Interesant topicul
Insa mult mai util este sa discutam un alt aspect legat de "cum deschidem butelia".
La inceput am fost invatati sa deschidem incet, incet, robinetul, pana auzim cum hasaie aerul in instalatie...
Tinem manometrul away from the face, ca poate se sparge sticla si sa nu ne intre cioburi in ochi...
Auzim hasaitul aerului in instalatie, ne uitam la manometru, verificam la cat ne-au incarcat butelia.
DUPA CARE DESCHIDEM ROBINETUL COMPLET SI DAM INAPOI JUMATATE DE TURA.
Dupa care, uitandu-ne la manometru, tragem cateva respiratii generoase sau purjam sanatos detentorul si ne uitam daca scade acul in manometru...
Situatia 1.
Problema apare in momentul in care sufundacul nostru buclucas deschide un pic robinetul, aude hasaitul, verifica presiunea, ia mana de pe robinet si apuca detentorul, (in timp ce cu cealalta mana eventual tine manometrul) apoi, in loc sa traga sanatos din detentor sau sa purjeze calumea, purjeaza firav, de parca s-ar da cu parfum (sa nu se consume din aerul pentru scufundare) si nu sesizeza miscarea imperceptibila a acului.
SI PE URMA UITA SA MAI DESCHIDA COMPLET ROBIENTUL, cu sau fara jumatatea de tura inapoi.
Situatia 2.
Un matelot saritor (cum sunt majoritatea pe vapor), ii deschide robinetul cu mana stanga
Adica il inchide de tot si da jumatate de tura inapoi.
Urmarea:
Cum sare de 5-10 metri cum il vezi ca trage tot aerul din masca, ii ies ochii din orbite si-si sparge toate venele din ochi si de primprejur, dupa care ori se panicheaza si se inneaca incercand din rasputeri sa umfle BCD-ul (care evident ca nu se umfla), ori se panicheaza si navaleste peste buddy sa-i smulga detentorul din gura, ori o taie Soyuz la suprafata, cu sau fara lest...
O chestie de genul acesta s-a intamplat luna trecuta (aprilie 2009). Scufundacul din poveste a scapat (relativ) bine. Alte detalii sunt inutile, so don't ask.
Morala1. Consider ca este preferabil sa deschizi robinetul macar 95%
Chiar daca e criza
Asa ca aduceti-le aminte cursantilor sa-si deschida complet robinetul. Eventual simulati situatia asta la bazin, ca pana nu da cu capu' nu invata saracu'.
Morala 2. Buddycheck e sfant, indiferent cate scufundari ai sub centura.
Morala 3. Eu ma scufund, e viata mea la mijloc, n-are nimeni treaba sa puna mana pe echipamentul meu.
Chestie valabila atat inainte cat si dupa scufundare. Am vazut matelotii ca nu usuca treapta 1 si nu-i pun capacul dupa.
Asa ca ma uit ca un uliu sa nu-mi atinga nimeni echipamentul, indiferent cat de bine intentionat.
Daca o incurc, macar stiu ca o incurc pe prostia mea.
Happy bubbles everyone.