Brevet.
Moderator: scubadiver.ro
- peret
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Re: Brevet.
Interesante reguli in RO.
In tari ca Finlanda, Germania, Mexic, Tailanda, Egipt, Italia sau Singapore la cursurile facute cu PADI nu se cere sigur adeverinta medicala ca am avut de-a face cu cursuri/instructori din tarile respective dar nici nu am auzit pina acum nicaieri sa se ceara asa ceva. E cumva cerut de NAUI/CMAS sau alte organizatii? Ori e ceva nou?
Eu am facut OWD in 2004 in Mexic, AOWD in 2005 in Tailanda si Nitrox in 2009 in Finlanda....si nimeni nu a cerut nici o hirtie de la medic in afara de chestia aia de sanatate pe propire raspundere, formularul tip de la PADI.
In tari ca Finlanda, Germania, Mexic, Tailanda, Egipt, Italia sau Singapore la cursurile facute cu PADI nu se cere sigur adeverinta medicala ca am avut de-a face cu cursuri/instructori din tarile respective dar nici nu am auzit pina acum nicaieri sa se ceara asa ceva. E cumva cerut de NAUI/CMAS sau alte organizatii? Ori e ceva nou?
Eu am facut OWD in 2004 in Mexic, AOWD in 2005 in Tailanda si Nitrox in 2009 in Finlanda....si nimeni nu a cerut nici o hirtie de la medic in afara de chestia aia de sanatate pe propire raspundere, formularul tip de la PADI.
- VALI
- Veteran
- Numar de scufundari: 51-100
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
mai nu ati inteles sau nu m-am facut eu intees
formularul l-am luat de la ramiro [instructor]
l-am completat....
tot ceea ce a facut medicul de familie a fost sa se uite pe el si sa puna parafa si semnatura
formularul l-am luat de la ramiro [instructor]
l-am completat....
tot ceea ce a facut medicul de familie a fost sa se uite pe el si sa puna parafa si semnatura
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- Principe76
- Senior
- Certificare/acreditare: PADI AOWD
@peret: Salut! Mie in Austria mi-au cerut adeverinta medicala.Iar ultima experienta a fost in Maldive anul trecut. La centrul de diving din resort aveau medic si imediat dupa ce le-am prezentat legitimatia m-au bagat la control.....Poate suflau ei si in iaurt...nu stiu....oricum cred ca e bine...
"From birth, man carries the weight of gravity on his shoulders... But man has only to dive beneath the surface and he is free." - J.Y. Cousteau
-
- Veteran
- Numar de scufundari: 0-10
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Sa vad daca am inteles bine. Primesti un formular de la instructor, mergi cu el la medicul de familie, el pune parafa, platesti cursul si treci la treaba. E corect ?
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
- VALI
- Veteran
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
e corect!
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
- peret
- Veteran
IANTD
Am priceput. E bine de stiut.
Multumesc tuturor pt clarificari.
Multumesc tuturor pt clarificari.
-
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
- Certificare/acreditare: SSI OWD
La OWD SSI in Croatia a fost nevoie doar de declaratia pe proprie raspundere, fara nici o alta stampila suplimentara din partea medicului.
Horatiu
-
- Veteran
- Numar de scufundari: 0-10
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Hello again
nu vreau sa fiu carcotas insa la pagina cu programul cursurilor scrie ca ultimul curs din luna aprilie incepe pe 31 insa luna aprilie are doar 30 de zile.
nu vreau sa fiu carcotas insa la pagina cu programul cursurilor scrie ca ultimul curs din luna aprilie incepe pe 31 insa luna aprilie are doar 30 de zile.
Inainte sa dai mana cu un om intreaba-te daca acel om nu te va lovi intr-o zi.
-
- Junior
Este absolut normal sa se ceara un certificat medical inainte de a face un curs de scuba sau chiar si dupa aceea pentru a te scufunda, si in plus acesta sa fie dat de un medic hiperbar nu de unul oarecare.
Asta bineinteles nu si pentru botez
Sint destul de multe contraindicatii care nu ai de unde sa le cunosti si care nu se simt si o simpla declaratie este aproape sinucidere curata, asta daca ati auzit de FOP sau foramen oval permeabil, chestie care nu deranjeaza viata si nu ses simte dar provoaca accident de decompresie.
Bineinteles ca daca cobori pe curba de securitate riscurile sint mai mici dar nu inexistente.
In cazul scufundarilor peste curba de securitate este cam la fel cu ruleta ruseasca !
Asta bineinteles nu si pentru botez
Sint destul de multe contraindicatii care nu ai de unde sa le cunosti si care nu se simt si o simpla declaratie este aproape sinucidere curata, asta daca ati auzit de FOP sau foramen oval permeabil, chestie care nu deranjeaza viata si nu ses simte dar provoaca accident de decompresie.
Bineinteles ca daca cobori pe curba de securitate riscurile sint mai mici dar nu inexistente.
In cazul scufundarilor peste curba de securitate este cam la fel cu ruleta ruseasca !
Ai dreptate ccir2, de unde insist si eu sa nu faceti scufundari cu decompresie obligatorie si sa cititi bine ce semnati. Ape limpezi!
- peret
- Veteran
IANTD
Oricum daca ai asa ceva nu inseamna ca nu te poti scufunda:
"In Conclusion
In short, having a PFO is not necessarily a contraindication for diving. If it is proven with certainty that a PFO in a diver with VGE predisposes to DCI by providing a route through which bubbles can pass into the arterial circulation, then the safest strategy would be to reduce the venous bubble load by developing different decompression procedures, limiting bottom time or by the appropriate use of oxygen-enriched breathing mixes."
Deci pina la urma totul e relativ.....
"In Conclusion
In short, having a PFO is not necessarily a contraindication for diving. If it is proven with certainty that a PFO in a diver with VGE predisposes to DCI by providing a route through which bubbles can pass into the arterial circulation, then the safest strategy would be to reduce the venous bubble load by developing different decompression procedures, limiting bottom time or by the appropriate use of oxygen-enriched breathing mixes."
Deci pina la urma totul e relativ.....
Alin a avut un caz de pfo. Scafandru BSAC cu 300 de scufundari. Au facut 3 scufundari in ziua precendenta accidentului de decompresie cu un profil absolut normal, fara decompresie obligatorie, fara sa depaseasca 22m. Merg a doua zi la Thistlegorm si cand ies de la prima scufundare scafandrul lui Alin da primele semne ale bolii de decompresie; starea de voma, vertijul, pierderea echilibrului. Alin cheama Search and Rescue, serviciul de urgenta rapid la Sharm. Rezultat: 11ore jumate in barocamera in 4 sedinte.
- peret
- Veteran
IANTD
Daca avut 300 scufundari fara probleme...dupa care a avut probleme....atunci ce e de facut? Se pare ca stiinta e cam pe linga la faza asta....deci tot ruleta ramine....eugen wrote:Alin a avut un caz de pfo. Scafandru BSAC cu 300 de scufundari. Au facut 3 scufundari in ziua precendenta accidentului de decompresie cu un profil absolut normal, fara decompresie obligatorie, fara sa depaseasca 22m. Merg a doua zi la Thistlegorm si cand ies de la prima scufundare scafandrul lui Alin da primele semne ale bolii de decompresie; starea de voma, vertijul, pierderea echilibrului. Alin cheama Search and Rescue, serviciul de urgenta rapid la Sharm. Rezultat: 11ore jumate in barocamera in 4 sedinte.
Bine ca s-a sfirsit cu bine totul....
-
- Junior
Decompreesia nu e o stiinta exacta, exista accidentele asa numite nemeritate, fara nici o greseala de procedura. Noroc ca sunt rare si de obicei nu prea grave.
Asa ca NU VA SCUFUNDATI FARA AVIZ MEDICAL FAVORABIL, nu semnati in nici un caz voi ceva derogari sau declaratii de consimtamint, e vorba de viata voastra
Asa ca NU VA SCUFUNDATI FARA AVIZ MEDICAL FAVORABIL, nu semnati in nici un caz voi ceva derogari sau declaratii de consimtamint, e vorba de viata voastra
peret wrote:Daca avut 300 scufundari fara probleme...dupa care a avut probleme....atunci ce e de facut? Se pare ca stiinta e cam pe linga la faza asta....deci tot ruleta ramine....eugen wrote:Alin a avut un caz de pfo. Scafandru BSAC cu 300 de scufundari. Au facut 3 scufundari in ziua precendenta accidentului de decompresie cu un profil absolut normal, fara decompresie obligatorie, fara sa depaseasca 22m. Merg a doua zi la Thistlegorm si cand ies de la prima scufundare scafandrul lui Alin da primele semne ale bolii de decompresie; starea de voma, vertijul, pierderea echilibrului. Alin cheama Search and Rescue, serviciul de urgenta rapid la Sharm. Rezultat: 11ore jumate in barocamera in 4 sedinte.
Bine ca s-a sfirsit cu bine totul....