Flotabilitatea necesara pentru diferite configuratii
Moderator: dancroitoru83
- evic29
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: nase owd
Flotabilitatea necesara pentru diferite configuratii
as dori sa imi schimb bc si butelia pe un sitem din 2 butelii de 10 litrti otel iar bc pe backplate .
intrebare
daca buteliile au cam 28 kg si wingul are liftingul de 27.22 kg o sa fie probleme ?
sau sa iau un wing mai mare care sa ridice 42.64 kg .
neopren de 5 mm
am 185 inaltime )
intrebare
daca buteliile au cam 28 kg si wingul are liftingul de 27.22 kg o sa fie probleme ?
neopren de 5 mm
am 185 inaltime )
-
- Veteran
- Numar de scufundari: 11-50
- Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Re: Pune o intrebare...primeste un raspuns:)
ok am inteles , nu prea stiu de unde iau vapori sub presiune.... si 2 . unde se face testarrea la butelie in Bucuresti, anul asta expira... revizia
Buteliile duble de otel au un volum interior gol de 20l. Adica forta lu' Arhimede le impinge in sus cu greutatea volumului de lichid dislocuit, recte cu 20kg. Deci, sub apa, buteliile tale duble vor cantari 28kg in jos si 20kg in sus. In total 8kg. Wingul trebuie sa poata ridica buteliile, tabla si galeria de valve, adica 8+3+1,5kg - rotund 13kg. Nu am mai adaugat volumul peretilor buteliei si ale restului de elemente, care iti mai da si el o portanta de 2-3kgf, pentru ca oricum se compenseaza cu cele circa 6kg de aer din butelie. In concluzie, 27kgf sunt suficiente sa te ridice pe tine si pe inca un buddy echipat la fel.evic29 wrote:as dori sa imi schimb bc si butelia pe un sitem din 2 butelii de 10 litrti otel iar bc pe backplate .
intrebare
neopren de 5 mm
am 185 inaltime )
Nu uita de costumul pe care il vei purta, care te va trage in sus cu cateva kgf.
- evic29
- Veteran
pretul e acelasi fie ca iau wingul mare sau pe cel mic
Ciocanul wrote:Buteliile duble de otel au un volum interior gol de 20l. Adica forta lu' Arhimede le impinge in sus cu greutatea volumului de lichid dislocuit, recte cu 20kg. Deci sub apa, buteliile tale duble vor cantari 28kg in jos si 20kg in sus. In total 8kg. Wingul trebuie sa poata ridica buteliile, tabla si galeria de valve, adica 8+3+1,5kg - rotund 13kg. Nu am mai adaugat volumul peretilor buteliei si ale restului de elemente, care iti mai da si el o portanta de 2-3kgf, pentru ca oricum se compenseaza cu cele circa 6kg de aer din butelie. In concluzie, 27kgf sunt suficiente sa te ridice pe tine si pe inca un buddy echipat la fel.evic29 wrote:as dori sa imi schimb bc si butelia pe un sitem din 2 butelii de 10 litrti otel iar bc pe backplate .
intrebare
neopren de 5 mm
am 185 inaltime )
Nu uita de costumul pe care il vei purta, care te va trage in sus cu cateva kgf.
Poti sa-ti iei si-un liftbag daca asta te face sa te simti mai sigur. In general incercam sa mentinem echipamentele la minimul de volum si greutate necesar.
- evic29
- Veteran
nu tin neaparat sa am wing foarte mare doar asa ca si informatie ca nu am mai experimentat alte bc in afara de tipul wing personal
Evic,
Wing-ul trebuie sa fie capabil sa compenseze cea mai mare dintre urmatoarele doua greutati:
a) greutatea IN APA rig-ului tau (butelii, backplate, regulatoare) (astfel incat daca scoti echipamentul de pe tine sa pluteasca, de ex. cand vrei sa urci in barca fara echipament, si dai echipamentul cuiva sa il ridice)
b) cea mai mare pierdere posibila de flotabilitate a neoprenului (datorata presiunii apei)
a) in general o butelie de 10L are intre 10 si 14kg (cel mai uzual 12kg). cel mai probabil, daca ai un sistem de duble cu manifold (nu izolate), valvele si benzile mai au impreuna 3-4kg. Ar fi plauzibil daca ~28-ul total indicat de tine e corect, sa presupunem ca ai doua butelii de ~12-13kg, iar restul sunt accesoriile lor. Goale, buteliile vor avea cam -2*2 = -4kg, pline cam -8kg. La asta adunam vreo 6kg (generos) - manifold, regulatoare, backplate si ajungem la -14 maxim.
b) Neoprenul tau de 5mm are o flotabilitate de 5-7kg presupun (cat plumb iti trebuie ca sa fii neutru doar cu neoprenul pe tine, fara restul echipamentului). O pierdere maxima de flotabilitate (dar e absurda) ar fi 7kg - el nu devine niciodata de volum 0, asa ca exageram.
In aceste conditii, un wing de 15-20L (~40lbs) iti este arhisuficient - chiar as recomanda sa refaci calculul mai strict. Un wing de 27kg (60lbs) e urias, bun pentru duble de 15 cu tot cu butelii suplimentare de decompresie. Daca wing-ul e prea mare, falfaie in apa (e neeficient) si in plus tinde sa faca bule de aer mai greu de evacuat.
Cu alte cuvinte, wing-ul pe care il vrei tu nu pare potrivit pentru diving-ul tau.
Pasi de urmat:
a) fa-i un test precis de flotabilitate neoprenului (cu cate kg esti neutru in apa purtand neoprenul, manusile si botoseii, fara nimic altceva)
b) spune-mi greutatea marcata pe fiecare butelie (nu greutatea totala pe care o estimezi tu)
c) cantareste ansamblul format de butelii/regulator/backplate pe un cantar, la suprafata; prin scadere din 2*b vom afla greutatea accesoriilor.
Cu acesti pasi, iti poti alege wing-ul corect.
Wing-ul trebuie sa fie capabil sa compenseze cea mai mare dintre urmatoarele doua greutati:
a) greutatea IN APA rig-ului tau (butelii, backplate, regulatoare) (astfel incat daca scoti echipamentul de pe tine sa pluteasca, de ex. cand vrei sa urci in barca fara echipament, si dai echipamentul cuiva sa il ridice)
b) cea mai mare pierdere posibila de flotabilitate a neoprenului (datorata presiunii apei)
a) in general o butelie de 10L are intre 10 si 14kg (cel mai uzual 12kg). cel mai probabil, daca ai un sistem de duble cu manifold (nu izolate), valvele si benzile mai au impreuna 3-4kg. Ar fi plauzibil daca ~28-ul total indicat de tine e corect, sa presupunem ca ai doua butelii de ~12-13kg, iar restul sunt accesoriile lor. Goale, buteliile vor avea cam -2*2 = -4kg, pline cam -8kg. La asta adunam vreo 6kg (generos) - manifold, regulatoare, backplate si ajungem la -14 maxim.
b) Neoprenul tau de 5mm are o flotabilitate de 5-7kg presupun (cat plumb iti trebuie ca sa fii neutru doar cu neoprenul pe tine, fara restul echipamentului). O pierdere maxima de flotabilitate (dar e absurda) ar fi 7kg - el nu devine niciodata de volum 0, asa ca exageram.
In aceste conditii, un wing de 15-20L (~40lbs) iti este arhisuficient - chiar as recomanda sa refaci calculul mai strict. Un wing de 27kg (60lbs) e urias, bun pentru duble de 15 cu tot cu butelii suplimentare de decompresie. Daca wing-ul e prea mare, falfaie in apa (e neeficient) si in plus tinde sa faca bule de aer mai greu de evacuat.
Cu alte cuvinte, wing-ul pe care il vrei tu nu pare potrivit pentru diving-ul tau.
Pasi de urmat:
a) fa-i un test precis de flotabilitate neoprenului (cu cate kg esti neutru in apa purtand neoprenul, manusile si botoseii, fara nimic altceva)
b) spune-mi greutatea marcata pe fiecare butelie (nu greutatea totala pe care o estimezi tu)
c) cantareste ansamblul format de butelii/regulator/backplate pe un cantar, la suprafata; prin scadere din 2*b vom afla greutatea accesoriilor.
- evic29
- Veteran
modelul de wing care doresc sa il achizitionez, cel mai mic e de 60lb asa ca ramin la 60victor wrote:Evic,
Pasi de urmat:
multumesc din pacate greutatea exacta a buteliilor nu o stiu inca urminda sa le achizitionez luna aceasta
ce ait zis ma ajuta foarte mult am sa tin cont de sfaturile voaste acuma imi trebuie destul de mult plumb sper sa reduc cantitatea necesara odata cu noile butelii si noul sitem de backplate+wing
Parerea mea este ca ar trebui sa te orientezi catre alt brand. Apropos - care e marca pe care vrei sa o cumperi, e vreun secret? Un wing de 60lbs este urias (pentru cei care atarna de ei 2-3 butelii in plus pentru decompresie); daca nu ai asemenea intentii, nu are rost sa ti-l ei (va face ca urechile lui Dumbo prin apa, si va fi foarte greu sa scoti aerul din el).
Pe de alta parte, daca chiar ai nevoie de un wing de 60lbs pentru cate butelii vei cara, nu uita ca e ceva in neregula cu costumul tau - un wetsuit (de 5mm cum ziceai ca ai) nu este adecvat, deoarece nu poate suplini wing-ul ca flotabilitate in cazul in care ai o problema la acesta. Pentru un dive care sa necesite un wing atat de mare, sigur ai nevoie si de dry suit.
Pe de alta parte, daca chiar ai nevoie de un wing de 60lbs pentru cate butelii vei cara, nu uita ca e ceva in neregula cu costumul tau - un wetsuit (de 5mm cum ziceai ca ai) nu este adecvat, deoarece nu poate suplini wing-ul ca flotabilitate in cazul in care ai o problema la acesta. Pentru un dive care sa necesite un wing atat de mare, sigur ai nevoie si de dry suit.
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Dupa cum spune victor...cu asa wing nu ai ce face cu wet suit...adica ai ce face daca vrei sa ingheti. La asa wing trebuie sa treci la dry suit.....iar la dry suit in functie de ce ai pe dedesubt poti sa ajungi sa atirni o gramada de balast ca sa te scufunzi....posibil si 20kg daca te imbraci cu o pufoaica pe dedesubt si ai doar un tank de aluminiu cu tinevictor wrote:Parerea mea este ca ar trebui sa te orientezi catre alt brand. Apropos - care e marca pe care vrei sa o cumperi, e vreun secret? Un wing de 60lbs este urias (pentru cei care atarna de ei 2-3 butelii in plus pentru decompresie); daca nu ai asemenea intentii, nu are rost sa ti-l ei (va face ca urechile lui Dumbo prin apa, si va fi foarte greu sa scoti aerul din el).
- evic29
- Veteran
nu nu e secret doresc un wing de la oms
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0430731713
modelul acesta la alte firme nu stiu;
(daca fac si stiti puteti sa imi ziceti )
iar la oms model de genul acesta mai mic nu este
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0430731713
modelul acesta la alte firme nu stiu;
(daca fac si stiti puteti sa imi ziceti )
iar la oms model de genul acesta mai mic nu este
Eram sigur ca de OMS e vorba :-)
Eu zic sa te mai gandesti. Wing-urile OMS sunt stranse cu elastic, ca sa compenseze faptul ca sunt mari degeaba. Ca dezavantaje, elasticul ala este o chestie care se poate agata, in timp se uzeaza si nu mai strange la fel de bine, in cazul unei perforari impinge cu entuziasm aerul afara, si uneori capata forme ciudate (neuniforme) sub apa. Ar trebui sa iti cauti un wing fara elastic, de dimensiunea corespunzatoare nevoilor tale. Uita de OMS.
P.S. OMS pe de alta parte face niste labe foarte tari. Ai descoperit vreo sursa locala in Romania, sau il iei de pe internet?
Eu zic sa te mai gandesti. Wing-urile OMS sunt stranse cu elastic, ca sa compenseze faptul ca sunt mari degeaba. Ca dezavantaje, elasticul ala este o chestie care se poate agata, in timp se uzeaza si nu mai strange la fel de bine, in cazul unei perforari impinge cu entuziasm aerul afara, si uneori capata forme ciudate (neuniforme) sub apa. Ar trebui sa iti cauti un wing fara elastic, de dimensiunea corespunzatoare nevoilor tale. Uita de OMS.
P.S. OMS pe de alta parte face niste labe foarte tari. Ai descoperit vreo sursa locala in Romania, sau il iei de pe internet?
- evic29
- Veteran
pai atunci daca oms nu agreati ce modele ati recomanda avind in vedere ca o sa am cele 2 butelii cu sitem redundant adica 2 regulatoare
drept e ca in cazul in care sar strica chiar regulatorul pe care e inflatorul de la wing se poate umfala cu gura
drept e ca in cazul in care sar strica chiar regulatorul pe care e inflatorul de la wing se poate umfala cu gura
Halcyon, Deep Sea Supply, Apeks, DiveRite.
- evic29
- Veteran
Back Plate-urile sunt standart sau difera de la producator la producator
standart in sensul locurilor de montare a wingurilor
pe orice Back Plate se poate pune orice fel de wing ?
standart in sensul locurilor de montare a wingurilor
pe orice Back Plate se poate pune orice fel de wing ?