egalizare

Accepta provocarea acestui extraordinar sport extrem

Moderators: VALI, Serge

cristis
Veteran
Numar de scufundari: 0-10

egalizare

Post by cristis »

Cati folositi Frenzel ? Ceva sfaturi pt a reusi aceasta tehnica?

Multumesc,
C
FREEology
Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Re: egalizare

Post by Misa »

cristis wrote:Cati folositi Frenzel ? Ceva sfaturi pt a reusi aceasta tehnica?

Multumesc,
C
Pui varful limbii pe cerul gurii cat mai in spate. Dupa ce ai fixat varful limbii cat mai aproape de marul lui Adam ridica partea din spate a limbii si incearca sa inghiti. Cheia acestei tehnici este sa ridici partea din spate a limbii. Repeti de cate ori e nevoie ca sa egalizezi

What happened with the good old tehnique?
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
Julls
Senior
Certificare/acreditare: AOW, RD

Post by Julls »

Tipul manevrei Tehnica de echilibrare

Deglutiţie Se realizează prin deglutiţie (înghiţire) sau o simulare de deglutiţie a salivei.
Valsalva Se realizează prin suflare de aer către nas, nările sunt presate cu degetele şi gura închisă. Suflarea de aer se face dinspre plămâni printr-o simulare de expiraţie.
Frenzel Permite insuflarea de aer către trompa lui Eustache fără a efectua o expiraţie dinspre plămâni. Manevra este independentă de respiraţie, scurtcircuitând aerul toracic la nivelul glotei şi nu afectează sistemul cardiovascular: glota blocată, nările presate, baza limbii ridicată înspre spate, se încearcă un început de deglutiţie şi se emite sunetul „Ke”.
Deschidere Tubară Voluntară Se obţine printr-un antrenament muscular progresiv al trompei lui Eustache: se încearcă reconstituirea voluntară a poziţiei muşchilor faringelui ca la manevrele Valsalva sau Frenzel. Prin concentrare şi fără ajutorul unei presiuni asociate, se caută să se menţină deschiderea tubară până la echilibrarea presiunii din ureche.
Toynbee Este utilizată în timpul urcării către suprafaţă, atunci când axistă posibilitatea ca presiunea din urechea medie să devină superioară presiunii exterioare: se efectuează o simulare de inpiraţie, nasul fiind cu nările presate, iar gura închisă.
Julls
Senior

Post by Julls »

pentru cei care citesc si se intreaba ce inseamna "Frenzel" :P
Alex
Veteran

Post by Alex »

mare atentie cu egalizarea si cu fortarea acesteia... pentru ca eu am patit-o la o scufundare. :cry:
cristis
Veteran

Post by cristis »

Julls, sa inteleg ca tu reusesti sa egalisezi folosind Frenzel?
FREEology
Julls
Senior

Post by Julls »

Eeh... De incercat incerc, sa reusesc este mai greu prefer dehlutitia
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Alex
Veteran

Post by Alex »

super link. multumim Vali . :shock:
alexursu
Junior

Post by alexursu »

am si eu o problema .. care ma poate ajuta cu niste sfaturi
de scufundat in apnee ma scufund cu un vizor de tot cacatul .. aproximativ 50 lei no name ..
eu cred ca oricum nu se pune problema ca ar avea volum mic ... ca nu se preteaza asa ceva la bani astia ..

Ieri .. ca de obicei m-am scufundat undeva in eforie nord langa hotel britania la un dig .. nu stiu care stie locul
faza e urmatoarea .. prima egalizare pe care o fac e deja cand sunt cu capul in jos drept si labele doar ce au intrat in apa . ~ 2 metri .. si pe urma mai fac una mai jos .. apa nu are mult sa zicem 4-5 metri hai 6 dar nu cred ..

ce mi sa intamplat e urmatorul lucru ( a uitasem ca metoda folosesc valsalva ca frenzel am tot incercat .. pe uscat merge dar sub apa .. ma inhib .. anyway )
deci la ultima ( a doua ) egalizare ma pleznit o durere sora cu moartea in sinusul drept deci cum ar veni deasupra ochiului drept sub arcada in parte centrala langa nas ....oarecum era aceiasi durere ca si atunci cand inghit o lingura de inghetata intreaga ( o durere apriga in sinusuri )

prima data am zis ca mi sa spart un vas de sange ceva sau sa am patit ceva la ochi .. dar aveam masca pe ochi deci nu se punea problema asa

pareri ??

p.s. masca la adancime ma cam apasa pe fata tare de tot .. probabil ca e din cauza presiuni si din cauza modelului de cacat ..

imi poate da cineva niste sfaturi ?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
freediving rule
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Masca trebuie egalizata si ea sa nu apese pe fata deloc. Sufla aer pe nas in masca ca sa o egalizezi. (Parere de scafandru si nu de freediver)
adonay
Veteran
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by adonay »

Cum bine ti-a spus si Peret, trebuie sa compensezi cresterea presiunii in masca (sinusuri) prin scoaterea unei cantitati de aer pe nas. Lucrul asta trebuie sa-l faci treptat pe masura ce simti ca te apasa.

Este valabil doar la coborare. La iesire, aerul in exces va iesi singur din masca.
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
relu_dimario
Senior

Post by relu_dimario »

alexursu, nu ti-a sosit cressi minima ?
alexursu
Junior

Post by alexursu »

inca nu zice ca dureaza 10-12 zile .. ca nu ii are pe stoc .. la fel si labele
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
freediving rule
VALI
Veteran
Numar de scufundari: 51-100
Certificare/acreditare: AOWD NAUI

Post by VALI »

fratilor...prima egalizare se face cu capul afara din apa, inainte sa te scufunzi, dupa ce ti-ai suflat bine de tot nasul...
dupa aceea la 2-3m and so on!
...they say scuba-divers go into the deep to look arround...and the free-divers to look into themselves...
Post Reply