Madelaine

Păţanii trăite, descrise, analizate şi învăţăminte trase.

Moderator: dancroitoru83

Post Reply
User avatar
eugen
Veteran
Posts: 204
Joined: Tue Dec 16, 2008 11:17 am

Madelaine

Post by eugen »

In aceasta parte a lumii, in Egipt, unde industria scufundarii e una din cele mai active accidentele sunt greu de evitat. Se intampla, se aude, se vorbeste, se sopteste si toata lumea pleaca capul cu tristete. In Sharm anul acesta cateva vase s-au lovit de recif, doua s-au scufundat, una a fost recuperata in dry dock, alta si-a gasit somnul pe recif. Dupa vase insa plange numai proprietarul. Cand un scafandru isi lasa sufletul in adanc il plange familia si prietenii, chiar si cei care nu l-au cunoscut. Acum cateva zile a plecat Madelaine. Madelaine era un instructor cu experienta, si toata lumea o cunostea ca fiind foarte riguroasa cu cursurile ei, cu scafandrii ei. Ca noi toti, intr-una din zilele ei libere si-a dorit o scufundare in Dahab, pe magicul perete de la Blue Hole, arcul. Si-a planificat o scufundare tehnica cu prietenul ei, au inchiriat buteliile cu amestecurile dorite de la una din cele mai reputate statii de umplere si mixare din Sharm si au coborat. La 60m i s-a facut rau, si-a pierdut cunostinta si prietenul ei a ridicat-o la 20m tinandu-i detentorul in gura cu butonul de purjare apasat. La 20m au intalnit un alt grup din centrul lor, ei au preluat-o si au ridicat-o la suprafata. Dar Madelaine nu mai era in viata si n-a mai fost chip s-o reanimeze nimeni.
Faceau o scufundare de Extended Range in care partial se respira aer. Regula de baza a oricarei scufundari cu amestecuri, fie el si banalul nitrox, presupune ca scafandrul sa isi analizeze buteliile inainte de imersiune. Cu atat mai mult cand faci o scufundare tehnica, iti analizezi toate buteliile, oricate ai avea, chiar si un ponny botle pe care-l tii in buzunar. Dar Madelaine nu si-a analizat buteliile cu aer. Dupa sutele de scufundari pe care le-a facut cu aer nu si-a imaginat ca o butelie "cu aer" poate avea mai mult de 21% O2. Cand cobori in adanc, la mai mult de 40m, organismul fiecaruia raspunde diferit la cresterea presiunii partiale a gazelor respirate. S-a intamplat ca in buteliile ei cu aer sa gazul sa aiba 28% O2.

Cum eu am mereu scafandri care se scufunda cu nitrox si care in mare proportie fac pe atotstiutorii, cum eu la randul meu formez scafandri cu aceasta specialitate, constat cu surprindere ca multi dintre ei habar nu au sa-si analizele buteliile. O butelie cu mixuri nu se analizeaza niciodata in bataia vantului, nu cu mainile ude sau in zona unde valurile arunca mii de stropi pe butelii. Unii nu stiu nici cum functioneaza analizatorul, pun aiurea tubul analizatorului la valva robinetului, deschid prea incet sau prea tare buteliile cand vor sa analizeze. Unii au uitat calculele si aproape 99% dintre ei nici nu mai verifica tabela. Cand le dau sa semneze foaia de descarcare de responsabilitate pentru nitrox, ei trebuie sa scrie proportia de O2, presiunea partiala la care isi seteaza computerele, adancimea maximala a gazului respectiv, cati bari au in butelie si numarul serie a buteliei. Ma enervez aproape de fiecare data cand ii vad ca scriu bazaconii, ei se enerveaza ca ii pun sa scrie toate aceste detalii foarte serios ca si cum "nimic nu s-ar putea intampla". Cursul de nitrox e unul din cele mai usoare, manualul e subtire, examenul teoretic are numai 25 de intrebari, insa nu trebuie privit ca pe un capriciu de vacanta, oricat e de simpatic si glumet e instructorul. Beneficiile scufundarilor cu nitrox sunt de remarcat in aria scufundarilor recreationale, dar ne LIMITEAZA IN ADANCIME.

Cu tristete am in cap cuvintele unei videografe "Suflet sarman care stai in adanc, cine esti?... Sunt unul dintre voi." Sufletul lui Madelaine a ramas in abis.
User avatar
Principe76
Senior
Posts: 51
Joined: Wed Dec 17, 2008 11:05 am
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: PADI AOWD
Location: Bucuresti

Re: Madelaine

Post by Principe76 »

"Suflet sarman care stai in adanc, cine esti?... Sunt unul dintre voi." - Elena Konstantinou.

E tare trist cand se intampla nenorociri d-astea. Si iarasi se intampla in Dahab...Cu toata atractia pe care o simt pentru acel loc, nu cred ca voi avea curajul sa ma scufund acolo.....Doar idea ca acolo au murit mai multi oameni decat in razboiul ptr pensinsula Sinai ma face ma gandesc de doua ori.

Dumnezeu sa o aiba in paza.
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
User avatar
scubamario
Veteran
Posts: 125
Joined: Sun Nov 19, 2006 5:18 am

Re: Madelaine

Post by scubamario »

Totdeauna adancurile ne vor atrage.
As vrea sa aflu de ce? Inca nu stiu!
Misterul,nevoia de a-ti demonstra tie insuti ca esti capabil ?
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Re: Madelaine

Post by Ciocanul »

Ne-am apucat de scufundari pentru ca ne plac adancurile, dincolo de motivatii rationale. Atractia pentru adancuri e bine intiparita in structura multora dintre noi, si scufundarea in albastru ne face sa ne regasim acolo. Ceea ce altora le trezeste teama sau ii lasa rece, pe noi ne fascineaza.
D-zeu s-o aiba in paza.
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Madelaine

Post by peret »

Scufundarile sint cel mai aproape de zborul liber.....iar restul e fascinatia adincurilor....a unei alte lumi.....
D-zeu sa o ierte si sa o aiba in paza.
User avatar
Misa
Veteran
Posts: 428
Joined: Fri Apr 17, 2009 8:50 am
Numar de scufundari: 11-50
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Madelaine

Post by Misa »

Si totusi se intampla unor oameni f experimentati...se intampla intr-o clipa...intr-o secunda...sa omiti ceva si nimic nu mai poate sa fie ca inainte.

Imi pare rau sa aud despre acest caz....e plin scubaboard.com de suflete pierdute in adancuri si asta trebuie sa ne faca sa fim mereu cu capul pe umeri...pt ca e nevoie doar de o secunda ca o viata omeneasca sa ramana doar amintire...si nu merita. Divingul trebuie privit ca un sport de recreere nicidecum ca o modalitate de autodepasire.

R.I.P Madelaine.
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
Post Reply