in America si alta in jurul Africii, ca se asezase pentru noapte in ancore in stramtoarea Suez cand 2 avioane germane Heinkel ce plecasera din Cipru in cautarea altui vas, descopera Thistlegorm din intamplare pe drumul de intoarcere si lanseaza bombele ce nu le folosisera. Vasul e rupt in doua, doua vagoane sunt de-a dreptul catapultate. 9 marinari din cei 30 isi pierd viata. Le povestesc cum s-a salvat restul echipajului si apoi le descriu structura epavei. Scufundarile in Thistlegorm sunt un vis. Curentul e putrnic cand coboram pe franghie, ne rupe bratele. Scafandri se strecoara dupa mine pe culoare, le cunosc ca pe buzunarul meu. Decid sa intram in calele vasului acolo unde dorm camioanele, motocicletele, jeepurile, tractoarele. Palierul de decompresie e lung. Stam atarnati pe franghie la 5 metri ca un ciorchine de struguri. La a doua scufundare curentul s-a mai potolit, vizitam exteriorul. Vasul are 124m. Le-am spus scafandrilor mei sa atinga cu mana elicea enorma in semn de respect pentru marinarii care si-au pierdut viata. Odata ajunsi la elice am vazut ca n-au uitat. Avem un palier de decompresie si mai lung. As vrea sa dorm, as vrea sa fiu in patutul meu. Da m-am petrecut tare bine pentru ca sunt tare simpatici clientii mei si ne-am ras tot timpul. Angelique se scufunda de vreo 7 ani. Il cunoaste pe Sebastian, seful meu, de pe vremea cand era slab. Angelique e de gabarit rotunjit. Fratele ei Pascal are barbita alba pe care o mangaie ca un scriitor. Angelique povesteste pentru amandoi, dar Pascal e si el prezent, ochi si urechi, completeze cu spirit povestile lui Angelique. Joseph vine singur pe vas, poarta sub apa si pe uscat un batic de pirat ca sa-si ascunda chelia. Joseph are otita, are migrena si-i curge nasul. Il oblojesc cum pot, il cert, Dar n-am avut probleme cu el sub apa, a reusit sa egalizeze presiunea.
Ape adanci tuturor!
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Re: epava Thistlegorm

Post by VALI »

foarte frumos scris
noi avem o amintire foarte periculoasa vis-a-vis de aceasta epava....
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
VALI
Veteran

Post by VALI »

ti-am mutat aici cele 2 topicuri, ptr ca la events se posteaza eventuri legate de scoala de scafandrii scubadiver.ro
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Am obiceiurile mele legate de Thistlegorm. Imi place sa merg la prora si sa stau in pozitia Titanic, va amititi desigur "I am the king of the world!" e de fapt un mic capriciu...
Attachments
thistlegorm.jpg
thistlegorm.jpg (14.18 KiB) Viewed 23199 times
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Heheh....frumos si foarte corect! Si eu am acelasi obicei....de cite ori ajung la cite o epava cu vizibilitate cit de cit...pozitia "Titanic" e necesara....
eugen
Veteran

Post by eugen »

Cateva detalii...
Attachments
obuzele.jpg
obuzele.jpg (21.67 KiB) Viewed 23155 times
mitraliera antiaeriana.jpg
mitraliera antiaeriana.jpg (17.84 KiB) Viewed 23155 times
obusele mari.jpg
obusele mari.jpg (20.11 KiB) Viewed 23151 times
un hublou.jpg
un hublou.jpg (20.84 KiB) Viewed 23151 times
un jeep.jpg
un jeep.jpg (23.21 KiB) Viewed 23150 times
motocicletele.jpg
motocicletele.jpg (25.86 KiB) Viewed 23149 times
Alin la mitraliera.jpg
Alin la mitraliera.jpg (13.97 KiB) Viewed 23147 times
VALI
Veteran

Post by VALI »

mama ce amintiri cu furtuna imi trezesc pozele astea!!
eugen
Veteran

Post by eugen »

Ati prins mare cu furtuna si curenti marini puternici, asa-i? Aceste conditii sunt foarte obisnuite la Thistlegorm. In functie de sezon, curentul e aprig la prima scufundare si se calmeaza la a doua, alteori e calm la prima si se agita la a doua. Dar ce amintiri iti trezesc aceste poze? Povesteste o tira...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Baieti, maine merg la Thistlegorm. Pe primii clienti ii culeg la 5.15 dimineata. Catelul meu va protesta din nou. Am o pernuta oita pe care o prind cu scai de rucsac si ma culc de cum ajung pe vas. Va povestesc maine...
VALI
Veteran

Post by VALI »

eugen wrote:Ati prins mare cu furtuna si curenti marini puternici, asa-i? Aceste conditii sunt foarte obisnuite la Thistlegorm. In functie de sezon, curentul e aprig la prima scufundare si se calmeaza la a doua, alteori e calm la prima si se agita la a doua. Dar ce amintiri iti trezesc aceste poze? Povesteste o tira...
am mers 6 ore pe o furtuna groaznica...
n-a ramas nimic nedistrus pe vas, am pierdut o butelie din tangajul vasului...98% din echipaj a vomitat tot drumul [inclusiv DM]
cand s-a rupt parama care ancora vasul am plecat inapoi spre hurgada...
din 10 insi care au platit 100 de euro fiecare, doar 3 au reusit sa vada epava [eu, DMasterul si un coleg care nici nu avea brevet dar a stat lipit de DM]
ironia sortii este ca eu am reusit acea scufundare din neatentie....nu trebuia sa sar...nu era randul meu....dar ptr ca in patura de 6 m erau curenti f puternici si am coborat pe parama, DM mi-a facut sem sa continui coborarea
sub 6m adancime nici pic de curenti....in viata mea nu am iesit mai greu din apa
facea doamne scara aia cu mine sus-jos; sus-jos....nasol...
eugen
Veteran

Post by eugen »

Cam asa e in stramtoarea Gubal, dar numai in zilele de furtuna, adica tot la trei zile, si cand nu e furtuna valurile nu sar mai mult de 2m, si cand marea e oglinda zici ca ti-a pus Dumnezeu mana in cap. Eu am un echipament special pentru mersul la Thistlegorm: sosete de lana, pulovar si caciula de lana. Ma ia cu tremurici cand ii vad pe clienti dimineata in port cu pantaloni scurti si tricou, desi le spun. Colegul meu Victor are si izmene. Mi s-a intamplat si mie sa dau la rate pe platforma, dar asta numai pentru ca ma lacomisem la micul dejun sa mananc ca pelicanul din toate platourile. Eram in dreapta platformei si am dat la rate. In stanga era colegul meu Alex si dadea si el la rate. Scafandrii mei erau echipati si asteptau cuminti pe bancheta cum le spusesem, plin de voie buna si voma. Cand am scuipat in masca un fir lung de saliva s-a prelins, ma scuzati, mi-a fost oleaca rusine de Mohamed, marinarul de la platforma. Apoi am sarit si am uitat de tot, am intrat in lumea tacerii cu sufletul.

Parama vasului vostru s-a rupt pentru ca nu avea bucla de otel la capat. Echipajul trebuia sa stie asta. Daca legi vasul de epava cu o simpla parama, cum valurile de suprafata fac sa sara vasul in dracie, parama se rupeca o hartiuta. Unii capitani mai neexperimentati mai arunca cate o ancoruta sa agate epava. Mie mi-a trecut odata o ancoruta din astea prin fata ochilor si de atunci de cum le vad le tai frumusel cu cutitul.

Uneori la palierul de siguranta stam ca ciorchinele de struguri si curentul ne flutura ca drapelul patriei. Eu, cum am brate subtirici, ma agat de scafandrii mei, il pun pe cel mai puternic sa e tina de parama si noi ne tinem de el ca la hora.

Dar sunt si zile in care epava asta ne primeste ca in ziua dintai, asa cum l-a primit pe capitanul Cousteau.

Cu toate conditiile, pentru mine ramane scufundarea cea mai frumoasa in Marea Rosie.

Noi facem numai 3 ore jumate pana la epava si clientii nostri platesc numai 75EU extra.
Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Post by Misa »

Doamne, ce povestiri...mi s-a facut pielea de gaina...cand e indicat sa te duci aici?

200+ scufundari ?:)
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
eugen
Veteran

Post by eugen »

Cel mai bine e sa mergi vara, din mai pana in octombrie. Curentii sunt la fel de puternici, valurile de suprafata se ostoiesc si vizibilitatea e de oglinda. Acum ti se pare un numar impresionant 200 de scufundari, dar sa vezi ce repede il faci daca raspunzi pasiunii.

Incep sa vorbesc scafandrilor mei despre Thistlegorm de la 50 de scufundari +, as zice ca nivelul Advanced e deja bun. Sunt multi scafandri si mai jos de 50 de scufundari care au calitati suficiente sa viziteze epava, problema e insa consumul de aer. Deja cand platesti 75EU pentru 2 scufundari, te trezesti la 5 dimineata si faci 3 ore 30 de navigatie dus si 3 ore 30 intors ma preocupa durata scufundarii clientilor mei. Scafandrii putin experimentati golesc o butelie de 12l in 30min. Scufundarile la aceasta epava nu sunt neaparat adanci. Amandoua scufundarile ating 28m max, fundul de nisip e la 30 la pupa si 40 la prora. Nu e nimic interesant la nisip, stai mai sus si vizitezi ori calele ori platformele. Recomand buteliile de 15l si nitrox, cu nitrox e boierie. In loc sa faci 15, 20min de palier pe parama la 5m, cu nitrox faci o scufundare de 44 min cu un palier de 3 min. Nu prea poti faci un altfel de plan de scufundare: cobori vertical pe parama, faci toata scufundarea orizontal intre 20 si 28m si urci vertical pe parama. Sa vedeti cum o iau razna computerele la deco la cei care se scufunda cu aer.
eugen
Veteran

Post by eugen »

Poze...
Attachments
prora.Thistlegorm.Ligia.jpg
prora.Thistlegorm.Ligia.jpg (56.29 KiB) Viewed 22868 times
baracuda.Ligia.jpg
baracuda.Ligia.jpg (23.25 KiB) Viewed 22874 times
Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Post by Misa »

poti sa dai detalii despre echipamentul foto?

multumesc.
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
Post Reply