freediving - echipamente, tehnici, antrenamente
Moderator: VALI
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
freediving - echipamente, tehnici, antrenamente
in acest topic vorbim despre scufundari de adancime
schimbam cunostinte si poate ca cine stie...va prinde si la noi acest sport
cine a experimentat acest sport e mai mult decat invitat sa posteze orice....sfaturi, experientze proprii, recorduri personale
schimbam cunostinte si poate ca cine stie...va prinde si la noi acest sport
cine a experimentat acest sport e mai mult decat invitat sa posteze orice....sfaturi, experientze proprii, recorduri personale
Last edited by VALI on Fri Aug 11, 2006 11:07 pm, edited 1 time in total.
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- VALI
- Veteran
o sa incep prin a face cateva sugestii vis a vis de echipament
MASCA
cea mai buna masca pentru freedivers este masca mica, avand volum intern mic de aer
sticla trebuie sa fie securizata
locul pentru nas trebuie sa existe si sa fie usor de apucat, pentru a se efectua decompresia in conditii de confort [pentru o adancime de 9m sunt necesare cam 3-4 manevre Valsalva]
COSTUMUL
cel mai potrivit pentru freedivers este costumul dintr-o singura piesa, mulat pe corp, cu fermoar la spate, pentru ca ofera cea mai mare libertate de miscare
INOTATOARELE
cele mai potrivite inotatoare pentru freediving au intre 90 si 110 cm, deci sunt lungi....mai lungi decat cam tot ce se gaseste pe la noi
labele mai flexibile sunt pentru freediving in general
labele mai dure sunt rezervate pentru incercari de mare adancime
pentru folosirea unor astfel de labe se cere exercitiu si antrenament, pentru ca dau dureri serioase in labele picioarelor si chiar dureri de mijloc....nu sunt recomandate in scubba diving
un alt tip de inotatoare este monofinul
SNORKEL
din experientza va spun ca cu cat este mai simplu, cu atat este mai versatil si mai bun
valvele in general cedeaza shi te vei trezi cu apa in gura cand iti este lumea mai draga
pentru scufundari de performantza nu se foloseste snorkel
CENTURA DE LESTARE
centura de lestare se foloseste in free diving pentru a compensa flotabilitatea naturala a scufundatorului sau a costumului de neopren [daca se foloseste asa ceva]
atentie la mecanismul de deschidere al centurii
in situatzii limita, renuntzarea la lest trebuie sa se poata face foarte ushor, dintr-o singura manevra.
MASCA
cea mai buna masca pentru freedivers este masca mica, avand volum intern mic de aer
sticla trebuie sa fie securizata
locul pentru nas trebuie sa existe si sa fie usor de apucat, pentru a se efectua decompresia in conditii de confort [pentru o adancime de 9m sunt necesare cam 3-4 manevre Valsalva]
COSTUMUL
cel mai potrivit pentru freedivers este costumul dintr-o singura piesa, mulat pe corp, cu fermoar la spate, pentru ca ofera cea mai mare libertate de miscare
INOTATOARELE
cele mai potrivite inotatoare pentru freediving au intre 90 si 110 cm, deci sunt lungi....mai lungi decat cam tot ce se gaseste pe la noi
labele mai flexibile sunt pentru freediving in general
labele mai dure sunt rezervate pentru incercari de mare adancime
pentru folosirea unor astfel de labe se cere exercitiu si antrenament, pentru ca dau dureri serioase in labele picioarelor si chiar dureri de mijloc....nu sunt recomandate in scubba diving
un alt tip de inotatoare este monofinul
SNORKEL
din experientza va spun ca cu cat este mai simplu, cu atat este mai versatil si mai bun
valvele in general cedeaza shi te vei trezi cu apa in gura cand iti este lumea mai draga
pentru scufundari de performantza nu se foloseste snorkel
CENTURA DE LESTARE
centura de lestare se foloseste in free diving pentru a compensa flotabilitatea naturala a scufundatorului sau a costumului de neopren [daca se foloseste asa ceva]
atentie la mecanismul de deschidere al centurii
in situatzii limita, renuntzarea la lest trebuie sa se poata face foarte ushor, dintr-o singura manevra.
Last edited by VALI on Wed Mar 29, 2006 10:31 am, edited 1 time in total.
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- VALI
- Veteran
daca nu se fac coborari in cadru organizat, cu funie marcata din metru in metru, atunci pe langa echipamentul mai sus mentionat ar mai fi bun si un profundimetru de mana, ca sa monitorizati adancimea maxima la care coboratzi...
- christianpindichi
- Junior
- VALI
- Veteran
cele mai bune exercitii pentru breath holding sunt exercitiile de fortza facute in timp ce iti ti respiratia
apoi la bazin, inotul pe sub apa shi mentinerea respiratiei sub apa in repaos
la acest ultim exercitiu ar putea fi nevoie de un supraveghetor pentru evitarea situatiei de samba
apoi la bazin, inotul pe sub apa shi mentinerea respiratiei sub apa in repaos
la acest ultim exercitiu ar putea fi nevoie de un supraveghetor pentru evitarea situatiei de samba
- christianpindichi
- Junior
- VALI
- Veteran
dell ser
nu ai inteles
am facut cate un bazin pe sub apa
m-am odihnit
shi am mai facut unul
shi iar m-am odihnit
shi am mai facut unul...in total 3 complete
restul de bazine nu le-am putut face integral....doar cam 30 de metrii
nautilus
bazinul din ploieshti are 50 de m lungime shi 20 m latzime, exact ca 23 august
daca ash putea sa fac 3 bazine consecutiv fara sa scot capul din apa ash fi campion mondial, pentru ca 3 bazine inseamna cam 150 de metrii....ceea ce.....reprezinta cu 10 m mai putin decat recordul mondial la scufundari libere
:):):):)
nu ai inteles
am facut cate un bazin pe sub apa
m-am odihnit
shi am mai facut unul
shi iar m-am odihnit
shi am mai facut unul...in total 3 complete
restul de bazine nu le-am putut face integral....doar cam 30 de metrii
nautilus
bazinul din ploieshti are 50 de m lungime shi 20 m latzime, exact ca 23 august
daca ash putea sa fac 3 bazine consecutiv fara sa scot capul din apa ash fi campion mondial, pentru ca 3 bazine inseamna cam 150 de metrii....ceea ce.....reprezinta cu 10 m mai putin decat recordul mondial la scufundari libere
:):):):)
- scubadiver.ro
- Admin
- Numar de scufundari: peste 1000
- Certificare/acreditare: INSTRUCTOR NAUI SSI