Scufundator amator lovit de salupa Eforie Nord - 20.08.09

Păţanii trăite, descrise, analizate şi învăţăminte trase.

Moderator: dancroitoru83

Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Re: Scufundator amator lovit de salupa Eforie Nord - 20.08.09

Post by Misa »

The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
peret
Veteran
Numar de scufundari: 201-1000
Certificare/acreditare: PADI
IANTD
CMAS

Post by peret »

Corect! Merci Misa! ;)
victor
Veteran

Post by victor »

Am adaugat si carabiniera dubla in post-ul meu initial. Considerand-o evidenta, uitasem de ea.

Daca tot dezbatem spool versus reel, cel mai mare inconvenient la reel este ca nu s-a inventat inca reel-ul care sa nu se blocheze macar odata in timpul unei derulari (mai ales una rapida, cand e tras de SMB). Un spool (daca nu e incurcat) nu se intepeneste pe degete, e mai compact, necesita mai putini pasi la lansare (spre deosebire de reel, unde sunt chestii gen ups!, am uitat surubul de siguranta); iar daca totusi ai nevoie sa ii dai drumul si sa il lasi sa se duca, e oricum mai ieftin.

Inca ceva (pentru ca am vazut practica asta de cateva ori): cand trageti un SMB dupa voi, NU il legati de echipament, ci tineti-l in mana, ca sa ii puteti da usor drumul daca este nevoie (de exemplu, se incurca in elicea unei nave care l-a ignorat, sau vreun glumet va trage in sus). Carabiniera dubla este dubla doar pentru atasare de echipament cand spool-ul e strans. Legatura spool-SMB se face cel mai simplu cu ajutorul unui nod gen spanzuratoare (nu ala complicat din filme, ci chestia aia cand treci sfoara printr-un inel de la capatul celalalt). Lungimea ideala de linie este triplul adancimii maxime de la care se va face lansarea.
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

De ce triplul adancimii? Daca o lansez de la 20m, tu spui ca ideal ar fi sa am 60m de fir pe bobina?
Ce faci cu bobina care mai are inca 40m de fir pe ea - cum o legi astfel incat sa nu se desfasoare toata?

A, si ca sa ne dam de tot pe brazda cu limba romana ;) :
REEL=MOSOR
SPOOL=BOBINA
double ended (clip)=CLEMA DUBLA
victor
Veteran

Post by victor »

Nu pot sa vorbesc de bobine si mosoare, e prea hilar.

Revenind la spool, in curent puternic si de la o adancime ceva mai mare, nu e imposibil sa ai un unghi de 45 de grade fata de verticala (ok, e un pic exagerat, dar tocmai ca sa ai o marja oarecare), adica ti-ar trebui D*1.41, daca nu te lasi sa atarni prea tare in el. Dublezi 1.41 si iti da aproximativ 3, ca sa ai o rezerva in cazul in care din vreun motiv oarecare se rupe (sa ai practic de doua ori lungimea maxima de care ai putea avea nevoie) - desi daca s-a rupt, oricum ai pierdut SMB-ul, si fara spare mai poti cel mult sa imprumuti unul (insa poate mai ai un lifting bag sau altceva similar). Avantajul lungimii de D*3 este insa ca si daca ti se rupe linia pe undeva si nu ai de unde sa cumperi, inca mai ai destul pe mosor, nederulat/nefolosit, pentru dive-urile urmatoare.

Pe de alta parte, linia e buna si in alte situatii (gen sa revii la un punct in lipsa altor repere, sa cauti ceva, etc.), asa ca nu vei suferi daca ai ceva mai multa pe spool. Un 50-75m mi se pare lungimea ideala pentru dive-uri de pe mal in Marea Neagra.
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Si totusi care a fost concluzia cu accidentul? E devina mortu' ca de obicei?
Nautilius
Veteran

Post by Nautilius »

...referitor la scafandrul accidentat nu a fost specificat daca era brevetat sau la curs. avand in vedere ca s-a intamplat in zona de acces in portul turistic, unde cei de acolo isi fac majoritatea intrarilor s-ar putea sa fi fost la curs. stim destul de bine cum trebuie sa procedam cand auzim motor de ambarcatiune ( deci ..era la curs si trebuia prelucrat inainte de a intra sub apa ).noi, de aici nu stim exact ce s-a intamplat...dam decat cu parerea. nici nu trebuie sa aruncam vina pe instructor ca daca persoana in cauza ( cursantul )era ceva de genul "eu stiu tot" si fac tot ce vreau sub apa ... consecintele le-am vazut. iar despre cei de la suprafata, nu trebuie sa le atribuim intreaga vina atat timp cat nu sunt respectate regulile sub apa. oricum zona aceea este periculoasa. iti inchipui cum ar fi sa treaca pe langa tine un derivor de ambarcatiune ..... evident sa mearga cu vele fara sa ii auzi motorul!!!
nu te obliga nimeni sa tragi baliza dupa tine cand faci scufundari la adancimi mai mari de 5 metri.....( doar sa treaca vaporul peste tine :lol: ) ...in schimb cand revii la suprafatza, este recomandat sa lansezi intai baliza si ulterior sa apari si tu....dupa cateva minute...nu la intrecere cu baliza :lol:
salvamarii inca utilizeaza barcile deoarece sunt incadrate la ambarcatiuni sub 2.5 metri si opereaza strict in zona de mal si nu sunt incadrate ca ambarcatiuni de agrement pentru a avea permis pentru ele. altfel toti pescari ar trebui sa faca si sa detina certificat de conducator de ambarcatiune :)). a existat o perioada in care ...sa nu fi dorit nu intrai in posesia unui certificat de ambarcatiune. dupa permisele auto, acum a venit randul lor la verificat.
ape limpezi!!! ...
victor
Veteran

Post by victor »

Ciocanul wrote:Ce faci cu bobina care mai are inca 40m de fir pe ea - cum o legi astfel incat sa nu se desfasoare toata?
Apropos, ratasem partea asta a intrebarii. La asta foloseste carabiniera dubla. Dupa ce mosorul a fost lasat sa se deruleze liber (carabiniera respectiva petrecand acest timp prinsa pasnic de un D-ring accesibil), se ia carabiniera, se trece linia printr-unul din capetele ei, apoi acelasi capat se prinde de una din gaurile de pe marginea mosorului. In felul asta, nu se mai poate derula. Eventual dupa ce ai trecut linia prin carabiniera mai poti face si o tura de rasucire cu ea in sens opus (dar parerea mea e ca nu e chiar neaparat necesar). Operatiunile ulterioare de rulare/derulare a liniei se fac eliberand carabiniera din gaura laterala, si folosind-o (prin invartire in jurul mosorului).
Misa
Veteran
Numar de scufundari: 11-50

Post by Misa »

Ciocanul wrote:De ce triplul adancimii? Daca o lansez de la 20m, tu spui ca ideal ar fi sa am 60m de fir pe bobina?
Ce faci cu bobina care mai are inca 40m de fir pe ea - cum o legi astfel incat sa nu se desfasoare toata?
Uite aici mai exact ce-a vrut sa spuna Victor
http://www.youtube.com/watch?v=jtpoGCzVWZs
The worst day diving is better than the best day working.

http://www.soniamisa.blogspot.com
http://www.claudiumisa.blogspot.com
peret
Veteran
IANTD
CMAS

Post by peret »

Filmul e parte din niste DVD-uri despre Tech Diving adica sint doua DVD-uri: Intro to Tech Diving si Tech Diving. Eu le am pe amindoua.....cine doreste, cine pofteste....
Ciocanul
Veteran

Post by Ciocanul »

Pentru continuarea discutiei despre filmele educative, mergeti aici:
viewtopic.php?f=5&t=2477&p=7874#p7874
Post Reply