Substanta anti-aburire pt masca

intrebari tehnice legate de scuba-diving [sfaturi, indicatii si contraindicatii legate de scufundarea in sistem freediving/apnee/snorkeling]

Moderator: VALI

Post Reply
cristis
Veteran
Numar de scufundari: 0-10

Substanta anti-aburire pt masca

Post by cristis »

Salut,

Ce folositi ca substanta pentru dezaburire pt masca? In cazul meu cel mai eficient a fost un spray no-name luat din Egipt care m-a tinut o vara intreaga. Dupa aia am luat un gel american sensibil mai scump pe eticheta caruia scrie ca dupa o aplicare pot folosi masca pentru cateva scufundari fara risc de aburire - chiar am crezut asta si rau am facut : e mult mai prost ca spray-ul si cand se usuca lasa urme albicioase pe ici colo.
Daca imi aduc bine aminte cineva recomanda sampon pt copii (antialergic) diluat? Chiar merge?

Nu, nu imi place sa folosesc saliva :)

Multam,
C
FREEology
victor
Veteran

Re: Substanta anti-aburire pt masca

Post by victor »

Nu inteleg de ce nu iti place sa folosesti saliva - ai un stoc nelimitat la dispozitie, si functioneaza foarte bine. In plus, deja o ai in gura, si daca o suporti acolo, n-ai cum sa zici ca iti e sila de ea (iar daca nu ai suporta sa ai saliva in gura, probabil ai ajunge pe la vreun balamuc, ca n-ai putea sa scapi de ea orice ai face).

Acum ce-i drept nici nu stiu cum o folosesti - in mod normal, dupa ce ai intins-o pe interiorul mastii, clatesti masca in apa cu o miscare scurta - scufundarea mastii in apa sa dureze mai putin de o secunda (cat sa se ia cea mai mare parte - altfel te-ar incomoda la vedere, dar sa ramana o pelicula subtire pe geam).

Am auzit ca merge samponul diluat sau concentrat, dar nu vad rostul - e inca o grija aiurea in plus, sa nu il uiti acasa, sa te aprovizionezi, etc.

Pe de alta parte, inca un mic truc este curatarea mastii - reteta frecarii ei cu pasta de dinti este oarecum universal cunoscuta, dar ce nu se spune prea des si fiecare descopera pe cont propriu mai devreme sau mai tarziu este durata - in principiu, ca sa fie bine curatata si sa nu se mai abureasca, ar trebui sa o freci cam 30 de minute cu multa energie..
adonay
Veteran
Numar de scufundari: 11-50
Certificare/acreditare: NAUI OWD

Post by adonay »

Asculta-l pe Victor si freac-o cu pasta de dinti bine. Nu vei mai avea probleme dupa, daca o si scuipi si o clatesti usor cu apa.

//Sorin
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Daca nu iti place gestul de a scuipa in masca, poti sa-ti pregatesti de-acasa un flacon pe care sa-l umpli de-acasa cu saliva ;) . Poti sa-ti umpli chiar sticluta de sea-drops, ca sa nu banuiasca nimeni ce ai facut.
Aaaaa - nu stiai pana acum din ce se fac solutiile sea-drops? :mrgreen:
adonay
Veteran

Post by adonay »

Ciocanul wrote:Aaaaa - nu stiai pana acum din ce se fac solutiile sea-drops? :mrgreen:
Te inseli, nu sunt cu scuipat! Sunt rebuturile de la banca de #$%#^$% :twisted:
Sorin CONSTANTINESCU
http://matale.ro/trips/
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

victor wrote:Nu inteleg de ce nu iti place sa folosesti saliva - ai un stoc nelimitat la dispozitie, si functioneaza foarte bine. In plus, deja o ai in gura, si daca o suporti acolo, n-ai cum sa zici ca iti e sila de ea (iar daca nu ai suporta sa ai saliva in gura, probabil ai ajunge pe la vreun balamuc, ca n-ai putea sa scapi de ea orice ai face).

Acum ce-i drept nici nu stiu cum o folosesti - in mod normal, dupa ce ai intins-o pe interiorul mastii, clatesti masca in apa cu o miscare scurta - scufundarea mastii in apa sa dureze mai putin de o secunda (cat sa se ia cea mai mare parte - altfel te-ar incomoda la vedere, dar sa ramana o pelicula subtire pe geam).

Am auzit ca merge samponul diluat sau concentrat, dar nu vad rostul - e inca o grija aiurea in plus, sa nu il uiti acasa, sa te aprovizionezi, etc.

Pe de alta parte, inca un mic truc este curatarea mastii - reteta frecarii ei cu pasta de dinti este oarecum universal cunoscuta, dar ce nu se spune prea des si fiecare descopera pe cont propriu mai devreme sau mai tarziu este durata - in principiu, ca sa fie bine curatata si sa nu se mai abureasca, ar trebui sa o freci cam 30 de minute cu multa energie..
Eu folosesc la diving samponul ala Jonson pentru copii.....
E la fel si cu pasta de dinti dar nu lasa urme albe pe ochelari care trebuie curatate din cind in cind cu o perie de dinti.
Miros parfumat si nici nu iti lacrimeaza ochii daca iti intra in ei.
Costul e nimic...am cumparat o sticla de vre-o 3 ani si nu am ajuns nici la sfert cu ea :-)))
stefan
Junior
Numar de scufundari: 0-10

Post by stefan »

Am dat cu un spray speedo anti fog pe mai multi ochelari Swedish si a functionat foarte bine.

Cand mi-am luat frameless-i i-am spalat cu detergent de vase, i-am uscat si i-am dat cu spray-ul speedo. Credeam ca dupa ce dai cu spray ai scapat de ritualul de frecat cu flegma. Gresit. Am ajuns cu ei in mare si s-au aburit ca dracu :lol: .

Pana la urma scuipatul ramane cea mai eficienta metoda, si mai e si gratis :lol:
Misa
Veteran

Post by Misa »

Mi-a curatat Robert in Egipt ochelarii cu flacara de la bricheta si nu am folosit scuipinol decat prin ultimele zile. :P

mi-am luat si eu o porcarie de solutie pt masca...sa vedem daca merge. revin cu detalii dupa ce-o folosesc.
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
Post Reply