Probleme flotabilitate
Moderator: dancroitoru83
- evic29
- Veteran
- Numar de scufundari: 201-1000
- Certificare/acreditare: nase owd
Probleme flotabilitate
Am o intrebare.
Cind ma scufund, dau sa scot aerul din wing-ul de la vesta, nu iese decit daca stau in pozitia verticala in apa .
Problema mea este ca eu stau nativ in apa cu inclinatie pe burta.
Valvele de eliberare functioneaza perfect nu pot sa zic ca nu deschide sau nu elibereaza aerul; daca apas pe buton lasa aer dar nu cind sunt in apa la suprafata si vreau sa merg in jos, nu iese aerul.
Acuma ca sa ma scufund de cele mai multe scot aerul din valva de jos de la wing si cobor (adica cobor cu capul in jos ) , problema in cazul eliberari aerului din valva de jos e ca mai ramine ceva aer in cealalta jumatate a wingului .
Astept ceva sfaturi, idei.
Multumesc.
Cind ma scufund, dau sa scot aerul din wing-ul de la vesta, nu iese decit daca stau in pozitia verticala in apa .
Problema mea este ca eu stau nativ in apa cu inclinatie pe burta.
Valvele de eliberare functioneaza perfect nu pot sa zic ca nu deschide sau nu elibereaza aerul; daca apas pe buton lasa aer dar nu cind sunt in apa la suprafata si vreau sa merg in jos, nu iese aerul.
Acuma ca sa ma scufund de cele mai multe scot aerul din valva de jos de la wing si cobor (adica cobor cu capul in jos ) , problema in cazul eliberari aerului din valva de jos e ca mai ramine ceva aer in cealalta jumatate a wingului .
Astept ceva sfaturi, idei.
Multumesc.
Re: Pune o intrebare...primeste un raspuns:)
Pentru a regla unghiul fata de orizontala (trim-ul), trebuie sa apleci sau sa ridici capul. Daca ridici capul (il dai pe spate), centrul de greutate sa misca spre spate, si te vei roti spre in sus. Daca nu e suficient, adu si calcaiele spre fund, si se va muta si mai jos centrul de greutate. Pentru a te roti cu capul in jos, se executa manevra in sens invers - barbia in piept si picioarele intinse. Daca metoda nu functioneaza, inseamna ca ai lestul si/sau butelia asezate prea excentric - daca stai cu capul in jos, greutatea e prea sus pe spate, daca stai cu capul in sus - e prea jos (pe fund).
PS.: Ai ridicat inflatorul deasupra capului cand ai apasat pe butonul de golire?
PS.: Ai ridicat inflatorul deasupra capului cand ai apasat pe butonul de golire?
- evic29
- Veteran
Da am ridicat inflatorul deasupra capului .Ciocanul wrote:Pentru a regla unghiul fata de orizontala (trim-ul), trebuie sa apleci sau sa ridici capul. Daca ridici capul (il dai pe spate), centrul de greutate sa misca spre spate, si te vei roti spre in sus. Daca nu e suficient, adu si calcaiele spre fund, si se va muta si mai jos centrul de greutate. Pentru a te roti cu capul in jos, se executa manevra in sens invers - barbia in piept si picioarele intinse. Daca metoda nu functioneaza, inseamna ca ai lestul si/sau butelia asezate prea excentric - daca stai cu capul in jos, greutatea e prea sus pe spate, daca stai cu capul in sus - e prea jos (pe fund).
Pozitia sub apa e ok ,plana .
Problema e cind incep scufundarea ; momentul cind vreau sa cobor de la suprafata in adincuri .
Dau sa scot aerul si iese din vesta pina cind ajung cu apa pe la nivelul ochelarilor atunci mai iese putin aer si cind intra si inflatorul sub apa nu mai iese nimic aer desi in wing mai este aer .
Nu vreau sa pun mai mult plumb pentru ca atunci sunt mai greu decit trebuie, daca scot si restul de aer e ok sunt neutru in apa undeva pe la 4 5 metri .
Exista doua metode de a te scufunda sub oglinda apei:
a) DIR-like: din pozitia orizontala, folosesti valva de jos (ridicand un pic fundul). Daca nu iese tot aerul, te indrepti la loc, ca aerul sa circule prin partea de sus, apoi te apleci la loc si mai scoti niste aer. Daca wing-ul are forma de O, poti evita revenirea la orizontala inclinandu-te mai mult cu capul in jos, astfel incat aerul sa circule prin partea de jos a wing-ului (dar vei avea nevoie de o inclinatie de ~45 de grade ca sa se intample chestia asta.
b) cu picioarele inainte, folosind inflator-ul. Un inflator de wing e mai scurt, stand chiar pe umar (nu atarna in jos) si e oricum prins de chinga de umar, astfel incat nu il vei putea ridica deasupra capului; daca insa wing-ul e corect montat pe spate, inflator-ul are oricum o pozitie "verticala" (prin asta vreau sa zic ca fata de punctul de conectare dintre furtun si wing, capatul inflator-ului este mai sus, stand rezemat chiar pe umar); astfel, simpla apasare a butonului de desumflare va fi suficienta. Dupa ce te-ai lasat sub oglinda apei poti adopta o pozitie orizontala daca te apleci un pic in fata - corpul tau va face trecerea de la vertical la orizontal singur, fara nici un efort.
Indiferent daca trebuie sa te inclini fata/spate ca sa plimbi aerul pentru manevra A, sau sa adopti pentru scurt timp o pozitie verticala pentru manevra B, ambele sunt necesare doar la suprafata, pana cobori sub oglinda apei. Imediat dupa aceea, costumul de neopren si aerul din wing (daca a mai ramas ceva) se comprima, deci ulterior ai nevoie doar sa bagi la loc, nu sa scoti aer. Nu uita sa expiri aerul din plamani pana cobori sub oglinda apei - in primii 1-2 metri (o greseala frecventa mai ales la inceput este sa incerci sa te scufunzi cu plamanii plini, datorita emotiei provocate de intrarea sub apa, chestie imposibila daca esti lestat corect, si care de obicei este corectata eronat prin adaugarea de plumb suplimentar)
Poate poti da mai multe informatii despre modelul de wing folosit, ca sa vedem unde si cum are instalate valvele.
a) DIR-like: din pozitia orizontala, folosesti valva de jos (ridicand un pic fundul). Daca nu iese tot aerul, te indrepti la loc, ca aerul sa circule prin partea de sus, apoi te apleci la loc si mai scoti niste aer. Daca wing-ul are forma de O, poti evita revenirea la orizontala inclinandu-te mai mult cu capul in jos, astfel incat aerul sa circule prin partea de jos a wing-ului (dar vei avea nevoie de o inclinatie de ~45 de grade ca sa se intample chestia asta.
b) cu picioarele inainte, folosind inflator-ul. Un inflator de wing e mai scurt, stand chiar pe umar (nu atarna in jos) si e oricum prins de chinga de umar, astfel incat nu il vei putea ridica deasupra capului; daca insa wing-ul e corect montat pe spate, inflator-ul are oricum o pozitie "verticala" (prin asta vreau sa zic ca fata de punctul de conectare dintre furtun si wing, capatul inflator-ului este mai sus, stand rezemat chiar pe umar); astfel, simpla apasare a butonului de desumflare va fi suficienta. Dupa ce te-ai lasat sub oglinda apei poti adopta o pozitie orizontala daca te apleci un pic in fata - corpul tau va face trecerea de la vertical la orizontal singur, fara nici un efort.
Indiferent daca trebuie sa te inclini fata/spate ca sa plimbi aerul pentru manevra A, sau sa adopti pentru scurt timp o pozitie verticala pentru manevra B, ambele sunt necesare doar la suprafata, pana cobori sub oglinda apei. Imediat dupa aceea, costumul de neopren si aerul din wing (daca a mai ramas ceva) se comprima, deci ulterior ai nevoie doar sa bagi la loc, nu sa scoti aer. Nu uita sa expiri aerul din plamani pana cobori sub oglinda apei - in primii 1-2 metri (o greseala frecventa mai ales la inceput este sa incerci sa te scufunzi cu plamanii plini, datorita emotiei provocate de intrarea sub apa, chestie imposibila daca esti lestat corect, si care de obicei este corectata eronat prin adaugarea de plumb suplimentar)
Poate poti da mai multe informatii despre modelul de wing folosit, ca sa vedem unde si cum are instalate valvele.
- peret
- Veteran
- Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS - Location: Nummela, Finland
Pentru o imbunatatire a calitatii si confortului in scufundari eu sfatuiesc sa cititi cartea de mai jos.
Aici o sa gasiti o gramada de raspunsuri la multe dintre intrebarile puse sau ne puse de fiecare.
"Doing It Right: The Fundamentals of Better Diving" scrisa de Jarrot Jablonski - Global Underwater Exploreres"
Cartea e cam scumpa dar e una dintre putinele carti care merita pretul.
Pentru cine e interesat sa bage un email pe PE t si pot sa pun la dispozitie o versiune scanata.
Aici o sa gasiti o gramada de raspunsuri la multe dintre intrebarile puse sau ne puse de fiecare.
"Doing It Right: The Fundamentals of Better Diving" scrisa de Jarrot Jablonski - Global Underwater Exploreres"
Pentru cine e interesat sa bage un email pe PE t si pot sa pun la dispozitie o versiune scanata.
- peret
- Veteran
IANTD
Pentru toti cei care doresc versiunea scanata a cartii ii rog sa fie rabdatori....se pare ca am subestimat timpul necesar pentru scanarea cartii.peret wrote:Pentru o imbunatatire a calitatii si confortului in scufundari eu sfatuiesc sa cititi cartea de mai jos.
Sper sa reusesc astazi daca nu miine cel tirziu sa o termin de scanat. Cind e gata detaliile le trimit pe email celor interesati.
- stefan
- Junior
- Numar de scufundari: 0-10
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
Nu te mai obosi sa o scanezi, am gasit-o eu.peret wrote:Pentru toti cei care doresc versiunea scanata a cartii ii rog sa fie rabdatori....se pare ca am subestimat timpul necesar pentru scanarea cartii.peret wrote:Pentru o imbunatatire a calitatii si confortului in scufundari eu sfatuiesc sa cititi cartea de mai jos.
Sper sa reusesc astazi daca nu miine cel tirziu sa o termin de scanat. Cind e gata detaliile le trimit pe email celor interesati.
Ziceti-mi unde sa o urc, ca aici depasesc limita de upload.
edit-luati d'aici: GUE fundamentals of better diving pdf
- peret
- Veteran
IANTD
Brici! Merci mult! Formatul PDF e mult mai bun decit jpg-urile scanate de mine asa ca va puteti servi de la stefan.stefan wrote:Nu te mai obosi sa o scanezi, am gasit-o eu.peret wrote:Pentru toti cei care doresc versiunea scanata a cartii ii rog sa fie rabdatori....se pare ca am subestimat timpul necesar pentru scanarea cartii.peret wrote:Pentru o imbunatatire a calitatii si confortului in scufundari eu sfatuiesc sa cititi cartea de mai jos.
Ziceti-mi unde sa o urc, ca aici depasesc limita de upload.
edit-luati d'aici: GUE fundamentals of better diving pdf
- stefan
- Junior
- Numar de scufundari: 0-10
- Certificare/acreditare: NAUI OWD
N-ai pt ce
mai sunt doua carti din serie, ce pot fi gasite la fel:
GUE - Beyond the daylight zone - The Fundamentals of Cave Diving
GUE - Getting Clear of the Basics - The Fundamentals of Technical Diving
GUE - Beyond the daylight zone - The Fundamentals of Cave Diving
GUE - Getting Clear of the Basics - The Fundamentals of Technical Diving
- evic29
- Veteran
Re: Probleme flotabilitate
Problema rezolvata vesta se pare ca e facuta pentru duble .
Cu noile butelii 2x10l vesta lucreaza perfect .
In concluzie atentie la vesta pe care o aveti, unele sunt concepute pentru o butelie altele pentru doua butelii.
Cele concepute pentru 2 butelii nu o sa scoata aerul tot sau perfect din belder daca sunt folosite cu o singura butelie .
Cu noile butelii 2x10l vesta lucreaza perfect .
In concluzie atentie la vesta pe care o aveti, unele sunt concepute pentru o butelie altele pentru doua butelii.
Cele concepute pentru 2 butelii nu o sa scoata aerul tot sau perfect din belder daca sunt folosite cu o singura butelie .
Pai nu iti spusesem sa iti cumperi cel mai mic wing care corespunde costumului si buteliei tale?
- evic29
- Veteran
A nu aceasta este vesta care o am de mai bine de 2 ani.
La cea noua am cumparat doar bazic harnes-ul si back plate-ul .
Wingul inca nu l-am cumparat .
La cea noua am cumparat doar bazic harnes-ul si back plate-ul .
Wingul inca nu l-am cumparat .
- peret
- Veteran
IANTD
De obicei wing de duble nu se goleste corect cu o butelie pentru ca are efectul de "taco" si se infasoara dupa butelie iar cel pentru o butelie nu are destul lift pentru duble si te duci la fund ca un bolovan. Chiar daca unii producatori au versiuni asa zise mixte de fapt au performanta mediocra si cu simple si cu duble. Dive Rite RecWing e un exemplu....e un fel de struto-camila care nu e buna in nici o varianta. Cu single se infasoara duba butelie si e greu de golit iar cu duble nu se umfla destul din cauza dublelor asa ca nu are in realitatea puterea de ridicare cu care se lauda de 23kgf. Pentru single te dai cu wing pentru single iar pentru duble te dai cu wing de duble....parerea mea. Echipament bun si simplu e Frog de exemplu. Au si single (donuts stile) si simplu.
Cu donuts stile e mai usor de echilibrat aerul in wing decit in cel in forma de U pentru ca poti trece aer dintr-o parte in alta a wingului si pe sus si pe jos, in schimb wingul in U e folosit cind ai stages sau deco cu tine pentru ca poti sa pui mai mult aer in stinga sau in dreapta wing-ului pentru a compensa greutatea stage-urile mai ales daca ai doua. Deci si aici nu e unul care e bun la toate.....iti trebuie doua winguri :-))))....si teoria continua :-)))
Cu donuts stile e mai usor de echilibrat aerul in wing decit in cel in forma de U pentru ca poti trece aer dintr-o parte in alta a wingului si pe sus si pe jos, in schimb wingul in U e folosit cind ai stages sau deco cu tine pentru ca poti sa pui mai mult aer in stinga sau in dreapta wing-ului pentru a compensa greutatea stage-urile mai ales daca ai doua. Deci si aici nu e unul care e bun la toate.....iti trebuie doua winguri :-))))....si teoria continua :-)))