Bulgaria, coasta de nord

Locuri in care v-ati scufundat, date, descrieri, impresii.
Post Reply
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Bulgaria, coasta de nord

Post by Ciocanul »

In acest weekend (4-5iul 2007) am continuat impreuna cu Dan si Alex exploararea coastei de nord a Bulgariei. Coasta de nord reprezinta portiunea de la granita cu Romania pana la cap Kaliakra. Zona aceasta prezinta cel mai mare interes din punct de vedere al scufundarilor de pe mal datorita falezei stancoase dintre cap Shabla si cap Kaliakra. Faleza are intre 3 si 50m inaltime si are putine locuri prin care se poate cobora liber pana la mare, si inca si mai putine prin care se poate cobora cu greoiul echipament scuba. Zona este bogata in izvoare sulfuroase si ape termale, pe mal existand multe rezervoare de colectare si multe puncte din care acestea curg direct in mare. Intr-unul din locurile de scufundare am gasit izvoare sulfuroase subacvatice care adunau in jur o fauna bogata. Intre Shabla si Tyulenovo marea a sapat in malul stancos grote partial submerse care formeaza mici galerii, la adancime mica. Grotele se numesc Marea si Mica pestera a focilor. Se pare ca pana prin 1970 in zona a trait o specie de foci, acum disparuta, care populau aceste grote. De altfel, si denumirea localitatii Tyulenovo se trage de la Tyulen, care inseamna foca. Adancimea maxima in apropierea falezei este de 8m. Pe masura ce te indepartezi de mal, fundul devine nisipos, fara sa castige in adancime mai mult de 1-2m. Intre Shabla si Tyulenovo am gasit trei locuri de intrare accesibile, de care te poti apropia rezonabil cu masina pe drumurile de pamant din zona. Cel mai interesant este cel din care am intrat prin pasul gigantului, cu mica observatie ca inaltimea de la care am sarit era de peste 3m :D.
Al doilea loc despre care va voi vorbi este in zona Kamen Briag, in apropierea rezervatiei arheologice Yaylata. Intr-adevar, in regiune s-au suprapus mai multe civilizatii, cele mai vechi vestigii fiind niste locuinte tracice sapate in piatra, si cele mai noi resturile unei cetati fortificate bizantine construita chiar pe marginea falezei. Faleza este mult mai inalta aici, ajungand la aproximativ 50m. Singurele doua poteci care coboara la baza falezei sunt abrupte si inguste, numai bune de escaladat dupa terminarea scufundarii cu echipamentul in spate. Dar si rasplata este pe masura. In zona relieful subacvatic este stancos, formand canioane si grote. Cele mai interesante sunt insa izvoarele sulfuroase. In apropierea lor creste o vegetetatie deasa de alge, intocmai ca o gradina de zarvat punctata de multe coloane de bule de hidrogen sulfuros care ies din nisip. Acestea atrag multi pesti - in zona am vazut cel mai mare crab de pana acum (abdomen de aprox 15cm), populatii de stavrizi, hamsii si omniprezentii guvizi. Accesul in rezervatie costa 3 leva de persoana.
Mai la nord exista statiunea Shabla, in care se ajunge din Sveti Nicola. La intrarea in statiune se plateste o taxa de 5leva. Mai jos pe drum, dupa parcarea principala, se ajunge cu masina deasupra unui mic golf, cu o plaja gratuita. Despre acest loc de scufundare am mai vorbit si intr-un post anterior, de anul trecut. Ce am descoperit in plus anul acesta este un pasaj pe sub una dintre stancile inalte al carei varf iese pana deasupra apei. Parcurgerea lui este o buna sursa de adrenalina, avand o lungime de aproximativ 10m, dar o inaltime care scade treptat de la 1m la 50cm. Astfel, in momentul in care m-am apropiat de iesire am simtit ca ma infig ca o pana intre doua scanduri si dau inutil din labe. Am rezolvat problema aranjand un pic buzunarele de lest ale vestei dupa care am razbatut in partea cealalta. Problema este aprecierea gresita a dimensiunilor sub apa, pasajul fiind de fapt mult mai ingust decat pare. Ca sa nu-mi sara "tehnicienii" forumului in cap, trebuie sa mentionez ca Alex era in spatele meu, in zona sensibil mai inalta a grotei, iar Dan de-abia astepta pe partea cealalta sa ma impinga gentil inapoi cu un picior in fata.
In fine, al patrulea loc pe care l-am explorat in acest weekend a fost golful Bolata, chiar de langa cap Kaliakra. Golful ascunde o mica plaja si un dig unde am gasit turisti, pescari si un mic grup de scuba-invatacei cu impreuna instructorul, cu care am schimbat si cateva vorbe. Locul este ideal pentru o scufundare "de incalzire", cu intrare de pe plaja, o adancime maxima de 7m si un relief subacvatic stancos. Zona este cat de cat pazita de curenti de paravanul format de capul Kaliakra. Ca nota de avertizare, in cazul in care ajungeti aici nu incercati sa va apropiati nici pe la suprafata nici pe la fund de capul Kaliakra, deoarece prin zona trece un cablu subacvatic care pleaca de la o unitate de paza de frontiera, iar la mai putin de un km in larg trece senalul navigabil.
In concluzie, a fost un weekend reusit, cu patru noi locuri de scufundari descoperite. Voi posta cat de curand si imaginile subacvatice, si filmele. Deocamdata pun cateva poze de la suprafata.
User avatar
adonay
Veteran
Posts: 224
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:00 pm
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD
Location: Bucharest, RO

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by adonay »

Ciocanul wrote:Deocamdata pun cateva poze de la suprafata.
Le asteptam, ca si pe cele din apa.

BTW: ati plecat cu compresor la voi, sau cu multe butelii?
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by Ciocanul »

Am plecat cu 8 butelii la noi, pe care le-am umplut seara la un centru din Bulgarevo. Aici trebuie sa-i dam credit lui scubadiver.ro care ne-a pus la dispozitie o parte dintre butelii, si apoi batranei Astra 1,9dti, carul de lupta al lui Alex care poate primi acum gradul de scubamobil.
Echipa:
Dan in stanga, Alex in dreapta.
dan alex.JPG
dan alex.JPG (85.07 KiB) Viewed 15675 times
Alex si subsemnatul
alex eu.JPG
alex eu.JPG (88.9 KiB) Viewed 15673 times
Yaylata, arheologie:
yaylata camere funerare.jpg
yaylata camere funerare.jpg (91.85 KiB) Viewed 15676 times
yaylata cetate.JPG
yaylata cetate.JPG (72.84 KiB) Viewed 15673 times
Yaylata, faleza:
yailata.jpg
yailata.jpg (94.59 KiB) Viewed 15674 times
yaylata.jpg
yaylata.jpg (113.67 KiB) Viewed 15674 times
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by Ciocanul »

Bolata, grote:
bolata.jpg
bolata.jpg (61.92 KiB) Viewed 15672 times
Bolata, cu cap Kaliakra in plan indepartat:
bolata kaliakra.jpg
bolata kaliakra.jpg (55.12 KiB) Viewed 15668 times
User avatar
peret
Veteran
Posts: 368
Joined: Mon Mar 02, 2009 1:54 pm
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS
Location: Nummela, Finland
Contact:

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by peret »

Frumos, frumos, asteptam mai multe poze!
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by Ciocanul »

So,
Imaginile subacvatice sunt dincolo de posibilitatile de rectificare ale Photoshop-ului. Va voi incanta ochiul, in schimb, cu un nou videoclip pe care l-am terminat de montat.
http://www.youtube.com/watch?v=4svr8Ne_Jzs
In prima partea a lui se pot vedea cavernele de la Tyulenovo, iar in partea a doua izvoarele sulfuroase de la Yailata. Observati dimensiunea crabului de la sfarsit in comparatie cu SPG-ul (trebuia sa-l deranjam un pic, ca prea statea frumos acolo).
User avatar
adonay
Veteran
Posts: 224
Joined: Wed Apr 08, 2009 5:00 pm
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD
Location: Bucharest, RO

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by adonay »

Foarte frumos!

Cat de lung a fost "tunelul" pana in caverna?

PS: De ce ai pus textul in romana in film si in engleza pe YouTube?
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
Ciocanul
Veteran
Posts: 240
Joined: Fri Jul 18, 2008 7:34 pm

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by Ciocanul »

adonay wrote:Foarte frumos!
Cat de lung a fost "tunelul" pana in caverna?
Sunt mai multe caverne - la cea mai mare inca nu am ajuns. Cea care se vede in film este in forma de U - o intrare e complet submersa, iar cealalta este partial submersa. Grota intra cam 10m sub faleza si face doua sicane dupa care lumina dispare complet. Apoi vireaza cam 180grade, si se vede din nou lumina, in intrarea cea mare.
adonay wrote:PS: De ce ai pus textul in romana in film si in engleza pe YouTube?
Din inconsecventa :) . De fapt, pentru ca filmul este pus si pe blog si pe forum, care sunt in romana, si drept urmare si "caption"-urile sunt tot in romana. Acum, pentru ca youtube este un loc public global, am pus titlul si descrierea in engleza, astfel incat sa apara in cautari dupa black sea, diving, samd.
User avatar
VALI
Veteran
Posts: 716
Joined: Fri Sep 30, 2005 10:50 am
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI
Location: PLOIESTI

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by VALI »

tare crabul ala
acu 30 de ani erau asa si mai mari chiar pe la minus 2-3m in costinesti...faceam scrumiere din carapace....cu restul dadeam la guvid...:p
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
User avatar
cosmin
Junior
Posts: 7
Joined: Tue Apr 21, 2009 11:04 am
Numar de scufundari: 0-10
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Bulgaria, coasta de nord

Post by cosmin »

Frumos! :P
si eu am fost duminica la Tyulenovo - apa calda (27C start / 23C max depth 10.1m / 25C end dive), vizibilitate OK (in jur de 3-4m) in ciuda ploii de la prinz, peisaj (si afara si sub apa) frumos (mai ales sub apa net superior comparativ cu ce am vazut la CT si Vama veche)!

Luni: Tuzla. Exact opusul zilei de duminica cu exceptia temperaturii... Bonus la dive: un cauciuc de tractor si stilpi cu fier-beton... :mrgreen:
C
Post Reply