tabel de decompresie
tabel de decompresie
Salut! Poate sa imi trimita cineva un tabel de decompresie pe mail (serby2002@yahoo.com) sau daca stie careva o adresa unde pot gasi asa ceva...?
http://www.ndc.noaa.gov/dp_forms.html
Incearca aici, daca nu iti place mai cauta pe google...decompression tables
Incearca aici, daca nu iti place mai cauta pe google...decompression tables
-
- Junior
- Numar de scufundari: 201-1000
Re: tabel de decompresie
Buna ziua tuturor,
Poate cineva sa imi explice cum se folosesc tablele astea? E ceva ce nu inteleg cu patratele goale coloana dreapta dupa adincimea de 15m patratelele albe si cele galbene de mai jos unde nu scrie nimica in ele.
Va multumesc anticipat.
Poate cineva sa imi explice cum se folosesc tablele astea? E ceva ce nu inteleg cu patratele goale coloana dreapta dupa adincimea de 15m patratelele albe si cele galbene de mai jos unde nu scrie nimica in ele.
Va multumesc anticipat.
- adonay
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Salut,
- In partea dreapta sus ai adancimea si timpul de scufundare
- In partea dreapta jos ai timpul de stat pe uscat (intre scufundari). In functie de cat timp stai pe uscat, vei iesi intr-o anumita grupa
- In stanga jos ai grupa de iesire si, in functie de adancimea maxima planificata ai si timpii maximi permisi.
- In partea dreapta sus ai adancimea si timpul de scufundare
- In partea dreapta jos ai timpul de stat pe uscat (intre scufundari). In functie de cat timp stai pe uscat, vei iesi intr-o anumita grupa
- In stanga jos ai grupa de iesire si, in functie de adancimea maxima planificata ai si timpii maximi permisi.
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
http://matale.ro/trips/
ccir2a, tu pe tabelele carei agentii ai invatat de fapt? va fi mai usor sa te lamurim printr-o paralela cu ele, sau eventual cautandu-ti un link catre ele.
p.s. daca nu ai discutat niciodata de tabele de decompresie la vreun curs de scuba, nu e un subiect pe care sa vrei sa il inveti de pe un forum - e totusi viata ta in joc daca nu intelegi corect vreo chestie din tabel.
p.s. daca nu ai discutat niciodata de tabele de decompresie la vreun curs de scuba, nu e un subiect pe care sa vrei sa il inveti de pe un forum - e totusi viata ta in joc daca nu intelegi corect vreo chestie din tabel.
Daca petreci un timp TNT mai mare decat valoarea scrisa cu rosu in cerc pentru adancimea respectiva intri in decompresie obligatorie. Aceste tabele se folosesc numai in limitele scufundarii fara decompresie obligatorie, de aceea casutzele de dincolo de aceste valori sunt goale. Unele nu sunt goale totusi, ci contin o indicatie orientativa despre cate minute ar trebui sa petreci la decompresie la adancimea de 5m in functie de un bottom time mai mare decat maximum bottom time.
Pentru doritorii de decompresie, varianta ideala este http://www.hhssoftware.com/v-planner/
Mai exista si varianta tabelelor US Navy, dar nu sunt nici safe, nici eficiente.
Mai exista si varianta tabelelor US Navy, dar nu sunt nici safe, nici eficiente.
-
- Junior
Eu ma dau cu MT 92 si MN 90 dar vreau sa cunosc si celelalte tabele. N prea inteleg cum s folosesc ca nu am vazut tabel PADI sau NAUI, credeam ca nu sint asa de multe.
Pe unde am mers am vazut in general US Navy, MN 90 si MT 92 in Europa si Caraibe.
E drept ca nu am fost in ulte tari exotice sa ma scufund.
Am vazut si cele d la PADI puse de voi dar sint cam greu de uilizat adica poate nu inteleg eu cum se utilizeaza.
Si pentru adincimile peste 39m cum facem? Nu mai scrie nimica pe tabelele astea!
Pe unde am mers am vazut in general US Navy, MN 90 si MT 92 in Europa si Caraibe.
E drept ca nu am fost in ulte tari exotice sa ma scufund.
Am vazut si cele d la PADI puse de voi dar sint cam greu de uilizat adica poate nu inteleg eu cum se utilizeaza.
Si pentru adincimile peste 39m cum facem? Nu mai scrie nimica pe tabelele astea!
victor wrote:ccir2a, tu pe tabelele carei agentii ai invatat de fapt? va fi mai usor sa te lamurim printr-o paralela cu ele, sau eventual cautandu-ti un link catre ele.
-
- Junior
Astea sint tablele US Navy, http://www.cas-vodelee.be/pdf/tables.pdf. Mi se par foarte bune si merg si la adincimi mai mari.
Astea sint MN 90 http://www.plongee-plaisir.com/tables/M ... Emploi.pdf
Dar la celelalte nu inteleg prea bine ce e cu patratele alea goale, astea nu a asa ceva si nu au prcedura in caz de depasire de adincime sau de timp fara decompresie, astealalte au solutii practic pentru orice timp si adincime accesibila cu aer.
Voi ce tabele folositi in general la planificare?
Are idee cineva despre rotita de la PADI? Nu ma vazut niciodata desi am un brevet Deep PADI, am vazut la altii doar si tabele tot cu csute goale.
Astea sint MN 90 http://www.plongee-plaisir.com/tables/M ... Emploi.pdf
Dar la celelalte nu inteleg prea bine ce e cu patratele alea goale, astea nu a asa ceva si nu au prcedura in caz de depasire de adincime sau de timp fara decompresie, astealalte au solutii practic pentru orice timp si adincime accesibila cu aer.
Voi ce tabele folositi in general la planificare?
Are idee cineva despre rotita de la PADI? Nu ma vazut niciodata desi am un brevet Deep PADI, am vazut la altii doar si tabele tot cu csute goale.
Tabelele NAUI si PADI, precum si RDP ("rotita" PADI) sunt pentru scufundari fara decompresie - adancimi si timpi de la care se poate iesi la suprafata doar cu un safety stop optional (sau fara). Indicatiile de decompresie din aceste tabele, acolo unde apar, sunt sub-optime (pentru o siguranta cat mai mare), si trateaza doar o greseala de cateva minute peste maxim, nu o scufundare intentionat cu decompresie. Asta ar trebui sa iti lamureasca misterul patratelor goale :-)
V-planner mi se pare cel mai bun tool de planificare, deoarece se bazeaza pe algoritmul VPM-B, si poate fi ajustat cu o serie de caracteristici personale.
V-planner mi se pare cel mai bun tool de planificare, deoarece se bazeaza pe algoritmul VPM-B, si poate fi ajustat cu o serie de caracteristici personale.
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Pentru tabelele PADI (Recreational Dive Planner) am manualul de folosire scanat. E 22.1MB compresat. Da-mi emailul pe privat si pot sa-l pun temporar pe un web server de-al meu ca sa-l descarci daca te intereseaza. Roata de la PADI e pentru multilevel dive....nu am folosit-o niciodata
Eu nu ma mai scufund cu tabele de o vreme, adica ma uit pe ele asa informativ pentru planificare, dar.....ma bazez pe computer.....e bine? e rau? Habar nu am.....
Eu nu ma mai scufund cu tabele de o vreme, adica ma uit pe ele asa informativ pentru planificare, dar.....ma bazez pe computer.....e bine? e rau? Habar nu am.....
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Merci Victor de v-planner. Nu am stiut de el pina acum dar e ultra beton si suficient pentru mine cel putin!victor wrote:Tabelele NAUI si PADI, precum si RDP ("rotita" PADI) sunt pentru scufundari fara decompresie - adancimi si timpi de la care se poate iesi la suprafata doar cu un safety stop optional (sau fara). Indicatiile de decompresie din aceste tabele, acolo unde apar, sunt sub-optime (pentru o siguranta cat mai mare), si trateaza doar o greseala de cateva minute peste maxim, nu o scufundare intentionat cu decompresie. Asta ar trebui sa iti lamureasca misterul patratelor goale :-)
-
- Junior
Si eu merg tot pe computer dar e bine sa sti sa folosesti si tabelele celorlalti echipieri care nu au acelasi brevet cu tine si cu care te scufunzi. Eu nu am stiut pina de ceva vreme ca sint anumite scoli de scuba care au brevete fara decompresie.
Mai nou povestesc mai mult cu coechipierul cu care ma scufund, il intreb ce brevet are, experienta, etc............inainte plecam in apa si fiecare de capul lui pina odata am fost cu un PADI advanced la 37m pe o epava decompresie obligatorie 18 minute si o sapuneala de la instructorul de pe barca. Atunci am aflat care e treaba cu decompresia.
Asa ca e bine se ai cit mai multe informatii si sa cunosti fiecare sistem in parte cu particularitatile fiecarui
Mai nou povestesc mai mult cu coechipierul cu care ma scufund, il intreb ce brevet are, experienta, etc............inainte plecam in apa si fiecare de capul lui pina odata am fost cu un PADI advanced la 37m pe o epava decompresie obligatorie 18 minute si o sapuneala de la instructorul de pe barca. Atunci am aflat care e treaba cu decompresia.
Asa ca e bine se ai cit mai multe informatii si sa cunosti fiecare sistem in parte cu particularitatile fiecarui